Hogy a blogunkat meglátogató földrajztudósok és GPS-rajongók népes táborának is szerezzünk pár édes pillanatot, álljanak itt Funchal pontos geográfiai koordinátái, egy kis felületes térképészeti kitekintéssel fűszerezve:

Madeira fővárosa tehát az északi szélesség 32° 39' 0'', illetve a nyugati hosszúság 16° 55' 0'' kereszteződésénél fekszik csendesen.



Madeira elhelyezkedése Európához, illetve Afrikához képest. Annak, aki annak idején hiányzott azokról a földrajzórákról, amelyeken ezeket a földrészeket tanultuk: zölddel Portugália látható, illetve piros körrel bejelölve a szóbanforgó sziget. Megpróbáltam a Google Earth segítségével szebb képet idetenni, de a disznó nem engedi bemásolni, úgyhogy az érdeklődők kénytelenek a megadott koordináták segítségével megtekinteni, ha nagyon akarják.




Ez a fotó 19 kilométer magasságból készült Madeiráról, északkelet irányból (pont Lisszabon felől), 22 fok alatt (ez azt jelenti, hogy ha a kamera pont felette lenne, az lenne 90 fok). Sajnos nem mi készítettük, ettől függetlenül egészen jól sikerült.




Akinek nem volt világos a fenti magyarázat a fotó készítésének módjáról és helyszínéről, ezen a képen látható pirossal a kamera elhelyezkedése.







Ez pedig egy 150 éves, 47 x 32 centis angol térkép, amelyet az idén áprilisban árverésen értékesítettek Londonban, potom 220 fontért.



 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bárányi Sanya 2007.06.19. 21:54:15

Nagyon élvezetes az EGÉSZ, csak a szerkesztés egymásutánja eklektikus kissé, de így legalább nem lehet egy témát sem megúnni, de túlzottan elmélyedni sem benne.

Csuri / Bariildi 2007.06.19. 22:05:02

Gugymugy, amit írsz, az ténykérdés.
A bolgolás egyetlen baja, hogy a sorrendet nem lehet megváltoztatni, dátum szerint jön egymás után. Mi meg úgy írunk, ahogy időnk, kedvünk van, vagyis tényleg eklektikusan:)
Puszi!!

Tóth Béla · http://ninics 2008.06.09. 07:14:11

sajnálom, de web/url: nem tudom micsodá jelent, kérem mondja el, vagy írja le
süti beállítások módosítása