Nem! Nekem ne mondja senki, hogy Görögország bárkit is hidegen hagy. Járhatunk Kanadában, Németországban vagy a franciák földjén, ámulhatunk százméteres vízeséseken, ötventonnányi gránit sasokon és császárokon, vagy a grandőrt szimbolizáló palotákon és tükörtermeken, Görögországban járva megcsap valami különleges fuvallat, amit nemes egyszerűséggel kollektív déja vu-nek él meg minden európai. Itt kezdődött minden, amire modern civilizációnk egyik pillére támaszkodik.

Hellász földjén szembesülünk azzal, hogy két-három ezer éve lezajlott, lokális csetepaték, szerelmek és viszályok visszavonhatatlanul rányomták bélyegüket arra, amit fennhéjzó módon ezer éve "általános műveltségnek" nevezünk. Közhelyzuhatag következik: nekik köszönhetjük az olimpiát, a harcászat alapjait, a demokráciának nevezett izét, az akadémiákat, a filozófiát, a természettudományok és a történetírás alapjainak jelentős részét, továbbá még annyi mindent...


Ezen a pár tízezer négyzetkilométeren született meg Európa. Sőt: egyes megátalkodottak (pl. bizonyos Homérosz) szerint ez a név eredetileg Görögörszág egy részét jelentette, s innen terjedt szép csendesen tovább.

A görög kéteuróson az ominózus jelenet látható: Agénor főníciai király leányát, Europét a görög főisten, Zeusz bika képében elcsábítja, majd (ez már nem látszik) átviszi Krétára, ahol három gyermekük születik. Közülük Minósszal még találkozunk ezen a blogon, a többiek nem érdekesek.

Van valami szívszorító abban, amikor az ember görög földön jár. Csurtusék csak a szigetvilágba kóstoltak bele (Kréta + Korfu), tehát az igazi ütős helyeken (Athén, Spárta, Olümpia, stb.) nem is jártak, de el bírják képzelni.

Hogy őszinték legyünk: jelenleg Görögország az Unió egyik gazdasági szégyene (jó, most bennünket nem számolva); politikusaik és közgazdászaik éjt nappallá téve azon munkálkodnak, hogy Brüsszelt hogy lehetne minél karakteresebben és hatékonyabban átverni és minél több lóvét lecsókolni a gazdag Északtól (emlékszünk még Portugáliára, s azon belül a madeirai főgóréra..?). De valahogy ezt sem tudjuk igazán rossznéven venni tőlük: hát ki és miért tudna haragudni az olívaolajas - retszinás - kecskesültes - tengeriherkentyűs - fügés - zorbástáncolós görögökre? Netán azért, mert hazudnak kicsit (de legalább folyamatosan) a nemzetgazdasági sarokszámaikkal, a folyó fizetési mérlegükkel és az államháztartási hiányukkal  kapcsolatban?

Ugyan már... Sehol sem olyan kék a tenger, fehérek a házfalak, sehol sem olyan finoman gyantaízű a fehér bor, mentásan-bazsalikomosan-citromosan friss a kecske- avagy a báránysült, sehol sem olyan édes a narancs, és sehol sem olyan hangosak az éjszakai plázsokon a német diszkóslágerek, mint Görögországban. Hol van emellett az a sok csúnya, száraz számjegy, meg az Európai Számvevőszék rideg technokratáinak homlokráncolása..?

Lesz pár görög poszt, mert Európa (és benne Csurtusék) minimum ennyivel tartozik Görögországnak azért a pár ezer évért. És ha másban nincs tisztesség, meg főhajtási késztetés a múlt előtt, legalább bennünk legyen:

Efhariszto! Efhariszto para poli, Ellada! Köszönjük! Nagyon köszönjük, Görögország!

(Az államháztartási hiánnyal meg ne törődjetek; menjen az édes jó anyukájába...)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syolos 2010.06.03. 23:10:27

"Az államháztartási hiánnyal meg ne törődjetek; menjen az édes jó anyukájába..."

Érdekes ezt most olvasni, az elmúlt hónapok eseményeinek tükrében.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.06.04. 00:56:35

@Syolos:

Hát igen; a görögök egy jó adag fekáliát dobtak az euróövezet ventilátorába, hogy nagyon finoman fogalmazzak.

Azt is mondhatnám: megfogadták a három évvel ezelőtti tanácsomat...
süti beállítások módosítása