Megnéztük hát a Dóm teret napvilág, lássuk hogy nézett ki Karácsony után esti kivilágításban.

A kommenteket itt Té szolgáltatja a nagyérdeműnek...


Hát olyan sok szövegre most ne számítsatok; talán annyit mondanék még el hogy a Dóm téri Szentháromság-szobor a második legrégebbi szobor a városban (1740). A harmadik a Jenő herceg téri (1756).

És jogos a kérdés: akkor melyik a legrégebbi?

Nos, talán meglepő lesz, főleg mindazoknak, akik az évek során a kettes licibe (nem-temesváriaknak: a helyi magyar gimnázium, 1990 óta: Bartók Béla Líceum) jártak éveken keresztül (akárcsak csurtusék), mert a legrégebbi szobrot nap mint nap láthatták. Igen, ez nem más, mint a józsefvárosi plébániatemplom udvarán máladozó-porladozó, Nepomuki Szent Jánost (a Bánság védőszentjét) ábrázoló szobor, amelyet 1737-ben (más források szerint még régebben) állították fel, akkor még a Jenő herceg téren.

Erről most sajnos nincs fotónk, de legközelebb lefényképezzük - ha addig ugyan szét nem esik apró kicsi darabokra.

(Csak úgy elgondolkodom, hogy a római katolikus egyháznak tényleg nincs valami kis dugipénze, hogy ezt a kultúrtörténeti ereklyét felújítsa, esetleg bevigye valami védettebb helyre, hogy a savas erő ne nyírja ki teljesen..? Mert hogy bármelyik Szentháromság-szobor is megérdemelné, az is tény, de azon nagyok meg komplikáltak meg közterületen vannak és ugye a forgalom, satöbbi. De Nepomuki nem nagyobb másfél méternél, ha emlékezetem nem csal. Mindegy, költői kérdés volt. De azért remélem, a püspök úr nem kénytelen nélkülözni és nem romlott párizsit szokott vacsorálni, száraz kenyérhéjjal és poshadt vízzel, mert az bizony alapjaiban rázná meg a hívőket!)

















































































A Dóm tér mellesleg magát a történelmi Bánságot szimbolizálja: ha szembe állsz a katolikus székesegyházzal, akkor a hátad mögött a már említett szerb püspökség és a szerb ortodox templom, balkéz felől a német tanítási nyelvű, Nikolaus Lenauról elnevezett iskolához tartozó épületsor (legalábbis húsz évvel ezelőtt az volt). Ja, és hogy teljes legyen a kép: a téren román feliratok olvashatók.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ErrorFlynn 2008.02.07. 11:59:12

de tök kihalt. mindig ilyen üres?

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.02.07. 12:20:28

Jó nagy tér, nehezen bírnám zsúfoltan elképzelni.

Tavasztől őszig kocsmák népesítik be, akkor azért kicsit élettel telibb.

Na meg amikor a nyilvános kivégzések vannak, akkor is össze tud gyűlni 10-20 ezer bámészkodó.

VIKI BACSI 2008.02.07. 16:53:26

A domter nem csak Temesvaron volt lathato, hanem Becsben is, megpedig az opera szimpadan,amikor a "Ciganybaro"-t jtszottak,mert az utolso felvonas klasszikus diszlete a Domter, volt,ide vonultak be a katonak , miutan gyoztessen visszatertek a haborubol.Jokai regenye a Banatban jatszodik le es Tolvajfalvan (ma Liveziile), tenyleg volt egy Zsupan nevu csalad amely diszno nevelessel foglalkozott,a leszarmazottak meg most is ott elnek.Tehat a Domter Jokai es Straus altal jutott el Becsben.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.02.07. 17:42:09

Lesznek képek a nyilvános kivégzésekről is? Esetleg nyilvános önbírálatról is jöet kép.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.02.07. 19:03:02

ZZ,

attól tartok, indecens dolog lenne olyan helyzetben fotózni, máspedig az indecencia legalább olyan idegen csurtuséktól, mint disznótor a rabbiképzőtől.

Bocs.
süti beállítások módosítása