Aki úgy gondolja, hogy most Csuri a szlovák fővárost, mint olyat, pláne a szlovák embereket vagy főként népet fogja ostorozni piros-fehér-zöld ostorral, nagymagyarsága tudatában, az dobja ki a képernyőt (hogy mondjuk azt manapság a ciberkorban, hogy dobja el a könyvet...? Hm.) és igyekezzen jobban megismerni Csurit:))

Ostorozás márpedig lesz, de annak tárgya (trágya!!) egyetlen emberfia, akinek nevit nem tudjuk, sőt nem is akarjuk tudni!

Nos, vágjunk bele.A Duna parton sétálva, az új hídtól jobbkéz felé, amelyik oldalon a koronázási templom is van, meg a Botel, és - mint tudjuk - a luxusszállodák némelyike, szóval itt továbbsétálva a parton elérünk a Szlovák Nemzeti Galériához.

A nemzeti galéria szóösszetétel alapján körvonalazódik valami elképzelésünk, sejtésünk, elvégre mindenki túl van már életében néhány ilyen műintézmény megtekintésén - most milyen meglepetés érhet ezután?

Hát, ebben az esetben kellemetlen, módfelett kellemetlen.

Így fest ez a dolog, ha háttal a Dunának rácsodálkozunk az "épületegyüttesre":
P.M. Bohun is hátat fordít neki, bárki is legyen ő.

(Majd Tuskó mindjárt feloldja ezt a random kínzó kérdést, addig is térjünk vissza a háta mögé, a borzadályhoz.)

Hát kérem, ha hiszitek, ha nem, az a fordítottlépcső-szerű műanyag / hullámbádog lemezből csinált izé is a galéria része! A mögötte látható snassz kis eccerű fehér, árkádsoros 'U' alakú épületet ezzel hidalták át, és bővítették ki.

A tervező biztosan nagyon odavolt magától, hogy milyen merészen ötvözte a régit és az újat, ez pont olyasmi - gondolhatta - mint a Louvre üvegpiramisa. Azt is sokan ellenezték, mégis most már korszakalkotóként emlegetik.
Hát ez is ilyen!

Sok szar megoldást láttam már épületben, sok ronda régi és főleg új monstrumot, és a régiek+újak kombinációját, de ez visz minden pálmát. Ennél rondább - ráadásul nemzeti intézményben - nincs.
És amilyen kultúrnépek vagyunk mi itt errefele, még a kezét sem vágták le, amivel ezt a remek tervet papírra vetette...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.08.14. 21:58:22

Peter Michál Bohun valami festő csávó volt, akiről Liptószentmiklóson még galériát is elneveztek a tót atyafiak.

Ennyit tudok szlovákul, mer'hogy csak anyanyelvén van hozzáférhető hómpédzs.

e1 · http://beszoltam.hu 2007.08.20. 16:15:33

Nagyon gáz ez az épület. Főleg olyankor látszik jól, hogy mennyire elbaszták, amikor a Duna másik partjáról van fotózva. Az óváros közepébe betettek egy ilyen plémonstrumot. Jelenleg éppen egy autómárka feszít az egész épület oldalán.

e1 · http://beszoltam.hu 2007.11.23. 14:14:21

Hallotam már olyan sztorit is, hogy egy német turista csodálkozva kérdezte egy dunai hajózás alkalmával, hogy nálunk miért építjük a konzervgyárat a város közepébe. :D