Remélem, nem sértek különleges adatra vonatkozó személyiségi jogot, amikor nagy nyilvánosság előtt kikotyogom: Csuri egyik hobbija a graffitik képi gyűjtése. Tény ugyan, hogy az utóbbi időben (időhiány miatt) nem nagyon művelte, ettől függetlenül egészen szép gyűjteménye van jópofa falfirkákból, amelyeket Isztambultól Stockholmig fényképezett.

Most két francia példányt szeretnék bemutatni.

Ezek különlegessége nem annyira a művészi kivitelezés igényességében rejlik, hanem inkább a mély filozófiai tartalomban, a mondanivaló mélységében és a hétköznapokon túlnyúló, életvezetési mankóként is szolgáló eszmeiségük elméleti jellegében, az élettől a halálig vezető göröngyös, de csodaszép úton.
Az első a tipikusan francia joie de vie, vagyis az életöröm apró himnusza, amely ugyanakkor nem nélkülözi a materialista szemlélet hangyányi befolyását.

Inkább az élet.

Azt hiszem, ebben fenntartások nélkül egyetérthetünk.
A másodikat valahol a párizsi 18. kerületben fotózta, az alkoholisták, a kelet-európai és észak-afrikai bevásárlóturisták, valamint a helybéli heroinfüggők között méltán híres Barbès-Rochechouart metrómegálló környékén, ahol (ha az ember nem figyel) könnyen elveszíti liberális alapelveit és a rendpártiság iránti igény elhatalmasodik rajta.

Halál a seggfejekre.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.10.07. 19:42:28

Hogy klasszikust idézzek: "Le Pen péniszét, a penész eszi szét" :D

tucano 2010.10.07. 19:53:36

Nem tudom, hogy mennyire tekinthető szervesen a francia kultúra részének, de a párizsi közterületek rendőri védelmének alfája és omegája:
www.youtube.com/watch?v=IwFSL7W773c

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.10.08. 00:14:42

@tucano:

Tény, hogy az elmúlt negyven évben MINDEN francia rendőrkapitányságon volt/van legalább egy felügyelő, akit Clouseau-nak becéznek a kollégái :-)

rozsdafarku 2010.10.08. 08:11:38

@Thaddeus Griffin: @tucano: @tiboru:
Köszönet mindenkinek!
Rég volt ilyen vidor reggelem.:)

2010.10.11. 17:07:09

Lehet , hogy nem pontosan emlékszem, de úgy rémlik, hogy DeGaulle 68-ban Romániában járt, és már éppen elindult hozzánk, amikor kitört a diáklázadás.A repülője ezért Budapest helyett Párizsnak vette az irányt.
Ez úgy jön ide, hogy a párizsi metró, és RER alagutakban pár éve láttam a 68-as graffitiket.(a diákok akkor hosszú időre megszállták az alagutakat)
Balga módon nem volt nálam képrögzítő.
Ezeket véletlenül nem láttátok?
Esetleg nincs valakinek forrása ezekről?
Bocs , de nagyon fontos korképnek gondolom az ott látott sok száz graffitit...

szirmaik 2010.10.12. 23:04:07

Ugyan nem francia, de az én csodálatomat egyszer, megingathatatlan őszinteségével, az alábbi lett graffiti érdemelte ki:

i65.photobucket.com/albums/h230/szirmaik/Picture312-1.jpg

Aki kitalálja, mit jelent (mondjuk google fordító nélkül, mert úgy tökösebb) az így virtuálisan is fogadja elismerésem.

Kullancs1983 2010.10.14. 16:14:28

@szirmaik: Halál a cigányokra, vagy mi? Olyan tipikus valaminek tűnik.

szirmaik 2010.11.06. 10:07:01

@Kullancs1983: Nem. A graffiti szövege azt jelenti - figyelem - hogy "Az alkoholisták bűzlenek!" Ezzel próbáljon valaki vitatkozni.

Jánoska12 2011.02.18. 10:19:04

Ezek inkább falfirkák, amikkel a nyilvános vagy kocsmai wc-kben is találkozik az ember. Fura dolog, hogy mindig hordoznak valami bölcsességet egy adott csoportra vonatkozóan. :) Ha meg nem akkor is viccesek. Mondjuk a szeretlek Mari meg az EDDA fújásoktól eltekintve akadnak gyöngyszemek. Nekem Horvátországból vannak "művészi" graffitykről képeim. Sőt könyv is van a témában:
www. konyv-konyvek. hu/graffiti_ot_kontinens_utcamuveszete_ganz_nicholas
süti beállítások módosítása