Madeira autonómiájáról röviden már említést tettem; itt az ideje, hogy – különös figyelemmel a közjogi ínyencekre és a politológiai mazochistákra – egy kicsit bővebben is beszámoljak róla.

Nos, a portugál alkotmány 227. szakasza kijelenti: Madeira és az Azori-szigetek politikai és közigazgatási autonómiát élveznek. Ez közvetlenül a már említett Salazar-korszak után vált ténnyé, 1976-ban. A madeiraiak irtó büszkék erre, no meg a helyi kormányukra, amelyet egy Alberto João Cardoso Gonçalves Jardim nevű pasi vezet, mégpedig 1978 márciusa óta. Igen, jól olvastad:  29 éve.

Ha versenyt hirdetnének a „ki tört több borsot Brüsszel orra alá az elmúlt 20 évben” című sportban, Alberto barátunk nagy valószínűséggel esélyes lenne az aranyéremre. Elképesztő módszerességgel, kitartással, makacssággal (és pofátlansággal) a lehető legtöbb lóvét harcolta ki az euro-bürokratákból imádott szigetének. Elméletileg a jobboldali (!) Portugál Szociáldemokrata Párt tagja (még az Európai Néppárt alelnöke is volt), de ha Madeira érdekeiről van szó, magával Sztálinnal is megegyezne, ha a Generalisszimusz nem lenne már 54 éve halott.

A hétköznapokban mit is jelent az autonómia Madeirának? Hogy őszinték legyünk, olyan sokat nem. Megválaszthatják például a saját kormányukat (olcsó játék hülye gyerekeknek, mondhatnánk; ki a fenének hiányzik egy bónusz választási kampány a megszokottakon kívül?) de a központi, lisszaboni kormány helyi képviselője (egyfajta prefektus) azért odafigyel, hogy túl nagy baromságot ne csinálhassanak a fenenagy demokratikus felbuzdulásukban. Persze Madeira nettó haszonélvezője az egésznek (máskülönben miért lenne értelme az autonómiának, ugye…), vagyis több pénzt kap a Kincstártól, mint amennyit befizet adók és illetékek formájában, Brüsszelt meg orrba-szájba lehet cseszegetni arra való hivatkozással, hogy ha van perifériája az Uniónak, na akkor Madeira tényleg az.

Az autonómia másik nagy hozadéka a saját zászló és címer használata (bátorkodtam már mindkettőt szerepeltetni ebben a blogban), ami jó kis jövedelem-forrás a helyi zászló- és címerkészítő kisiparosoknak. Szerintem az egész autonómia-cécót ők találták ki, meg persze Alberto barátunk, hiszen máskülönben hogyan is szólíttathatná magát „Miniszterelnök Úr”-nak?!

(Mellesleg most májusban nyert sorozatban kilencedszer a helyi választásokon, 64 százalék feletti eredménnyel. Innen is üzenem a többi politikusnak: lehet utánozni).





A fotón is látszik, hogy Alberto nem az a kimondottan szívbajos, maga alá csináló alkat; ez a kép az egyik vérre menő választási nagygyűlésen készült Madeira örökös miniszterelnökéről.





 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csurtus · http://csurtus.blog.hu 2008.01.24. 15:01:01

A mai napon Albert Laci ezt a rövid hírt olvasta a nemzetközi lapszemlében:

Alberto Joao Jardim, az Atlanti óceánban fekvő Madeira szigetének szociáldemokrata tartományelnöke kijelentette: elfogadja a lakosság döntését, ha függetlenedni kíván Portugáliától. Jardim, aki egyben a Szociáldemokrata Párt vezetője, tárgyalt a témáról a szintén Portugáliához tartozó, és szintén autonóm státusszal rendelkező Azori-szigetek tartományelnökével.

Mondatm én, hogy Alberto tökös fickó és nemhogy a saját árnyékától, de Portugáliától sem ijed meg.

Hajrá Madeira, hajrá Joao!!!

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.04.04. 14:31:23

Hú, de régi cikk, de Alberto barátunk még mindig ottan van, bezony.
Hogy hagyhattad ki a karneváli szerepléseit? :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.04.04. 17:54:21

@Gloria Mundi:

Mintha megéreztem volna, hogy 4 év múlva valaki erről akar majd írni :-)
süti beállítások módosítása