Sok jó hely van a városban, és több monumentális, tágas tér, de még ezek között is megérdemel egy külön posztot, no meg egy sétát a Piazza del Popolo.Metróval lehet ide jönni, és ahol kijövünk a föld alól, mindjárt ott ez a két kapu, rajta a jópofa szörnyecskékkel:

De ezek a kapuk nem a térre vezetnek, hanem a fölötte lévő parkba, mert magára a térre az alábbi kapun jutunk be (egy meglepő fordulattal: Porta del Popolo)

És ahogy az a templomok előtt, sőt minden valamirevaló helyen lenni szokott Rómában, rögtön ott egy eltévedt obelisco. Ez egy megtermett példány, amelyet mínusz 10-ben szállítottak a városba, de eredetileg a Circus Maximus-on állt.Körülötte kellemes szökőkúttal, a szökőkút peremén pedig lábfájós, hűsölő turistákkal:Van nehány templom is a téren, de egyikbe sem mentem be (felszabadult sóhajokat véltem hallani?? ejnye...).Ez a kettő nagyon hasonlít, de vannak kis eltérések. A kettő között nyíló utca: Via del Corso. És habár elképzelhető, hogy ez AZ eredeti korzó, nekem nem tűnt olyan nagyon korzószerűnek, mert ahhoz túl keskeny és nem kizárólag sétáló utca. De kétségtelenül hangulatos.

Egyébként a téren minden oldalon terpeszkedő templomok mindegyike Santa Maria Valami, most nem sorolnám fel...

A templomok mellett nagyon pofás szoborkompozíciók is vannak kétoldalt:
farkasanyával is súlyosbítva némelyik (ez a motívum rengeteg helyen visszaköszön).
A tér egyik oldalát egy domb határolja, amelyen a Pincio kertek találhatók. Lentről így néz ki:


és ha már ott vagyunk, érdemes felsétálni a parkba, mert a tér látványa fentről (is) megéri.

Sajnos én már csak erősen ellenfényben tudtam ezt megörökíteni, de a lényeg így is érzékelhető reményeim szerint:
A nagy kupola ott hátul a Szent Péter bazilikáé. Majd egyszer azt is...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ErrorFlynn 2007.10.18. 13:45:12

szegény anyafarkas úgy piciben elég nyomi. különösen a kockáshasú istenségek között.

gomzso · http://www.utazasblog.hu 2007.10.18. 16:24:45

Egy nagyon jó kis panoráma mozit találtam ezen a linken a Piazza de Popoloról. Érdemes nézelődni:)

roma-szenvedely.uw.hu/latnivalok/nevezetessegek/popolo/mov/popolo.html

Dani Csaba 2007.11.07. 14:11:46

Látom, itt sem úszta meg az a szerencsétlen obeliszk a felszentelést. A corso (úm. kurzus)még oktatást is jelenthet. Nincs ott vmi oktatási intézmény? Valahogy a népek tanítója jutott eszembe... Biztosan valami bajom van

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.11.07. 18:35:47

Csaba,

oktatási intézményt nem láttam (ez nálad valami szakmai deformáció?), viszont láttam Sophia Lorent, aki pont a közelben lévő kerületi polgármesteri hivatalból lépett ki és látszott rajta, hogy kicsit meg van bántódva, mert hiába álldogált tétován három percig a bejáratnál, egy rohadt paparazzi sem bukkant fel. Tényleg.

www.studiocelentano.it/images/img/articoli/loren.JPG

(Megjegyzem: most nem így nézett ki, mint a fenti linken)

Dani Csaba 2007.11.07. 19:11:09

Pontosítsunk! Nem szakmai deformáció, hacsak nem a határozott fóbia irányába mutató rosszindulatú daganatként kell érteni.