Cienfuegos főteréről és belvárosáról volt már szó egy előző posztóban, most egy különösen díszes épületet mutatnék meg. Giccsesnek is mondhatnánk, de ez olyan fokon és olyan egységesen csicsás, hogy a mennyiség átmegy minőségbe, és szerintem végeredményben: gyönyörű :)))

A városlátogatás után ide hoztak bennünket ebédelni, mielőtt indultunk volna vissza az északi partra, ezúttal Varaderóba.

Ezekről a szervezett ebédekről nem sok jót tudok elmondani, bár rosszat sem... Általában egy kérdést tettek fel: csirke-, disznó-, marhahúst kér valaki, vagy halat?

Az összes többi összetevő standard volt, úgy mint: rizs feketebabbal, nyers friss zöldségek és/vagy gyümölcs minden ízesítés nélkül (ez külön tányéron, az egész asztaltársaságnak), illetve némi párolt zöldség, dresszinges maroknyi saláta a tányéron.

A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod!

 

bdj 2010.02.16. 08:13:16

Tényleg gyönyörű a palota a képek magukért beszélnek... A balhéval egyetértek, mindig felháborít, ha nem kapom meg a vásárolt szolgáltatást! És nyarat akarok!!!!!!!!!!!! (és sajnos úgy alakult, h ráérek :( remélem nem sokág... :)

vén betyár 2010.02.16. 08:18:53

De jó volt!Ebben a hideg, nyúlós, nyálkás hideg télben egy jó kis forró, izgalmas idegenvezetés, gyönyörű képekkel, igazi Csuri stílusban.
Ha arra járunk, csak Yvonne-t kérjük /2 hónappal előre lefoglalva/!
Reméljük, még a zongorista hölgyet is ott találjuk, Fidelről nem is beszélve.

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2010.02.16. 09:21:25

szép??? konkrétan gyönyörű (jó, elfogult vagyok az iszlám építészet iránt). a kilátás is. a giccses és csicsás kitételeket meg kérem törölni. ha a regisztán díszítése vagy az alhambra egyszer a világörökség része. irrgum-burrgum.
(hja, akkoriban nem csak hattornyú giccsvillára futotta a gazdagoknak, mint egyes európai banánköztársaságok villanegyedeiben...)

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2010.02.16. 09:22:31

@vén betyár: mindkettő ott lesz még, kubában minden párszázéves és lepattant :)

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.02.16. 11:32:55

Micsoda díszítések! Micsoda hangulat lehetett azzal a zongorista dámával!
Ha Té mellett lettél volna, amikor a frankfurti reptéren elveszik a Zippo-it, lehet az ilyen kiállással még azt is visszakapja, amit az előző egy évben mástól raboltak:)

snr torrente 2010.02.16. 12:59:30

Az a zongorista madam már 2007-ben, a mi látogatásunkkor is ott nyomta :) Gondolom ott lesz még sokáig, mint egy bútordarab.

Ez az épület is nagyszerű példája, hogy milyen gazdagság volt egyesek kezében a szigeten a forradalom előtt. Sajnos nem minden épületnek van/volt olyan szerencsés sorsa, mint a posztban bemutatott Valle palotának. Ahol kevesebb turista jár, és mondjuk nem tudják turisztikai vagy egyéb célból se hasznosítani az épületeket, ott hagyják egyszerűen szétrohadni. Számomra az egyik legmegrázóbb szétrohadó épület élmény a Pinar del Rio tartományban, Soroa közelében található, egy egész dombot/hegyet elfoglaló korábbi birtok sorsa volt. Az épületei nem voltak ugyan olyan szépen díszítettek, mint a Valle-palota, de a környezet páratlan volt: orchidea erdő. Nem tudom illik-e más blogjában hosszan sztorizgatni… nézzétek el ezt most nekem, egyszerűen feltörtek az élmények. :)

Szóval az egész hegy egy Don Pedro nevű ültetvényes fickóé volt, aki 1860-as években építette oda birtokát. A hegy lábánál található épületek körül egy gyönyörű orchidea kertet hozott létre, a szépen gondozott kert egészen a hegytetőig kúszott. Ennek a kertnek a maradéka ma nemzeti park, tájvédelmi körzet vagy valami ilyesmi. A hegytetőn két további házat találtunk, klasszikus vendégházak lehettek a barátoknak, úri muriknak. A hegytetőn lévő kétszintes épület, Castillo Las Nubes (kb. Fellegvár) a forradalom és államosítás után gyönyörű panorámával rendelkező étteremként működött egy darabig. Ott jártunkkor (2007 tavasza) az étterem már bezárt, a bejáratokat – ablakokat befalazták. (cubaphotos.uw.hu/Vinales%20-%20Soroa/slides/IMG_1854.html ) Természetesen a helyiek kibontották a falazást és amit tudtak, azt elhordtak az épületből. Szerencsére pl. a falakat borító díszes csempéket nem tudták kibontani, csak kicsit elbarmolni, így mi is láthattunk még vmit. (www.netssa.com/image/ballarina.jpg ) A „fellegvártól” kicsit lejjebb volt még egy egyszintes kis ház az erdőben, a hegygerincen. Ennek a teteje már részben beomlott, a növények is elkezdték benőni, de így is zseniális volt. A ház nappalijából gyönyörű kilátás nyílt, északi irányba el lehetett látni emlékeim szerint egészen a tengerig, és ami a sluszpoén, hogy a korábbi nappaliból közvetlenül nyílt egy kibetonozott medence ezzel a brutál kilátással. Elég laza lehetett itt koktélozgatni a medencében a naplementét nézve. (cubaphotos.uw.hu/Vinales%20-%20Soroa/slides/IMG_1839.html ) Ettől a kisháztól elvileg kiépített, lekövezett út vezetett le a hegy lábánál található épületekhez, de annyira be volt már nőve, hogy nem vállalkoztunk a felderítésére.
Elég sok ilyen rohadó csoda lehet még Kubában.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.02.16. 13:25:28

