Új név kerül fel a csurtusblog vendégposzt-íróinak dicsőségfalára. Diab munkaügyben Hannoverben járt (a képek és a beszámoló alapján fel nem bírnánk tételezni, hogy fizikai erőszak alkalmazása nélkül BÁRKI szabadidejében elutazna Alsószászország fővárosába), s az ott tapasztaltak nyilvánosságra tartozó részét az alábbiakban osztja meg velünk.

Hannover pedig jobb sorsra érdemes; múltjáról most csak annyit, hogy 123 éven és öt királyon keresztül a brit uralkodók a hannoveri házból származtak.

A szerző hozzájárult, hogy kiegészítéseket fűzzek mondandójához; ezeket keretbe fogom illeszteni.

Következzék tehát a turistacsalogató Hannover, Diab idegenvezetésével.


Nos, Hannover a szélsőségek városa, rövid kis megtapasztalás után erre a következtetésre jutottam. Senki ne várjon alapos városbemutatást (egyrészt nincs mit, másrészt nem értem rá turistáskodni) vagy lexikális adatokat, abban nem vagyok jó, meg ezért van a wikipédia és jóbarátunk, a Google; nem veszem el az örömöt, hogy mindenki felfedezze ezt a részét a városnak. És nem, emiatt nincs lelkiismeretfurdalásom, mert előre jeleztem, és ennek ellenére blogtulajdonos felszólított az írásra, én meg engedelmes gyerek vagyok.

Ahogyan azt már említettük, egy időben (1714-1837) Hannover és a Brit Birodalom között egészségtelenül szoros volt a kapcsolat (közös uralkodók), amit az angolok azóta is megpróbálnak diszkréten elmismásolni. Nagyon tiszteljük a szigetországot, ezért mi sem feszegetjük a témát; abszolút meg tudjuk érteni Őfelségét, kormányát és népét, hiszen ki büszkélkedne (alsó)szász nemesi gyökereivel? Már az is elég kínos lehet, hogy Fülöp, Edinburgh hercege Korfun született és görög-dán családból származik.

Alapvetően Hannoverben nincs SEMMI. Amint azt itt is jól látszik, van kiállítás, meg expo, meg fair meg trade. Érted. Természetes, hogy én is ezt a részét tudnám jól bemutatni, hiszen itt voltam majd két hétig, de ez meg annyira nem érdekes.




A Messe területe autópálya mellett a város szélén fekszik, nem lehet eltéveszteni: kb. 30 km-rel és 8 autópályával hamarabb ki van írva, hogy merre kell menni.








14-es csarnok piros, mert az a kedvencem.

Na jó, nem. Ott volt a stand.

Csarnokok - szám szerint 26 -, csillió m2 (persze a rendkívül jól szerkesztett weblapon soha semmit nem lehet megtalálni, amit keresel, de legalább tele van bullshit szövegekkel, úgyhogy majd megkeresem később és „ápdételem”), és a kiállítás ideje alatt nem lehet a Messe területén belül autóval közlekedni.

Ezt szerettük, hiszen ha a 13-asból szeretnél eljutni a 2-es csarnokba, az alaphangon fél órás séta. Precíz németek persze mindenre gondolnak, ezért piros és kék buszvonalat létesítettek a nyitvatartási idő alatt, ami a csarnokok között cirkál random időközönként. Megállóban vársz, aztán egyszercsak jön és majd megy valamerre.

A másik lehetőség a csarnokok közötti mozgásra a kis kék VW minibuszok, amiket bárhol és bármikor leinthetsz, és elvisz oda, ahová szeretnéd a Messe területén belül. Ez elméletben jól hangzik, gyakorlatilag viszont mindegyik tele volt minden alkalommal, mikor láttam, illetve lassabb volt, mintha gyalog mennél, a hihetetlen embertömeg miatt. Tényleg elképesztő számú ember hömpölygött az utakon, főleg az utolsó két napon.

