Hát akkor a metró dohos világa és a krétai elcsángálás után térjünk vissza Rómába, mert van még pár templom, amit nem láttunk.

Ha hozzáveszem azt is, hogy több templom van a városban, mint ahány nap az évben, akkor fenti kijelentésem kimeríti a templomi-leírásokkal-való-őrületbe-kergetés törvényi tényállását, és ezt nem venném a lelkemre, úgyhogy megnyugtatásul: már csak kettő maradt.
Mármint olyan, amit láttam, mert egyébként nagyjából egy tucatra teszik a "feltétlenül meg kell nézni ha ott jársz, mert aki ezt elmulasztja, az 1 büdös bunkó" kategóriájúakat.


A Santa Maria Maggiore sem egy sufni, ez egyaránt érvényes a méreteire és a díszítésére, hogy cicomát ne mondjak. Állítólag az egyik legdíszesebb templom belső még római viszonylatban is, hogy tovább fokozzam a várakozást és a barokk / márvány / arany / faragvány / freskók / szobrok / mozaikok ránk leselkedő lihegését.
Képzavaros? Nem kizárt, de a templombelső ihlette.

Kezdjük az egyik "kis" oldalkápolnával, melynek mérete kb. a temesvári dómra emlékeztet, csak itt a főhajó mindkét oldalán volt-egy-egy.


























Ez a kápolna két oldalfala, mert az oltáros rész már nekem is sok(k) volt, de az ehhez tartozó kis kupolát még lekattintottam:




























A probléma ezekkel a templomokkal nem minőségi, hanem mennyiségi: ha külön-külön megnézné az ember egyik-másik freskót, faragványt, oszlopot, szobrot ésígytovább, az határozott élmény lehetne, mitöbb: ÉRDEMES lenne külön-külön megnézni őket. Igaz, hogy akkor ez a templom egy teljes nap, és nem túloztam kicsit se.

Így egyszerre viszont tömény, nagyon tömény, és ezért tiltakozik ellene ösztönösen az egyszerűséget kedvelő lélek (pl. én).


Ha már elkezd az ember felfele nézni, érdemes tovább folytatni a bámészkodást, mert a plafonok ezekben a templomokban megérdemlik. Ez 1500-ból való:




























Az aranyozása állítólag abból az aranyból készült, amely az USA-ból (na jó, akkor még nem így hívták) elsőként érkezett szállítmányokból származott és a spanyol származású Borgia pápa kapta ajándékba a spanyol uralkodótól.

Fáj már a nyakunk, de a fenti néznivalók még megérik a botladozást:


























Ez a félkupola díszítés icipici mozaikdarabokból van kirakva, de hát akkoriban volt még idejük (1275):




























Nézzünk akkor azután kicsit lefele is, mert - mint azt már eddig is sűrűn emlegettem - talán a legszebb látnivaló a római templomokban a padló:


























Ez éppen egy tematikus padlókép, vagy mi, de ugyanilyen gyönyörűek, sőt, az egyszerű dekorációk, alapvetően tiszta márványból. Az egész jeu a márvány mintáin és a színeken nyugszik, de ezt azért otthonra is elfogadnám. Kopásállósága nem tudom mennyi lenne a Praktikerben (1000+ év), és dizájnra is ott van. Az oszlopokból 40 darab van a  főhajóban, és ezek még az V. századi eredeti templomból maradtak meg ép(p)en.





























Ugyanezt applikálták falra is, ha lehet: még érdekesebb márványból, amit az ókori műemlékekről hoztak el:





























Maga a szobor se semmi (IX. Pál pápa a betlehemi bölcsőből származó fa- és vasdarabkák ereklyéje előtt), érdemes kicsit közelebbről is megnézni, mert az embernek jön, hogy rápaskoljon a bársonypárnára




























Ez a rész a Capella Sistina, amely a főhajóhoz képest egy félemelettel lesüllyesztve található, fentről lehet körbecsodálni.

Ennyit mára - ne mondhassa senki, hogy nincs bennem egy szemernyi emberség sem :)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.10.08. 08:44:05

Itt jön elő belőlem a jövőbeli tudósember, s mint ilyen, a szkepticizmus:) Mégpedig a betlehemi bölcső létét illetően:)

Viszont a padló még a magam fajta szőrösszívűnek is tetszik. De tényleg. És nem csak azért mondom, hogy megmutassam, nem mindenben a rosszat látom;)

ErrorFlynn 2007.10.09. 11:29:46

Peat, a középkorban minden jelentős szentnek minimum 15 alsókarja volt, ehhez képest egy jézusi bölcső semmi.
a templom pedig tényleg hűűűűűű.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.10.09. 12:49:14

Error, igen, pont ezért vonom kétségbe a hitelüket:)

ErrorFlynn 2007.10.09. 13:07:09

ugyanugyan.
ők szentek! annyi végtagjuk van, amennyit kértek maguknak Jézucimbitől. hátvilágos! ennyit már csak megérdemelnek, cserébe azért, hogy a korai időkben a népek hajlamosak voltak leölni a szentnek tartott embereket, hogy mindenképpen a saját templomukban tárolhassák az ereklyehullákat, a későbbi zarándokoban, és az általuk hozott kis ajikban reménykedvén

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.10.09. 13:38:30

Tényleg, mekkora biznisz lenne a kis Jézust áruba bocsátani. Meg Jézust, amikor serdülő volt. Egyébként egy vicc jutott eszembe.

Jézus fentvan a kereszten, körötte az Apostolok, de valamelyest távolabb. Jétus megszólal nyögve:
-Pééééter, Pééééééter, gyere ideee...
Péter elindul, de az őr megállítja és levágja a kezét. Péter meghátrál, visszamegy a többiekhez. Jézus csak megszólal ismét:
- Péééter, Péééter, gyere ide, mondani akarok valamit....
Péter nem tud mit tenni, csak odamegy. Vagyis csak menne, de az őr levágja a másik kezét. Jézus folytatja:
- Péééter, Pééééter, gyere ide, már nem sokáig vagyok életben, de ezt el kell mondanom...
Péter elindul, az őr levágja a lábát, de ez nem tartja vissza, egy lábon odaszökdel Jézushoz. Majd megkérdi:
- Mondjad Uram, mit szeretnél?
Mire Jézus:
- Péééter, Péééter, látom innen a házatok...

ErrorFlynn 2007.10.09. 13:54:11

kedves inkvizíció, nekem ehhez semmi közöm.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.10.09. 13:58:35

Az inkvizició nem fog Neked hinni, főleg, ha terhelő vallomás érkezik személyedről.

vénólánzsahleF 2007.10.14. 17:01:13

ez az a templom ahová, soha nem mentem be. egyszerűen még képen nézve is ráz tőle a hideg. egyébként a történetéhez tartozik még, hogy azért ide épült mert a legenda szerint 352.augusztus 5-én a madonna megjelent liberius pápának álmában, és azt kívánta, hogy ott építsen tiszteletére templomot, ahol másnap reggel havat fog talátni. és a pápa pont itt talált... ezen kívül itt van egy olyan mária-ikon, melyet a legenda szerint lukács evangélista festett, ezért ide zarándokolnak (jó nagy zarándoklat...) a pápák minden évben a szeplőtelen fogantatás ünnepén (december 8.)
süti beállítások módosítása