Viki bácsi történelemleckéje Amerika (na jó, az USA) legrégebbi városáról elindította a nosztalgiatermelésemet, ugyanis 2000 nyarán én is jártam arra, azaz Floridában.

Ebből fogok most egy minisorozatot összerakni, kicsit turista, kicsit más szempontokból – hiszen ez nem egy turistaút volt.

A dolog úgy kezdődött, hogy a HVG-ben megláttam egy hirdetést, hogy a Jacksonville-i (ezentúl hívjuk úgy, ahogy ők is rövidítik: Jax) kereskedelmi kamara ösztöndíjat hirdet magyar, cseh és szlovák érdeklődőknek egy 20 napos ’marketing, sales & PR’ tanulmányútra Jax-be. Nosza, gondoltam, az nem kerül semmibe, ha írkálok nekik kicsit. Az előjelentkezés után monstre kérdőívet kellett kitölteni, meg esszét kellett írni, kifejtendő, hogy mit várnék egy ilyen úttól.


Az őszinteség sokszor hasznos, még ha ezt sokan kétségbe is vonják: leírtam hogy nekem az USA a filmekből ismert közhelyeket jelenti, és sokszor gondolkoztam rajta, vajh milyen lehet élőben, továbbá a sokat emlegetett ’hard working’-et szeretném már testközelből látni, hogy miben különbözik attól, amit mi csinálunk…. Márpedig ezekre nincs esély turistaként, tehát megragadnám az alkalmat, hogy egy ilyen tanulmányút során kupálódjak a marketing kitalálásának színhelyén ezekből az okosságokból. És így tovább.


 Valahányszáz jelentkezőből ez a duma arra volt elég, hogy bekerüljek a meginterjúvolandó magyar 24-be. A jaxi kereskedelmi kamara képviselői nem voltak restek és ideutaztak meghallgatni a potenciális résztvevőket.
Azt azért hozzá kell tennünk, hogy az egész furcsa program, amelyet 5-6 éven keresztül vittek, kizárólag azért születhetett meg, mert ott (Jax-ben) dolgozott egy szuperjófej szlovák nő, aki kitalálta, ráadásul még valamilyen kormányzati pénzt (úgy értem: amerikai kormányzatit, ha valakiben éltek volna kételyek...) is szereztek rá.
Az egy órányi interjú hármas csoportokban zajlott, és mivel az egyik csaj, aki velem volt a csoportban, annyira jó volt, hogy én magam is őt választottam volna, nem reménykedtem a sikerben.


 Tévedtem! Este szólt a telefon és közölték, hogy mehetek! (És az a lány is, akivel közösen interjúvoltak).

Mint a moziban – mondhatnánk: tiszta Amerika!!

Környezetünkben az ilyen történetek ritkák és szokatlanok, azt hiszem. Nem ismertem senkit, engem sem ismert senki, egyszerűen kiválasztottak, mint a mesében a szorgalmas legkisebbik szegénylegényt, hogy ezzel a kellemes fogalomzavarral éljek. És persze fizették az egész cuccot, repülőstől, szállásostúl, autóstúl, zsebpénzestűl mind a 12 embernek, aki az ösztöndíjat elnyerte (országonként 4-4 fő).





Innen is ismételt köszönet és hála nékik!!!

A képek, amelyeket beszurkálok ebben a sorozatban, nem olyan szépek, mint szeretném, mert akkor még nem volt digitális gépem, így a papírról scanneltük. (A királyi többes egyedül Té-t jelenti...)

Naná; a piszkos munka mindig az enyém, a fény, a csillogás meg Csuré. De ez így van rendjén. Té, a piszkosmunkás.


Az előző épület, most már belülről, 8 évvel ezelőtti jómagammal:



Június legvégén, július elején voltunk kint, ami holtszezon turistaszempontból, hiszen olyan meleg van Floridában ebben az időszakban, hogy csak a nagyon elszántak kirándulgatnának olyankor.

Már indulás előtt nagyon komoly felkészítést kaptunk, ami roppant hasznosnak bizonyult.

