Viki bácsi gasztrohistóriai posztot rittyentett az egyik legtriviálisabb étel-alapanyagunkból, a burgonyából. Ha tudni szeretnéd például, honnan és hogyan érkezett a krumplipaprikás vagy a krumplistészta lényege, és hogyan szabadulhatsz meg a szemölcseidtől (a
szexuális vágy felkorbácsolásának tuti módszeréről nem is beszélve), nem hagyhatod ki az alábbiakat!


Anno Domini 1565. Ekkor érkezik vissza az Újvilágból Spanyolföldre
Gonzalo Jimenez de Quesada (1499-1579), felfedező és hódító, aki valószínűleg Pizzaróhoz tartozott, és mivel aranyat nem nagyon talált, hozott egy pár gumót, ami később értékesebbnek bizonyult az aranynál. Mivel nagyon hasonlított a szarvasgombára, tartuffo-nak nevezte őket, és innen ered a német Kartoffel, a román cartof, és még sok más nyelven a krumpli neve. A magyar krumpli szó (ha jól tudom) a német Krumbieren-ből, azaz görbe körtéből ered; a bánsági svábok és az osztrákok ma is így nevezik a burgonyát.

A krumpliról már 1540-ben említést tesz Pedro de Cieza spanyol történész és conquistador, aki a Perui Krónikákban számol be arról, hogy a bennszülötteknek a kukorica és a burgonya az alapeledelük. Későbbi kutatások kiderítették, hogy az inkák már jóval Krisztus előtt termesztették Peruban és szent növénynek tekintették, amit imáikba foglaltak:

Ó Teremtőnk! Te, aki életet adtál mindennek, és megteremtetted az embert, hogy élni és sokasodni tudjon, szaporítsd meg a föld gyümölcseit, a krumplit és más ennivalókat, hogy az emberek ne szenvedjenek az éhínségtől és a szegénységtől!

Nemsokára a spanyol hajók legénysége már gyakran kapott krumpliételeket és észrevették, hogy akik krumplit fogyasztanak, azok nem kapnak skorbutot.

Annak idején a dolgok lassan haladtak;
még 32 év telik el addig, amíg 1597-ben John Gerard - egy angol író és egyben szenvedélyes hobbykertész, aki mindenféle "ritka" növényt termeszt a kertjében - Virginiából kap egy pár gumót és ettől kezdve Virginiai Burgonyának nevezik, hogy megkülönböztessék az ismert batátától (édesburgonyától), annak dacára, hogy a krumpli biztosan Dél-Amerikából származik.

A növény már az ezerötszáznyolcvanas években megérkezett Olaszországba; Németországban, Ausztriában és Franciaországban csak 1600 körül bukkan fel és mindenütt azt tartották róla, hogy mérgező. Minden rosszat ráfogtak: hogy leprát, korai halált, sterilitást okoz, sőt, még azt is tudni vélték, hogy vad szexuális vágyat ébreszt, meg hogy szifiliszt okoz, és – mintha mindez nem lenne elég – végül tönkreteszi a talajt, amin termesztik. Annyira nagy volt vele szemben az ellenkezés, hogy a franciaországi Besançon városa ediktumot bocsájtott ki: "Mivel a krumpli egy végzetes növény, amelynek használata leprát okozhat, szigorúan tilos és büntetendő a termesztése!"
Később, mint látni fogjuk, visszatáncoltak.

Egyes források szerint Írországba (ahol később - közvetett módon - tényleg nagy bajt okozott a burgonya) a spanyol Armada egyik partravetett hajóján került 1588-ban.

Valószínűbb azonban, hogy Sir Walter Raleigh angol felfedező (költő, udvaronc és egy kicsit kalóz) hozta Amerikából és az írországi Myrtle Grove-ban ültette el; a termésből ajándékozott Erzsébet királynőnek, de ebből semi jó nem származott.

A tudatlan szakácsok ugyanis a gumókat kidobták, majd a krumpli szárát és leveleit főzték meg. Mivel ezek a részei tényleg mérgezőek, az egész udvar
belebetegedett a különlegességbe, így aztán a burgonyát száműzték az angol udvarból is.

1771-et írunk, tehát alig kétszáz év telt el a krumpli érkezése után, amikor Antoine Augustin Parmentier, francia katonai vegyész és botanikus megnyer egy pályázatot, amit a besançoni Akadémia írt ki "egy olyan élelmiszerre, amely csökkenti az éhínségek okozta csapásokat". Parmentier "A burgonya vegyi elemzése" című tanulmánnyal nyerte el a kitűzött díjat.

