Hogy mit keres a független hercegség a svájci posztok között? Hogy én is használjam a leggyűlöletesebb választ, amit különféle interjúalanyoktól naponta százszor lehet hallani a médiumokban: a kérdés jó.

Elvégre tényleg egy önálló monarchiáról beszélünk, amely tagja ugyan az ENSZ-nek, de például saját pénzneme nincs (a svájci frankot használják), nem rendelkezik saját vasúttársasággal (az Osztrák Államvasutak szolgálják ki a biztosan egekbe szökő igényeket mind a kilenc és fél kilométernyi szakaszon), sőt, ami még borzasztóbb, focicsapatai is a svájci második ligában játszanak.


A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod!


9 komment

Címkék: svájc címer

Dani Csaba 2007.08.19. 00:49:14

Az a Majella nem is a megértés végett van ott. Dél-Amerikai és spanyol hangulata a lelkünk mélyén vágyott misztikus sóvárgást hivatott pórázon tartani. "Ó, Majella" sóhajtja egy vágytól remegő hangú nő, míg te a belga csipkés... Egyébként hogy kell ezt portugálul kiejteni? És különben is: nem ezek hirigeltek meg fociban a közelmúltban? Bár én és a foci...

ErrorFlynn 2007.08.19. 13:10:03

Liechtensteinben a legtutiérdekesebb a Svájcba átvezető kisút. Először elhajt az ember egy eléggé vén faragott határjelző kő mellett, kicsit ír fílingje van, nagy zöld mezőben áll, és minden kacskaringóján látszik, hogy ódon; aztán az út átvezet egy határerődön. Konkrétan be kell hajtani az erődkapun, az erődudvarba, az erődrondella (? félköríves nagy erődvédfal) mögé, aztán a túloldalon ki. Miközben hajtottunk az épület felé, sokat tanakodtunk, merre kerüli ki az út, mire kiderült, hogy sehol :-))Nagyon bírtam.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.08.19. 13:25:04

Csaba,

jól emlékszel: Vaduz tizenegye alázta meg valamelyik magyar "nagycsapatot" úgy egy hónapja. Majdnem hadat is üzentünk nekik, de aztán valaki szólt, hogy ha a fegyveres erők között is akkora a különbség, mint a labdarúgásban, akkor nagy gáz lesz; még Baktalórántházát is elcsatolják a végén.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.08.19. 13:33:29

Error,

én nem emlékszem ilyenre... Lehet, hogy egynél több út is összeköti a két országot?!

És hogy te milyen szavakat tudol: erődvédfal, rondella..

_elismerően csettint_

Csak nem vagy katonai építész?

ErrorFlynn 2007.08.19. 13:41:13

Ha jól emlékszem, átfut rajta egy otopálya. Ugye? Vagy legalábbis valami nagyobb forgalmú főút, de mi nem azon mentünk, hanem egy nagyon picin. Egy kisebbfajta teherautó már nemigen jutott volna át az erődkapun, sem széltében, sem a rostély miatt...
Bírom a várakat, és egy idő után meguntam, hogy a fal-ablak-ajtó szókészlettel kicsit nehéz őket leírni. Vettem is pár könyvet, ismereteimet bővítendő, csak még nem olvastam el őket... De a rajzokat már végignéztem :-))

ErrorFlynn 2007.08.19. 14:37:23

néztem térkép. ha jól látom, az otopálya már épp nem liechtensteinben van, úgyhogy télleg egy db főúttal rendelkezik, viszont a pici átkötő ott van "Balzers" és "Maienfeld" között. a déli határnál. és van ott vmi Sankt Luzisteig. lehet, hogy monostorerőd volt? :-O

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.08.19. 17:54:15

Error,

ajánlom figyelmedbe John Keegantól A hadviselés történetét ( A History of Warfare).

Nagyon fogod élvezni a Második közjáték című fejezetet, amely az erődítményekkel foglalkozik, de a többi is csúcs!

Ugancsak szuper könyv Robert L. O'Connelltől A kard lelke (Soul of the Sword).

ErrorFlynn 2007.08.21. 12:44:54

köszi :-))
még a végén kiművelem magam

catalpa 2008.03.16. 03:53:20

Hello
Kulomben Andrassy Grofnak van egy nagy utazasi irodaja Vaduzban.
En 2001-ben jartam Furstentum Lichtentsteinban, es a Schweitzi autopalyarol a Rajna volgyen vegig haladva a Bodensee ( Davos-Bregentz ) fele ertem oda. Egy eleg rozoga hid vezetet att a Rajnan, mivel hogy a jobb oldalan van a Rajnanak.
A GDP $120.000 kb. 78.000 Euro.
Most viszont nagy ' SZ ' vannak miota a nagy botrany kitort Nemetben a volt Deutsche Post igazgatojaval es a dugipenzel.
süti beállítások módosítása