Olvasóink tudhatják, hogy nem esünk zavarba, ha evés-ivásról van szó, és éhezni-szomjazni sem szoktunk. Baszkföldön azonban az evésért, bizonyos értelemben, meg kell dolgozni.

Szóval nem egyszerű, véreim, nem egyszerű! De azért megoldható :)

 
 

A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod!

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2011.01.23. 00:37:10

Hollandoknál van még ilyen aberrált nyitvatartás. Szombaton még az étterem sem nyit ki este 5-6nál előbb.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.01.23. 10:14:21

Úgy emlékszem, Galíciában azért voltak éttermek, bár akkor épp szigorú diétát tartottam egy hónapig (csak hétvégén ettem rendesen), de Santiago de Compostelában lehetett nyitva tartó éttermet, kávézót, miegyebet találni, ahol ebéddel is elláttak volna (ha van rá igény :P) Csoportkiránduláson Lugóban voltunk, egyénin Vigóban, és kajálda volt. Bár Vigóban kínait ettünk, asszem. Madrid persze nem az átlag spanyol helyzet, de határozottan emlékszem, h normál időben létezett étterem nyitva, ill. sok olyan bár van, ahol csak álldogálni lehet, az nem az én stílusom ... De ilyen baszk éhínség nem rémlik Spanyolországból, igaz, ezt a 2 környéket volt szerencsém csak megismerni.

ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2011.01.23. 10:18:30

A túrós desszertek naongyók arrafelé, de a szendvicsekkel sem spórolnak, ha töltelékről van szó. :)

Ilyet adnak a hentesbolt melletti kocsmában sör mellé: picasaweb.google.com/benicsakp/CaminoDeSantiago2010#5515273011555848130

najmanna 2011.01.23. 12:32:04

nekem való hely...én ebédidőben szeretek ebédelni, és vacsoraidőben vacsorázni.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.23. 16:19:23

@najmanna:

Nem vagy te egy kicsit konzervatív?!

:-)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2011.01.23. 16:30:28

Ellent kell mondanom a cikkszerzőnek. San Sebastian-ban (alias Donostia)naponta 3x ettünk étteremben. Az óváros utcahosszakat tele van jobbnál jobb Jatetxeiákkal, és mindig találtunk nyitva megfelelő helyet.
Jut eszembe, nem írtál a kokotxas-ról, ami az egyik leghíresebb baszk specialitás (kb.a hal tokája). Megkóstoltuk, pedig az egyik legdrágább étel - egyszer ki lehet bírni... A többi kaja sokkal jobb volt!
Ami a nyitvatartást illeti, máshol is ez a szokás: Franciaország déli-délnyugati fertályain, ha 2-kor megyünk be egy étterembe, már fel sem veszik a rendelést. Időben kell ebédelni - ez a szokás, kész.

smilan1 2011.01.23. 16:57:45

A fehér valami az bébiangolna. Granadában ettem, oliva olajos pirítósan adták.

smilan1 2011.01.23. 16:58:43

Vagyis a szürke, bocsánat:)

pottyosgaloca 2011.01.23. 17:24:49

Én Svájcban (Täsch,Zermatt) is ezt tapasztaltam. Nyitva voltak délben pár órát,aztán este,talán 5 körültől 7ig. De szerintem jól is van ez így. :)
Nagyon jól néznek ki az ételek, szívesen megkóstolnám őket..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.01.23. 18:06:20

hat a normALis ettermek amerikaban is ugy mukodnek, kicsit hosszabban
ebedlohelyek 11-3
vacsorazohelyek 4-5-5ol 11
ha ebedelni es vacsorazni is lehet akkor is bezar 1-2-3 orara
es termeszetesen az etlap is mas ebedre mint vacsorara

ugy erzem ezeket a kajakat nagyon kedvelnem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.01.23. 18:07:28

szoval ugy 5-tol 10-ig a vacsora

Csuri / Bariildi 2011.01.23. 18:09:16

@Mitzi von Küche: Mondj csak ellent nyugodtan!! :) Távolról sem állítom hogy baszkspecialista lettem pár ott töltött nap után....
Donostiában csak egy napot voltunk, és ott ebédidőben bevettük magunkat az óvárosba, ahol olyan tapas-kínálat volt, hogy nem is kerestünk éttermet, kellett a fenének :)
Tapasokról még lesz szó, külön posztban.
Bilbao-ban viszon kora délután éttermet kerestünk volna, de olyankor nem volt nyitva semmi ilyen, csak kocsmák, némi maradék tapas-szal.
Egyébként a nagyvárosokban értelemszerűen állandóan vannak nyitvatartó éttermek, míg a kisebb helyeken lehet ilyen speciális nyitvatartás.
De Magyarországon szerintem, ha már van egy étterem valahol, vagy egy csárda, akár kis településen is, akkor sem ilyen staccatósan tart nyitva....

najmanna 2011.01.23. 18:12:55

@tiboru: de csak a gyomrom!