(Első 4 nap: business-day, utolsó 2 nap: public-day, ami azt jelentette, hogy az utolsó 2-3 napon tele volt a hely 12-18 éves tinikkel, akiknek viselkedése és megjelenése egy másik blogba való poszt témája lehet; röviden a tragédia szó érzékelteti a lényeget.)

A hannoveri királyi ház történelmi címere itt látható; elég zsúfolt szegény, ezért részletesen nem is elemezzük. Éber olvasóink a háttérben felfedezhetik a jelenlegi brit címert ír hárfástól, skót oroszlánostól és három  angol leopárdostól.

A címertartó oroszlán arca mellett azonban nem tudunk szó nélkül elmenni: valami ritka visszataszítóra sikeredett. Bennünket leginkább egy olyan idősödő, parókás transzvesztitára emlékeztet, akinek arcát a limfatikus filariázis (közismertebben: elefántiázis) nevű csúnya betegség támadta meg.
A jelmondat: suscipere et finire. Annyit tesz, hogy elkezdeni (kezdeményezni) és be is fejezni. Ehhez csak annyit, hogy a németeknek (úgy általában) van rutinjuk a kezdeményezésben, és jelentős erőket kellett megmozgatni a történelemben, hogy ne úgy fejezzék be a dolgokat, ahogyan azt tervezték.

Alsószászország (Bundesland Niedersachsen) jelenlegi lobogójában egy fehér ló ágaskodik. Hannover címere pedig egy klasszikus várkapu, oroszlánnal és stilizált lóhere-levéllel.

A másik teljesen random tényező az időjárás. Fel voltunk készülve, hogy hideg lesz, mindig hideg van ott ilyentájt. Nem volt annyira hideg (kivéve a csarnokot építési idő alatt, 0-2 fok környékén). Csak nem tudtad, hogy milyen idő van vagy lesz aznap. Volt, hogy reggel 6-kor a hó esett, mire a csarnokba értünk, már eső, majd a reggeli kávé+cigi idején, 10 óra tájban ragyogó napsütés és egy szál pulóver elegendőnek bizonyult. Aztán délutánra feltámadt a szél, de maradt tizenpár fok, majd megint szakadt az eső. Szóval aki Hannoverben és tájékán tervez sétálgatni, annak jótanács: réteges öltözködés, esőkabát, sapka, kesztyű és napszemüveg. Én szóltam.

Egyetlen nap volt, hogy akadt 1 szabad óránk, amikor már és még nem tudtunk mit csinálni és még világos volt és még csak a 2. nap volt és nem voltunk fáradtak.

Lássuk, kit/kiket adott Hannover a világnak (a teljesség igénye nélkül):

- Itt kezdte - tartományi miniszterelnökként - nagypolitikai pályafutását Gerhard Schröder egykori német kancellár, Putyin (ex)elnök és a Gazprom legjobb német barátja;
- Idevalósi a Scorpions együttes, akik a nyolcvanas években a Still Loving You számukkal számos... khm, diszkóbarátság beteljesülését tették lehetővé; ezt nevezik a Rajna partjain Herzschmerzmusik-nak;
- Wilhelm Busch grafikus és költő, a Max und Moritz figurák (és az első képregények) megálmodója is helybéli volt;
- Évekig Hannoverben élt és komponált Georg Friedrich Händel;
- A városi polgármesteri hivatalának műszaki osztályán dolgozott Karl Jatho, aki 1903 augusztusában - a túlsztárolt Wright fivérek előtt négy hónappal - a világon elsőként emelkedett a levegőbe egy saját építésű motoros repülő szerkezettel;
- Gottfried Leibnitz filozófus és matematikus jó pár évet töltött a városban, ideig-óráig a helyi uralkodók egyik házi kedvenceként, a hannoveri királyi könyvtár felügyelői beosztásában;
- Nem hagyatjuk ki Alsószászország legnagyobb alakját, Münchhausen bárót, aki a Hannovertől nem messze található Bodenwerderben született, s ahol van egy spéci neki szentelt múzeum is;
- A Hannover melletti Lenthe-ben született Ernst Werner von Siemens, a német feltaláló és gyáros.

