Még mielőtt elárasztanálak benneteket képekkel, részletekkel, templomokkal és romokkal, gondoltam: összegyűjtök pár praktikus tudnivalót - hátha más is akar Rómába menni...

Már a harangokon kívül. He-he.

Hát ha akarna, akkor a legjobb idő most van, sőt állítólag még egy hónapon át, egészen október végéig kellemes.
Ahogy hazajöttem, megfáztam, aminek oka, hogy ott lent délen még nagyon nyár van: 27-29 fok, de a párás levegő miatt többnek tűnik... Té valahol kinézte, hogy 90%-os a páratartalom, de én 120-nak éreztem :)
Ellenszere a pamut-vászon öltözék, érzékenyebbeknek fejfedő.

Ez még csak ízelítő, de akár római névjegy is lehetne (az antik Róma, olajággal, mint a mediterrán vidék tipikus városa - mert más névjegyeket is tudnék mutatni, amelyek sokkal kevésbé hízelgőek, de majd ezekre is sort kerítünk.)
Amint láccik az ég kék, nagggyon kék. Se ennél, se egyetlen más képnél NEM állítok a színeken!!!, mert az becsapás lenne.
Ez ilyen.
































Egy nap esett kicsit, de meleg volt akkor is, egyébként jellemzően kukra sütött a nap és este is jó meleg maradt az idő: nyugodtan lehetett kint üldögélni még 10-kor is.

Szóval az idő szép, de sajnos ezt mások is tudják: tömeg van. Nem csak a turizmusnak a csúcsidőszaka a kora ősz, de a helyi erők is visszajönnek az augusztusi nyaralásból (amikor állítólag egyetlen római sincs otthon), úgyhogy teljes fordulatszámon dübörög a város.
A dübörgést szó szerint, azaz hangeffektusként kell érteni, éjjel-nappal. Nincs csend, mit ne mondjak...
Akit ez zavar: füldugó!!

Szállás.
Két hétig bújtam az Internetet szálláskeresőben. Kezdeti elképzelésünk az volt, hogy legyen a belvárosban vagy annak közelében, metró nem túl messze, saját fürdőszobával és esetleg légkondival.
Keresgélés közben a www.booking.com és a www.bookingshotel.net bizonyultak a leghasznosabbnak, a foglalást is ezen keresztül intéztem.

Az elképzeléseinknek megfelelő, és persze még kifizethetőnek minősülő szállást, nem túl meglepő módon a Termini pályaudvar környékén találtam meg: Hotel Serena, 4 éjszaka 460 ajró. Nem ingyér' adják, hogy finoman fogalmazzak.
Ez egy 3 csillagos hely, az amszterdami 90 eurós belváros-szélihez képest azért úribb, de a szoba itt is éppencsak a duplaágy körítéseként szolgált:
























Az már a keresgélés közben a szobák képeit nézegetve kiderült, hogy valamiért a klasszikus, "antik" stílust erőltetik akkor is, ha a hely tenyérnyi. Selyem tapéta, brokát drapériák és ágyterítő, klasszikus stílusú bútor, stb.
Semmi modernség vagy rusztikus eltévelyedés.

A fürdőben 50x50-es tusolófülke (szerintem inkább 40x40-es volt), bidé, naponta új törülközők. Volt mini TV (három olasz adót és a CNN-t lehetett fogni rajta)  és hűtő is, és légkondi, meg reggeli alapválasztékkal - szóval korrekt ellátmány, de semmi luxus. Hacsak annak nem tekintjük, hogy a reggelihez IGAZI olasz presszókávét lehetett inni, önkiszolgálósan => ittam is minden reggel három macchiatót.
Ennél olcsóbban a bed and breakfast (b&b) helyeken lehet megúszni, de ott nincs saját fürdő és WC, ráadásul a belváros szívében lehet, hogy még ennél is drágább!

A közlekedésről lesz még szó, különös tekintettel a metróra, most annyi, hogy sokat kell gyalogolni, nagyon sokat...
Helyi nők onnan ismerhetők fel, hogy tűsarkúban adják elő magukat, ami a mazochizmus csúcsa, ugyanis az utak többsége girbegurba kockaköves. A helyi nőket még onnan is fel lehet ismerni, hogy a 16-60 közötti korosztály 80%-a mellenként legalább 500 köbcenti szilikont visel, roppant büszkén. Kivételt a vatikáni apácák és a lengyel vendégmunkás-lányok jelentettek, habár ez a két kategória olykor össze-összecsúszik.
Hallgassatok rám: nagyon kényelmes cipő, nem egy, hanem legalább kettő, zokni!!! és sok ragtapasz. Ha jót akartok...