Parmentier állítólag ötször esett porosz fogságba, ahol krumplit kellett ennie eszi – nem eszi – ezt kapja alapon, de végül ízlett neki.

A tanulmányán kívül Parmentier krumplis menüs ebédeket is adott, és róla nevezték el a francia konyha nem egy burgonyás ételét.
Itt fent Van Gogh Krumplievők c. festménye.

Hogy a növényt elterjessze,
Parmentier ravasz cselhez folyamodott: meggyőzte XVI. Lajos királyt, hogy egy 40 hektáros földterületen krumplit ültessenek, és azt szigorú katonai őrizet alá vegye. A környék földművesei kíváncsiak lettek, hogy mi az az érték, amit ennyire őriznek, és amikor szándékosan felügyelet nélkül hagyták a krumpliföldet, a lakosok "ellopták " a gumókat és elültették azokat a saját földjeiken. Ily módon terjedt el a krumplitermesztés Franciaországban; persze akkor már tudták, hogy a gumója az ehető rész.

A király felesége, a kacér Marie-Antoinette abban is különc volt, hogy a krumplit nem annyira ette, mint inkább a virágját tűzte a hajába; persze az udvarhölgyek utánozták, s ez lett a divat, amíg azt a szép fejet hajastul le nem vágták.

A krumplit azonban még mindig nem fogadták el mindenütt, az oroszok például
1700-ig hallani sem akartak róla. Amikor pedig a szomszédjukban, Poroszországban Nagy Frigyes király az 1774-es éhínség idején ingyen burgonyát küldött népének, az éhezők nem akarták megenni. Fricivel azonban nem lehetett kukoricázni: katonákat küldött a krumpli után, akik erővel megetették azt az éhező porosz lakossággal.

Mint mondtuk, a krumpli nagy bajt okozott Írországnak. 1845-öt írunk, és most már nem az a baj, hogy nem akarják a burgonyát megenni. Ellenkezőleg: épp, hogy nagyon is akarják, de egy vírus támadja meg az ültetvényeket, az eredmény pedig egy szörnyű  történelmi esemény: a Nagy Éhínség (ír nyelven: An Gorta Mór). Egymillió ember (!) hal éhen, legalább félmillió kivándorol Amerikába és Ausztráliába, és az elkövetkező években az ír sziget lakossága a felére csökken, nyolc millióról négyre. Egyesek szerint mindennek a krumpli az oka: az ír háziasszonyok már alig tudtak más ételeket főzni, mint a megszokott krumplisakat.

Ráadásnak egy pár krumplis babona és szokás:

Ha krumplihéjat teszünk egy leány ajtajába május elsején, tudatjuk vele, hogy nem tetszik nekünk.

Terhes asszony ne egyen burgonyát, mert a gyerek nagy fejjel fog megszületni.

Ha krumplit hordasz a zsebedben, meggyógyítja a reumádat vagy az ekcémádat.

A szemölcsöt dörzsöld be egy felvágott krumplival, aztán ásd el. Mire a krumpli gyökeret ereszt a földben, elmúlik a szemölcsöd.

A fenti receptekről természetesen kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét; mi nem vállaljuk a felelősséget!

Végül két recept. Igen hangzatos elnevezésű, de alapjában véve egyszerű ételek.

Potage Parmentier (Parmentier-leves)

3 közepes nagyságú póréhagyma
4 közepes nagyságú burgonya
1 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 leveskocka
6 csésze víz, só, bors (ízlés szerint)

Megtisztítjuk a pórehagymát és vékony szeletekre vágjuk. A burgonyát meghámozzuk és felaprítjuk.

Egy nagyobb fedeles lábosban, közepes lángon felhevítjuk az olajat és a fokhagymát, beletesszük a póréhagymát és körülbelül tíz percig pirítjuk kavargatva, hogy oda ne süljön. Felöntjük vízzel, betesszük a krumplit és a leveskockát, sót, borsot, majd miután felforrt, lefedjük és15-20 percig forraljuk. Ha a póréhagyma nem puhult volna meg, további tíz percig forraljuk.

Akik a krémlevest kedvelik, blenderrel krémesíthetik.

    

Pommes Parmentier (Parmentier-alma, de a franciák a krumplit pomme de terre-nek, vagyis földi almának mondják, úgyhogy igazából Parmentier-burgonya)

A meghámozott krumplit körülbelül 2 centis kockákra vágjuk, bő vajban és olajban aranysárgára sütjük, a krumplit folyamatosan forgatjuk, hogy egyenletes színt kapjon, lecsurgatjuk az olajat és tálaljuk.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2009.03.14. 09:57:19

Picit irhatattok volna a chips keletkezeserol, ki talalta ki, stb.

baba jaga 2009.03.14. 10:30:54

honnan ered a "burgonya" elnevezés?