Na, AKKOR beautóztunk a városba. Persze csepergett az eső. Az elején. Aztán már nem. (Ez volt a burkolt elnézést-kérés helye a silány minőségű és nem megkomponált képekért. És nem mellesleg végig telefonáltam közben.)

Láttunk híres hannoveri villamost:
























A hannoveriek megmagyarázhatatlan vonzalmat éreznek a villamosok iránt; itt található Európa egyik legnagyobb és legváltozatosabb villamosmúzeuma.






Láttuk még ezt a kaput, amit majd a nálam okosabbak megmondanak, hogy micsoda (kétlem, hogy a Burger King bejárata).

Ilyen egy külvárosi utcarészlet – nagyjából az egész város így néz ki. Mondom, nem véletlen nem a turizmus gyöngyszeme ez a város.





Na jó, azért vannak itt is szép épületek.









Ezekről csak annyit, hogy annyira nincsenek jó helyen, vagy annyira nem jellegzetesek, hogy a többiek a képeket nézve kérdezték, hogy ezek vajon hol készültek. Pedig ők ültek elől, jobban kellett volna látniuk, mint nekem.

Egyre jobb kezdett lenni, mikor is elértük hirtelen a zenitet – már akkor és ott is sejtettük, hogy ennél nagyobb durranásra ne számítsunk -, dobpergés…..és…és….
Egy templom. Egész pontosan: egy fél templom.

Templomdarabka.

De tényleg szép volt ezekkel a befeszített nyomott textilekkel az ablakok helyén.

Benn - ha jól láttam - valamiféle pihenőpark volt, de erre nem esküdnék meg. Ha valaki arra jár, nézze meg, köszi.

Aztán még lezárásképp, mielőtt ránktelefonáltak, hogy AZONNAL menjünk vissza, megláttam egy kereszteződésben ezt:
























Feltételezem: városháza. Vagy könyvtár, ami régen palota volt.


Igen, ez a Neues Rathaus, vagyis az új városháza. A legmagasabb tornyában található kilátóhoz egy különleges lift viszi fel a látogatókat; azért különleges, mert ez Európa egyetlen olyan felvonója, melynek útvonala nem egyenes, hanem finoman paraboloid.

Annak idején, az épület átadásakor (1913-ban) még fatüzelésű gőzgép hajtotta. Pár hónapja cserélték le egy korszerű szerkezetre.

A városháza nagytermében kiáltották ki 1946-ban Alsószászországot - már ha lehet ilyet mondani.

És a végére hagytam a legjobbat. Naná, hogy a currywurst.
























Eredetileg hasábburgonyával eszik (jobb helyeken még ecetes-savanyú káposztasalátát is adnak hozzá) és jobb is azzal, de én éppen akkor majonézes krumplisalátát kívántam, amikor közelünkben volt a fényképezőgép, én kérek elnézést.

Nem egy bonyolult találmány, de kell hozzá ez a német virsli-kolbász tartományba tartozó valami, aka wurst, meg curry meg ketchup. Sokszoros próbaevés után sem jöttünk rá, hogy van-e még benne valami és ha van, akkor mi az. Illetve arra jöttünk rá, hogy nincs. A ketchup fel van hígítva kicsit és egy nagy lyukú borsszóróból pont 3 löketnyi curryt szórnak rá, ezt kifigyeltem.

A közvetlenül a második világháború után színre lépett currywurst évtizedeken keresztül a (nyugat)német dolgozók legnépszerűbb gyorsétele volt, messze megelőzve a hamburgert (!), illetve a pizzát; csak a hetvenes években sikerült leszorítania a fastfood-emelvény legmagasabb fokáról a döner-kebab/gyros kettősnek.

