Az eddigi izraeli beszámolókból már kiderült, hogy odautazásunk előtt ez az ország úgy élt a fejemben, mint valami nagyon száraz, sivatagos, köves hely, és ehhez képest értek kellemes meglepetések.

De azért az előzetesen elképzelt tájakra is bőven találtunk példát. Újra azt kell mondanom, hogy egy tenyérnyi helyen hihetetlen változatosság - ez a legkoncentráltabb jellemzés, ami adható.

A Holt tengeri miniüdülés után meglátogatott kráter a színes homokjaival már adott egy kis ízelítőt holdbéli táj ügyben, ezt fogom most kiegészíteni további adalékokkal.

 

Kezdjük a Jeruzsálem - Holt tenger útvonallal, azzal a huszonvalahány kilométerrel, amelyen figyelmeztettek, hogy ne álljunk meg, és legyünk nagyon körültekintőek.

Igazság szerint az út mellett annyira kihalt, sőt: halott!! volt minden, hogy nem is igazán értettem, honnan jöhetne itt valamilyen veszély...

Miután a Holt tenger felé haladtunk, várható volt, hogy egyszercsak átmegyünk mínuszba - azaz elérjük a tengerszintet. Itt ki volt alakítva egy parkoló, és egy nyugisan üldögélő arab bácsi várta a fotózkodni kész turistákat a tevéjével....

Csak távolabbról fényképeztünk és mentünk is tovább.

Egy idő után az út mellett feltünedeztek mindenféle kulipintyók, amelyek a semmi - de tényleg SEMMI - közepén ácsorogtak...

Néhány hordó vagy tartály, pár bádogtákolmány és kifeszített rongy...

Szemmel láthatóan itt ÉLNEK emberek. Nekem annyira döbbenetes volt a kietlenség, a természet keménysége és szigora, amely ebben a tájban megnyilvánul (pláne, ha nem festményként, hanem élőhelyként próbálunk tekinteni rá), hogy el nem tudom képzelni, miért akarhat valaki itt élni?

Még mielőtt rám támadnátok, hogy biztos nincs más hely, ahová mehetne: nem szállok vitába. Van más hely, és ha valaki mégis kibírja ebben a pusztában, az olyasmi, amit én az európai fehér agyammal nem tudok megérteni... Uff. 

Tovább haladva eléri az emberfia a mínusz 300 métert is, ez már eléggé furcsa érzés, de csak gondolatilag, " mi lenne ha most hirtelen víz árasztaná el a környéket??" Nos, ha valami, akkor ez aztán tényleg kizárt :)

Az út menti "tanyák" továbbra is fel- felbukkannak, de embert / mozgást nem nagyon láttunk a környékükön.

Az egyetlen turistacsalogató intézmény egy út menti kis kirakodó vásár volt, azon a részen ahol már elfogynak a hegyek, és az út a Holt tenger teknőjében halad tovább. De - fegyelmezetten - nem szálltunk ki, hanem csak az autóból bámultuk meg.

Helyenként egészen érdekes a látvány, de mivel nem beszélhetünk zegzugos úthálózatról a vidéken, hatalmas csomópontokkal, hát nem aggódtunk, hogy eltévednénk.... És egy ilyen perspektíva láttán az ember már csak kíváncsiságból is továbbhajt: lám van-e egyáltalán folytatás...?

A Holt tenger nyugati partján megy lefele végig az út délnek, látvány szempontjából pedig ilyesmikre lehet számítani:

Vagy ilyenekre (igaz, ez a Massada erődből látszik, de a táj ugyanaz...)

A másik sivatagi tájba  akkor "botlottunk bele", amikor a tengerparti Ein Bokek-ből (ahol a szálloda is volt), a 90-es úton tovább mentünk délnek, majd a 25-ös úton Dimona (atomerőmű városa) irányába nyugatnak tértünk.

