A svájci főváros címerének szemrevételezése még azok számára is nyilvánvalóvá teszi az etimológiai gyökereket, akik antifasiszta meggyőződésüknek eleget téve annak idején bojkottálták a németórákat s helyettük a sokkal demokratikusabb angolra vagy franciára jelentkeztek.

A hagyományok szerint valamikor a 12. század legelején egy Berthold nevű  herceg kószált errefelé és erőből levadászott egy mackót. Ennek aztán annyira megörült, hogy rögtön alapított is egy várost.



Arra, hogy a svájciaknak nem a legerősebb oldaluk a köztéri szobrok esztétikája, már az egyik, Tell Vilmost és kisfiát ábrázoló, hőre keményedő műanyagból készült műalkotás is felhívta blogunk olvasóinak figyelmét.

Az itt látható macis szobrok Bern számtalan, köztéri kútjának egyikét díszítik. Hazafias jellegüket kiemeli a mellkasukon átvetett svájci zászló. Néztem, hogy honnan olyan ismerős az arckifejezésük, majd rájöttem, hogy a Mézes Mackó és Micimackó vonásai köszönnek vissza, csak degeneráltabb formában, ami azért - ismerjük el - komoly teljesítmény.





Demonstrálandó, hogy az előző medveszobor nem a művész pillanatnyi elmezavarának terméke, hanem előre kitervelten, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, súlyos mentális zavarokat okozó garázdaság, álljon itt megerősítésül egy másik.

Ezen Macilaci fejére egy 19. századi búvársisakot tettek, tetején egy vicces bojttal, kapott egy középkori kardot, majd - hogy elrettentőbb legyen - a jobb mancsába nyomtak egy zászlót.

A szemlélő agyában kavarognak a gondolatok; tényleg ugyanazon nép egyedei készítették ezeket a szobrokat, akik a Breitling, Rolex, TAG Heuer, Patek Philippe, satöbbi órákat képesek előállítani?!

 







Isten látja lelkemet, nem akarom én itt szükségtelen mértékben a berniek rossz hírét kelteni, de nézzétek meg ezt a produkciót.

Mondanom sem kell, egy közterületi szoborról van szó, amely egy olyan utcában látható, ahová (a közmondásos svájci demokrácia egyenes és felháborító folyományaként) akár kiskorúak is beléphetnek külön engedély nélkül.

Ha nem hinnétek a szemeteknek, vagy ha az iszonyat miatt elfordítanátok tekintetetek: ez egy nettó emberevő szörnyet ábrázol.

A rettegéstől eltorzult arcú kisdedek kétségbeesetten kapálózva várnak rettentő sorsuk beteljesedésére; egyikük koponyáját a szörny már meg is roppantotta óriási agyaraival.

Remélem, a nemzetközi gyermeknapon meg szokták koszorúzni.



És eljött a pillanat, hogy az olvasó hangosan feltegye a másik nagy kínzó kérdést: tényleg igaz lehet, hogy Einstein ebben a városban dolgozta ki az általános és speciális relativitás világraszóló elméletét?!



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ErrorFlynn 2007.08.31. 13:21:52

ezek tényleg elrettentő darabok, olyanok, mintha valami torz Shafer/Schafer/Schaffer - ?? - katalógus tételei volnának.
süti beállítások módosítása