Mélyenszántó viták dúlnak a feltaláló személyét illetően. Mint minden komoly tudományos témában, itt is két jelentősebb iskola képviselői csapnak össze a gasztronómiai térben:

1.) Berlin és konzervatív porosz vonzáskörzete szerint bizonyos Herta Heuwer Königsberg kerületi lakosnak 1949. szeptember negyedikén délután negyed négy körül látomása támadt, s ennek hatására alkotta meg a currywurstot;

2.) A Ruhr-vidék iparosodott, szociáldemokrata emlőkön nevelkedett munkásmozgalmi elméi kevésbé hisznek a transzcendens megnyilvánulásokban; szerintük a currywurst megjelenése sztochasztikus és egyben lineáris folyamat eredménye, ami a világháborús vereségbe szociálisan kódolva volt.

A liberálisokat, valamint a zöldeket senki sem kérdezte.

Bárhogyan volt is, Berlinben szakmúzeum működik, ahol naponta átlagosan ezer látogató réved bele a körris kecsöp és a virsli/kolbászka illatával fémjelzett kvázigermán univerzumba.

Sajnos alkoholügyi tanulmányokat nem tettem, lehetőség híján (konkrétan a szálloda és a Messe területét csak a helyi IKEA, és Ratio nevű nagyszerű Kaufhalle kedvéért hagytam el.) Az itthonról vitt Jim Beam meg ugyanolyan ízű ott is, csak esténként jobban esett… a 14-es csarnok egyik félkész standján a földön ülve, koszosan és fáradtan, pufimellényben, pohár híján üveget körbeadva… legyen ez egy szép zárókép (nem, fotó nincs!).

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tistedur 2008.03.25. 07:55:55

:DD szegény diab :)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.25. 07:59:26

tistedur,

hát semmi mozgókép-link?!

_fejét ingatja és cöcög_

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.25. 08:50:28

Amúgy meg jó-jó, vasárnap reggel van, de akkor is meglepő, hogy alig van forgalom...

Mentula 2008.03.25. 10:57:49

Ez jó volt. A lof@szt ragozgatni nem könnyű :)

Mi lett volna, ha egy nagy és szép városban van a vásár...

Mentula 2008.03.25. 11:02:54

Csurtus, tejlesen összezavartál b+, itt nézegetem a naptárat, hogy most akkó hogy is van ez, milyen vasárnap ? :)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.25. 11:12:14

Mentula,

én is azzal bátorítottam Diabot, hogy fog ő még mondjuk Tiranában vagy akár Manchesterben is kiállítást rendezni!

A vasárnapos dologért bocsesz; most már én is belátom, hogy a köznyugalom megzavarására is alkalmas volt a kommentem :-)

diab 2008.03.25. 11:48:24

Mentula: akkor kilógok és fotózkodom és sétálok és bevásárlás címszóval nézelődöm nagyokat. Ez lesz. Tényleg.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.03.25. 13:02:01

Té, ne hozd rám a szívrohamot, nem kedd van?:D Melyikünk másnapos ennyire?:D

Diab, grat a poszthoz:)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.25. 13:21:09

Peat,

ne izélj már te is: sajnos csak tistedur hannoveri videóján van vasárnap...

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.03.25. 13:38:08

Nem is bánom, hogy kedd van, asszony elvileg ma jön haza Deutschlandból, szóval ne menjünk vissza pár napot... Na meg, vasárnap olyan mocsok másnapos voltam...

Arról ne is beszéljünk, hogy ilyennek ismertél meg, aki csak úgy khm, izélget?

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.25. 13:41:18

És hol van Missz Error? Még most is a nyulakat hajkurássza? Vagy a tojásokat?