A már emlegetett kráter megcsodálása után Be'er Sheva felé kanyarodtunk északnak, azaz itt még a Negev sivatag északi nyúlványain haladtunk keresztül.

A városhoz közeledve egyre több volt az út mellett a tákolmányokból álló kis 'telep'. Az előzőkhöz képest ezek már kicsit barátságosabb környezetben voltak, habár... ítéljétek meg ti magatok:

és csak hogy nyilvánvaló legyen a globalizáció mindenható ereje, kukkmál, mit fedeztünk fel (nem is csak egy) bádogkunyhó tetején:

Ezek a nyomortanyák azért eléggé szöges ellentétben állnak azzal, ahogy egy átlagos izraeli falu vagy kisváros kinéz, de nem szabad tévesen arra a következtetésre jutni, hogy minden arab ilyen helyekre van 'kényszerítve'!

A barátainkkal Haifába menet átautóztunk néhány falun, amelyek között volt csak arabok lakta település is. Rendes, nagy kőházakkal, közművekkel és aszfaltos utcákkal. Elhanyagolt, gazos és kiszáradt kertekkel, szerteszét heverő szeméttel és hulladékkal, ötletszerűen összetákolt kerítésekkel és mindenfélét árusító bódékkal...

A zsidók lakta falvak nem így néztek ki.

Ahogy egy nyugatnémet úriasszony megjegyezte a Fal lebomlása utáni első keletberlini látogatása után: "Elnyomás ide vagy oda: ablakot azért lehetett volna pucolni".

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2009.01.08. 11:49:34

Mester, az arabok ragaszkodnak a saját földjükhöz, kövek jelzik a porták határait, van olyan, amit ezer éve nem mozdítottak el.
Szép poszt volt.

VIKI BACSI 2009.01.08. 15:57:14

A kepeken lathato badog kulipinytyokban,altalaban Beduinok laknak, akik nagyon is lojalisak Izraelhez,katonai szolgalatott is teljesitenek, kituno nyom keresok.Epitettek nekik falvakat szep hazakkal , de csak a fiatalok egy resze koltozott be, az oregek kint maradtak a sivatagban. Tibi-nek is voltak Beduin kollegai az egyetemen, meg is volt hivva az egyikukhoz a satorba, nagyon erdekes volt.Az eszakon lako arabok, nem beduinok ,egyaltalan nem lojalisok, annak dacara hogy kis palotakhoz hasonlo hazakban elnek, olyan elet szinvonalon ami a tizszerese a kornyezo arab orszagok eletszivonalanak.

http://klematisznaploja.blogspot.com/ 2009.01.08. 19:14:36

Huhh, hát nem éppen egy álomhely ez a zord, sziklás, mindenféle zöldet nélkülöző táj (legalábbis nekem, aki szeretek a kertben, a zöldben "kapirgálni"), de azért érdekes ország lehet, megnézném...

RIO 2009.01.08. 20:51:59

válasz a nyugatnémet úrasszonynak:
a hiéna sem pucolja a ketrecét, akkor sem ha a barlangját pucolta anno.

Lődörgő Hollandi 2009.01.08. 21:25:54

Egye tudok érteni az NSZK-s asszonnyal. Én A '90-es évek elején voltam Izraelben (kétszer) és a kontraszt az arabok és a zsidók lakta falvak között óriási.

Ezt persze egy bizonyos szintig lehet a pénz hiányával/bőségével indokolni, de ha valaki elmegy egy kibucba és megnézi, hogy mennyi munkával mit teremtettek a semmiből, akkor le fogja venni a kalapját!

sourcerror 2009.01.08. 21:34:31

Akkor döntsük el a Közel-Keleti konfliktust ablakpucoló versennyel?

