Hogy azért kezdtem-e olvasni a Saylor-féle Rómát, mert tudat alatt már oda készültem, vagy azért mentünk végül Rómába, mert ezt elolvastam....?

Inkább az utóbbi.

Té ugyanis olvasta nevezett (Steven Saylor) más könyveit, amelyek az ókori Rómában játszódó 'detektívregények', és nagyon élvezte.


Ez egy texasi történész pasi, aki ókori Róma szakértő, de rendes amerikaihoz méltón nem dögunalmas tudományos munkákkal altatja el kisszámú, hasonlóan perverz közönségét, hanem ehelyett Gordianus (a nyomozó) főszereplésével krimit ír, ami több, mint 2000 évvel ezelőtt játszódik.

És miközben az ember az egyébként izgalmas és fordulatos krimit olvassa, egy csomó-csomó részletet megtud arról, hogy milyen volt a hétköznapi élet annó Rómában, milyenek voltak a politikai viszonyok és viszályok, hogyan folytak az építkezések, mit ettek és mit csináltak a fürdőkben...

Miután tizen ilyen könyvet írt, állítólag barátai unszolására kezdett bele a Róma ókori történetét bemutató könyvbe - de itt sem hazudtolta meg magát: egy ezer évet átfogó családregény-szerűséget olvashatunk, ami végigmegy a történelmi csomópontokon, de nem szárazon-unalmasan.

A történet a Tiberis (most már Tevere) pici szigetén kezdődik, ahol a tengerről a sót szállító emberek legjobban át tudtak kelni a folyón. Idővel a sziget melletti részen alakult ki az első cserebere piac, a Forum Bovarium (később a "v"-t elnyelték), és ebből nőtt ki Róma. A sziget és a Forum megvannak, láttuk őket, köszönik szépen:)

Időben a könyv a mínusz ezertől nulláig terjedő fix ezer évet öleli át, két családnak, a Pinariusoknak és a Potitiusoknak a történetén keresztül.
 
A rengeteg szereplőnél persze sokszor veszítjük el a fonalat, hogy ki kinek a kije, de nem is fontos észben tartani - a cselekmény és a lényeg teljesen követhető így is.
A regény másik főszereplője egy amulett, a Fascinus (amely egy szárnyas arany fallosz!). A szereplők ezer éven át öröklik egymástól, többek között egy Vesta szűz is hordja, aki aztán a gyerekének adja át...

Aki többet is meg akar tudni róla, olvassa el a regényt :)

Aki pedig Rómába készül, annak is csak ajánlani tudom, mert rögtön más szemmel néztem a romokat és a dombokat, egyből jelentett valamit a Palatinus, a Quirinalis és a Capitolinus vagy a Tarpeii szikla...
Igaz, hogy Rómában a nulladik év után is történt és épült még ez-az...

Hátha megírja Saylor a folytatást, amelyben hajlandó még pár száz évet megzenésíteni. Ami utána jött, az már kevésbé érdekes :))

Na, most már fel vagytok készítve arra, ami előttünk áll: Róma ohne ende... És csak az jöjjön, aki bírja, aki tudja, hogy végigcsinálja, csak az jöjjön, csak az jöjjön...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.09.22. 12:04:43

Hmmm, Isten hozott itton:) Jól telt?:)

Csuri / Bariildi 2007.09.22. 20:06:00

Helló!
Kezdünk magunkhoz térni, pihenésről ugyanis szó sem volt. Sőt, inkább húzósnak nevezném az elmúlt napokat - de megérte!
Amint azt látni fogjátok :)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.09.23. 00:36:58

Szeva Peat,

kiváló volt, már ha a napi 22-24 kilométer gyaloglás megérdemli ezt a jelzőt.

A posztok már készülnek, igyekszünk részletesek lenni.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.09.23. 14:37:49

Hmm,hmmm. Ejnye Bogyókáim, hát mire vállalkoztatok ti?:)

Láttam a tegnapi brékinget, de volt egy gyötrő érzésem, hogy az Érd-Szeged távolság miatt az akció eléggé mínuszba menne át, bár lehet, hogy a negatív kisugárzásom mondatja csupán:)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.09.23. 16:28:37

Peat,

szerintem a Corák nagyjából azonos áruválasztékkal rendelkeznek; nem tartom kizártnak, hogy a törökbálintiban is lehet kapni, s az Érdtől már csak egy köpés.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.09.23. 17:30:48

Igen, ebben van valami. Mondjuk, sajnos nincsenek ogrék a felmenőim közt, hogy akkorát tudjak köpni:) Igaz, most pont törökbálinton vagyok, melóban. Hazafele lehet, hogy meglesem:)

No és mitől volt ez a nagy rohangálás?:)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.09.23. 18:01:15

Rohangálás?

Ja, Szeged? Csak egy kis családi teendő; jöttem-mentem, és hoztam pár üveg Chimayt. Ez volt a járulékos hozadék.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.09.23. 20:44:03

Hát, cimborám bejött értem kocsival, így cora kimaradt, de vettük helyette drehert:) na jó, meg a csajának stellát...

Rohangálást Rómára értettem:)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.09.23. 21:12:27

Nem dúskálunk szabadidőben, ezért csak négy napra futotta. Futottuk. Igyekeztünk elég élményt gyűjteni úgy 15-20 posztra, és ez nem ment, csak a már említett tempóban.

Piacgazdaság van: mindent az olvasókért.

Ha még mindig a bolsevizmus igájában sínylődnénk, naponta maximum 3 kilométert tettünk volna meg, időnk javarészét evéssel, ivással és alvással töltöttük volna és magas ívben tennénk a keresletre, így azonban a farkastörvények diktálnak.

Ruszkik haza!!!

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.09.23. 21:18:08

A ruszkik hazamentek már a spázjból, épp ezért van piacgazdaság. Meg karvalytőke. Ráadásul elvitték a tanok, amiben benne volt a kombináltfogó...

No, viszont annak örülök, hogy sikerült elég élményt gyűjteni. Legalábbis a 15-20 poszt arról árulkodik:)

ErrorFlynn 2007.09.24. 13:02:18

csurtus 2007.09.23. 21:12:27
ugyan, akkor meg gyártottatok volna egy rakás evős-ivós posztot. :-) és idővel utolér majd benneteket a vég: semmit nem tudtok majd úgy átélni, hogy ne arra gondoljatok, hogyan festene ez egy posztban. :-))

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.09.24. 18:16:56

Error,

azért hálistennek vannak még olyan élményeink, amelyek kapcsán nem a blog jut eszünkbe :-)))

Habár...

_elmélázik_

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.09.24. 18:29:44

Ezt alá tudom támasztani:) Amióta elkezdtem blogolni, sokszor az játszódik le bennem, hogyan festen egy posztban. Aztán mindig disztingválok, és inkább egyik sem kerül bele, csak a nagyon szélsőséges esetek:D De azért mindig elbazsalygunk rajta, amikor történik a Zesemény:)

ErrorFlynn 2007.09.25. 12:27:09

naugye. előbb-utóbb a blogotoknak fogtok élni! szembesülni fogtok égető problémákkal, ami a valóságban jó, hogyan fest a virtuáliában, ami a valóságban nem jó, lehet, hogy még jobban fest! hogyan szerkesszük az életünket posztformátumban, hogyan szerkesszük a posztot, hogy életszerű legyen!
süti beállítások módosítása