Temesváron a három legnagyobb templom a katedrális, a dóm és a gyárvárosi zsinagóga.
Azt minden helybéli gyerek tudja, hogy a katedrális ortodox, a dóm pedig katolikus, így nem kell soha elmagyarázni hogy az ortodox katedrális, stb.

Az ortodox kifejezésnél ragadjunk le még egy kicsit. Mikor átjöttünk Magyarországra azt tapasztaltuk, hogy itt ortodox alatt egyáltalán nem azt értették, amit mi - leginkább az ortodox zsidókra asszociáltak.

Nekünk ortodox = görögkeleti. Ilyen vallású a románok nagy része.



Ennélfogva ilyen templomok állnak a városok főterein, ami az esetek többségében teljesen helyénvaló. Sajnos az esetek egy - még mindig fájóan magas - számában viszont egyáltalán nem helyénvaló, sőt: disznóság. Ennél keményebb kifejezéseket nem áll szándékomban használni, de tényleg nehéz figyelmen kívül hagyni a Marosvásárhely, Kolozsvár, Arad stb. főterén (vagy ha nem fért oda, akkor annak közelében) felhúzott hagymakupolás ortodox templomokat.

Ezeket az utóbbi időben építették (elmúlt 30 év), és építik újult erővel napjainkban is, stílusukra, építészeti értékükre pedig nem vesztegetnék egy szót sem.

Ehhez képest a temesvári katedrálissal még jól járt a város, ahogy Ildis barátnőm megfogalmazta, és igazat adok neki.



1936-40 között építették, bizáncinak nevezett stílusban.


A csíkozás, a zöld cserepes-mintás tornyok a sokkal régebbi moldovai kolostorokat utánozza - van aki szerint ezért aztán nettó giccs, hiszen azok egyrészt pár száz évvel idősebbek, méretre viszont ennek töredékei.
Nem foglalok állást: ez ilyen, mind a 84 méteres magasságával.
Az egyik, mintaként szolgáló móduai kolostor, a Cozia viszont ilyen.

Itt van a homlokzat közelebbről is:




Nem állíthatom, hogy gyakran jártam volna belül, de most kíváncsi voltam, no meg mit meg nem tesz az ember a blogolvasók kedvéért: lelki üdvömet veszélyeztetve bementem.
Karácsony lévén meglehetős tömeg volt bent minden napszakban, és non-stop mise (vagy mi) folyt reggeltől estig (lecsekkoltam többször is, hátha kiürült, de nem).

Az ortodox templomokban általában nincsenek padok, hanem a nagy központi csarnok üres, a hívők ott álldogálnak.




Meg oldalt a karzatot is megtöltötték:




Rengeteg fiatal is volt bent, és nagy jövés-menés, mobiltelefonok szóltak, kicsit pályaudvar jelleget kölcsönözve a helynek. De azért mindenki vetette magára a keresztet vadul (én kihagytam, mert rögtön lebuktam volna, mint beépített kém a reflexszerű bal-jobbal), gyújtották a gyertyákat és vásárolták a kegytárgyakat az előtérben ennél a kedves apácánál, aki hagyta, hogy lefényképezzem:




A román pópáknál egyébként azt érdemes  megemlíteni, hogy általában nagyon jó énekhangjuk van, és a misézés nagy része abból is áll, hogy énekelnek. Mondjuk amikor beszélnek, azt is énekelve teszik. Hogy a stílus valakinek tetszik vagy sem, az más dolog, de volt az egészben valami középkori, sötét és keleti, amihez az iszonyatos mennyiségben nyomatott füstölők szaga csak rátett egy lapáttal.

Habár kívülről torony van, de a belseje kupolás jellegű:



És tele van festve blőd bizánci szentekkel. Na, ezek azok, amelyek akkor sem tudnak meghatni, ha ezer évesek és kitudjamilyen szárnyasoltárokon vannak. Azt hiszem, ez már így is marad.