Szerintem fel kellene venni az emberi alapjogok közé az ablakok koszosan hagyását, amellyel egyes kultúrák kifejezhetik identitásukat.


www.motherjones.com/commentary/fiore/2009/01/rocketscience.html

átlátó 2009.01.08. 21:41:26

Lenyűgözött. A táj.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2009.01.08. 21:50:37

"Szerintem fel kellene venni az emberi alapjogok közé az ablakok koszosan hagyását, amellyel egyes kultúrák kifejezhetik identitásukat."

A dolgozóknak pedig kötelességük legyen pucolni a nem dolgozók ablakait.

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2009.01.08. 21:59:12

Ha jól tudom ezek a beduinok csak az év kisebb részét töltik (vagy töltötték egykor) ezeken a telepeken a többit kint voltak sátrakkal a legelő állatokkal a sivatagban.

Ez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy ne lennének akár teljesen elégedettek ezekkel az életkörülményekkel.

Joe84 2009.01.08. 23:02:53

Elnyomás ide vagy oda.... aha persze. Majd ha a te házadat is lerombolja egy buldózer és idegen, agresszív söpredék költözik be az otthonodba, a hazádba, majd akkor meglátjuk, hogy mennyire fogsz takarítani. Seggfej!

settapesoundoff 2009.01.08. 23:04:56

ezt egész egyszerűen nem hiszem el. én sírva hányok és sajnállak téged meg azt is aki kitette ezt most az indexre(valószínűleg provokatív és/vagy propaganda szándékkal)olvassatok sok bibliát, koránt, tórát, buddhista filozófiát vagy akár micimackó és a taot felőlem izlés szerint, valamint ajánlom még a történelem könyveket is. az utóbbi lényegesebb, mert akkor tudni fogjátok mi hogyan történt, ki mit tett, az előbbiek abban segítenek hogy valami erkölcsi minimum kialakuljon, ha eddig nem ment.
de ez mind sokat segít, hogy kellő véleményt tudjunk kialakítani a körülöttünk lévő világról. ha nem akkor remélem majd egyszer valami mástól kinyílik a szemetek. ha nem akkor meg nem volt már ilyen. fikázó válszt megspórolhatod nem fogom elolvasni. Shalom Salaam

I_Isti 2009.01.08. 23:14:46

@settapesoundoff: Történelemkönyv szerintem egy szó. :-)

I_Isti 2009.01.08. 23:16:36

@Joe84: Képileg némileg zavar: ha lerombolták buldózerrel az otthonodat, akkor hogy a francba költözhetnének bele?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.01.08. 23:19:52

no azért nem kell messzire menni, hogy kupis igénytelen portákat lásson az ember. Külföldről hazalátogató magyarok és turisták egyaránt megdöbbennek a szemetes, sittes, rendetlen, gazos magyar udvarokon és kerteken. Szinte nincs porta, ahol ne éktelenkedne szemétdomb, sokévi avarkupacok, törmelék, sitt, deszkák az udvaron valahol. Az ember pofájáról lesül a bőr.

Joe84 2009.01.08. 23:29:45

@I_Isti: Az otthont, mint földet, hazát értettem. Ne legyél szándékosan ennyire értetlen, nyilván miután lerombolták az arabok házait, felhúztak helyette másikat, szebbet, jobbat, nagyobbat, medencével, stb... A szerencsétlen, kisemmizettek meg viskókban tengődnek, de takarítani azt kéne. Nem fogod fel, hogy mit tettek velük?

annakakiérti 2009.01.08. 23:42:06

Mindenki szapulja a zsidókat össze-vissza, meg mi Magyarok tipikusan azok az emberek vagyunk, akik inkább gyártanak megannyi ideológiát, meg megmagyaráznak mindent, csak ne kelljen (pl. ablakot) takarítani. Mintha az annyira fájdalmas lenne. Nem vagyok tisztaságmániás, de egyre jobban idegesít, hogy egész életem ben énnekem kellett megmagyarázni, hogy miért szeretem a tisztaságot. Tehát én voltam a negatív pofa. Igen itt nálunk még mindig ez az értékrend. Többek közt ezért tartunk ott, ahol tartunk. Én nem vagyok zsidó, de csípem őket, mert amibe belekezdenek azt JÓL és IGÉNYESEN csinálják. Legyen az művészet, vagy üzlet, stb. Ezt sokan ÍRIGYLIK, ezért -bűnbakot keresve a saját gyökérségükért- inkább tiszta erőből fikáznak, ahelyett, hogy fognák magukat és lepucolnák az ablakaikat...

