A címben szereplő ír (gaeilge) szó archaikusabb formája a szélesebb körben elterjedt bricfeasta-nak, ami simán reggelinek fordítandó. Tudjuk, hogy egy dublini szállodában szervírozott kaja sohasem fogja megközelíteni teszem azt egy Mayo megyei falusi panzióban felszolgált csodát (pár évvel ezelőtt ez utóbbiban is volt részem, de sajnálatos módon nem volt nálam fényképezőgép), de ettől függetlenül valami kapaszkodót csak ad a tájékozódni vágyónak. Következzék tehát az ír reggeli.


A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod!

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.12.14. 13:22:02

Hú, én tegnap este elég bőségesen fogyasztottam a méltán népszerű ír vacsorából, Jamesonból, úgyhogy még mindig nem kívánok semmit reggelizni/ebédelni...

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2008.12.14. 13:24:20

Aztabetyár! Kishazánkban van ilyen IB felszolgáló egység? Most jöttem rá mi hiányzott eddig a St. Patrick napból!Úgyérzem át kell szerveznem a március 17-ét!:D

ekkerjoz 2008.12.14. 14:26:13

Egyszer olyan ír kávéval kínáltak, amiben velem egyidős wiskey került alulra. Jóvót. Mást nem nagyon tudok az ír gasztronómia érdemeiről.

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2008.12.14. 18:22:20

vicces, ezt felenk eszakon scottish breakfast-nak hivjak :]

magique 2008.12.14. 18:44:38

A zabkása nagyon finom-és egészséges-táp tud lenni, érdemes kipróbálni pl. egy kis mézzel, mazsolával, dióval, fahéjjal felturbózva, esetleg gyümölccsel vagy lekvárral.

agtalpai · http://talpai.net 2008.12.14. 18:47:26

ugyan, ugyan: jó az a porridge, különösen valamilyen finom dzsemmel elkeverve; attól is órákig tudsz működni, mint valami gép!

Mentula 2008.12.14. 18:50:22

Élesben vizsgázik az új komment-szabályzat :)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.12.14. 18:54:11

Mentula,

én is éppen ezen agyaltam :-)

Amúgy a zabkása persze egészséges (rostok, nyomelemek, stb.), na meg egy finom dzsem bizonyosan fel tudja dobni, de úgy, azzal a kevés cukorral...

pdjames 2008.12.14. 18:55:31

A porridge sajnos attól finom amitől baromira hizlal, sok tejszínnel és cukorral, esetleg fahéjjal felturbózva nagyon jó. Skóciában állítólag sósan eszik és szentségtörés édesíteni, még nem mertem kipróbálni.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2008.12.14. 19:07:42

Adós maradtál a címben látott szól kiejtésével. :-D Pedig érdekelne. Kádbróinn?

ekkerjoz 2008.12.14. 19:33:23

112 vendég olvassa most a postot. Ebből 111 Írországban dolgozik. Egy meg Belfastban, föntebb.

Zoli a séf 2008.12.14. 19:34:54

Mi, a jövő héten megyünk ki pár napra, az öcsém meghívására. Tudnátok pár jó éttermet, pubot ajánlani, olyat ami tényleg jó. Csak a Chapter One-ról hallottam. Vélemény?

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.12.14. 19:37:21

Androsz,

nekem inkább olyan kéjedfrojn-szerűség rémlik, de szigeten legalább négy komoly (és egymástól eléggé eltérő) dialektust beszélnek (az aldialektusokról most nem is beszélve).

