A nagyvárosokhoz hasonlóan Temesvár is olyan, hogy az egyes kerületeknek (pl. Erzsébetváros, Gyárváros, Józsefváros - né má', micsoda nevek! ismerős valahonnan??) külön-külön, lokális főterük van, de A főtér mégiscsak egyértelműen meghatározható.
 


A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod!

Dani Csaba 2008.01.04. 09:29:10

A rektorátus épülete korábban a tőzsdepalota volt. Remélem, nem tudom rosszul. A renoválás pedig tényleg jól jönne. Van még egy újkeletű szobor a téren. Lesz szó róla a folytatásban?

neoprimitiv 2008.01.04. 15:14:42

Nekem a rektorátus a budapesti Anker-házat juttatta az eszembe a Deák téren. Stílusban és arányokban is arra emlékeztet.

Bárányi Sanya 2008.01.04. 17:49:03

A rektorátus egészen pontosan a kémiai fakultáshoz tartozik, a Főtérre fordulás utáni első házban, a mostani utcai asztalsor mögött volt egészen pontosan a Lloyd vendéglő. Az átkos időben egy magyar gebines bérelte, így adódott, hogy Sinka Károly, az Állami magyar Színház akkori igazgatója itt próbálkozott meg a "Repedt gong" című alternativ magyar nyelvű zenés-kabaré kísérlettel. A vendéglői asztal mellől szemlélt-hallgatott jó cigányzenének, magyar nótáknak és kedves kétértelmű tréfáknak nagy sikere lett volna a temesvári magyarok körében, de az éber kékszemű fiuk igen hamar betiltatták a produkciót. Mindössze két, vagy három előadást engedélyeztek.

Csuri / Bariildi 2008.01.06. 09:17:36

neoprimitiv,

a temesvári régi bérházak erősen hasonlítanak a szegedi hasonszőrű építményekre és sokx a pesti körúton lévőkre is, de Bécsben vagy Pozsonyban is találsz hasonló stílust.
vajon miért van ez...? :)))))

A.Laci 2008.01.07. 09:57:14

Ami a bank - könyvesbolt gondolatmenetet illeti: szerintem semmi más nem történt, minthogy egy 50 éves vargabetű után minden visszakerült a saját helyére. Hisz a Lloyd például annak idején is az volt mint aminek ma ismerjük...

Catalpa 2008.03.12. 15:16:50

Nem veletlen hogy az epulettek Temesvaron hasonloak a: Szegedi, Pozsonyi, Budapesti, stb. Architekturaval ( Muepitesszettel ).
Nagyreszuk Magyar Szecesszios stilusban ekeskednek meg ma is. Kulomben a Temesvari kozpont a legnagyob Magyar Szecesszios egyuttes a volt Monarhiaban. Lechner Odon, Ybl Miklos,Alpar Aladar, Szekely Laszlo stb., voltak a muepiteszek.
Zsolnay keramia is lathato egy egy epuletten ( a vagohid, stb. ). A Lloyd Palota inkab Becsi Szecesszios stilusban van epitve,iker testvere Lemberg-ben van, ma Lwov.
A Magyar Szecesszios epulettek nem csak a kozpontban vannak, megtalalhatok ep ugy az Erzsebetvarosban, Jozsefvarosban es a Gyarvarosban, tipikus ornamentum a Noi fej hulamos hajjal ( LUNA ), Tulipan kulombozo formakban, Pava kulombozo formakban es altalaban a Magyar folklore muveszet talalhato bene. Nem kell elfelejteni hogy Temesvar a Magyarorszagi evekben fejlodot ki( mindenki kussol rola ).
Ekkor lettek a nagy palotak epitve, a sugar utak,varos negyedek,koz epulettek ( allomas ,vagohid, posta, szinhaz, stb. ), parkok, na meg a tehnika csodai lettek alkalmazva a varosban ebben az idoben: villany aram, telefon, assphalt-ozas, vizvezetekek, csatornazas, villamos, vasut, ekkor let a Bega csatorna hajozhato ( addig csak egy kozonseges lecsapolo csatorna volt ), es a Ferencz Jozsef csatornaval ( TISZA-DUNA ) kinyilt a Temesvar- Budapest hajozasi vonal.
süti beállítások módosítása