szamarhegy 2009.01.08. 23:46:04

@Joe84: Elég durva és érthetetlen ez a stílus. A nagybátyámat és feleséget a saját házukból rakták ki az 50' években egy hétköznap este, mert kellett aház egy kommunistának, ennek ellenére nem felejtettek el rendet tartani, az albérletben, majd az új házban is mindig rend és tisztaság volt. Azért mert a világban felfordulás van, még a környezetedben probálj rendet tartani.

szamarhegy 2009.01.08. 23:50:55

Még a 80'-as évek végén volt szerencsém egy pár napot Izraelben tölteni és engem is nagyon megfogott, hogy a félsivatagi, sivatagi környezetből milyen paradicsomot varázsoltak elképesztő energiával. A palesztinokról a teázók, éttermek, kereskedők, a rengeteg gyerek és a szemetes ,rendetlen porták jutnak eszembe.

annakakiérti 2009.01.08. 23:52:57

@szamarhegy: Hát igen, valahog így kellene felfogni a dolgainkat, hisz nem "fáj" az annyira.

Páneurópai Harci Kos 2009.01.08. 23:54:49

A házrombolás többynire azért következik be, pl ha valamelyik családtag terrorista tettet hajt végre illetve a házból/ház része az alagutrendszernek.
u.i szvsz nagyon helyes a bontás.

Nzoltan 2009.01.09. 00:09:00

Az arabok a közelkelet cigányai. Tökmindegy milyen nemzetiségűek. Ha nincs vendégmunkás, akkor az a szemétdomb nem kerül odébb az elkövetkező 50 évben. De elég megnézni bármilyen híradást, minden bohóc ott ül a szemétdomb tetején kezében egy puskával. Aztán megy a rinyálás hogy éhezés meg gyalázat!
Tessék dolgozni, a nyugattól kapott segélyen meg puskát venni.

A másik vicc, hogy bemegy az ember a boltba izraeli paradicsomot venni(persze nem tud róla, mert a sügérje nem olvassa el mit vesz), aztán hazaballag a sivatagban sokkal olcsóbban előállított primőráruval. Azért le a kalappal előttük.

Nzoltan 2009.01.09. 00:10:36

Akarom mondani, "... nem puskát venni."

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2009.01.09. 00:20:02

Az öncélú, bizonyos határt túllépő gyalázkodókat (mindkét oldalról) tiltólistára tesszük. Egy Index-címlap idiótákat is magával hoz, ehhez már hozzászoktunk.

Kéretik figyelembe venni bizonyos morális korlátokat: tudjátok, mintha európaiak lennénk. Köszi.

A hülyék és bunkók helyett mi kérünk elnézést a tisztességes palesztinoktól és zsidóktól. Véleményt nyilvánítani persze lehet, gyalázkodni nem igazán.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2009.01.09. 01:04:07

Szvsz a tipikus provokáció áldozatává vált a poszt.

Index ajánló: "Elnyomás ide vagy oda: takarítani a házaik körül azért az araboknak is szabadna."

A posztban pedig: "Ahogy egy nyugatnémet úriasszony megjegyezte a Fal lebomlása utáni első keletberlini látogatása után: "Elnyomás ide vagy oda: ablakot azért lehetett volna pucolni"."

