Legújabb posztjában Viki bácsi a temesvári zenei élet múltjával ismertet meg bennünket. Mivel ismerünk benneteket és tudjuk, hogy tudtok titkot tartani, Té szemlesütve vallja be előttetek, hogy ezen a terepen nem mozog olyan otthonosan, mint például a karóbahúzós vagy felnégyelős középkori témák körül (annó kizárólag Wittmann zenetanárnő egyéniségének volt köszönhető, hogy bérletet vett a Filharmónia matinéira), de ennek ellenére - vagy éppen ezért? - tényleg nagy élvezettel olvasta ezt a kultúrtörténeti posztot.

Biztos vagyok abban, hogy nektek is bejön.




Ezer év zene Temesváron


Lehet, hogy a cím egy kicsit hihetetlenül hangzik, de a XII. századi Legenda sancti Gerhardi szerint a Csanádon
tartózkodó görög szerzetesek már a Krisztus utáni 977–ben énekeltek és zenéltek itt, a bizánci módi és liturgia szerint.

Később, 1046-ban a benedekrendiek vették át tőlük a kolostort és a velencei származású Gerard de Sagredo püspök (akit mifelénk Szent Gellértnek ismerünk) elhozatja magister Walthert zenetanárnak, mert a benedictinusok az imákat éneklik, s ezért bizony meg kell tanulniuk énekelni. Ez az első bánsági zeneiskola, amely példaképe lesz a későbbieknek.

Amikor 1552-ben a törökök elfoglalják Temesvárt, a ferencesrendi kolostorokban már vannak orgonák.

Persze - mint mindenben -, a zenei életben is pangás áll be, egészen 1716-ig, amikor Szavojai Jenő felszabadítja a várost a
török uralom alól.

A felszabadulás után nem sokkal már bécsi mesterek építenek orgonát a Dómban, amelynek zengését nem egyszer élveztem a forró nyári délutánokon, amikor hangversenyek voltak a jó hűvös templomban.

A virágzásnak indult városba egymás után érkeztek az olasz és német operatársulatok. A Gothai Kalendárium szerint 1792-ben huszonegy operát vagy Singspielt adtak elő Temesváron. Színháza már 1773-tól volt a városnak a jezsuitáknak köszönhetően, de egy-két évvel ezelőtt mutatják be Temesváron Mozart Szöktetés a szerájból című operáját, akkor, amikor a szerző még életben volt (Amadeus 1791-ben halt meg).

Franz X. Runner társulata öt évvel a bécsi ősbemutató után hozza el Mozart Varázsfuvoláját.  Ezek után a városnak már Musikdirektorja is van, mégpedig nem is akármilyen:
Josef Strauss (1793-1866) Temesváron komponálja meg a Faust's Leben und Taten című operáját, amit helyben be is mutatnak.

Az Erdélyi Énekes Társulat 1828-ban jön Kolozsvárról vendégszerepelni, s ezernyolcszáznegyvenhatot írnak, amikor november másodikán és negyedikén Liszt Ferenc hangversenyét hallgathatja a város zeneértő közönsége!

Egy évre rá a temesvári Musik-Verein adja elő Mozart Rekviemjét. Ugyanebben az évben (1847) ifjabbik Johann Strauss és zenekara varázsolja el keringőivel a helyi hallgatóságot.

A Bánság fővárosában egymás után adják elő az operairodalom akkori újdonságait: Rossini A sevillai borbélyát, Donizetti Lammermoori Luciáját, Bellini Normáját, Weber A bűvös vadászát.

Hogy mennyire frissen kerültek ezek az operák Temesvárra, arra példaképpen megemlítjük, hogy Verdi Rigolettójának az ősbemutatója 1851. március 11-én volt a velencei San Felice színházban, 1852-ben mutatják be Budapesten, és 1853-ban Temesváron.

A trubadúr ősbemutatója 1853. január 13-án volt a római Apolló színházban, 1854. október 31-én volt a budapesti bemutató, s 1855-ben már a temesváriak is láthatják városukban.

A tévedt nő című Verdi operát is két évvel a nagy felháborodást kiváltó ősbemutató után mutatták be Temesváron; aki nem tudja, miről is van szó, eláruljuk, hogy a Traviatáról.