Hogy el tudjuk helyezni a katedrálist, ahhoz kell egy átfogó kép a főtérről, íme:






Amint látjuk, az egyik végét uralja. Ha sokáig nézi az ember, meg lehet barátkozni vele :)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tistedur 2008.01.03. 08:42:12

egész szép :)
egyébként egy jobb ortodox mise két-három órás..:)

VIKI BACSI 2008.01.03. 09:51:52

Kezdjuk a gorog nyelvvel:Ortho=egyenes ,igaz
doxa=bolcsesseg, tan, tehat az ortodox igazhivonek fordithato, igazhivok akar csak a muzulmanok, es annak daccara hogy a het \\\"Ekumenikus\\\" zsinat fektettele a vallas alpdogmait, egyaltalan nem ekumenikus.
Ortodox zsidok csak a szorvanyba vannak. It harom kategoria van: \\\"Haredim-ok\\\"
azaz \\\"hithu\\\" zsidok ,egy teljessen bigott tarsasag,
maszortit-ok hagyomany orzok,normalissan vallasossak, es az olyan banda mint mi a \\\"Hilonim\\\"-ok azaz nemvalasossak.
Ami a katedralis stilusat illeti, a minta a moldovai kolostorok nagyon szepek, de csak abban a kornyezetben, a hegyek dombok erdoktol ovezve,nem pedig tiz az egy leptekben egy sik videki, varos kozepeben. Epp ugy nem illik Temesvar kozpontjaban mint ahogy az Eifel torony sem illene , egy kis varos kozepeben.Ez tortenik ha nem muepiteszeti, hanem politikai szempontokat vesznek figyelembe.
Megannyit hogy a belvarosi zsinagoga a legnegyobb. nem a gyarvarosi.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.01.03. 11:27:25

Elképesztő dolgokat tudtunk meg a templomépítési szokásokról. Nem vallási, hanem politikai megfontolásokból építenek templomot. Ki hallott még ilyet? És mi abban a politika, ha egy román városban román ortodox templomot akarnak építeni a főtérre? Addig nem volt? Hát hová jártak templomba a vallásos románok? Nem értem.

Ezek azok a kínzó kérdések (esetleg kínos kérdések), amelyek a poszt olvasása során feltolultak bennem.

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.01.03. 12:27:06

ZZ,

olyan román városok nagyon belvárosában bukkantak fel új építésű, hagymakupolás ortodox templomok az utóbbi 30 évben, mint Marosvásárhely (mindjárt kettő is, ha emlékezetem nem csal); na meg Székelyföldön is tombol az ortodox építészet.

Ha egy városban 80 évvel ezelőtt 16 ezer román élt (a 86 ezerből), azoknak elég volt két-három kisebb hagymakupolás; most 300 ezer él (a 360 ezerből).

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.01.03. 13:06:56

Templomépítésről még olyanokat is hallottam, hogy egymás után felvittek vagy 10-15 réteg festéket, hogy elmondhassák, milyen régi templomok ám ezek, és még a magyarok előtt felépültek :) (ezt speciel nagyanyámtól hallottam, aki bár nem tudja, mi az UL, de a románokról minden rosszat el tud képzelni, egykori tanítónőként :) )

Dani Csaba 2008.01.03. 15:30:37

A Cozia nem Módua, hanem Valahia, de a lényegen nem változtat. Azon kívül a szörnyűségeket tetézi, hogy a Küttli téri templom is bődületes rekordokat döntöget. Ha jól tudom országosan a második legnagyobb. Hol is lenne a helye másutt, mint egy ilyen ősi román városban? Ennek bizonyítékaként(ősiség)láthatjuk az anyafarkast az ikrekkel, pont a katedrálissal szemben. Úgye erről is lesz kép?

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.01.03. 18:06:03

Az anyafarkasról naná, hogy lesz kép! Türelem!

Ahogy az ősi román szólás is mondja: az Isten is hat nap alatt teremtette Romániát.

Csuri / Bariildi 2008.01.03. 19:24:55

Viki bácsi,

nagyon köszönjük az ortodox kifejezés precíz körbejárását!!
Tessék csak a továbbiakban is hozzászólni, kiegészíteni. A belvárosi zsinagógát fényképeztem most, az majd lesz, a gyárvárosihoz nem jutottam el.

Zamberger 2008.01.04. 12:23:21

Matematika példa:
Tehát ha 80 évvel ezelőtt egy városban 86 ezer emberből 16 ezer volt román és ma 360 ezer emberből pedig 300 ezer román, akkor számolja ki, hogy 2050-re hány román fogja lakni a várost. Az ottani lakosok közül hány lesz román?

Egyébként is ki mondja, hogy nincs itt előrelépés?

Zamberger 2008.01.04. 12:24:32

A "százalék" kimaradt

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.01.04. 14:58:36

Zamberger,

ráértem és számoltam egy kicsit:

1.) Az elmúlt nyolcvan évben Temesvár lakosssága 410%-kal nőtt (86 ezerről 360 ezerre).