Ne legyünk álszentek, egyes szavak úgy vonzzák a bizonyos jellegű kommenteket, mint egyetemistát a sör akció. Az index pedig élen jár ebben. Kár, hogy ezekkel a posztokat és a posztolót sérti meg.

Káposztakukac 2009.01.09. 01:36:25

@Joe84: neked tényleg nem ártana egy történelemkönyv. lett volna izrael, lett volna palesztina. csak az arabok inkább háborúzni akartak, de túl bénák voltak a katonáskodáshoz, ezért egy szarul felszerelt, alig kiképzett izraeli hadsereg legyőzte őket. önvédelemből, igen. azóta már nem szar a felszerelés és a kiképzés sem. a palesztinok viszont még mindig bénák mindenhez. ok, magukat felrobbantani egy csoport gyerek közt nagyon megy nekik, abban világbajnokok. de másban... az arab világ cigányai, a szaudik is visszaküldték őket a faszba, miután náluk is csak balhéztak.

Mano Negra 2009.01.09. 01:49:48

Volt szerencsém bejárni Izraelt, éjjel-nappal, télen-nyáron, autóstoppal, vagy busszal. Óriási élmény! Több mint egy évig utazgattam, mindenkinek ajánlom! Nem olyan veszélyes mint a tv-ben! :-) Ott is emberek élnek, (ÉLNI akaró FIATALOK!(+ 2 év kemény katonaság (ÉLESBEN!!!) fiúknak, lányoknak!)IGAZI CARPE DIEM! (Gyönyörű tájak!)

.mano 2009.01.09. 02:04:46

Én nem hiszem, hogy beduinok lennének, mármint igen, ők tényleg kint laknak inkább a sivatagban (szálltam meg náluk egy éjszakát, fáztam), de azért az nem így festett.
Mellesleg európai fejjel felfoghatatlanul másként élnek az emberek Izraelben. Eleve heti egy nappal előrébb vannak: vasárnap a hét első munkanapja! Én suliban egy héten 5 napot tanultam, egy nap munkanap (sok bentlakásos suliban szokás) és csak szombaton van henyélés.

Lehet, hogy nekünk is valami külső fenyegetés kéne, hogy összeszedjük magunkat a kábulatból?

Mano Negra 2009.01.09. 02:36:29

@.mano:
"Lehet, hogy nekünk is valami külső fenyegetés kéne, hogy összeszedjük magunkat a kábulatból?"
Nem kívánom a "fenyegetést" nagyon is szét vannak "esve" a fiatalok!!! sex ,DRUGS ,rock n roll" (ISRAEL)

Kisangyal 2009.01.09. 03:22:51

Bírom az okosokat!

"Az arabok a közelkelet cigányai. Tökmindegy milyen nemzetiségűek."

Arab és arab között rengeteg a különbség!
Ahogy nálunk is, vannak ilyenek és olyanok is.
Magyarok között is akad jópár igénytelen koszfészek sajnos!
De a beduinokat kifejezetten csípem, nagyon kedves és vendégszerető népség. :)
A libanoniakon és palesztínokon pedig ne csodálkozzon senki, ök játékautó helyett géppuskával játszottak gyermekkorukban...
Bár ismerek olyan palesztíntokat, akikről igen sokan példát vehetnének!

Mano Negra 2009.01.09. 03:27:07

@Kisangyal:
A libanoniakon és palesztínokon pedig ne csodálkozzon senki, ök játékautó helyett géppuskával játszottak gyermekkorukban...