Yvonne kapcsán nem jött elő semmi konteó, hogy vajon miért is beszél magyarul? :P

A hely mesés, és az öreg zenélő Hölgy, már-már epic :)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.02.16. 18:17:17

@snr torrente:

Ez nagyon érdekes volt, köszönjük! A belinkelt képek pedig szuperek!

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.02.16. 18:19:43

@Thaddeus Griffin:

Egy kicsit zavaros és szűkszavú magyarázatot adott.

Itt tanult Pesten a nyolcvanas évek elején, de hogy pontosan mit, arról nem nyilatkozott; nekem erről volt egy teóriám, de nem akarom még így utólag sem bántani, azok az idők meg elmúltak - legalábbis itt minálunk :-)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.02.16. 18:31:22

@csurtus: Mert Te ilyen gyanakvó vagy :D

De azt hiszem, egyre gondolunk :)

Csuri / Bariildi 2010.02.16. 21:24:13

@snr torrente:
Húúúúú, nagyon jók a képeid! A sztorit pedig nem csak hogy ildomos, de direkt tanácsos elmesélni, én csak örülök, ha másban emlékeket éleszt a poszt!
Mesélj csak máskor is bátran.

Csuri / Bariildi 2010.02.16. 21:26:22

@Radio Free Aberrania:
Na, ezt sose hittem vóna, h egy ffiember ilyeneket mondjon erről az épületről.
megvallom, nekem is tetszett, csak tartottam tőle, hogy ezt amolyan női ízlésnek tituláljátok, azért építettem bele, előzetes védekezésként, hogy giccs, meg csicsa....
De ha ettől jobban érzed magad: itt és most visszavonom :)
de az eredeti szövegben hadd maradjon (tudod, csak a többiek kedvéért :)

bedouin · http://www.bedouin.hu 2010.02.16. 23:11:24

szép hosszú kimerítő post :) végre valaki nem fél teletömni érdekes képekkel egy blogbejegyzést. csak így tovább!

Old Man 2010.02.17. 06:31:00

Nocsak, az Index is felfedezte, gratula és köszi!
@csurtus:
Én is rögtön erre gondoltam, meg hogy tán csak nem mondott neki Csuri semmi kényeset, /persze nem, mert több esze van/, de nem írtam a sejtésemet, mert nem akartam senkit megbántani.@bedouin: Még hogy kimerítő!Felderítő, felüdítő!

2010.02.17. 07:59:05

A Palacio mellett van egy szálloda. Hotel Yagua. Abban laktunk. A szálloda előtt este állt egy csomó lovaskocsi. Egyikükkel megalkudtunk, a felkínált ár negyedéért persze, és este sötétedés után végigvitt minket a városon. Borzong a hátam ahogy írom most is, annyira tetszett. Kint ültek nagyon sok helyen, minden második-harmadik háznál, zenéltek, beszélgettek. Mindenütt nyitva volt minden ajtó, ablak. Nálunk ilyet hol látsz már, hazamegy mindenki, kapu bezár, redőny lehúz, behúzódik, nehogymár.
Még egy diszkót is találtunk.
Szóval egy életre szóló élmény volt. Volt már más országokban is, más emberek között, de oda visszamegyünk még. Gyűjtök rá.

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2010.02.17. 10:43:55

@Csuri / Bariildi: férfiember? ti hozzájuttok a privát adataimhoz? vagy ez csurtuson keresztüli infó? mert azért ismeretlenül kitalálni, férfi-e az ember, az csak gyenge 50% esély.

:)

Old Man 2010.02.17. 10:55:09

@Radio Free Aberrania: Az irgum-burgum, az árult el.Hölgy ilyet már csak nem mondana!

snr torrente 2010.02.17. 11:40:06

@Csuri / Bariildi: Köszönöm a bátorítást! :)

Nagy szerencsétek volt, hogy találtatok magyar idegenvezetőt. Anno én is meglepődtem, hogy milyen sok kubai járt a rendszerváltás előtt Magyarországon.