Szóval nem lepne meg, ha a szót legalább tízféleképpen ejtenék ki, Belfasttól Dublinon és Limericken át egészen Corkig. Hogy az Aran-szigetek lakosairól ne is beszéljünk :-)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.12.14. 19:42:30

Zoli a séf,

ha Dublinba mész, csak jó pubokat fogsz találni :-)

Persze egy turistának a Temple Bar-t naponta négy-ötször végig kell húznia; a Quays-t feltétlenül próbáld ki, de mégegyszer mondom: nyugi, nagyot nem tévedhetsz :-)

A Dame Streeten tudjuk ajánlani a Mercantil éttermet (pontosabban kocsma + étterem) - de ha az öcséd kint van, nálunk biztosan autentikusabb forrásai vannak.

vegacs 2008.12.14. 19:43:42

Kedves Istenem!De visszasírom azokat az ír estéket.Gazdasági válság ide/recesszió oda... jövőre ismét eljutunk,remélem.Az ötödik képen látok csak sajtot,mi mindenhol kaptunk(bár lehet azé' mert vegetáriánusok vagyunk:)
Igen.Nem a konyhájukról híresek de nagyon jopófa nép az ír.Sztem.Guiness-t nem annyira komálom... bezzeg a Beamish...hmmm
"Hátizsákos" turistaként is el lehet (l)enni...

Zoli a séf 2008.12.14. 19:55:16

Az az helyzet, hogy az öcsém egy ír cégnél kamionozik, tehát nem minden nap eszik ilyen helyeken, és mivel Ő hívott meg minket, el szeretném vinni egy "jó " helyre.
Köszi a tippeket.
Zoli a séf

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2008.12.14. 20:01:00

>nekem inkább olyan kéjedfrojn-szerűség rémlik

Ez se rossz... :-)) Egyszer nekifogtam, hogy megpróbáljam kiismerni az ír kelta szavak kiejtését. De amikor azt olvastam, hogy ebben-abban még az írek sem nagyon biztosak, akkor lanyhult a kedvem.

A pézsmaillatos megjegyzésen jót mulattam.

Egyébként ezek nem tudnak egy jót enni. Pedig alapanyaguk lenne. Lehet, hogy ők is ezt mondanánk róluk, de mi tudjuk, hogy mennyire tévednek. :-)

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.12.14. 20:15:21

írországban tették elém a legszánalmasabb reggelit, amit valaha láttam utazásaim során. pedig jártam erre-arra már.

amit ír reggelinek hívsz, az amúgy a klasszikus angol reggeli.

a Guinness meg nagyon jó sör, de csak helyben csapolva, amit magyarországon ezen a néven árulnak az egy fos.

Rá Dios 2008.12.14. 20:19:06

A kis-vizslám kiment amikor egy politikai blogot olvastam, visszajött, amikor az ír reggelihez értem. Ez tud valamit :-)

Rá Dios 2008.12.14. 20:20:57

Az íreknél annyi az igazi kelta, mint Belgiumban a belga: talán majd Kohn bácsi megoldja...:-)

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2008.12.14. 20:32:42

Közöttünk pedig ugyanennyi lehet a magyar. Mégis hagyományosan magyarnak hívjuk a nyelvünket, az őséül elfogadott nyelv nyomán.

passenger 2008.12.14. 20:35:09

Galwayben mi is IB-t kaptunk a házinénitől mindig, el is működtünk vele estig:)

Rá Dios 2008.12.14. 20:42:01

Androsz:
?ajdnem leesett a laptop a súlyos választól:
Csak egy régi viccre utaltam, de ma már mindenki olyan szörnyen fiatal, hogy a régi viccek nem jönnek be. Semmi baj, éljen az örök és megbonthatatlan kelta-magyar barátság!

cezi 2008.12.14. 21:07:44

zoli a sef,

attol fugg, mit szeretnetek enni. vilagbajnok csirkeszarnyak vannak a harbour masterban (ifsc, connolly stationnal). ha halat szeretnel, es kirandulni is van kedvetek, akkor howth, es beshoff brothers (az egyebkent van a varosban is). dame streeten van francia etterem, ahol nincs sor :D

ladislaus 2008.12.14. 21:10:35

Porridge valoban fahéjas cukorral, mézzel... stb. De adalékként hozzátenném hogy tudtommal 2 fajta van. Vizzel vagy tejjel készült. Én utobbit jobban szeretem. Olyan tejbegriz feeling... de mégsem az... :)
Amugy pedig kicsit fura szerintem az ir reggeli, én inkább maradok az itthon készitett regglinél, amit magam teszek az asztalra :)