Gera 2009.03.14. 10:40:18

Most akkor oroszok, vagy poroszok?

fakoffer 2009.03.14. 10:47:30

@baba jaga: A burgonya szó Burgundia francia nevéből (Bourgogne, kiejtése kb. burgony) származik.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.14. 10:50:38

@Gera:

Se az oroszok nem csípték eleinte, se a poroszok, de Nagy Frigyes a saját éhező népének torkán gyömöszölte le a krumplit katonáival.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.14. 10:52:13

@fakoffer:

Jé, köszi, ezt nem tudtam... Hogy mit vannak! Pedig így elemezve, etimológiailag még logikus is :-)

Sega7 2009.03.14. 11:51:26

"Egyesek szerint mindennek a krumpli az oka: az ír háziasszonyok már alig tudtak más ételeket főzni, mint a megszokott krumplisakat."

Ez a rész szerintem nem állja meg a helyét. Nem az volt a baj a burgonyavész idején, hogy csak azt tudtak enni, mivel akkor már ez évtizedek óta így volt az ír nép tömegeinek esetében. Az ír kisbérlők szinte csak és kizárólag burgonyát és annak is egy bizonyos fajtáját -Lumper burgonya- termesztették mivel nem igényelt sok gondozást, magasabb termésátlagot hozott mint más vetemény és az állatok takarmányozására is felhasználható volt. A gond amiatt keletkezett, hogy 1845 és 52 között változó mértékben ugyan de nagyrészt az összes burgonya tönkrement, megrohadt a fungus Phytophthora infestans baktérium miatt. Az éhínség aztán hajlamosabbá tette az embereket a betegségekre és ezek együttes hatása okozta az említett népesség pusztulást.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.14. 11:56:46

@Sega7:

Gondolom, a szerző keserű iróniának szánta ezt a mondatot...

4tuna · http://veletlenek.blog.hu/ 2009.03.14. 13:39:03

Érdekes irás, köszönet érte :)

Empty 2009.03.14. 14:14:18

Köszönöm az írást. A Krumbieren név hiánypótló nálam. :-)

@Sega7:

Bocsánat, csak pontosítás:
A Phytophthora infestans gomba (fungus) mint te is írod. Nem baktérium.

Humanic (törölt) · http://macso.blog.hu 2009.03.16. 18:23:39

"Terhes asszony ne egyen burgonyát, mert a gyerek nagy fejjel fog megszületni."
velvet.hu/trend/pek090315/

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.03.18. 12:40:18

Márpedig a pityóka születése úgy volt, hogy a Jóisten Csíkba ment és találkozott Pityókkal, akinek sok gyermeke volt. Panaszkodott Pityók, hogy nincs mit enni adni a gyermekeknek, ezért kezébe nyomott a Jóisten egy gumót és azt mondta neki, hogy ültesse el, kapálja meg és nem lesz éhség többé.
Ez az igaz történet!!!
Régebb olvastam a Székely Szótárban (Sántha Attila)

dushen 2009.03.26. 15:51:19

Sziasztok!

Azt meg tudjátok mondani, hogy mégis miért pont Burgundia francia nevéből vettük át a burgonya szót? Volt ennek valami történelmi oka? Onnan kaptuk a burgonyát? De inkább mintha német kézből került volna Magyarországra...
Ez nagyon érdekelne!
?

Empty 2009.03.27. 15:23:27

@dushen:

,,Már Bauhinus emlegeti a B. termesztésének és étkül való elkészítésének módját, amint ezt Franciaország Bourgogne nevü hegyvidékén látta. Magyarországba innen kerülhetett, amint ezt a más nyelvben ismeretlen B. névből következtethetjük. "

www.kislexikon.hu/burgonya.html

eMM2 2009.11.29. 18:11:45

Én ezt a királyos történetet hogy örizteti a krupmlit pont Nagy Frigyesről halottam.Magyarországon is volt egy főúr (Tán valamelyik Széchenyi ős de ez nem biztos) akinek amikor a számadója panaszkodott hogy a falubeliek lopják a krumplit ennyit válaszolt
"Hálistennek már legalább lopják".
Kis hazánkban a krumpli előtt csicsókát ettek, ezt szorította ki a krumpli mert hasonló az íze csak a csicsóka édesebb.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2010.05.31. 12:25:22

a krumpli jó cucc, kedvenc krumlis kajám a prósza :]
pirított baconnel és sajttal nagyon komolyan odabasz :) akarom mondani ízletes és laktató :}

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.05.31. 12:53:25

@éjszárny zöldi:

Hm, bevallom, hogy a prószáról most hallottam először, de utánagugliztam és bizony figyelemfelkeltő!