2.) Ugyanabban az időszakban a románság száma 1875 százalékkal nőtt (16 ezerről 300 ezerre).

3.) 1920-ban a lakosság 18 százaléka volt román.

4.) 2000-ben pedig a 83 százaléka.

5.) Lineáris növekedést feltételezve (csak az egyszerűség kedvéért) 2080-ban közel másfél milliós lesz a város lakossága, amelynek (és itt már a linearitás nem játszik, szerintem határértéket kell számolni, vagy kamatos kamatot) úgy hellyel-közzel 99 százaléka lesz román.

Más népcsoportot most nem vettem figyelembe; ez legyen a következő generációknak meglepetés.

(Nem az lesz).

Zamberger 2008.01.04. 18:42:26

Arra gondolsz, hogy addigra jönnek az oroszok?

Zamberger 2008.01.04. 18:45:16

Megjegyzem még, hogy lineáris növekedés biztos nem jó számítási módszer. Amit ajánlottál, akár jó is lehet, de én láncreakcióval számítanék a szaporulat terén...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.01.04. 18:46:57

Zb,

nem pont rájuk.

(Na most hogy jövök ki politikailag korrekt módon ebből? Megvan!)

Hanem azokra a hollandokra, akiknek a globális felmelegedés miatt megemelkedő tengerszint addig elönti az országukat és új haza után kell nézzenek.

(Huhh, nem volt egyszerű, de sikerült...)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.01.04. 18:49:09

Persze, hogy nem jó a lineáris, de kinek van kedve pénteken exponenciális függvényt ábrázolni?

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.01.04. 18:49:22

Zambergusz, de ismerős vagy te nekem!
Ott vannak még a kínaiak, akik a temesvári etnikai arányok megbomlásáért még felelőssé tehetők!

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.01.04. 19:13:58

Végső tippem a vizigótok

Bárányi Sanya 2008.01.06. 18:48:03

Nem tudom, hogy a lányomnak ilyen rövid idő alatt sikerült-e a legújabbkeletű krőzusok palotájaiból lencsevégre kapni egy párat. Ezek beszédesen illusztrálják, hogy a népességarány eltolódásának tendenciáját tanulmányozva milyen irányban kellene kereskedni. Maguk az épületek is megérnek egy posztot, a neten kering egy pár híresebb kiadás ebből a fajtából.
de az igazi buli az az ORVOSI TÉMÁJÚ TANULMÁNY, melyet egy kollega készített egy ritka újtöbbletes fejlődési rendellenesség kapcsán.
A körzetében élő roma család (Akiknél ez a fejlődési rendellenesség előfordult) genealogiai eredetét tanulmányozva három generációra visszamenőleg csinálta meg a családfát. S miután a roma ős 1887 ben született - éppen úgy mint a kollega szépapja - puszta kíváncsiságból megcsinálta a sajátját is.Nos, nem kell találgatni. A kollega szépapjának 120 év után volt 27 leszármazottja, míg a roma ősnek 154!
na, lehet exponenciálisan számolni, a kínaiak se kell idáig fárasszák magukat.

Appendiksz 2008.01.07. 10:41:48

Figyelembe veendő: az ortodox műintézményeket többféle állami bujtatott támogatásokból építik, építették. Példa erre az aradi mostanság épülgető és még néhány megkezdett. Igazából az ortodoxok hitélete csak vasárnapi -ünnepnapi az elmaradottabb vidékektől ( Moldova) eltekintve.
Igazán erős hitélettel a neoprotestáns felekezetek rendelkeznek a baptista és pünkösdi hitűek, akik több mint egy millió valóban aktív- erős hívővel rendelkeznek, Európában a legnagyobb létszámmal!
Az országból több mint 2 Millió munkaképes aktív ember távozott az elmúlt 18 évben( forradalom óta) akik a múlt évben 7 Millilárd €- t utaltak vissza.

catalpa 2008.03.12. 19:48:23

Hello

Az 1910es nepszamlalason csak 7500 roman let kimutatva es 4000 szerb, de mar lattam forditva is, kulomben Szerb puspokseg volt a varosban ( Losonczy teri templom )
es a Kossuth teri templom is Szerb, milyen templom a Malom hidnal ( Gyarvaros ), ugy nez ki mint a masik ketto.
süti beállítások módosítása