Zoli a séf!
Pub? Nos én a Gravity Bar-t ajánlanám, az különleges. (nem segitek megtalálni, google viszont biztosan szivesen megteszi :D ) de hogy hol van még jo? Temple Bar végén van a Porterhouse, ahol feladatod lehet mondjuk megkeresni a magyar sörösüvegeket :) De jo lehet a Messrs Maguire és a saját sörük. De a Temple Bar alap, valoban 4-5ször naponta :)
Étterem? én ajánlom az Elephant and Castlet (csipős csirkeszárnyak rulez) a Temple Barban.

Morg69 2008.12.14. 21:15:51

Köszi :-)

Kollégáim több mint négy éve győzködnek időnként, mikor valamelyikük porridge-t eszik, hogy semmi bajom nem lenne tőle, de eddig távoltartottam magam tőle. Csak a kíváncsiság okozott némi - halvány - kísértést, hogy megpróbáljam. :-)

Utánanéztem, hogy mi is ez, de mindenféle száraz leírás mindezt nem adta vissza ilyen élményszerűen.

Én maradok az IB-nél, azzal a 12 órás váltásom nagy részében elvagyok :-)

drszcs 2008.12.14. 21:29:29

Porridge (USA: oatmeal): tejjel szépen felfőzve, banán puhára belefőzve, végén ízesítve egy kis (nálam inkább sok...) juharsziruppal. Mulatás! És gyors meleg kaja, 5 perc alatt kész. Este altatónak is jó a meleg tej miatt.
Zabkása for president! Mindenkinek ajánlom.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.12.14. 21:39:01

drszcs,

és altató gyanánt mit szólnál a zabkása helyett egy Bushmillshez vagy Jamesonhoz, az ír whiskey-k népes családjából?

:-)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.12.14. 21:45:52

Csurtus, szerintem is hasonlatos egy rendes English Breakfast-ra, de annyira bátor azért nem vagyok, hogy Dublin összes termeiben ezt a párhuzamot megkockáztassam :)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.12.14. 21:47:09

Azért az se semmi, amikor olvasottságban Dublin előzi Szegedet :)

FlybyWire 2008.12.14. 21:48:20

Hehe, a másfél év Galway beugrott egyből, nagyon jó a jellemzés :)
Az én kedvenc reggelim a 2 rasher, 2 tojás 2 piritóssal volt mindig, csütörtökönként volt gomba, akkor azt is kértem. De szép is volt (és ez legalább konstans ehető volt a menzán :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.12.14. 21:49:40

És Kildare, valamint Limerick Kiskunhalast :-)

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2008.12.14. 21:51:29

Rá Dios, a viccet ismerem, én is túl vagyok már az ifjúságomon. A válaszomat nem annyira súlyosnak, mint érdekesnek szántam. Egyébként az írek elég furcsa nép, a többségük otthon is angolul beszél, a néhai elnyomók nyelvén, mintha mi németül beszélnénk. Ennél mi, magyarok szerencsére ... nos, talán, erősebb nemzettudatúnak bizonyultunk, mondjuk. Lehet, hogy a jobb étkezés teszi. :-)

Az egyébként elárul valamit az írekről, hogy magukat Éireannach néven nevezik, míg a nyelvük még a Gaeilge, egy régi kelta törzs után (mint nekünk a mogyeriek). Tényleg olyasmi, mint a belgák. Mi itthon ezt tulajdonképpen el sem tudjuk képzelni. A skót és walesi gaelről már nem is szólva. Mintha háborúznánk a felvidéki magyarokkal.

Az a dobozos zabkása, amit néhol üzletben láttam, persze itthon, az ilyen silány étek? Sosem kóstoltam még sem ezt, sem azt, de a beszámoló nem hozta meg igazán a kedvemet.

