Eddig csak ígérgettem/fenyegetőztem vele (nézőpont kérdése...), de most nincs tovább: belépünk a Vatikáni múzeumokba.

Ez azért nem épp ennyire eccerű...

Római tartózkodásunk alatt volt olyan szerencsém, hogy egészen más apropóból a szüleim is ott voltak, és elterveztük hogy egy napot együtt töltünk.
Ki is találtam gyönyörű sétát a Villa Borghese-ben (ez egy nagy park több múzeummal is benne), csakhogy éppen ezen az egy napon elkezdett reggel esni, és esett, de nagyon.


A találkozóra menet vettem is egy ernyőt egy szemfüles utcai árustól (a többi 36 szemfüles utcai árust elhessegetve - ugye mondani sem kell, hogy mindannyian románok voltak, kivétel nélkül?)
De a sétafika a parkban még ernyővel sem tűnt csábítónak, úgyhogy mit tesz ilyenkor az ázó turista? Hát persze! Múzeumba megy.

Hatalmas ötlet. Igaz, egyedinek éppen nem mondanám.

Ha szemben álltok a Szent Péterrel (na jó, csak a bazilikára gondolok) akkor jobb oldalt az oszlopsor mögött nyíló utca visz a múzeumokhoz. Mármint azok falához, mert a bejárathoz még 3 másik utcába kell mindig újra befordulni, ez a tértől saccolásom szerint úgy kb 1,5 kilométernyi utat jelent, ha nem többet.

Szerencsére ezt nem tudtuk akkor, amikor beálltunk a sorba, amely szemmel láthatólag befordult a sarkon, de utána - gondoltuk - már ott a bejárat. 

Ez a gondolat még számszerint 3x volt hiábavaló és csak negyedszer bizonyult igaznak...
Időközben eltelt kb 1 óra 20 perc, esett, időnként zuhogott az eső, a sokezer (tízezer...) turista pedig, hozzánk hasonlóan, nem tudott jobbat kitalálni, mint hogy múzeumba menjen ezen a szép napon.

Egy idő után már nem is az volt a kérdés, hogy maradjunk-e, mert hová sétáltunk volna a záporban, de aggasztónak tűnt hogy NEM FÉRÜNK BE! Azóta sem tudom hová lett az a rettenetes tömeg, de tény hogy belül nagyon normálisan lehetett közlekedni, nem volt nagy zsúfoltság szinte sehol.

Hja, nem egy debreceni da Vinci, ahol helyjegyeket osztanak...

Na, elég a hosszas bevezetőből, lássuk megérte-e a gyűrődést.
Rövid válasz: meg!
A hosszú (mármint a hosszú válasz) néhány elkövetkező posztban lesz látható, olvasható.

Mire beértünk, KUKRA sütött a nap, megjutalmazandó az addigi fáradozást, úgyhogy rögtön az egyik belső udvaron néztünk széjjel:








































Ez a félkupola, vagy micsoda, látszik az Angyalvárból készített képen is.

Van egy érdekes, kicsit ide nem illő tárgy is ezen az udvaron, nem is tudom hogy a sok modern, haladó nézetű, az újdonságokra nyitott pápa hogyan engedhette...


































Először Földgömbnek néztem, de közelebbről szemlélve már kevésbé tűnik annak:


























Hát még ha a lukas oldalát is megnézzük, ahol egy újabb kis gömb születik belőle:






























Az egész izé nagyon lassan, de forog.
A környezettől 'kissé' eltér, de nekem tetszett ez a fogaskerekes vörösréz-csoda. Mondhatnánk hogy merész. Na jó, nem a Louvre piramishoz képest, de hát azok franciák, ez meg a Vatikán területén van!

Az udvarra - és a múzeumi épületekre összességében - nem ez a modernizmus a jellemző, sőt. Igaz, hogy a nagyon régi szobrok nekem sokszor egészen modernnek tűnnek a maguk egyszerűségében:





























Ilyen kis egyiptomi ezmegaz még többtucat hever itt-ott, de ez szinte kínálta magát egy fotózáshoz.

A Vatikáni kertekbe - sjanos - nem lehet csak úgy bejutni, mindenféle külön szervezkedés és engedély kell, de a múzeumok körül - között is vannak kisebb kertrészek, tele szobrokkal, szökőkutakkal...








































És akárhol is van az ember a múzeumok területén, és akármerre is néz, az a fránya kupola valahogy miondig belelóg a képbe...















































































Ezeket a kinti képeket csak antepasti-nak szántam, az ezután következő képek, freskók, egyebek elé...

Folytatás hamarosan.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.11.09. 12:42:40

Huh, ez a kert iszonyat jól néz ki. Valahogy más a kép, ha az ember kinéz pl tőlem az ablakon(teszkó, lakótelep többi épülete, épülő autopálya), vagy ott... Én is akarok olyat, shit...

A gömb pedig vicces. Eszembe jutott, hogy az IK-n van egy szoborszerűség, amit ha eyg bizonyos pontból nézel, gömböt ad ki. De én még nem találkoztam olyannal, aki látta volna úgy.

Dani Csaba 2007.11.14. 09:23:37

Ez a rézgömb napok óta nem hagy nyugodni. Nem azért, mert nálunk, lévén színesfámből, rég eltűnt volna. Hanem az üzenetét szeretném megfejteni. Olyanok jutnak eszembe, hogy vedlik és kibújik egy kisebb belőle, mint a megújulás, vagy a teremtés jelképe. Egyáltalán a gömb forma választása mindig is tetszett. Bp-en az Uránia csillagda előtt van egy "filozófia kertje" című alkotás. Ott a vallásalapítók körbevesznek és hódolnak egy gömbnek. Látszik, hogy mindenki más irányból szemléli ugyanazt a kerek igazságot (ez kissé képzavar). Persze nemrég hír volt az, ebből is valamit elloptak. Aki nem tudná a földrajzi helyet: a Hegyalja úti Mambo topless bárnál balra a második ház...
süti beállítások módosítása