Ezt itten Funchal címere. Az az öt darab, barna-piros színű, furcsa alakú izé állítólag cukorsüveg (vagy süvegcukor?); annó a cukornádból készített melaszt ilyen alakú formákba öntötték és így szilárdult meg.

A másik emblematikus növény is megjelenik a címerpajzson, mégpedig a szőlőfürt és -levelek alakjában, amelyek a négy, kék színű pöttyös címert körülölelik.



A madeirai főváros büszkén viseli "Az első portugál város az Atlanti Óceánban" címet. Amint arra a kiváló memóriával rendelkező olvasóink minden bizonnyal tökéletesen emlékeznek, az első telepesek már a XV. század elején felbukkantak a szigeten, de legnagyobb madeirai településük a városi rangot csak majd' egy évszázad elteltével, 1508. augusztus 21-én kapta.

Innen még a vegytisztán humán műveltségűek is viszonylag könnyen kiszámíthatják, hogy jövő nyáron elképesztő bulira van kilátás (bölcsész végzettségű rajongóink zsebszámológépet is igénybe vehetnek, vagy telefonos segítséget kérhetnek).

Szóval hatalmas ünnepség lesz, amire az előkészületek máris elkezdődtek. Ez a plakát orrba-szájba felbukkan a városban, többek között az idén májusban lebonyolított nemzetközi könyvvásáron is láttuk az egyik sétálóutcában.

Ha valaki komolyan fontolgatja a madeirai kirándulást, arra bátorítom, hogy jövő augusztus utolsó harmadában tegye. Garantáltan felejthetetlen lesz, főleg azoknak, akik allergiásak a lőporszagra. Gyenge idegzetű házikedvenceket ne vigyünk!!!



A Guinness Rekordok Könyvében eddig is Funchal viszi a pálmát "A világ legnagyobb tűzijátéka" kategóriában. Ez itt a hivatalos igazolás róla.

2006. december 31-én szervezték meg a kikötőben. Hat kilométer (!) hosszúságban és közel három kilométer szélességben zajlott; 17 tonna robbanóanyagot semmisítettek meg, közel 700 ezer robbanással. Az egész 8 perc alatt lezajlott.








Ez a fotó csak sejteti a látványt, amiben a több tízezer bámészkodó szilveszterkor részesült. Abban is (majdnem) biztos vagyok, hogy jövő nyáron önmagukat is túl akarják (és fogják) szárnyalni.








Aki nagyon kíváncsi, ezen a linken egy 10 perces amatőr videófelvételt nézhet meg az eseményről:

https://www.youtube.com/watch?v=9QxAOeWqAjQ

Az utolsó harminc másodperc (09.00-től) a leghangosabb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dex.ion 2007.07.01. 15:38:29

9:00től télleg nagyon brutális:)
süti beállítások módosítása