FlybyWire 2008.12.14. 21:52:09

De a legjobb steaket-et Donegalban ettük, mondjuk ott alig beszélnek angolul. Igazi ős-ír banda :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.12.14. 21:52:10

FlyByWire,

zabkása nem volt? Vagy elcserélted egy plusz rasherre? :-)

FlybyWire 2008.12.14. 21:59:01

Zabkását ettem már itthon is korábban (magam csináltam), és az még jobban is nézett ki. Inkább nem próbáltam ki ott. A másik amire sose vettem rá magam, azok a leveseik.
A stew-k (raguk) amúgy néha nem rosszak, aztán vannak a mindenféle "pie"-ok, amik elég borzasztóak. Volt egy "hunter's pie" nevű rettenet, amitől majdnem lázadás tört ki a gyárban, az még nekik is annyira szar volt, hogy hihetetlen! Minden héten kétszer volt viszont birka, amit szerettem. A birkamáj elég kemény kaja, iszonyat tömény birkaíze volt, bár én bírtam. Ehetetlen továbbá a sótlan, egészben főtt tápos csirkemell - ahhoz képest a porridge egy igazi ízorgia, ráadásul olyan száraz, hogy a nyelved fakéreg lesz azonnal tőle -brrr rettenet. Az összes zöldség ízetlen ,eleve nem süti őket nap egész évben, de utána még sótlan fűszertelen vízben meg is főzik őket - valami rettenet az is, olyan mintha elhaltak volna az ízlelőbimbóid.

Mikor másfél év után hazajöttünk, az összes itthoni kaja komplett ízorgia volt, minden ebéd örömünneppé vált :)

Szóval a mindennapok kajája kint egész egyszerűen rettenetes, borzalmas és szánalmas egyben. Nem ajánlom senkinek...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.12.14. 22:01:02

Én voltam egyszer egy Donegall-Tipperary ír foci (Peil Ghaelach)-meccsen... Húúúúú....

FlybyWire 2008.12.14. 22:02:29

Persze vendéglőkben általában rendes kaja volt, 2 kivétel volt, azok viszont pokoliak voltak. Az egyik Kerryben egy kisvárosban, steak helyett sótlan vízben főtt mócsingos marhaszeletet adtak szintén sómentes, félig főtt hideg krumplival és kornyadt zöldséggel - gyakorlatilag érintetlenül hagytuk ott, a csúcs pedig az Arann szigeteken kapott, valami francia fantázianéven árult, igazi félig felmelegített KONZERV paradicsomos hal volt - ott egy kicsit kiakadtam, majdnem elkezdtem ordítozni a pincérrel... végül elmentünk a SuperMac'sbe... :/

FlybyWire 2008.12.14. 22:04:55

De hogy mondjak jót is: az említett Donegali rákos steak nagyon finom volt!
A halas kajáikkal egy a baj (ami a többi kajának is baja): nincsenek fűszereik.
Ha valaki evett már a dalmát tengerparton fokhagymás/fűszeres sült makrélát frissen, akkor az egész ír/angol seafood konyha 30%-ról indulhat csak - lefelé :(

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.12.14. 22:13:43

Van egy mondás - legalábbis egy ír mondta nekem :-), mely szerint az Arann-szigetek konyhájának legkiemelkedőbb fogása a gyapjú.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2008.12.14. 22:16:49

Lehet, hogy nekik ízlik ez a szörnyűség, szegényeknek. Ha lenne bennem merészség, odaköltöznék, és csirkepörkölttel, rakott palacsintával házalnék, később pedig elfogadnám a felajánlott köztársasági elnöki címet. :-)

FlybyWire 2008.12.14. 22:22:37

Androsz: vittem nekik karácsonyra egy elég gyengén sikerült csirke pörköltet, hát kaptam ajánlatokat (ha nem is közt. elnökit :))

FlybyWire 2008.12.14. 22:23:55

Mármint a cégnél volt ilyen karácsonyi buli, ahová mindenki a saját országában tipikus ételt hozott (több, mint 20 különböző országból volt a banda).
Emlékszem, a belga srác olyan májpástétomokat hozott, hogy az valami hihetetlen!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.12.14. 22:45:44

Lám-lám, a globalizációnak is vannak pozitív hatásai...