Mi olyanokkal találkoztunk, akik Angyalföldön dolgoztak textilüzemben, illetve Miskolcon szintén valami gyárban.
Mint minden utazásnál, természetesen itt is nagy pluszt jelent, ha az ember beszéli az ország nyelvét és még több dologra tud rácsodálkozni.

Cienfuegos kapcsán még egy élmény jutott eszembe: El Nicho vízesés rendszer. Alkalmi házigazdánk ajánlotta figyelmünkbe a helyet és nem bántuk meg, hogy hallgattunk rá.

Cienfuegostól kb. 90 perc autózásra a hegyekben találhatók a vízesések. (Akik ismerik a kubai útviszonyokat, azok tudhatják, hogy ez a 90 perc nem takar nagy távolságot.) Darabig „országúton”, utána földúton visz az út a népszerű kiránduló helyhez. A hegyek között kanyargó földút annyira rossz, hogy csak terepjáróval ajánlott menni. Akik nem bérelnek autót, azoknak vannak szervezett utak is Cienfuegosból: a turistákat nagy szovjet teherautók platóján viszik a helyszínre. Mi elég bátor módon egy mezei kis autóval (Hyundai) vágtunk neki, a földútra érve egy helyi taxi mögött araszoltunk egyre nehezebb terepen. Végül a taxi félreállt és nekünk is azt javasolta a kubai sofőr, hogy hagyjuk ott az autónkat, ne kockáztassunk egy benzintank lyukasztást vagy kipufogó elhagyást. A taxi négy német női utasával vágtunk neki a hátralévő 1-2 kilométernek. A fő vízesésekhez belépőt kellett fizetni, de cserébe szépen ki volt építve a turistaút. A folyó több kis természetes medencén és vízesésen keresztül folyik le a völgybe, a fürdés megengedett, sőt kimondottan ajánlott. Pár kép, hogy miről beszélek: cubaphotos.uw.hu/Cienfuegos/slides/P3280182.html

Az erdőben számomra addig csak pálmaházakból és az SZTK váróterméből ismert növények köszöntek vissza soha nem látott méretekben. Miután kifürödtük és kisétáltuk magunkat, elindultunk visszafelé. Az út szélén hagyott autónkig még stoppoltunk is egyet, így kipróbálhattuk az utazást vmi ezeréves teherautó platóján. A taxis becsületesen őrizte az autónkat, és meglepő módon még pénzt se fogadott el szolgálataiért.

Priceless élmény.

Csuri / Bariildi 2010.02.17. 22:47:57

@Matiz: a szállodára emlékszem is!
Az esti kocsikázás szuper lehetett, mi csak a déli hőgutában voltunk a városban.
A nyitott ajtó-ablaktábla így is igaz, legfeljebb ha odatűz a nap akkor a spalettákat behúzzák, hogy árnyékoljon. Trinidadnál akartam ezt említeni, mert ott tényleg úgy sétáltunk az utcán, mintha bent lennénk a nappalikban :)

Csuri / Bariildi 2010.02.17. 22:49:40

@Radio Free Aberrania: @Old Man:

Mi az, hogy honnan tudom? Hát HALLOTTAM A HANGODON, és ebből egyértelmű :)))
Veletek még sosem esett meg, hogy olvastok egy szöveget, és halljátok a hangot hozzá???

Csuri / Bariildi 2010.02.17. 22:53:26

@snr torrente: jajjjj, annyira gyönyörű a vízeséses hely! És hogy egy ilyen gyönyörűségben szabad fürdeni, az külön értékelendő, mert a világban egyre kevésbé lehet a szép helyeket használni is (a megvédésük érdekében, tehát elfogadom, de attól még fájlalom néha... Pl. Plitvicei tavak. Majd megdöglöttem hogy nem szabad uszkálni bennük :))
Szóval Kubába visszamegyünk, mert épp csak súroltuk a felületet.
De előbb más célpont van kijelölve....

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.02.18. 15:28:06

micsoda kalandok! Csuri, mosmá beixölhetnél, hogy ösmersz :)

Csuri / Bariildi 2010.02.18. 22:27:33

@Zig Zag: jóvan, beix én mint állat, de HOL?

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.02.20. 10:51:49

@Csuri / Bariildi: ha már be vagy jelentkezve katt az avataromon a kék i betüre és a kinyíló oldalon felül sor, valahogy úgy kezdődik, hogy adataim.. és középütt: ismerem.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.02.21. 10:09:42

Mostanság mindenről lemaradtam, de ezt gyorsan pótoltam. :) Legközelebb tessék engem vinni, én készségszinten tolmácsolok spanyolból :) Brazíliába is vihettek :)
A palota meg nem giccses, hanem szép. Főleg, h fel is van újítva.
Grat a posztért.

Kismy 2010.02.25. 20:27:43

ha ezen múlik, én is beszélek spanyolul (lásd. Carramba!) :)))

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.25. 21:36:52

@Gloria Mundi:

Legközelebb a szavadon fogunk :-)
süti beállítások módosítása