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.03.25. 13:42:59

Missz Error nagyon jó kérdés. Msn-en sem látom. Lehet, hogy oly annyira meglocsolták, hogy még mindig sikálja magáról, rosszabb esetben egyáltalán nem, és elhervadt:( ERROR! JELENTKEZZ!!!

diab 2008.03.25. 13:50:09

Peat drága vagy, köszi, bár a grat csurtuséknak jár inkább (1. tartalmat adtak a lófasznak 2. bátrak és rontják az informatív és érdekes blog színvonalát. mondjuk értem én, ezek után bármit posztolnak, az izgi lesz:))

catalpa 2008.03.25. 14:23:43

Hello

A varos foldig volt bombazva a II Vilaghaboru alatt,repesz es gyujto bombakat hasznaltak a ' VIKTORS ', kb 3 honapon at ment ez es kb 50 bombazo ( on and off ) volt megbizva a Bravural.
Mas nemet varosok is pont ugy neznek ki mint Hannover, pl. : Stuttgart, Frankfurt stb..
A haboru elott a varos kb. negyszer volt nagyob Temesvarnal.
Diab;nem lattad Prinz Ernst August von Hannovert a Torok Pavilon korul( a multkor megcsapolta magat ott )?

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.25. 14:27:06

catalpa,

Stuttgartnak azért vannak kellemes részei is... Frankfurtban meg ott az a sok bank, az is gyönyörű látvány (főleg a részvényeseknek).

Mentula 2008.03.25. 14:33:28

Hinnye diab, remlélem nem vetted magadra a lófaszozást. Az Hannoverre vonatkozott. A poszt az kiváló.

diab 2008.03.25. 14:36:02

Azért Stuttgarttal nem összehasonlítható Hannover. Frankfurtban még nem voltam. De köszönöm az infót.
Nem láttam a kit a hol.

diab 2008.03.25. 14:43:50

Mentula: dehogy. találó a megfogalmazás. Magam sem mondhattam volna szebben :)

Mentula 2008.03.25. 22:45:00

a német wikisek azt írják, hogy már 40-tól szorgosan bombázták az ipartelepeket meg az infrastruktúrát, de aztán ezzel nem érték be, és magát a várost is megszórták - ld. catalpa kommentje - oly alapossággal, hogy az épületek 5 %-a (!) maradt meg épen. Azért Drezdánál jobban jártak, itt "megúszták" 6700 körüli civil áldozattal.

Mentula 2008.03.25. 23:01:36

ász á netyed kirche meg a für sankt Aegidius kirchéje, aki fán a szoptátó Müttereknek a páthonusa, meg fálámiért az englische Stadt Edinburgh-é isch.

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.03.26. 06:19:26

Mentula,

Edinburgh - dász iszt kejn englise statt; dász iszt skottis!

Zéhen:

csurtus.blog.hu/2007/06/28/skocia_edinburgh

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.26. 12:32:34

Apróbb szolgálati közlemény:

Felbukkant a blogunkon egy eszelős, aki különböző fajgyűlölő fröcsögéseket produkált és ugyancsak szélsőséges honlapok linkjével szórt tele jó pár posztot.

Természetesen kitöröltem őket, de a nagy lendületben egy pár "ártatlan" komment is áldozatul esett (Zzorro, sagittarius és asszem bogi nickjére emlékszem is, na meg volt vagy két-három tiboru is, de ez utóbbiakért nem kár :-))

Szóval elnézést, és ha pótolható, pótoljátok. Az érintetteknek küldtem magánlevelet is a bocsánatkéréssel; tényleg nem lehetett több, mert egy 20 kommentes oldalt töröltem, és csak a ma délelőtt 09.30-12.00 közötti kommentek jönnek szóba. Az azelőttiek érintetlenek.

Na, ennyi. További szép (és fajvédők nélküli) napot mindenkinek!

Mentula 2008.03.26. 13:43:52

Ja, ez nyilvánvaló...De ez volt a német cikkben :)
Ebből is látszik, hogy nagy nemzetállamok le se szarják az ilyen nüanszokat, legalábbis ha másokról van szó. :)

