Az olasz államrendőrség (Polizia di Stato, a továbbiakban: PdS) távolról sem olyan híres, mint az örök rivális csapat tagjai, a carabinierik, de ettől függetlenül megérdemel annyit, hogy egy rövid posztban róluk is megemlékezzünk. Tesszük ezt már csak azért is, mert a Rómában villogó kék lámpával és sivító szirénával hajmeresztő manővereket végrehajtó gépkocsik jó 30 százaléka nagy valószínűség szerint étkezni vagy focimeccset nézni siető rendőrökkel van megrakva.


Testületi címerük itt látható; különösebb magyarázatot nem igényel. A pallost tartó állatot nem csak te nézted elsőre birka-görény-zsiráf hibridnek, de megnyugtatlak: az olasz államrendőrség heraldikusai szemmel láthatóan életükben nem voltak még állatkerben, hiszen ilyennek képzelték el az oroszlánt.

A két epres nyalóka se tévesszen meg senkit; azok ott fáklyák akarnak lenni. A lex feliratot viselő könyv mindezekhez képest viszonylag könnyen felismerhető.

Mottójuk a Sub lege libertas, vagyis olyasmi, hogy szabadság csak azt illeti meg, aki vesz egy bétékát.

Egy olasz (állam)rendőrrel folytatott szakmai beszélgetésből tudom, hogy a PdS védelmezője Szent Mihály arkangyal. Én meg mondtam, hogy itthon Szent György, merthogy ő ölte meg a sárkányt és milyen szép szimbólum, blablabla. Erre mondja Vincsenzó, hogy Szent Mihály még tutibb szimbólum, mert ő is ölt sárkányt, ráadásul tüzes kése (utánanéztem: lángpallost akart mondani) is van, és szerinte Mihály elöljárója Györgynek, mert magasabb a rangja.

Nem vitatkoztam vele, mert egyrészt ő a katolikusabb (egy református ilyenkor húzza meg magát), másrészt a beszélgetés időpontjában már mindketten jócskán túl voltunk a velkamdrinken (hogy úgy mondjam), és egyre nehezebben jöttek a szavak és az érvek.

Na, ebben kérném a témában különösen jártas olvasóink segítségét: Szent Mihály és Szent György között tényleg alá-fölérendeltségi viszony van és György a csicska? Csak hogy tudjam.

Ha még nem láttatok taszító árnyalatú kéket, meg kell néznetek a PdS bármelyik járőrautóját. Az az ember benyomása, hogy egykoron (nagyon-nagyon régen) ez egy szép sötétazúrkék volt, de a szikrázó itáliai napsütés nem kegyelmezett és ocsmány módon kifakította.

De nem: a vadiúj kocsik is ezzel vannak bemázolva. Vajon akciós volt a festék, esetleg (noha az olaszoktól köztudottan roppant távol áll a korrupció) a beszerzési főigazgatójuknak van valami távoli unokatesója a festékbizniszben?
 

Nemcsak Fiatokkal vagy Alfákkal cincálják szét a járókelők idegeit; Lamborghini is akad az autóparkjukban. Én nem láttam ugyan, de dokumentálódás közben találtam erre utaló képet a neten.

Megnéznék élőben egy autós üldözést, amelyiken egy ilyen állat felszaggatja a macskaköveket egy római belvárosi utcácskában.

Jelvényük eleganciája miatt sem hagyhatom szó nélkül a PdS különleges műveleti különítményét, a Nucleo Operativo Centrale di Sicurezza-t. A terrorelhárításon és a túszmentésen kívül az ő feladatuk például a kiemelt politikusok őrzés-védelme is. Az olasz viszonyokat ismerve biztosan nem unatkoznak.

Jelszavuk is megdobogtatja a kalandromantikára fogékony, klasszikus kommandós és elitcsapatos, falramászós, dobócsillagos, feketeruhás, rosszfiúkházát felrobbantós filmeken felnőtt virágkertészek és tankönyv-illusztrátorok szívét:

Sicut nox silentes - Csendesek, mint az éjszaka.

A PdS egyenruhás emberei is mindenhol ott vannak Rómában, ahol tíznél több turista szerencsétlenkedik. Nyelvtudás és udvariasság szempontjából semmiben sem különböznek a csendőröktől; talán csak abban, hogy 178-180 centinél alacsonyabb carabinierit nem láttam, rendőrt viszont igen.

A PdS hivatalos nótája a dallamos Gioconditá címet viseli. Nem azér', de ennél még a Benito-féle Giovinezza is jobb volt, pedig ez sem egy kifejezett Slavianka. (Csuri - most, hogy  ez utóbbit pár tucatszor meghallgattattam vele - emlékeztetett rá: ez utóbbi volt annó - vagy tíz évvel ezelőtt -  a Katonában a Három nővér háttér-zenéje. Ütős volt a darab...)

