Antwerpenről már írt T. annó, ott láthattok címert, levágott kezeket, szexi nőt (!!! - na, aki férfiember még most sem kattintott át, az piruljon...) meg hasonló csemegéket.

Én most csak egy éjszakai Antwerpent tudok korlátosan mutatni, második részben pedig a gyönyörű katedrálist - szintén by night.
Elvileg sokkal több is kijöhetett volna a 3 napos ottartózkodásból, de ez nem turistáskodás volt, hanem munka: konferenciával összekötött tréningen voltam kint, ami szintén megér egy misét, de most nem erről lesz szó.

Hanem egy kis összefoglaló az esti sétáról - sétára ugyanis csak este kerülhetett sor, a nap többi részét a konferencia teremben töltöttük. Nem rinyálás, csak ténymegállapítás.

A levágott kézen kívül, ami állandóan visszatérő leitmotiv Antwerpenben (és szvsz 'kissé' morbid...), a másik jelvény ami állandóan feltűnik, az a következő:



A karácsonyi díszkivilágítás még teljes pompájában tombolt a belvárosban, de az utcák estefele eléggé kihaltak voltak már.



Ez itt a főpályaudvar melletti tér, itt volt a szupermodern dizájnú szállodánk is. A pályaudvarról nincs kép, mert kívülről restaurálják, de elmesélem hogy olyasmi régi és monumentális darab, mint a Keleti (a képen balra), belül is hatalmas csarnokkal,  dekorációval.

A környékén pedig, ahogy illik, éjjel-nappal nyitvatartó kajáldák (egészen guszta ennivalókkal), az ott szokásos bevándorlókból álló kiszolgáló személyzettel és fogyasztókkal...




A pályaudvartól egy 20 perces séta a belváros és a főtér (Grote Markt - mi más??), a puccos bevásárlóutcákon keresztül.


Mivel a részletekre még éjjel is vevő vagyok, igyekeztem párat megörökíteni. Sajnos nem vagyok eléggé profi sem én, sem az apparát, úgyhogy korlátos a siker...:










Milyen egyszerű ötlet, mégis milyen látványos: beöltöztetni egy házat piros fénybe, ugye?
Kocsmákban, sörözőkben volt némi mozgás, de nem állítanám hogy hétköznap nyüzsgő éjszakai élet lenne...

Az írek mindenesetre ide is betették a lábukat, pedig hát a sör hazájában (apropó!! lásd a belga sörök c. sorozatot) igazán nem gondolná az ember, hogy ekkora pub-ok is vannak:




Ezt a hirdetést nem hiszem hogy a "Csalogassuk a magyar turistákat Antwerpenbe!" közhasznú társaság helyezte volna ki:



És azon is sokat agyaltunk, vajon milyen lehetett Mózes pizzája??




De aki az édesébe akar menni, az most már legalább tudja, hogy melyik buszra szálljon....



Búcsúzóul mára:

a városháza még mindig ott áll, ahol T. lefényképezte, köszöni sötétben is tele van zászlókkal, előtte meg ott spriccel a víz a levágott kézből, amit a hős szobra a feje fölé emel...



A katedrális majd ezután jön.

Jó éjszakát...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trout 2008.01.24. 15:37:44

ahányszor antwerpenben jártam,mindig esett az eső,pedig esküszöm legalább hússzor voltam.Ez szerintem a flamandok bosszúja,ők sokkal jobban birják az esőt,mint a vallonok.

Dani Csaba 2008.02.12. 21:43:59

Ó, az a tréningmunka! _sajnálkozik_
süti beállítások módosítása