Arról posztot írni, hogy mi mindent lehet Párizsban enni, balgaság lenne, enyhén szólva. Mert mindent, és mindenből mindenfélét, és mindenféléből bármennyit.

A tipikus francia kávéházi reggeliről, a cafékról és a párizsi pincérekről már regéltem, nézzük most, hogy reggeli után mit lehet az arcunkba nyomni, teszem azt sétálgatás közben.


A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod!

 

ekkerjoz 2009.01.20. 11:01:01

Ez így kínzás, ide a piacos posztokkal!

Despota 2009.01.20. 11:20:37

Huhh, most érett meg bennem az elhatározás: legalább egy hétre ki kell mennem Párizsba :).

Despota 2009.01.20. 11:22:09

És beraklak a kedvencek közé, mert miért ne :)?!

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2009.01.20. 11:27:50

Ááááh! Köszi szépen! El nem hiszed, milyen jó érzés volt erre kelni:) Jópofa ez a palacsinta megoldás, apám is szokott trükközni, ő mindenféle levelet süt a tésztába aztán zöldséggel tölti, de valószínű kipróbáljuk a sajtos-sonkás megoldást is:) Abba meg belefájdul a szívem, hogy nálunk nincs ilyen vegyes kavalkád, csak Lidli meg Tecskó...gyász...

Méhenkívüli 2009.01.20. 11:42:48

Még senki nem sütötte el?

"Mert ott nem fontban mérnek!"

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2009.01.20. 12:02:19

Aki nem tud Párizsba menni, de mindenképp akar olyan palacsintát, akkor javaslom, hogy menjen el, minden évben megrendezik a francia utcabált(bemrakpart, villamos se közlekedik akkor), ami asszem átalakulóban van, nem csak francia..de a fele az francia. Úgy francia, hogy az eladók is franciák többnyire. Csigától kezdve igazi francia palacsinták tömkelege. Nameg sajtbazárok. Bár, hogy őszinte legyek, a palacsintától nem voltam elájulva, nem rossz, de..aszóval nálam egysúlyban van az otthonival.

Aminek nincs lába de mozog, olyat én biztos nem eszek, így sajnos a csiga és halmenükk is kilőve :) De valóban a választék nagy, nem kell ezeket a sztereotípiákat durrogtatni. Mindenféle sali és sült ételek, elsőrangú.

Tényleg nem "csakazértis" fennhangon "magyarkodva" mondom, de azért ne butáskodj már, hogy itt nincs ilyen kavalkád... Gondolom sose voltál még a pesti vásárcsarnokban. Egyébként idegenforgalmi pont is.
Ugyanúgy megvannak itt is az ilyen helyek, mint ahogy ott is a lidl és a teszkó is.(bár gondolom osanpártiak :) )

sd m 2009.01.20. 12:07:59

a sonkás-sajtos crèpe egy kicsit furcsán néz ki a képen és valószínűleg nem párizsban a legfinomabb. bretagne-ban (és talán normandiában is) vannak azok a palacsintázók, ahol az étkezés egy sós és egy édes palacsintából áll, a sós crèpe hajdinalisztből készül, ezért sötét a tésztája, sajtot, sonkát, szalonnát, tükörtojást, gombát, stb. lehet belesütni, a sütés végén pedig a kör alakú tészát négyzetesre hajtják. desszertnek meg jöhet az édes crèpe, például sós vajas karamellel vagy calvados-szal flambírozva. inni pedig kötelezően almabort (cidre) kell hozzá, amit pöttyös kerámiacsészékben szolgálnak fel. budapesten egyetlen ilyen hely van, a hatodik kerületben és szinte csak franciák járnak oda.

Werwolf 2009.01.20. 12:13:21

borban vagyok eddig elegge tajekozott, de most tenyleg kedvet kaptam, hogy sajt-fronton tovabbkepezzem magam.

Szepek a kepek is!

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2009.01.20. 12:27:45

@sd m: el tudod mondani, hogy pontosan hol és melyik is az?

(sztem mást is érdekelne itt)

Napirajzrajongó 2009.01.20. 12:40:29

@sd m: Igen, a galette... Aki arrafelé jár (különösen ajánlom Saint Malo-t), az feltétlenül egyen, nekem a sajtos-sonkás jött be nagyon. Emellett meg nagyon finom az omlós-tésztás almás desszert, a Ker-y-Pom, ez valami nagyon helyi specialitás lehet...

Egyébként galette recept fellelhető a neten, és otthon elkészítve is jó, bár nem jár hozzá tengerparti séta.

vargabélabálint 2009.01.20. 12:58:04

A meki nagyon is jól jön, ha az éttermek éppen zárva vannak - délután ugyanis a legtöbb helyen nincs konyha. Normandiában két napig kínai kaján éltünk, egyszerűen mert nem volt olyan evőhely aminek nyitva lett volna a konyhája amikor éppen éhesek voltunk.
A másik, hogy a mekiben percek alatt kiszolgálnak, míg a pincéres helyekről ugyanez nem mondható el...