Ez is lehet egy cél, újabb ezedékeket "kitermelni"
:-(
A háború gyermeke parancsra született.
Mindig agresszív volt, sosem nevetett.
Páncélöklöcskéje labdát sosem fogott.
Nem, nem épített, csak lerombolt!
A háború gyermeke mesét nem hallgatott.
Azt szerette, ahol bárki meghalhatott.
Harckocsikkal játszott, örült, ha temetett.
Annak vérén hízott, ki éhezett!
Nem! Ne ássunk sírokat,
Milliókat egy miatt!
Soha ne kísértsen már!
Nem! Ne ássunk sírokat,
Milliókat egy miatt!
Ne szülessen több halál!
A háború gyermeke úgy volt elégedett,
Hogyha maga körül mindent felégetett.
Nem szerette senki, a világ rossza volt.
Félt tőle élő és a holt!
Nem! Ne ássunk sírokat,
Milliókat egy miatt!
Soha ne kísértsen már!
Nem! Ne ássunk sírokat,
Milliókat egy miatt!
Ne szülessen több halál!...
Nem! Ne ássunk sírokat,
Milliókat egy miatt!
Soha ne kísértsen már!
Nem! Ne ássunk sírokat,
Milliókat egy miatt!
Ne szülessen több halál!

Kopasz Szuzukis 2009.01.09. 06:08:30

Azért nyíltan, vagy burkoltan a legtöbb ember zsigerből elitéli a zsidőkat. Mert falurombolnak, elűzik, elnyomásban tartják szegény palesztinokat, arabokat. Akkor 1 kis történelem. Időszámításunk szerint 97-ig, ugye, a mai Judea és palesztína területén volt megtalálható a 2. zsidó állam. Ahol már több ezer éve éltek a különféle zsidó törzsek. Aztán a rómaiak i.sz. 97-ben az úgynevezett Barkochba-felkelés után szétverték a zsidó államot. A zsidó lakosságot elűzték. Helyükre arábiából érkező pászorkodó arab csoportokat próbáltak telepíteni. A zsidóság egy része pedig Arábia felé vándorolt. Ott asszimilálódott, és a 700-as években lassan átvette az iszlám vallást. A 900-as években megindult egy csendes migráció, és Arábiából az ott még mindíg idegennek számító iszlamizálódott szémita törzsek szép lassan visszavándoroltak Palesztínába és Judeába. Őbelőlük "lettek" a palesztinok. 1945-ben, aztán a régihitű zsidóság majd 2ezer éves vágya teljesült azzal, hogy megalakult az izraeli állam. Akkor, most ki az, akinek joga van Judeában, és Palesztinában élni? Hozzáteszem, a történelmi Judea jelentősebbik része továbbra is két, az angolok által mesterségesen kreált iszlám állam területére esik. Ez a két állam Szíria és Jordánia. Ugye, milyen ismerős az, amikor a nagyhatalmak körzővel-vonalzóval osztanak fel egy történelmi országot?

kranführer 2009.01.09. 06:38:38

@csurtus: Jók a képek nagyon, nem csak tartalmilag hanem minőségileg is. Gratulálok a magam részéről és "bekedvencellek":-)))
Üdv
kran

hadrianus 2009.01.09. 06:40:45

Nagy kár, hogy egyetlen zsidó ellenőrző pontot sem fényképeztél barátom, ahol sok száz embert, gépkocsit és buszt tartanak vissza órákon át csak azért,mert "fürtöcske" néhány óra múlva ki akar nézni a földjére..
Estsfelé pedig azért állnak újabb 2-3 órát, mert a zsidó paraszt hazatérne.
Dióhéjban ennyi..

ekkerjoz 2009.01.09. 07:10:27

Ha már lecigányozták egyesek az arabokat, a felsőbbrendűnek vélt európai kultúrkörből mutatnék néhány posztot, igaz barátom, a jó szemű Gasper blogjáról.
tajkep.blog.hu/2008/03/18/sufniorszag
tajkep.blog.hu/2008/03/20/sufnivaros_elso_nekifutasra
tajkep.blog.hu/2008/03/21/szarunk_mi_mindenre
A fotók Magyarországon készültek.

Wawel (törölt) 2009.01.09. 07:17:45

Ha valaki ma Mo-on ugyanezeket a mondatokat leírja a cigányokról, mint amit Te leírtál az arabokról, akkor ab ovo rasszista, fasiszta és neonáci.
Akkor most hogy? Az arabokat lehet?