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2008.12.14. 23:11:09

Látod, látod, ha az a pörkölt jobban sikerült volna, minimum egy államtitkárságig vihetted volna. A továbblépésre ott lenne tartalékban egy paprikás krumpli, lángolt kolbászból, utána túrótorta (amire még szavuk sincs a szerencsétleneknek). Az anyák FlyByWire-nek neveznék el gyermekeiket. :-D

cromwell2.0 2008.12.15. 03:33:23

Nahát, csak ámulok és bámulok ezen az új dizájnon. Na és a moderáció! Már szólni sem merek szinte. Nagyon jópofa, gratulálok! Az a kása meg szerintem lehullott vakolatok pótlására a legalkalmasabb. Lefogadom, ízre is.

ErrorFlynn 2008.12.15. 11:04:01

zabnyák, zabnyák!!

félve merem csak bevallani, szeretem a zabkását, natúrban is. biztos valami perverzió ez nálam. unokaöcsikém rendszeresen kap reggelire, persze cukrozás nélkül, mert kisdedet nem tömünk cukorral, és folyton belezabálok, nem tok neki ellenállni. pici ezzel-azzal, cukor/lekvár/édesakármi persze finomabb.
ja, és:
Peas porridge hot
Peas porridge cold,
Peas porridge in the pot
Nine days old.
Some like it hot.
Some like it cold.
Some like it in the pot
Nine days old!
igaz, ez borsókása, de majdnem zab. :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.12.15. 14:24:49

Error,

próbáltad már libatepertővel és lilahagymával?

ErrorFlynn 2008.12.15. 15:22:07

mindenféle tepertő nálam kizárva.
hideg libamáj és vöröshagyma, ammá valami, de inkább, ha lehet, kenyérkén, és ne zabkásába...
sósan-magában okés, de más sósságokat belekeverni, hát nem tom.

Stupidella 2008.12.15. 16:21:03

A TV Paprikán láttam egy főzőversenyt (Felséges fogások) amely révén nagyon megtetszett a hotpot (kolbászos-burgonyás egytálétel). A receptjét itt találtam meg jópár ír recept között:
www.irishfeet.hu/receptek/h_index.html

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.12.16. 22:12:10

Stupidella,

az a sorozat szuper volt, mi is láttuk! A receptes linket pedig külön köszönjük!

MTi 2008.12.20. 22:36:04

Fűszer hiányában dioxinnal ízesítik a disznóhúst? Attól olyan lesz a feje az embernek, mint Juscsenkónak - bár lehet, hogy ennek előfeltétele a mértéktelen vodka-fogyasztás is :-)
No, maradok én a tanyán... :-)

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2008.12.21. 06:02:27

Ezt nektek fotoztam tegnap reggel, ilyen a full scottish breakfast. Nem birtam mind megenni.

indafoto.hu/pixelvilag/image/2518531-139821b7

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.12.21. 09:02:20

Gaius Baltar,

köszönjük! Azért nyugtass meg, hogy az a fehér ott a tetején nem tejszínhab...

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.12.21. 09:03:24

MTi,

hát most tényleg úgy tűnik, hogy dioxinban erősebbek, mint fűszerben.

juliska48 2009.01.24. 11:19:49

el tudnék képzelni ízesítőnek egy jó sóletet, vagy csirkepaprikást nokedlival, de akkor minek az az elmondhatatlan színű és állagú izé hozzá. De azért savanyú a szőlő, mert csak innen élvezem a lehetőségeket.

Santolunes 2010.09.12. 10:57:35

@tiboru: na itt estem le a székről