A programunk úgy épült fel, hogy kb. két és fél hétig hétköznapokon kurzusok és vállalatlátogatások voltak, az utolsó hét második felében pedig mindenkinek a saját szakterületének megfelelő céghez szerveztek egyéni látogatást. Vagyis a hétvégék kivételével állandóan munkakörnyezetben voltunk, ahol a business wear volt az elvárás. 

A floridai zászló itt látható: az 1899-ben elfogadott lobogón fehér alapon a Szent András-kereszt, a vörös átlók metszéspontjában az állami címer látható. Ebben a színkombinációban ez viszont Szent Patrik szimbóluma... Újból átolvastam Viki bácsi posztját Florida múltjáról, de spanyolokon, franciákon, indiánokon és angolokon kívül más nációról nem esik szó. Talán az angolok közé keveredett volna pár ír? Vagy ez is a világméretű kelta összeesküvés egyik jele? Megannyi kínzó kérdés, amely válaszért kiált.

Magamtól azon agonizáltam, hogy hogyan lehet irodai, üzleti öltözéket úgy kitalálni, hogy én, aki nem bírom a meleget, ne süljek-izzadjak bele állandóan. Nos, elárulom, hogy ilyen probléma nincs, és szerencsére ezt (is) elmondták előre: hozzunk harisnyát, zárt cipőket és zakót, hosszú ujjú blúzokat, mert mindenhol légkondi van, de nem ám úgy, mint Ajrópában, kellemes 22-23 fokra belőve, hanem 18 fok a maximum, amire beállítják.

Úgyhogy teljesen felöltözve is sokszor vacogtunk, amikor pedig az épületből az ember kilépett, hogy megtegye azt a pár lépést, amit az autóig kellett, olyan érzés volt, mintha hirtelen egy katlanba sétáltunk volna be, ahol a meleg olyan sűrű, hogy simán neki lehet támaszkodni.

Florida egyébként hihetetlenül fejlődik (minden amit mondok, 8 évvel ezelőttre vonatkozik – de nem hiszem, hogy ez pl. nagyon változott volna), évente 10% körül nő a lakosok száma.

A címer már cifrább, hogy ne mondjam: zsúfoltabb egy kicsit.

Mint minden amerikai állam címerét, ezt is azért dolgozták ki, mert szükség volt egy állami pecsétre, annak pedig ábrázolnia kell valami értelmeset; minél több élőlény és minél egyértelműbb üzenet - legalábbis a XVIII. század végén ez volt az uralkodó álláspont az amerikai kontinensen.

Nos, a floridaiak adtak az élőlényeknek és a pozitív üzenetet hordozó szimbólumoknak.

A háttérben felkelő napot, amely beborítja sugaraival az egész címert, nem kell magyaráznunk. A gőzös az állam virágzó iparát jelképezi, míg a pálmafa és a cukornád a nemkülönben csúcsra járó mezőgazdaságot.

Az emberalak hivatalosan egy indián lány, aki a szeminol törzsbe tartozik és virágokat szór a földre,  a termékenységet és az áldást szimbolizálandó.


Az egész bumm egyetlen dolognak köszönhető, amit az amerikaiak ugyanolyan alapelemnek tekintenek, mint a rengeteg jeget minden italba: ez pedig a szent AC, azaz air conditioning. Enélkül Florida továbbra is az a mocsaras, szúnyoglepte hely lenne, ahol a meleg és az eszméletlen páratartalom miatt lakni nem egy fesztivál; pláne, ha még a hurrikánveszélyt is hozzávesszük.

De van AC, és amióta van, azóta „Florida, a paradicsom”.

Erről majd lesz még szó:)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tistedur 2008.03.27. 07:50:36

wow..ez érdekes lesz :)

A.Laci 2008.03.27. 08:33:10

A szivás csak akkor lenne, ha az AC-t váltóáramként értelmeznénk...

sammy 2008.03.27. 14:15:54

Moszkitók vannak? Olyan melegben és párás levegőben elvileg látni nem lehet tőlük. És aligátor-húst ettél? vagy ez majd a Csurifőz-blogban?