Nzoltan 2009.01.09. 07:55:28

Nos, kicsit elszált az agyam, biztos nem olyan homogén a kép mint ahogy leírtam. De a palesztínok tényleg úgy élnek mint nálunk helyenként már nem is annyira kisebbség.

Bocs a többi néptől.

Ettől függetlenűl sokra becsülök egy olyan népet, aki a sivatg közepén épít magának országot. Abba már ne menjünk bele, hogy külföldi segítségből-e vagy sem, mikor mi sem tudunk élni a segítséggel.
A kiegyezés utáni Magyarország gazdaságához sokban hozzájárult a magyar zsidóság akik akkor ugyanúgy magyarnak vallották magukat, míg el nem kezdtük üldözni őket. Menjünk végig Budapesten és nézzünk körbe. Ami szép és értékelhető az mind a monarchia alatt épült németek, magyarok és magyar zsidók közreműködésével. Azóta meg balkán van.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.01.09. 08:37:19

amit a zsidók művelnek, az népirtás. amit az index.hu művel az provokáció.

tehenke 2009.01.09. 08:49:20

Ez olyan, mint amikor a német túrista megjegyzi magyarországon:
-Itt mennyi szemét van szétszórva!
A helyes válasz ilyenkor:
-Nem ismerős? Ti hordjátok ide...

szamarhegy 2009.01.09. 08:50:19

Teljesen jogos, hogy ne általánosítsunk, nekem a mai napig tökéletesen működik az a 4 fog, amit 14 éve rakott rendbe egy palesztin fogorvos. Ismertem pár itt tanuló arab egyetemistát, többségük szorgalmas, komoly, persze volt köztük csajozós, hóhányó is.

szamarhegy 2009.01.09. 08:51:38

tehenke, Egyszerűbb, mint eltakarítani..

tehenke 2009.01.09. 08:57:54

@szamarhegy: Jaja. Legalább lesz hely lerakni az újat, mi? :-P

VIKI BACSI 2009.01.09. 09:06:50

Jellemzo a szelsoseges hozzaszolasokra hogy olyan emberektol erednek akik soha nem jartak a videken amirol beszelnek, semmit nem olvastak a tortenelmerol, kikveve talan azokat a fasiszta formedvenyeket amelyek meg az o nivojukat sem haladjak meg es amelyeket iromanyaikban szajkoznak, mert tulajdonkepen sajat velemenyuk nincs. Es hogy nyomatekot adjanak ezeknek a "velemenyeknek" tragarsagokal fuszerezik meg oket, evvel is jellemezve a "magas" ertelmi szintjuket.
Szerintem nem erdemes vitaba szalni veluk, egyszeruen torolni kell oket erol a felfogasukat messze meghalado blogrol !

states 2009.01.09. 09:10:20

Igen, mindenek előtt a palesztinoknak a hullahegyeiket kellene eltakarítaniuk, mielőtt neki állnának ablakot pucolni, nagy büdös bunkó vagy, kedves posztoló barátom, hogy egyebet már ne is mondjak...

Kisangyal 2009.01.09. 09:16:16

"Ettől függetlenűl sokra becsülök egy olyan népet, aki a sivatg közepén épít magának országot..."

Bizony ám, jó példa erre Dubai. :)
Szerintem mi nem tudnánk utánuk csinálni...

asgabad 2009.01.09. 09:24:52

azért ne felejtsük már el azt a sok sok dollármiliárdot amit Izráel az USA-tol szokott kapni "ezt a hÚ de szépek azok a kemény munkával felépített kibucok" hozzászólóknak juttatnám eszébe!
másrészt a keleti emberek zöme tényleg elég szemetes!

mooncat · http://rajzoltam.blog.hu 2009.01.09. 09:40:22

én egyiptomban láttam, hogy a saját barlangját sem pucolja ez a fajtája a hiénának. akkor láttam sivatagszerűséget életemben először, de prekoncepcióim alapján nem vártam volna ennyi tevedögöt és szemetet. ugyanez városban (kairó) is, csak ott nem teve, hanem kecske, és csak a darabjai.