Az igazi megoldás a csere-láb és csere-derék lenne, de addig is jó hír, hogy nagyon sok helyen le lehet ülni a városban, amit a turistahad meg is tesz: a templomok és kutak és szobrok lépcsőin, párkányokon, padokon, kerítések tövében ücsörög a fáradt tömeg.
A másik jó dolog, hogy nagyon sok helyen van ivókút, finom hideg vízzel, ami a nyári hőmérséklet ismeretében emberbaráti dolog.
Meg aztán ki ne akarna inni abból a vízből a Forum Romanum-on, amiből Cézár is ivott...?
Én még meg is mosdottam benne... Én meg pisilni akartam abba a vécébe, amelyikbe Cézár is pisilt, de eldugták valahova. Vagy már megvették a japók és kivitték Oszakába.






















Kávéház alig van, de 'gastronomia' felkiáltással kávé-fagyi-pizza-étterem vegyeshelyek tömegével - de a zabáról lesz még szó külön is. Megnyugtatásul: még kevés pénzzel sem fenyeget senkit az éhenhalás.

Az egyéb tudnivalók általában ugyanazok, mint bármelyik nagyvárosban:
nem baj, ha az ember tud a helyi nyelven, de az angol is megteszi legtöbbször (vagy itt a francia is); tömeg van, nem lehet kényeskedni, meg kell 'harcolni' a dolgokért; nem árt, ha feltalálja magát az ember és el tud igazodni a térképen; és végül, de nem utolsó sorban: bírni kell a gyűrődést - vagy sokkal több időre menni :)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bárányi Sanya 2007.09.26. 16:52:13

Mi ugyanebben az időszakban hét éjszakai alvás+puritán reggelis (friss-belül üres-valódi kemencében sütött zsemle, vagy kétszersült mellé vaj, három féle lekvár, gyümolcslé, tejes vagy csak tisztán presszó kávé) szolgáltatásért fizettünk 420 Eurot. A szoba tágas, tiszta, nagy dupla ágy, külön kádas bidés fűrdő, de se telefon se TV. Közös TV nézésre, videózásra van lehetőség.Kilátás egy hatalmas ernyőfenyős cédrusos parkra, jó levegő és CSEND! A folyósó végén egy teakonyha, szárító, vasalási lehetőség, hűtőszekrény közös használatra. Mindez egy apácakolostor által müködtetett szálloda, példás odafigyeléssel. A zónában volt még pár ilyen és a Szent Istvánról elnevezett "Magyar ház" is. Haza jövet-menet Rómában több magyar szót hallottam, mint akár Temesvár utcáin.A www.alcasaletto.com részletes tájékoztatást ad. A közlekedésről csak annyit, hogy a 870 busszal a kapu elől a Szentpéter dómig lehet menni átszállás nélkül, 150 m gyaloglás után a 44 Busszal ugyanígy a Velence térig. Igaz, hogy 45-60 perc alatt.

mentula 2008.01.20. 19:02:46

Vegyes érzelmekkel belenyugodtam, hogy vége római beszámolóknak, ez ugye önmagában szomorú, viszont sok szép hely van a világon, virágozzék minden virág:)

Na de akkor egy-két ide illő bónusz.

Szállás. Az említetteken felül lehet pl. lakást is bérelni, mintegy apartmanként. Mi pl. ezt tettük, a St. Péter tér mellett. 33 euró/fő/éjre jött ki. RÉgi bérházi lakás, három 20 nm-es kétágyas szoba, konyha, fürdő. Itt hatan elvoltunk, mint a befött. Ahogy szinte minden belvárosi épületben, ennek is az alján volt egy pizza-szendvics bár, ahol a világ legjobb lepényeit, melegszendvicseit, vagy calzone-szerű egyéb finomságait lehet fogyasztani reggelire, 1-2 euró.

Érdekes, hogy a minálunk megszokott közért vagy abc szerű boltok a belvárosban nincsenek, vagy jól el vannak rejtve. Ahogy nyilvános WC sincs. Ebből a két dologból következik, hogy akár pár falat esne jól, akár más szükség, be kell térni egy pizzériába, bárba, trattoriába, gyorsétkezdébe, ahol ha már ott van az ember, nem érzi illőnek hogy pössent, majd távozik, így hát iszik és eszik valamit. Ezzel persze beindul az ördögi kör:)

A közlekedés hibátlan. Egy buszra-metróra jó jegy 1 euró, és mindenhová el lehet jutni. És ugye ők még csak a hármas metrót kezdik építeni, Demó mestert is el kéne küldeni tanulmányútra. Ehhez mérten a reptéren az emberre rontó bérletárusokat csak az ne hajtsa el, aki legalább egy hétre megy. És vigyázat, a bérlet nem jó a reptérről induló buszokra, ahogy egy önfejű kolléga ezt 50 euró büntivel megtapasztalhatta.

A vatikán kapcsán egyet nem árt tudni, ha az ember hétvégén jár arra: a múzeumok szombaton 1-körül zárnak és vasárnap ki se nyitnak - a hetedik napon megpihennek.

Mivel minden posztot nem tanultam meg kívülről, így lehet hogy pár dolog máshol megvan, hát sorry:)

N. Edit 2008.08.11. 20:45:04

mi pedig itt lakunk Romaban es szivesen latunk barkit aki szallast keres.Reszletes tajekoztatas a novika@citromail.hu-n
süti beállítások módosítása