catalpa 2008.03.26. 15:20:14

Mantula
Dresdat csak Aprilisban, 1945ben, bobaztak, ott ket napig fojt a ver bosszu.Elso bomazok a fosfor bombakat hasznaltak, hogy a varos jol kilegyen vilagitva, utana jottek a repesz bombak, a repesz bombak utan jottek a gyujto bombak, es minden reggel kb. 500 vadaszgep gepfegyvereszte a menekulteket.A varos egy nyilt voros kereszt varos volt, nemztkozi torvenyek tiltjak haboru alatt ilyen varosokkat bombazni vagy tamadni.
Maga, Drezdanak, kb 550.000 lakossa volt de kb 600-700 ezer menekult volt meg a varosban ( 1,2 millio menekultekkel egyutt ).
A menekulttek Kelet Poroszorszagbol ( Konigsberg ) meg Bresslau, Danzig es Stettin varosokbol voltak.
Pontossan nem lehet tudni mennyi aldozatta volt a bombazasnak de az ujabb nemet adattok szerint, kb 150.000-200.000 . Az Angolok csak 35.000 fogadnak el, az U.S.A. kb 75.000.
A fo maher az Angol volt, ver boszu az 1941 es 1944 London bombazasokert.
Szoval ketszer annyi aldozatta volt Drezdanak mint peldaul Hirosimanak es Nagasakinak egyutt.

Mentula 2008.03.26. 17:30:51

Bizony, ÍGY MEGY EZ. Ha akad még olyan pernahajder, aki nem olvasta az 5-os számú vágóhidat, az a Catalpa által írtakat irodalmi köntösbe helyezve is megtapasztalhatja.

gargoyle 2008.03.26. 18:06:35

catalpa altal irtakat ha nem is irodalmi de helyesirasi kontosbe athelyezhetne valaki. nem vagyok egy grammar nazi de ennyire siralmas gepeles csak a bombazas alatt kozvetlenul elfogadhato, mar utana is kormos jar erte.

a ver boszu miatt pl kiirtottam egy artatlan petuniat foggal.

tiboru · http://lemil.blog.hu 2008.03.26. 19:23:45

gargoyle,

légy egy kicsit elnézőbb és rugalmasabb. Nem tudom, catalpa hány éve él az USA-ban és hány éves, de valami azt súgja, hogy nem egy bohókás tinédzser. Legyünk toleránsak, jó..?

A petúniára pedig gondolj úgy, mint "aki" megérdemelte; sokkal könnyebb lesz elviselni a fájó hiányát.

És azt is gondold el, hogy néznének ki a fogaid, ha a lélektani pillanatban nem petúnia van kézné/fognál, hanem mondjuk egy kisebb tölgyfa.

catalpa 2008.03.27. 00:26:59

Hello Gargoyle
You're missing the point.
Orulj hogy nem egy ' Bukfaba ' haraptal, igy megmaradtak a ( f )soraid.
Kulonben ez mar jo HIR ha petuniakat is lehet mar ott kapni.

ErrorFlynn 2008.03.27. 13:26:19

pont diab ragyogó irományáról maradni le, pedig egész múlt héten erre készültem...
_bömbizik_

beteg vagyok, igazoltan hiányzó. lehet, hogy még holnap is, nem tom. jelenleg bús és kopár az állapotom, tiszta hannoverszerű.
és akarok currywurstot, most, sokat, de nem tok sokáig lézengeni itt, mert a monitor puszta bámulásától emelkedik a hőm. ez valami titokzatos dolog, majd kikutatom egyszer.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.27. 13:29:19

Szia Error,

a nyúl tehet róla. Hidd el, tudom, mit beszélek.

Jobbulást.

ErrorFlynn 2008.03.27. 13:30:37

nyúl nem volt, csak muflonok, ők is messziről. tojás se volt náluk, láttam.

ErrorFlynn 2008.03.27. 13:32:40

najó, megint megyek nézni az ágyat közelről. ideje lenne legalább ágyneműt váltanom, legyen valami minimálisan izgalmas a napjaimban.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.27. 13:34:41

Ha kipihented magad, kezdheted az új vendégposztot a muflonokról.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.03.27. 15:41:48

Error,

jobbulást és csak óvatosan a homeopátiás gyógyszerekkel. Csak a pálinka:)
süti beállítások módosítása