TGV 2009.01.20. 12:59:46

Crèpe sosan: szentsegtores. Sosan a galette-et keszitik. Es hogy nem lenne zsiros? A tesztaba is vajat tesznek, a platnit is megvajazzak es Bretagne-ban a spatulaval elegansan legalabb 5 dekas vajdarabot meg szetteritenek a tetejen.
Amit leirtal az valami vicc lehetett.
Es a habzo almabor kotelezo elem hozza, amit kis (fuletlen) cseszebol kell fogyasztani hozza.

csavargo 2009.01.20. 13:04:03

Werfolf: Megéri :) aki jobbára a Trappistát ismeri, mint sajt ( sokan más meg se hajlandóak kóstolni ) el se tudja képzelni micsoda íz- és zamatvilág van a sajtoknál is :)

Egy bajuk van csak, mint a boroknak is. Esélyed sincs mindet megkóstolni, mert annyi fajta van belőlük :)

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.01.20. 13:08:48

És még van a "vels" (nem tudom, hogy kell írni, de így ejtik), ami nem más, mint pirítóson cheddar sajt megolvasztva, némi mustárral és sörrel keverve, mellé sült hasábburgonya mondjuk... mennyei eledel. A pontos receptjét nem tudom, egyszer ettem csak, de az íze azóta is... na, szóval arról álmodom :-)

Werwolf 2009.01.20. 13:10:15

csavargo,

persze, de torekedni kell ra! :))

raly 2009.01.20. 13:10:28

Hát a pannini, az miért maradt ki? A Saint Michel közelében, a Rue de la Harpe és Boulevard Saint-Germain sarkán, a Meki oldalában(!) van egy utcai bódé, ahol szuperjó a pannini, egységesen 3 euro, de adnak hozzá üccsit is, legalábbis néhány éve ennyibe került. Van palacsintájuk is.

Naucica 2009.01.20. 13:20:02

@sd m: Kérlek osztd meg csöpögő halandókkal is eme vendéglátóipari egység nevét is. Sajnos abból, hogy hatodik kerületi, még nem tudtam beazonosítani.

raly 2009.01.20. 13:24:58

bocs, egy n-nel, panini

nagysuhi 2009.01.20. 13:47:29

Tavaly előtt jártam Bretagne-ban és Páriszban 1-1 hetet a családdal. A piacokon mindig jóllaktunk a kóstolókkal, amit az árusok kínáltak Sajtok, zöldség-gyümölcs, hal, osztriga, sültek. Árultak rakott krumplit 1-2 euróért emberes adagot, hozzá sült csülköt szintén pár euróért. Az almabor-crepes páros evidens. Párizsban az arab negyedbe érdemes kimenni (12-es metró). 20 Euróból négyen
megebédeltünk, hatalmas kebabot adtak 2 liter fantával, sült krumplival és friss afrikai kenyérrel.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2009.01.20. 13:54:37

Óóóó Csuri, Te mindig kikészítesz a gasztronómiás posztjaiddal... Azok a sajtok, vááááá

Megyek is a konyhába

sd m 2009.01.20. 13:56:01

bocs. a szondi utca elején, az első sarok után a körúttól. és a sós palacsinta tényleg a galette, csak elfelejtettem odaírni

squeegy beckinheim 2009.01.20. 14:21:04

ha már gyorsétterem Párizsban akkor Quick. lehet h ugyan az a szar mint a többi de legalább a látszatra nem. és mellesleg finom is. De ha lehet akkor inkább azt se, ott vannak azok a gyönyörű bagettek.... hmmmm

valakivalaholvalamerre 2009.01.20. 15:22:02

de a francia mekiben legalább lehet sört kapni. :)

madz 2009.01.20. 15:24:13

köszönöm, köszönöm, merci. teljesen elérzékenyültem... életem egyik lexebb pár hónapja...

raly, ismerem ugyanezt a paninist! mindig ott ettem hétvégén. lazacost.

reggelizni pedig a piacra kell járni, ott már az ingyenes kóstolóktól is jóllakik az ember

Mentula 2009.01.20. 21:27:31

Hát igen, hülye fejjel ebédidőben beleolvastam, aztán már tervezgettem a menüt, de váratlanul du. négyig hirtelen lefoglaltak. Magamban közben a fenti képek pörögtek, és talán még a nyálam is csorgott, de mindenesetre elég ingerült voltam. Most mán úgy olvastam végig, hogy előtte degeszre tabááétam magam, de ez ellen nem véd.:)

Csuri / Bariildi 2009.01.20. 22:27:09

Köszi minden kommentelőnek a hozzászólást!
A palacsinta vajillatú volt, de esküszöm, hogy nem volt zsíros picit sem!
Köszi a galette-el kapcsolatos kiegészítéseket is, meg a hazai lelőhelyet (ki fogjuk próbálni).

Már látom hogy Bretagne-ba is el kell menni újra...
Majd megírjuk :))

ErrorFlynn 2009.01.22. 11:57:56

kajakajakajakaja
kaja
kajakaja

VIKI BACSI 2009.01.23. 17:26:33

Hat valami hasonlot a parizsi palacsintahoz itt is csinalnak a Druzok, egy parnan forgatassal nyujtjak a tesztat aztan egy forro felgombon megsutik. Ugyancsak zsir nelkul es ossze is hajtjak, de szerintem se ize se bize, de nagyon erdekes nezni ahogy forgatjak, a parnan aztan a levegobe, cirkuszi mutatvany!

juliska48 2009.01.24. 18:41:53

Viki Bácsi! írd meg légy szi.... hogy hol van! Köszi

VIKI BACSI 2009.01.25. 18:38:30

@juliska48:Itt, az Izraelben van, es a Druzok egy kulomleges, vallas arab hivoi.
Bekes es baratsagos emmberek , es szep falukban elnek a Carmel hegyen.

Gerardus A. Lodewijk 2009.02.14. 22:29:06

Kedvenc palacsintasütőm a Szt. Lajos-szigeten van, a sziget közepén hosszában végigmenő utcában (rue St. Louis en l'Ile) sacc/kb 80-as házszám alatt, a Notre Dame-tól 3 perc.
De a rue St. Denis és a rue de la Cossonnerie sarka (mertó Les Halles) sem rossz: 4 sarkon 4 palacsintasütő, mind kiváló.