csurtus 2007.06.04. 17:31

Madeira - magyar

Nem lenne korrekt dolog megfeledkeznünk Madeira és a magyar történelem egyetlen (?) találkozási pontjáról, név szerint IV. Károlyról, az utolsó magyar királyról (I. Károly néven egyben az utolsó osztrák császárról), mindannyiunk kedvenc Habsburgja, Ottó édesapjáról, aki élete utolsó évét (1921/1922) száműzetésben a szigeten töltötte. És most ne a franciákat tessék szidni, mint történelmünkben annyiszor: ezúttal az angolok voltak a ludasok.

Itt látható Károly a korabeli hivatalos koronázási fotón, Zita királyné és Ottó herceg társaságában.

Egyetlen - számomra érthetetlen - apróságot azért még szóvá teszek: a források szerint 34 éves korában tüdőgyulladásban (mások szerint spanyolnáthában) hunyt el, mert egy különösen hideg téli napon nem öltözött fel eléggé sétájához. Nos, a szigeten emberemlékezet óta a januári átlaghőmérséklet 19 fok, a júliusi 24, vagyis gyakorlatilag állandó. Hogy lehet ilyen körülmények között tüdőgyulladást (spanyolnáthát) kapni?




Károly teste a mai napig Madeirán pihen, míg szíve (Zitáéval együtt) valahol Ausztriában. 2004-ben a pápa boldoggá avatta, vatikáni informátoraink szerint folyamatban van szentté avatása is.

Ez a szobor a Funchal melletti Monte temploma előtt látható, amelynek kriptájában a testet elhelyezték.


  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lakatos Mária 2007.08.10. 20:48:22

Tisztelt Csurtus! Akkor, Európában és főként azok után, amin a IV.Károly élete utolsó éveiben átesett, azaz, minda, amit meg kellett élnie, nem szabad csodálkozni korai halálán, még ha Madeira szigetére is irányította a sors. Károly, már rég nem akarta a háborút, nem tudott azonban semmit tenni. Az okokat, most ne boncoljuk. Még ha kisportoltabb, daliásabb, "mokányabb" legény lett volna, de törékeny teste predesztinálta akár a tüdőbajra is. Ám 1919.20-ban erre nem volt szükség. Tombolt a leromlott népességen a szörnyű influenzavírus, a spanyolnátha.
Bizony még Madeirán is. Tisztelettel L.M.

Dani Csaba 2007.08.10. 23:01:43

Kedves Lakatos Mária!

Azért ne feledjük, hogy bár boldoggá avatták (másokat azzá tesznek egyes nőszemélyek), nem egészen magától mondott le a magyar trónról. 1921-es 2 visszatérési kísérlete nem egészen a békét mindenáron óhajtó ember cselekedete. S ha neki nem is sikerült, fia Ottó és unokája Gyuri azóta is itt sertepertél. Utazó nagykövetek, miegymás. Hja, a spanyolnátha..., hát az nem válogat

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.08.12. 13:31:16

Mondjuk én a tüdőgyulladást furcsálltam, de nem vagyok szakértője sem ennek, sem a spanyolnáthának. Úgyhogy köszi a kiegészítést.

A Habsburg-utódokról (Ottó meg az a kicsit furcsa fejű György) pedig nem igazán szeretném itt és most kifejteni a véleményem...

Dani Csaba 2007.08.12. 19:14:10

Képzeljétek, ez a fura fej (illetve inkább a homlok) még tananyag is volt nagyapáink korában. A 30-as években előfordult, hogy örklődéstani példálózásként emlegették a "Habsburg homlokot".
Kellett ez egy férfiágon már a XVIII. században kihalt dinasztiának! Ottóról és Györgyról én sem mondok többet, mert azt írtátok alkotmány- és törvény- esetleg erkölcsellenes dolgokat itt nem lehet hangoztatni.

ErrorFlynn 2007.08.13. 12:34:58

(a Habsburgoknak a szája nagyon taszajtó, el is neveztük oszlopos barátnőmmel Habsburg-szájnak azt a típust, nem tudom, honnan kitől hogyan örökölték, de náluk járványszerű. politikával mi nem foglakoztunk, csak vonzósággal, de ebben a tekintetben a Habsburgok szánalmasan alulteljesítenek, ezt minden erkölcsi indulat nélkül mondom. :-))

Dani Csaba 2007.08.13. 14:03:44

Kedves ErrorFlynn!
A száj az arc része, úgyhogy biztosan igazad van!
Arról ne is beszéljünk, ami a szájon kijön!
süti beállítások módosítása