Csuri / Bariildi 2011.01.23. 18:13:49

@Mitzi von Küche: Mitzi, a haltokáról....
Valóban nem írtam, mert nem jutottam hozzá! Ahhot be kellett volna jutnom némely, nem kifőzde-szerű étterembe, de ezt csak Tolosában sikerült, ott meg nem volt ilyesmi az étlepon! Sajnos a saját helyi specialitásuk, a fekete bab sem volt pl., amit nehezményeztem is. A piacon láttuk, a könyvekben írja, de hol lehet megkóstolni? Talány.

¿Qué tapas hay? 2011.01.23. 18:20:11

Nem szívózásképp, de próbáltatok esetleg feliratok alapján tájékozódni? A "jatetxea" felirat mindig éttermet takar. :) Nekem mindig sikerült találni, Donostia-ban, Hondarribiában, Beasainban, Azkoitiában, Gasteizben, Zarautzban és így tovább. (bevallom Tolosán csak átutaztam) Hogy csak étkezési időben vannak nyitva? Hát Istenem, akkor kell enni.

Amúgy Baszkföldön igazán jót enni egy txokóban lehet, bár oda csak általában meghívóval lehet bejutni és csak férfiaknak.

Csuri / Bariildi 2011.01.23. 18:29:42

@¿Qué tapas hay?: Na, végre egy szakértő, aki nem csak pár napot volt ott :))
Té imádja az olyan nyelveket, amelyek semmire sem hasonlítanak, és ilyen elemi dolgokból, hogy mi az étterem neve, természetesen felkészül, és amúgy is kéjeleg minden felirat kiolvasásában, tehát már a második napon én is készségszinten kell tudjam a helyes kiejtést, még akkor is ha semmit sem értünk a szövegből :)
Amikor nagyon kerestük, akkor rosszkor kerestük, minden jel szerint, pl. du fél 4-kor, meg este 7-kor. Így tanul az eccerű utazó :)

Yeto 2011.01.23. 18:48:59

Jön a nyár, pakolom a családot és indulunk, ezt nem hagyhatom ki.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.01.23. 18:51:37

először megijedtem, amikor láttam a nyitva tartást, meg elolvastam, hogy nem egyszerű kaját találni, majd lejjebb görgettem, és beúszott az a marha nagy marha a képen, akkor már tudtam, hogy nem kell különösebben értetek izgulnom :)

én általában nyeregben ebédelek, úgyhogy nekem ez a tapas-üzemmód teljesen korrekt lenne, este viszont összevonom a szemöldököm, ha 7-7:30 közt van vacsi, oszt jóccakát.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.01.23. 18:58:41

@Csuri / Bariildi: utald be tét kazaksztán/özbekisztán vidékére, az azerire/törökre rímel, viszont módosított cirillel nyomják, nagyon pöpec, amikor az oroszon keresztül a nemzetköziből honosított szavakat kibogozod, majd nagy nehezen leesik, hogy mi is ez. aztán haladóknak ott a mongol, szintén cirillel, viszont legalább semmihez sincs köze. ha meg nagyon gonosz vagy, akkor értelemszerűen kína-korea-japán :)
(én is ilyen vagyok, a második napon már olyan tökéletes intonációval tudom helyiül, hogy "bocs, de nem beszélek helyiül", hogy azt hiszik, szórakozom velük. de csak saint-denis környékén féltem a gettó környékén, nehogy rosszat gondoljon rólam a helyi feka :)

Csuri / Bariildi 2011.01.23. 19:17:26

@Yeto: neked is a véres marhaszelet akadt be, vagy úgy általában? :)

Yeto 2011.01.23. 19:43:52

@Csuri / Bariildi: Hát úgy en bloc, bár a kérődző természetesen súlyozottan esik latba.

