csurtus 2011.04.04. 12:00

Madeira - banán

Úgy emlékszem, Csuri evett banános kardhalat és nagyon ízlett neki. A helyi banán is megérdemel egy kitérőt: itt Európában a férfiarasznyi vagy annál is nagyobb, testes dél-amerikaiakhoz szoktunk, amelyek jótékony gázfelhőben, mindenféle kemikáliával dúsan megspékelve heteken keresztül utaznak a baráti Ecuadorból vagy az ébredő Kolumbiából, ahol a banános konténerek a kokaincsempészek nagy kedvencei – de ne kalandozzunk el a tárgytól.

A madeirai banán aprócska (kifejlett állapotban kábé akkorák, mint egy normál uborka, vagy mint egy színes, szövegkiemelésre használt filctoll), de legalább olyan finom, mint latin-amerikai rokona. Sőt: Csuri (és egyes útikönyvek) szerint van valami plusz kellemes íze, ami a kokainosnak nincs. Mindenesetre a banánfürt végén lóbálózó virág szerintem ritka undorító látvány, no de az osztrigát meg a disznót sem a szépségéért szeretjük.

 Íme a banánfa, valamint jómagam, de csak azért hogy a méretekről valami fogalmat kapjunk. Ezek ilyen kis csököttek, mondjuk nem kell 100 fokú létra a szürethez… Egyébként az egyik jelentős exportcikk, de el nem bírom képzelni hová viszik, mert az EU-ba ugye nem. Jó nekünk a gázos is… Banánfa ültetvényeket szép számmal láttunk a hegyek oldalában kialakított teraszokon, és habár adja magát a képzettársítás, néger rabszolgákat viszont nem.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pobeda 2011.04.10. 19:22:04

Én sem tudom miért nem lehet kapni de,néhány éve az USA megfenyegette az EU-t,hogy az ő (USA)érdekeltségüktől kell banánt venni.

Kullancs1983 2011.04.11. 11:18:31

Az első képen az a csuklóvastag kábelen lógó lila valami az ott a virág? És lefelé nő? Nem vagyok nagy kertész, na...

branyik 2011.04.27. 21:12:54

@Kullancs1983: igen az a virága. Mostanában jöttem meg onnan. Azért nem lehet kapni másutt ilyet mert fajlagosan sokkal drágább, mint a délameikai. Amint belépett portugália az EU ba azzal kb aláírták a banántermesztés halálos ítéletét. Néztem régi fotókat, ma már közel sincsen annyi ültetvény mint 20-30 éve.

Kullancs1983 2011.05.11. 15:29:00

@branyik: Őszintén szólva én kevés dolgot útálok annyira ezen a világon mint a banánt, de az a jókora virág (főleg hogy fejjel lefelé lóg egy olyan telefonkábelszerű valamiről) azért tényleg szép.
süti beállítások módosítása