Viki bácsi mai posztjában fürdőkultúránk szélesítését tűzte ki célul, kiegészítve egy alapos – és szokás szerint szórakoztató – latin nyelvleckével, melyben olyan szavakra bukkanhatunk, amelyek egy részét már mintha hallottuk volna, de igazából egészen pontosan sohasem tudtuk, hogy mit is jelentenek. És igazat kell adnunk G.d.Magister blogger-kollégának, aki hézegpótló, általunk roppant kedvelt blogjának ezt a mottót adta: Latin never dies!

A posztban a zárójeles betűk az alaprajzon feltüntetett helyiségeket mutatják.

Nem volt olyan – bármilyen apró – római város, hogy ne lett volna egy nyilvános fürdője. Erre a legjobb példa itt, a falunk [Binyamina, Izrael - Csurtusék] mellett kiásott kis therma, amelynek a hidegvizes medencéjében még ma is lubickolnak a gyerekek, s a rómaiak által szépen kiépített forrásból is vígan csörgedezik a víz, jó kétezer év után is.

Természetesen egy akkora városnak, mint az ókori Scytopolis, két nyilvános fürdője is volt. Nézzük meg, miből állt egy ilyen therma avagy balnea.

A balnea szó a görög balansion-ból ered és fürdőt, fürdőzést jelent; ebből ered a modern balneológia, vagyis a fürdők, gyógyfürdők tudománya.
A vendégek rendszerint egy rabszolga kíséretében érkeztek a fürdőbe; az ő dolga a törölközők és más fürdőkellékek (itt felül) cipelése volt. A fürdő bejárata mellett egy latrina (x) volt, hogy akinek sürgős dolga akadt, azt még fürdés előtt intézze el.
A latrina mostani állapotát, illetve a grafikailag rekonstruált verzióját itt fent vehetitek szemügyre.


A bejárat az atrium-ba (A) vezetett, amit három oldalán a portico (g-g) vesz körül. Ez alkotja a vestibulumot: itt várakoztak a rabszolgák, itt szedte be a balneator, vagyis a fürdőmester (olykor egyszemélyben a fürdő tulajdonosa is) a quadrans-ot (negyedet), vagyis a beléptidíjat. Fürdő előtt az atriumban lehetett tornázni, birkózni vagy más testedzést (mai nyelven: sportot) űzni. A porticum mellett található kis h
elyiségben, az exedra-ban (f) várakoztak az előkelőbb vendégek a barátaikra a két oldalon lévő kőpadokon, és itt volt a hirdetőtábla, amelyen a színházi előadásokat vagy a gladiátorharcokat hirdették.

Továbbhaladva az (e)-vel jelölt keskeny folyosón, a fürdőző az apodyterium-ba (B) jutott (itt felül). Ez volt az öltöző, kőpadokkal a falak mentén (h); a falakban levő fülkékbe rakták a ruhákat és a capsarii nevű rabszolgáknak kellett volna megőrizni őket, de ezek a becstelenségükről voltak hírhedtek. A Bet She'an-i fürdőről is azt írtak annó, hogy ha a fürdővendég szerencsés volt, fürdő után még megtalálta az apodyteriumban hagyott ruháit!
Talán itt kell megemlítenünk, hogy a vendégek meztelenül fürödtek, csak lábaikon viseltek egy-egy papucsot, mert – mint látni fogjuk – a caldarium (itt balra fent) padlója elég forró volt.

Az apodyteriumból az egyik ajtó a frigidarium-ba (C) vezetett (itt fent jobboldalt), ahol egy hidegvizes medence volt (kisebb fürdőkben egy batisterium, azaz merülő- vagy mártózómedence, nagyobbakban egy natatorium, vagyis úszómedence).

Lehet, valaki majd megvádol, hogy ez nem egy poszt, hanem latin nyelvlecke, de átgondoltam és rájöttem, hogy valahogy nem lehet a thermát a latin elnevezések nélkül leírni…

Az apodyteriumból a másik ajtón a tepidariumba (D) lehetett bejutni (itt alul), ami egy fűtött helyiség volt, medencék nélkül. Ha egy faszénnel fűtött bronzkályha is volt benne, akkor – a mai szaunának megfelelő – izzasztó volt. A szaunázást (ismét csak latinul) flamman sudare-nak nevezték. Ebből is látható, hogy milyen igaza volt Akiba rabbinak, amikor azt mondta: Nincs új a Nap alatt!
A tepidárium rendszerint igen díszes helyiség volt, mozaik- vagy márványpadlóval. Néha az unctor-ok (a kenegetők) is itt kenték be a forró fürdő előtt a fürdőzőket finom olívaolajokkal, amit aztán a strigiles nevű vakaróval-kaparóval (itt felül) távolítottak el a bőrről.

A forró fürdőre a caldariumban (E) került sor, amit az előbb már bemutattunk. Ez a terem volt a legforróbb; padlója közvetlenül a hypocaust, vagyis a fűtőtér felett volt. A legtöbb római fürdőmaradványnál a caldarium padlójának a tartóoszlopai láthatók; így van ez a Bet She'an-i thermában is (itt alul vehető szemügyre).
A caldariumban két medence volt: egy forró, a piscina, és egy kerek, hidegvizes medence, a labrium. A nagyon hideg vízzel öntötték le a fürdőzőket, mielőtt kimentek volna a caldariumból.

