Egy kis hadtörténelmi kitérő, a lányok továbblapozhatnak az érdekes virágok című poszthoz. Ebből a témából felmentést kapnak, vizsgakérdés sem lesz.

Madeirára igazán nem lehet ráfogni, hogy bármikor a világtörténelem sodorvonalának közepén lett volna. Az elmúlt 500 év legnagyobb visszhangot kiváltott helyi eseménye a következő volt:

1916-ot írunk, javában dúl az első világháború. A britek szépen megkérik a portugálokat, hogy területükön foglaljanak le minden német vagyontárgyat. Mivel Madeirán is akadt pár ingatlan, bankfiók, ez-az, a derék szigetlakók engedelmeskednek Lisszabon utasításának, reménykedve, hogy van a Vaterlandnak elég baja máshol, őket nem fogja cseszegetni.

Tévedtek. Kilencven évvel később mi már tudjuk, hogy a németek nem a nagyvonalúságukkal írják be magukat a huszadik század történelmébe.

Egy 33 éves német sorhajóhadnagy, bizonyos

Christian August Max Ahlmann Valentiner
(megfigyelte már valaki, hogy ebben a blogban csupa ilyen hosszúnevú alak bír felbukkanni?!) az általa irányított U-38 lajstromszámú tengeralattjáróval 1916 december harmadikán rajtaüt Funchal kikötőjén és pikkpakk elsüllyeszti az éppen ott állomásozó Surprise nevű francia hadihajót, majd lazán megfordul és elhajózik. Egyes források három elsüllyesztett hajóról számolnak be, de ez szerintem a madeiraiak biznisze volt: felgyújtottak két ócska csónakot, ráfogták a németekre, majd tutira bezsebeltek valami zsíros biztosítási díjat a hülye angoloktól. De ez magánvélemény, s mint ilyen: írói munkásságom része. Mindenesetre a Surprise-t tényleg elsüllyesztik a germánok, s ez olyan megrázkódtatást jelent a helyieknek, hogy azóta évente legalább egyszer körmenet, tömjénfüst, ének, ima, majd rengeteg sülthús, banános espada, poncha, caninha és bor, valamint hejehuja keretein belül emlékeznek meg az óriási sokkról.

Ha már az U-38-ról esett szó: érdekesség, hogy Valentiner után, 1917 szeptemberétől (mindössze két hónapig) a hajó parancsnoka lesz egy bizonyos Wilhelm Canaris (végre rövidnevű!) tengerésztiszt, aki később az Abwehr néven elhíresült második világháborús német katonai hírszerzés vezetője lesz, s akit a háború vége előtt egy hónappal végeztet ki Hitler, mert részt vett egy, a Führer megdöntésére irányuló összeesküvésben. Canaris csúnya véget ért: hóhérai egy zongorahúrral fojtották meg, a kivégzést lefilmezték, s Hitler többször végignézte.

(Látta valaki a "Das Boot" című filmet? Az speciel második világháborús sztori, de minden idők legjobb tengeralattjárós filmjeinek egyike, ha nem a legjobb. Óriási, de tényleg!)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Béni 2007.06.17. 11:13:22

Érdekesek a Canaris haláláról írottak,a részleteket nem ismertem. Mindenesetre elég rejtélyes és ellentmondásos figura volt. Ami minket illet, magyar kollégája, Hennyey Gusztáv szerint W. C. "Hitlerrel ellentétben, Magyarországgal erősen rokonszenvezett".

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.06.17. 13:37:15

Egy Lauran Paine nevű brit fazon írt Canarisról, illetve az Abwehrről egy tűrhető könyvet (nem várt fordulattal az a címe, hogy "Az Abwehr"). Nem akarok ódát zengeni róla, mindenesetre profi katona és hírszerző volt, aki a nácizmust nem tekintette szíve csücskének. Ez lett a végzete.

Riszpekt neki.

Béni 2007.06.17. 16:36:20

Most jelent meg Charles Fenyvesi "Három összeesküvés" c. könyve, amelynek egyik központi figurája éppen Canaris. Még nem olvastam - de a blog miatt is felbuzdulva - hamarosan megteszem.

Zig Zag 2007.10.24. 14:12:50

Hi there, szóval a Das Boot legutóbbi DVD kiadásában jónéhány extra található. Nem csak haditengerészeti szempontból kiválló kollégánk, Kaiser tanár úr, ha jól emléxem 50 percben ecseteli a tengeri hadviselés, illetőleg a tengeralattjáró fegyvernem lehetőségeit különös tekintettel: WW2. Már csak ezért is ajánlott a DVD megtekintése - valamint a házi hadtörténelem gyűlytemény sztem kötelező darabja.

csurtus 2007.10.24. 17:13:03

Persze hogy +van!
süti beállítások módosítása