Celtic 2009.01.09. 11:29:42

Mindig szerettem volna megnezni a Holt-tengert, de asszem oda is ugy jutok el, ahogy Skociaba, Uj-Zelandra vagy Finnorszagba :(
De igy kepek alapjan is gyonyoru hely, koszonom a postot.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.01.09. 19:13:51

@VIKI BACSI: hiába, nincs igazság a földön. lojalitás szempontjából legalábbis. :)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.01.09. 19:32:07

Rövid megjegyzés: ez itt nem az arab-izraeli örökigazság megfogalmazási, döntőbíráskodási blog. Ez itt UTAZÁSI, EVÉSIVÁSI és JÓLESÉSI blog.

Akiknek az előbbiek, mint fórum lehetőség hiányoznak, szíveskedjenek gyakrabban ellátogatni Szabad Nép félórára, kilátogatni a Hősök terére, vagy csak simán elhúzni ennek a blognak a közeléből.
Köszönöm.

Kökény6 2009.01.10. 10:47:19

Csuri, azt írod nyomortanyák. Neked azok, de a benne lakóknak ez a normális. De nem azért mert csórók lennének mind. Beduinok, akik nem akarnak, tudnak megtelepedni, kertes házat épiteni, nekik ez a hagyomány. Félig telepedtek csak le: ilyen tákolmányokban laknak (ami már több mint a sátor), de tudják, hogy bármikor mozdulhatnak. Beer Sheva körül látni ilyeneket. Vannak az állam által létrehozott iskolák, körzeti rendelők telepitve hozzájuk.

kvari.volt 2009.01.11. 10:32:05

@tehenke:
> a német túrista megjegyzi magyarországon:
> -Itt mennyi szemét van szétszórva!
> A helyes válasz ilyenkor:
> -Nem ismerős? Ti hordjátok ide...

Egy nyugat-német turista bement Bukarestben egy WC/be (anno 1972) és elszörnyedve jött ki:
- Ebben tükrözödik egész Románia.
Mire a román kolléga azonnal válaszolt:
- Németország pedig Auschwitzban...

Benikuty 2009.01.11. 17:13:09

Jó estét kívánok!
Nagyon élveztem a post olvasgatását, köszönöm szépen. A többi nem számít.

tiborenko 2009.01.11. 20:55:02

Jo cikk, Csurika, es lattom sok vitat okozott. Ami a vizet a sivatagban illeti, igen surrun vannak ott igen veszelyes arvizek. Telen amikor van esely esore nagyon kell vigyazni mert az ar mindent elsodor. Emlekszem valamikor regen Beer Shevan lattam egy oszlop kore tekert teherautot - annyira eros volt a viz.

ErrorFlynn 2009.01.12. 11:27:06

ahogy olvastam a posztot, tudtam, hogy szükség lesz némi tűzoltásra :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.01.12. 14:27:10

@ErrorFlynn:

Az ilyen rutinos versenyzők ezt mindig megérzik :-)

spájdernecc 2009.01.13. 11:24:46

gondolom címlapos volt :)
néha jó nem akcióközelben lenni
a cikk viszont jó

Mentula 2009.01.13. 21:56:03

És tényleg, és tényleg, Lemmy -300 méternél :)))))

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2009.01.14. 00:57:24

@Mentula:

Hát még ha láttatok volna élőben a kurucos, lelógó bajszommal, amint első este keresem a disznóhúst a máskülönben szuper vacsoraválasztékban...

És csak később kapcsoltam, miközben Csuri már öt perce röhögött rajtam :-)
süti beállítások módosítása