A fűtőszemélyzetnek külön bejárata (q) volt a fűtőtérbe (r), valamint a miliarum-hoz (itt balra), ahol három, egymásra állított tartályban fokozatosan melegítették a vizet: a legfelső hideg-, a középső langyos-, az alsó forróvizes volt. Ez egy energiatakarékos megoldás, és megint visszatérhetünk a megállapításhoz, hogy ezt sem a mi éránkban találták fel!

Azt még el kell mondanunk, hogy a nagyvárosokban külön női fürdők voltak (itt jobbra), amelyek nagyjából ugyanúgy voltak megszervezve, mint a többi therma.

A therma találkozóhely volt, ahol egyaránt lehetett tornázni, olvasni, szimpoziont hallgatni, művészeti tárlatokat megtekinteni, politizálni, enni, nyíratkozni, masszíroztatni… és főként persze fürdeni.

Volt még egy hely Scytopolisban, ahol kedélyesen el lehetett beszélgetni, miközben... nos, a latrináról, vagyis a nyilvános illemhelyről beszélek. Az ülőkék
alatt folyóvíz mosta el az elmosnivalót, akárcsak a mai WC-ben; a különbség csak annyi, hogy manapság ez unalmasabb, hiszen általában nincs kivel társalogni. Ahány ház, annyi szokás…


Modern változatban a thermát egy könyvtár, egy kiállítóterem, egy bevásárlóközpont, bár, vendéglő, fürdő és fittneszterem kombinációjával lehetne összehasonlítani. Talán az úgynevezett Country Club hasonlít a legjobban hozzá, ahová naponta eljárunk úszni, mert van benne hideg- és langyosvizes úszómedence, forróvizes jacuzzi, szauna, fittneszterem, kávézó és étterem, persze a megfelelő öltöző-, zuhanyozó- és WC-fülkékkel egyetemben.


A rómaiak előszeretettel oda építették thermáikat, ahol természetes termál- és gyógyvizek voltak: az angliai Bath, a romániai Herkulesfürdő, a németországi Weisenburg és Baden-Baden, az izraeli Hamat Gader, vagy akár az olvasóink többségének igen közeli Aquincum.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2009.11.18. 16:34:11

Egyszer voltunk Wellnessben, ott is volt tepidárium, két ágyszerűen kialakított üvegmozaikos akármin lehetett fetrengeni, azok nagyon melegek voltak, míg a levegő jóval hűvösebb(nek tűnt). Akkor azért eszembe jutott, hogy tudtak élni ezek a rómaiak :)(Amúgy tényleg volt benne ilyen fetrengő?)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.11.18. 17:22:23

@lunanyuszi:

Hát igen, úgy tűnik, hogy a wellness-kultúrát (is) a rómaiaktól örököltük.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.11.18. 17:23:38

Mellesleg az az olajeltávolító vakaró nekem első blikkre kínzóeszköznek tűnt...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.11.18. 19:46:54

@lunanyuszi:

Lehet, nem jó helyen voltál; szadomazo terem nem volt?! Hát milyen wellness az ilyen?!

:-)

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2009.11.18. 20:08:24

Sőt még a szaunások is jól el voltak különítve, ügyeltek rá, hogy kerüljük a felesleges izgalmakat

A.Laci 2009.11.19. 08:06:12

Nagyszerű és érdekes.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.11.19. 10:55:20

Nagyon szép poszt, a térképért (és szerény blogom említéséért) külön gratula!

Néhány megjegyzés:

nem portico, nem is porticum (ezek ragozott alakok), hanem porticus, azaz oszlopcsarnok.

Nem flamman sudare, hanem - talán - "flammans sudare" (felhevülve izzadni).

Nem hypocaust, hanem hypocaustum.

Nem labrium, hanem labrum.

Végül: nem miliarum, hanem miliarium.

Bocs a kukacoskodásért, de a filoszok mind ilyen kukacok. :)

VIKI BACSI 2009.11.19. 11:21:17

@G.d.Magister: Koszonom a korigalast,nekem kell bocsanatot kernem nem neked. Ez az eredmenye annak hogy a kommunista uralom alatt latin es gorog helyet,Marxismust,es oroszt tanultunk !

VIKI BACSI 2009.11.19. 11:38:28

@lunanyuszi: A torok "Hamama"-ban is van egy jo meleg keramia lapokal boritott hatalmas asztal fele, de azon nem hemperegnek hanem ,szappan habossan gyurjak a furdozot.Utana langyos furdo , teaval es lokummal.
Megjegyzem nagyon kellemes.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2009.11.21. 10:31:20

A rómaiak nagyon tudtak :) Azért azt nehezményezném, ha fürdés közben elcsakliznák a ruhámat. Kissé bajos lenne hazajutni ...

eMM2 2009.11.26. 14:57:40

Én sem értem hogy miárt nem szankcionálták a lopós rabszolgákat.Egy jó kis keresztrefeszítés vagy oroszlánnal való feletetés, esetleg kézlevágás biztos javított volna a morálon.
süti beállítások módosítása