Utóirat és kínzó kérdés is egyaránt, noha nem releváns:

Miért van az, hogy a komoly és véres huszadik századi diktatúrák nagyon erősek voltak katonazenében? Tényleg óriásit bírtak alkotni indulóban a nácik és a komancsok egyaránt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.11.06. 12:28:39

Eh, valami új kommentező stratégiát kell bevezessek, mert amikor olvasom a posztot, egy csomó minden eszembe jut, majd mire végigröhögöm magam, mindet elfelejtem, aztán ülök bambán, hogy "mijafaszt akartam írni...".

Na, akkor elkezdem megint elölről...

LEX- nekem egy lex elnevezésű billentyű ugrott be róla, mint az alt vagy az insert. Az pedig nem oroszlán, hanem félig oroszlán, félig birka, félig görény és félig zsiráf. Az evolúció fokán közvetlenül az Al Gore féle félig medve, félig disznó, félig ember fölött áll. A seggek számát illetően még folyik a kutatás.

Viszont nekem lenne egy kínzó kérdésem. Melyik rendőrség fogta el tegnap a cosa nostra keresztapját?

Dani Csaba 2007.11.06. 14:17:09

Ha úgy vesszük, hogy Szent György élő lovag, stb. míg Mihály arkangyal a 7 főangyal egyike, égi seregek ura, valószínuleg igaza van a talján rendőrnek. Nem tudok arról, hogy ezeknek valamiféle földi származásuk lenne (mármint nem az olasz rendőrökre gondolok). Ha elfogadjuk a nem földi származás felsőbbrendűségét, akkor sajnos... De értem én, mi a bántó! Ezért adok egy tippet: nálunk olyan is volt, hogy Mihály Arkangyal Légiója. Na, ezt überelje legközelebb a macskaevő!

Csuri / Bariildi 2007.11.06. 14:19:31

A Peat kínzó kérdésére nem tudom a választ, de lenne nekem is egy kiegészítésem a rendőrségi témához.
Azt hallom a napokban a rádióban, hogy most, hogy a román állampolgár által elkövetett olaszországi gyilkosság miatt egy csomó illegálist kiutasít a hatóság, látókörbe került egy magyar állampolgár is, akit szintén kiutasítanak.
"A férfi 10 éve él illegálisan az országban, és Rómában egy hídnál vették őrizetbe..."

Akármi legyek, ha ez nem a sárga pólós, furulyás, kutyás magyarnépdalzenélős pasi a szigetre vezető legrégebbi hídon...
10 éve ott furulyál, most meg jól hazapaterolják.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.11.06. 14:38:49

Csuri, ezekről olvastam én is. Előbbi azt hiszem egy kívánatos példa, nem csak a román származású, de minden olyan egyénre, aki veszélyezteti a közbiztonságot. A magyar faszihoz kapcsolódva, azt hiszem ott gyilkosság is felmerült

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.11.06. 14:41:33

Peat,

az egyenruhák alapján aktuális kedvenceink, a PdS speciális mobil célkörözési egysége, a Squadra Mobile Catturandi a ludas.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.11.06. 15:03:53

Mindenkinek vannak fétisei. Nekem a sziciliai maffiával kapcsolatos dolgok. Kívülről tudom a Keresztapát,stb. Így különösen fájó ezt olvasni:D:D

Dani Csaba 2007.11.06. 16:46:39

Ez már igen! Köszönöm szépen! És alátámasztja az észrevételed az indulókról.

ErrorFlynn 2007.11.07. 12:59:58

de Szt Mihály = Mihály arkangyal? vagy vót tőle független szentmihály is-e.

ErrorFlynn 2007.11.07. 13:01:06

ja, újraolvastam. oké, szóval arkangyal. végülis "tüzes kése" (höhö) csak azoknak van.

Admin az olaszturizmus.info-n · http://www.olaszturizmus.info 2007.11.22. 15:33:34

Engem mindenesetre megfogott a Lambo rendőrautó :) Lehet hogy én választottam rossz szakmát és zsarunak kellene menni Italyba, akkor - ha trükkösen is - de megvalósulna az álmom hogy ilyen kocsit vezetek :) Nem kellene rá összegyűjteni a pénzt, sőt valamicskét még fizetnének is érte :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.02.07. 21:37:57

És lám, milyen jó, ha újra és újra elolvassuk a régi posztokat:

Persze szójáték is van a dologban; a spéci egység elnevezésének rövidítése NOCS (kiejtve nox).

A mottó ezek szerint így is értelmezhető/olvasható:

Sicut nox (NOCS) silentes: Csendesek, mint a NOCS.

(Lám, milyen jó, ha az ember visszatekint...)
süti beállítások módosítása