A vatikáni látogatás után az anyukám felvetette, hogy menjünk fel a Garibaldi emlékműhöz, mert onnan milyen csodás a kilátás a városra, és egy busz direkt odavisz a Vatikán hídjának lábától.
Egy ideig én és az apukám, mindketten igen visszafogottan (ez jellemző ránk, amúgy :), próbáltunk ellenállni, de sikertelenül. Sanya győzött és már robogtunk is a busszal a kilátó felé...

Mint tudjuk, Róma valóban dimbes-dombos, nos Garibaldi barátunkat egy ilyen domb tetején helyezték el, egy kellemes sétány és park társaságában.

Ez tehát az Ő lovasszobra, a talapzatra pedig az egyik legolaszabb név is fel vagyon vésve: Vittorio Emanuele.

Előlnézetből is van a talapzaton egy sokat használt szimbóleum:

Szóval egy egy nagggyon olasz-római dolog, azt az avatatlan szemlélő is láthassa rögvest.

Garibaldiról majd Té ír nektek bővebben, mert az ilyesmi az ő asztala. Én emlékműveket nézek inkább, mint tudjuk.

A helyet persze azért hívják kilátónak, mert lepillanthatunk a városra, amit természetesen nem mulasztottunk el.
Az ilyen körülnézés fentről mindig élményszámba megy a turistának, felfedezi az ismert tereptárgyakat, stb. - és persze fényképez vadul "ezt meg kell örökíteni" felkiáltással.
Meg kéne, perszehogypersze - csak sajnos nem nagyon lehet.
De azért én (is) megpróbáltam...
Hát pardon - ez csak ennyire sikerült...

A sétány szobrokkal van teleszórva, így alakul ki a szoborpark. Itt is sétáltunk még egy kicsit, de nem volt energiánk a mindenfajta nációk nevezetes embereinek mellszobrait tételesen végignézni:


Az apukám megkínálta sörrel Garibaldi egyik unokatesóját (??), egy kétségtelenül jóképű pasit, de az nem kért...
És persze találtunk egy olyan szobrot is, amely minden rendes magyar ember szívét meg kell hogy dobogtassa, már csak a bajusz méretei miatt is:
A dobogtatást nem az ismertség okán mondom, mert kétlem hogy olyan széles körben ismert lenne, de a tény önmagában, hogy ott egy magyar garibaldista is,
egy ilyen kackiás bajuszkával...
 

Lehet hogy művészetileg, vagy egyéb ilyen kifinomult szempontból az emlékmű lovasszobor az igazi, de ezen kívül van a kilátón egy másik harcias pasis lovasszobor is, amely szoborként nekem sokkal jobban tetszett...
Szép időben biztos hogy érdemes felmenni és körülnézni, ha esetleg már nincs ötletünk, hogy hová mehetnénk :))

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ErrorFlynn 2007.11.29. 12:39:01

wow. utánanéztem türrnek, mert csak annyit tuttam, hogy '48-azott, utána meg Garibaldival lófrált a csizmán. erre kiderül, hogy napóleonékhoz házasodott be, meg ő üzemeltette a Ferenc-csatornát, sőt, ő kapott engedélyt a korinthoszi csatorna kiépítésére meg használatára is. békekongresszuson elnökölt, meg irkált a keleti kérdésről, a vízügyről meg az államadósságról, mikor mi érdekelte jobban...

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.11.29. 13:55:55

AZ ilyen nagy bajuszt sosem fogom megérteni. Én a kis vékonyat preferálom, ami Marlon Brandonak is volt a Keresztapában. Nem, nem a Lakatos Marlonbrandonak, mielőtt valaki rosszmájúan megkérdezné:P Igaz, anyám szerint Jávor Pál, apám szerint Zorro, de nem vitázok velük, mert úgyis tévednek:)

Porta412 2007.12.10. 20:25:52

Ne haragudj, hogy ismeretlenül beleszólok, de az utolsó képen a "pasis szobor" Anita Garibaldi.
Egyébként köszönöm, hogy olvasója lehetek ennek a blognak, élvezem!!!

Csuri / Bariildi 2007.12.10. 22:04:31

Porta,
ez a foglalkozás lényege!
Mármint hogy emberek ismeretlenül beleszóljanak :)))
A kiegészítést pedig külön köszönjük: amint látszik már eléggé este volt amikor fénylépeztem, ezért csak sziluett ez a szobor, de pont a körvonalai ragadtak meg.
Szóval a pasi az egy harcias amazon. Aha...
És kije volt ez a nagy Garibaldi mesternek???

porta412 2007.12.11. 20:36:43

Ő az asszony.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.12.12. 10:24:43

porta,

mecsoda egy asszony lehetett...

_elmélázik_

Porta412 2007.12.12. 10:43:32

Valóban, és nem mellékesen Ő cipelte a pisztolyt.