A Temesvári Filharmóniai Egyesület 1871-ben alakult meg és aranykönyvébe a következő, Temesváron hangversenyező művészek neve van feljegyezve: Johannes Brahms, Joachim József, Pablo de Sarasate, Henryk Wieniawski, Jan Kubelík, David Popper, Auer Lipót, Bartók Béla, Pablo Casals, Jacques Thibault, Fritz Kreisler, Nathan Milstein, Arthur Rubinstein, Fischer Annie, Gregor Piatigorsky, Hollósy-Corbu Kornélia, Traian Grozavescu, Gheorghe Dima, George Enescu (ez utóbbi tízszer koncertezett Temesváron).
A Ferenc Józsefről elnevezett temesvári színház 1875-ben épül fel; itt vendégszerepelt rendszeresen 1888 és 1914 között Krecsányi Ignác társulata. Ők adták elő Temesváron először Richard Wagner operáit: a Tannhäusert, a Lohengrint és A bolygó hollandit.

A két világháború között az Amicii Muzicii
(A zene barátai) nevű társaság vezette Temesvár zenei életét. A Temesvári Állami Filharmonikus Zenekar a második világháború után 1947-ben alakult meg. Lévén, hogy hangversenybérletem volt, sok szép emlékem van az akkori koncertekről, amikor még egy csomó ember állt a hangversenyek kezdete előtt  a bejáratnál, és mást sem hallott az ember, mint a reménykedő kérdést: Nincs egy eladó jegye?!

Érdemes is volt küzdeni a jegyért, mert olykor nem kisebb karmesterek vezényelték a zenekart, mint Roberto Benzi, Carlo Felice Cillario,
Kiril Kondrasin, Václav Smetácek, Carlo Zecchi. A szólisták között olyan nevek is szerepeltek, mimt Dimitrij Baskirov, Monique de la Brucholerie, Aldo Ciccolini, Yvry Gitlis, Rudolf Kehrer, Julius Katchen, Li Min Cean, Fischer Annie, Perényi Miklós, Kocsis Zoltán és még sokan mások.

És olyanok adtak recitált, mint Jehudi Menuhin vagy Szvjatoszláv Richter.

Az 1946-ban megalakult Temesvári Operáról (amely 2004-ben elnyerte a Nemzeti Opera címet és rangot), külön posztban kellene beszámolnia valakinek.

Ugyancsak külön posztot érdemelne a temesvári színházi élet; a jelenlegi három (román, magyar és német) színháznak is évszázados múltja van!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ErrorFlynn 2008.09.22. 10:54:57

jé, de jó ez a fotó fischer annie-ról! tök szép.

A.Laci 2008.09.22. 11:44:18

A temesvári magyar színjátszásról elég átfogó képet az alábbi linken lehet kapni:

www.theater-csikygergely.ro/home.php?page=mult&PHPSESSID=199ff1a29549454a690118c1b92c81ef

gargoyle 2008.09.22. 11:44:34

nekem a mellette levo uriember arc es fejszordivatja jon be :D szenialisan kaotikus.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.22. 17:12:29

garg,

az ottan Strauss. Johann.

Mentula 2008.09.22. 23:00:22

Elképesztő zenei pezsgés volt ottan, még a szekszárdinál is jelentékenyebb, bár Liszt amott tartósan lakozott, báró Augusz Antalnak hála :)

Azt hiszem ilyen ma vidéki városban sehol sincs. Magyarországon Kodálynak köszönhetően az 50-es évektől nagyon komoly pezsgés indult be, kivételesen a Párt hagyta dolgozni a hozzáértőket.

Most viszont se píz, se közönség...

A.Laci 2008.09.23. 07:22:52

Mentula,
lehet, hogy a lokálpatriotizmus mondatja velem: de Temesvár nem vidéki város...

Mentula 2008.09.23. 22:07:11

Bocsesz Cromwell, persze, hiszen Bánát fővárosa :)

VIKI BACSI 2008.09.24. 06:20:05

Ha jol tudom volt az mar Magyaroroszag fovarosa is, de ez Csurtusek terulete.

spájdernecc 2008.09.24. 07:51:25

lenyűgöző...
Verdi, 2 évvel az ősbemutató után?
zseniális szervezők lehettek arrafelé

VIKI BACSI 2008.09.24. 17:23:56

Error . Mikor en lattam ,es foleg hallotam Fischer Anniet, mar egy idos holgy volt. Arra hogy milyen volt nem emlekszem, de arra hogy hogy zonzgorazott , meg ma is emlekszem ,ugy soha senkitol ,nem hallottam Bethoven negyedik zongora hangversenyet, ahogy o adta elo, es radasul azt a kis Mozart szonatat jatszotta amit minden kezdo zongorista el kell jatszon, de ugy adta elo hogy, hogy tunemeny volt, hihetelen hogy ezt is lehet, egy eletre szolo elmeny volt!
süti beállítások módosítása