Zico 2011.01.23. 20:24:55

Tavaly 2hetet voltunk Donostiában. Soha nem volt problémánk az evéssel. Mindig tudtunk enni, azt, amit akartunk. Voltunk kirándulni Pamplonában, Guernicában (Lomo), Bilboban, St Jean Pied de Pont-ban, Durangoban. Szóval bejártuk a környéket. Sok étterem van (nem csak txikiteo). Voltunk az Akellare-ban, a Mugaritzban és az Etxeberri-ben. Ilyen jókat nem sokszor ettünk. Bélszínben az Etxeberri speciel best ever!
Tapas meg nem sok van arra, inkább pintxo!

budai zöld 2011.01.23. 20:34:14

@najmanna:
Ők is éppen ebédidőben ebédelnek, és vacsoraidőben vacsoráznak.

Mivel ugyanabban az időzónában vannak, mint mi, viszont huszonpár fokkal nyugatabbra, a nap kb. másfél órával ér később oda, ha érted, hogy mondom.

Ebédidő 11:30-14:00, vacsoraidő 19:00-21:00, nem is hangzik olyan furcsán.

budai zöld 2011.01.23. 20:35:42

@Zico: Ha már Donostia meg Bilbo, akkor Gernika is.

¿Qué tapas hay? 2011.01.23. 20:54:07

@Csuri / Bariildi: Végigolvastam a teljes baszkföldi sorozatot, nagyon köszönöm, hogy közzétettétek. Rövid időre vagy tizenhat évet visszafiatalodtam abba az időbe amikor pár hónapot ott dolgoztam, épp a bázisotok szomszédságában, Beasainban.

Az Oria-völgy és a gipuzkoai tengerpart valóban Európa egyik legszebb vidéke, az Erdéllyel való összehasonlítás tökéletesen megállja a helyét. Ott élni, idegenként nem jó, de vendégként nagyszerű. Kinti munkálkodásomat követően még vagy öt-hat évig visszajártam oda, mindenféle hivatalos dolgokat intézni, emlékszem, amikor Bordeaux felől érkezvén megláttam az első "lehek irteera"-táblát az autópályán, mindig azt mondtam "Istennek hála, megjöttünk ismét".

Szóval köszönöm mégegyszer.

Ui: ha már Baszkföld, akkor az a tőkehal inkább bakailao. :)

Csuri / Bariildi 2011.01.23. 22:30:31

@¿Qué tapas hay?: Örülök hogy tetszettek az eddigi posztok, de lesz még!! Remélem a többinél is kommentelsz, hiszen mi továbbra is csak a pár napos megtapasztalás futó élményeit tudjuk visszaadni, mindig jól jön ha olyan is kiegészíti, aki valóban ismer, nem csak pofázik róla :)))
Nekem Donostia különösen nagyon tetszett, a tengerpart és a táj pedig szintén - szívesen visszamennék még....

Csuri / Bariildi 2011.01.23. 22:35:31

@Zico: A 2 hét Donostiáért irigyellek! Mi állandóan mozgásban vagyunk, és igazából sehol nem ülünk nyugton - kérdezzétek meg Té-t, hogy miért ? :)
A tapas - pintxo kiegészítés JOGOS, de előbbi kifejezés tán ismertebb. Lesz róla külön poszt, Té majd foglalkozik a kifejezésekkel is.
@¿Qué tapas hay?: szintén jogos!! a bacalhau a portugál név, és barátnőm akit megkérdeztem szólt is hogy ha nem Portugáliáról írok akkor nem lesz így helyes, csak már nem javítottam.... Először Portugáliában láttam ilyen felakasztott, sózótt, csontszáraz háromszögeket, és ott is ettem először, valahogy ez a név ragadt meg a fejemben.

Zico 2011.01.23. 22:38:10

@budai zöld: Igaz! eskerrik asko!

Zico 2011.01.23. 22:40:43

@budai zöld: és nem Pamplona, hanem Iruna.:)

¿Qué tapas hay? 2011.01.23. 23:03:56

@Zico: Iruña, vagy Iruñea, hamár... :)

Zico 2011.01.23. 23:04:52

@¿Qué tapas hay?: ez is igaz... csak nincs ilyenem...

Schnaps, az ifjabb 2011.01.24. 10:54:04

@Csuri / Bariildi: Én azért nem ettem soha bacalhautt, mert egyszer betévedtem a boltba, ahol árulják és az a szag örökre elvette a kedvemet.
A kokotxas-hoz: piacon is árulják, különféle halakból nyesve és ott is elég drága. Ahogy hallottam, nem is olyan régi találmány és eredetileg a kimaradó részek hasznosítására lett kitalálva. Igazi euskadi módon felfuttatták és ma már az igazi baszk ezt rendeli büszkeségből is - tapasztaltam (vagy tapas-taltam?).