Köszi a tippet, kipróbálom.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2010.06.01. 10:18:59

gugliban láttam sokféle prószát, ez, amire én gondolok, a zalai krumpliprosza ugy keszul, hogy lereszeled a krumplit (ha nem sikerül beszerezni használhatsz burgonyát is :))) kefirt/aludtejet ontesz bele, elkevered, aztan liszt, piritott hagyma zsírjával, majd összekevered és kisütöd.
ami lényeges, újkrumpliból nem jó! az nem sül úgy meg.

amúgy itt, egerszegen minden évben van valami prószafesztivál szerűség.

van még egy másik kaja, (szintén egyik kedvencem)amiről valószínüleg nem hallottál, én utánakérdeztem szerte az országban, de úgy tűnik, h csak és kizárólag a mi családunk csinálja :) még a szomszédok sem ismerik :))))

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2010.06.01. 10:26:55

@tiboru: egyébként meglehetősen addiktívak a blogjaid, kezdtem a konteoval, aztan rakattantam erre, meg a lemilre is.
nagyon jók az írások és élvezetes a stilusod, köszi a sok tartalmas olvasnivalóért.

rozsdafarku 2010.06.01. 12:56:07

@éjszárny zöldi: Óva intelek!Vigyázat, hozzászokásveszély!Én is így kezdtem, igaz, én a Had- és rendvédelmi históriákkal, + Katonatörténetek + Sanya, Csuri főz...Nem is folytatom.
Azóta hanyagolom a házimunkát, a könyvtárat, a TV-sorozatokat száműzte az életemből, a kertet felveri a dudva és a gaz, engem meg az asszony... :)

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2010.06.01. 13:57:54

szerintem lassabban oolvasol, mint én. :)
de megnyugtatlak, a kertemben már ezt megelőzően is érdekes állapotok uralkodtak. kb. 4 éve él a "hogyan foglalja vissza az őserdő a kertvárosi telket" projekt. egy kis részen nyírom csak a füvet, ott is csak akkor, amikor már nem látom benne a kutyát (szamojéd)

amúgy remekül mutat a telkem, haladsz, mindenhol 3 centisre nyírt fű, aztán egy ugrással bokrok, bozót és méteres fű :D

házimunka? régészek kellenének oda...

vén betyár 2010.06.01. 14:08:37

@éjszárny zöldi: Tisztára mint nálam.Már gondolkoztam egy kecske vagy barika beállításán...@rozsdafarku: Nem szabad visszamenőleg elolvasni az összes posztot, azután újrakezdeni és visszamenőleg elolvasni az összes hozzászólást!Sose éred utol magad!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.06.01. 14:18:43

@éjszárny zöldi:

Ó, nagyon köszönöm az elismerést! Maradj minden blogom olvasója :-)

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2010.06.01. 15:51:41

@vén betyár: én közöltem a kutyával, h ha nem áll neki legelni, akkor lecserélem egy birkára. íme az eredmény:
www.youtube.com/watch?v=Dv5gGG4su4Y

:))))))))

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2010.06.01. 15:52:41

@tiboru: én köszönöm a remek olvasnivalót. :)

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2010.06.01. 15:56:51

amugy az h a faszba lehet, h olyan csaladi kajank van amit senki sem ismer? és állítolag régota esszuk :D
bár lehet h szimplan kiserletezo kedvu volt valamelyik felmenom :D

vén betyár 2010.06.01. 16:46:46

@éjszárny zöldi: Üdvözöljük Lilit!
Nekem pulim van, az se kutya!:)

vén betyár 2010.06.01. 16:50:48

@éjszárny zöldi: Prószát mi is sűrűn eszünk a pusztában, csak úgy pusztán, bacon, sajt és krumpli nélkül...:)

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2010.06.02. 12:45:41

krumpli nelkul h tudod a proszat? abbol van :)

amugy az az se kutya-rol jut eszembe, lili tenyleg gyakran nem ugy viselkedik, mint egy eb, ez szamojed sajatossag :)

Zsole 2010.07.26. 21:23:49

@tiboru: éjszárny zöldi receptjét még megspékelném annyival, hogy a prósza tésztára sütés előtt kiskanállal tejfölt dobálva tudjuk igazán az égbe emelni az élvezeti értéket...

Santolunes 2010.07.28. 14:47:49

a tócsni az smafu...
süti beállítások módosítása