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.03.27. 15:11:52

Ejh, jól átvágtál a paradicsommal:P

diab 2008.03.27. 15:17:53

persze. 18 fokra hűtsenek le mindent, hogy aztán az én fejemre essen a hó március végén. Nyaff és nyüssz emiatt.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.03.27. 16:09:43

Peat,

mire számítottál: amerikai kecsöpreceptre?

(Undorító mértékben édes, ennyit elárulhatok...)

Mentula 2008.03.27. 16:22:39

Ezek az első képek nem Hannoverben készültek ? :)

tistedur 2008.03.27. 19:36:23

a bünti lehetne két hét hannoverben :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.03.27. 19:45:26

tistedur,

annyira azért nem volt súlyos a bűn...

tistedur 2008.03.27. 20:11:24

szerintem elég komoly visszatartó ereje lenne,ha ez büntetés lenne :)

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.03.27. 20:19:16

Ezt nevezné a szakirodalom generális prevenciónak...

Jepüjababa 2008.03.27. 21:44:20

De jó meleg időjárású helyről olvasgatni, amikor itt 2m hó van és tartósan minusz.
Várom a folytatást, mert én is blogfüggő lettem
:DD

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.03.27. 22:13:28

Jepüjababa,

ne csináld má'; az Antarktiszról nincs is olvasónk...

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.03.27. 23:14:27

Té,

kecsap? Na ne már... Ahogy egy tiszteletre méltó ember mondta (már az árulása előtt volt az), rendeltem spagettit Marina- szósszal, és hoztak nokedlit. Kecsappal...

VIKI BACSI 2008.03.28. 11:55:40

Az A.C.-rol magam is meselhetnek,de nekem ehez nem kell Floridaba menni,az irodaba jo vastag puloverbe jartam,csukott cipoben,stb. Ma is ha vonatra ulok, foleg nyaron, viszek magamal meleg holmit, annak daccara hogy kint a hoguta hataran , tamolyognak az emberek, de a vonatba , vissza emlekszem a regi szep idokre , mikor a bolcs Nicolae elhatarozta hogy -20 fokos hidegben folosleges futeni a vonatokat!
Kulombe a csaladban is vannak nezet elteresek az A.C. beallitasarol,ha nyaron a menyemnel ebedelek aki a sarkoron szuletett, jo meleg ruhakat veszek fel, az ebedhez!

Aran-ka 2008.03.28. 13:25:07

Undorito dolog azzal jonni, hogy : "amikor en...", de tenyleg, amikor en voltam ott, allandoan beteg voltam az AC-tol. Csodalom, hogy a paradicsom kibirja azt a nagy hoingadozast:))))

Csuri / Bariildi 2008.03.28. 20:13:31

Aranka,

egyáltalán nem undorító, sőt, pont ezt várjuk a kedves olvasótábortól: hogy meséljék el, ők mit tudnak a dolgoról?
Miután te sokmindenről sokat, ezért lécci nonstop kommentáld a saját példákkal, okés?
Ez most 1 hivatalosnak is tekinthető felkérés :))

Pusz

Mentula 2008.03.28. 21:13:52

hehe, mi még a kocsiban sem tudunk megegyezni ac ügyben. Én orvul bekapcs, nej orvul ki. Aztán ha nem bírja nyáron a 40 fokot, orvul bekapcsolja, hogy ő se tudjon róla, majd rámfogja :)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.03.29. 13:18:59

Hogy honnan ismerős nekem ez a kocsibéli szituáció..?!

Aran-ka 2008.03.31. 15:10:16

Csuri,
Nekem az AC-rol momentan csak az jut eszembe, hogy a szomszed az en ablakommal szembe szereltette fel a kulteri elemet...Traktor-feeling .. Bajonettet nekem! Vagy svajci bicskat?!

eMM2 2009.10.26. 13:19:49

Hülyék ezek az amik.Nálam még télen sincs 18 fok nemhogy nyáron.Amúgy jó meg lehet ám fázni az agyonlékondizott helyről a melegbe kijövésileg.Igazándiból a kinti hőmérséglethez képest 5-8 fokkal kevesebbet ajánlanak.Najó ez Floridában nem lenne jó de akkor is 18 fok.............
süti beállítások módosítása