ZboroKrisz · http://artinterior.blog.hu/ 2011.01.25. 08:10:01

Tapas a legjobb dolog. Itthon is be kéne vezetni.

Esox Lucius 2011.01.26. 22:56:44

Üdv!
örömmel látom, hogy sok más honfitársam is hozzáfér és rajong a baszk és az észak-keleti spanyol gasztronómiáért.
ahova én járok, az Rioja, konkrétan Logroño, ahol a szomszéd falu már Baszkföld...ami azt illeti, rengeteg baszk kollégám van, akiik nagyon ügyelnek a hagyományokra, mind a nyelvben, mind az ünnepekben, mind a kaják terén. ezért van némi belelátásom. Riunban, Bilbaoban, de ott, Logroñoban is dívik a "gastronomic society", azaz egy hely, ahol csak férfiak "főznek"..ez többet takar, nyilván: piálnka,kártyáznak, dumálnak, elütik az időt, a nők nálkül (oda nekik tilos belépni, csak egy-két helyiségbe mehetnek,még takarítani sem léphetnek be!!) ez rangot jelent, ha bizonyos ilyen társasághoz tartozol. Irunban pl. ott tudsz kajálni, önkiszolgáló szinten, a végén te magad adod össze, h mit kajáltál és te fizetsz, senki nem kéri tőled, de a becsület kötelez...az időpont meg inkább spanyolos, azaz inkább minimum 9-10-kor kezdődik ott az élet, a kajálás. hamarabb nem érdemes menni, semmi sincs. az éttermnek is ehhez vannak szokva Riojában, előbb nins kaja, nincsenek készen vendégfogadásra...a kaja után meg jöhet a sör/gin-tonic/cuba libre, egy-egy füstös helyen, ahol ordít a zene és lehet futbolinozni (csocsó, de ez náluk mást jelent:-). nade ez inkább már általános spanyol, mint baszk. a kaja nagyon jó ott, nem véletlen pár Michelin csillagos szakács. az alapanyagok adottak, abból rosszat főzni művészet. a pintxos meg = tapas, kisebb falatkákat jelent, mint patatas bravas, setas, vagy bocadillo con jamón, esetleg matrimonio (ecetes paprika hallal, my favourite:-). a bébiangolna meg a gulas, azt hittem, h a gulyást hamisítják, meglepődtem, amikor ezeket a kis csírákat kaptam. annyira nem jó, mint a többi hal, nyilván tenger mellett élnek, a hal kihagyhatatlan!
mindenkinek jó kajálást kívánok,aki arra jár! ha nem lenne étvágy, toljatok le egy pohár txakolit, az majd meghozza;-)!

alt.dro.hasz 2011.02.16. 23:29:07

Tiboru!
Ez nem megalapozott hozzászólás,
de a Konteón nem tudok írni.
Eladtad magadat haver, eladtad megadat!
Nekem felüdülést hozott a konteó,
de így átbaszni másokat nem volt szép.
Tudom, van az a pénz...
Tudom, őrült változások vannak, de...
Cserbenhagytál minket.
Nem igaz, más nevében nem nyilatkozhatom,
de engem cserbenhagytál.
Elsősorben jó egészséget,
s ezenfelül minden jót kívánok Neked
s családodnak,
mert sokat adtál nekünk,
bocs, nekem,
az elmúlt hónapokban.
Szeretettel gondolok Rád,
az igazi Tiborura!!!!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.02.17. 18:31:14

@alt.dro.hasz:

Sajnálom, ha tényleg így látod. És köszönöm, hogy az olvasóm voltál...

(Az új helyen a Konteóra bárki írhat, nem értem, mi nem sikerült...)

konteo.freeblog.hu

Szép napot,

tiboru

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2011.02.26. 06:41:01

@milliliteratura:

"aztán haladóknak ott a mongol, szintén cirillel, viszont legalább semmihez sincs köze. "

ресторан, пив, бургeр, кофe, цай :)

Igaz, hogy pl a гуанз:vendéglő, fogadó, étterem; архи:pálinka szavakat nehezebb kitalálni (előbbi kínai eredetű 館子, utóbbi arab عرق)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2011.02.27. 20:16:55

@安徳拉希:

Kemény a nicked; a barátaid hogy szólítanak?!

:-)

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2011.02.28. 00:25:41

@csurtus:

pl Andrásnak :)

(安徳拉希=András)