A Privoz Európa (egyik?) legnagyobb belterületi piaca, s mint ilyen, logikus módon felkerült Csurtusék odesszai must see listájának dobogós helyére. Azon most nem nyitunk vitát, hogy az ukrán nagyvárost magyarul helyesen Odesszának vagy Ogyesszának kell-e írni (majd megteszitek helyettünk a kommentekben, ha van hozzá energiátok), inkább azzal foglalkozunk, hogy a piacon készített mintegy kétszáz fotó közül kiválogassuk nektek a legérdekesebbeket.

Ma a Privoz-összeállításunk első, bevezető részét olvashatjátok.


A poszt - teljes terjedelmű - elolvasásához ide kell kattintanod!

doncarlos 2010.11.27. 23:00:50

Az biztos, hogy érdekes, de nekem a komfortérzetem nulla az ilyen helyeken. Bár a világ inkább ilyen és nem olyan, mind a Naschmarkt. Vagy efelé tart.

Titus Pullo Urbino 2010.11.27. 23:31:58

Jó cikk, gratula. Európa legnagyobb alagútrendszere is segítette a piac virágzását, a szovjet időkben a csempészet és a feketepiac melegágya volt az "alvilági" járatrendszer. A MVH éveiben a németeknek 3 év sem volt elegendő, hogy az alagútrendszert megtisztítsák a partizánoktól, még nyomda is volt a mélyben. Ideális körülmények ezek az államilag nem ellenőrzött kereskedelemnek is, nem véletlenül nőtte ki magát a piac ekkora méretűvé. Egyszer jó lenne körülnézni ott, szívesen megnézném én is.

Aradebil 2010.11.27. 23:55:16

múltkor volt egy ross kemp rész az ukrán maffiáról,külön kis fejezet volt az odesszai fegyverpiacnak szentelve...

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.11.28. 00:09:31

@Aradebil:

Igen, ezt nem írtam, de a rossz nyelvek szerint a Privozon az interkontinentális ballisztikus rakétától lefele bármilyen fegyvert meg lehet venni...

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.11.28. 00:10:49

@Titus Pullo Urbino:

Egy hajszálnyira voltunk az alagútrendszer meglátogatásától, de aztán elmaradt, mert csak orosz idegenvezető volt kéznél.

Sebaj, majd legközelebb...

manya48 2010.11.28. 00:12:43

Hasonló piacról számolt be a fiam is egy hosszabb hivatalos kiküldetése után. Ez a piac történetesen szintén Ukrajnában, de Munkácson található. Ruházati cikkektől, műszaki áruig, élelmiszerektől, a gyógyszerekig, csempészárutól a környékbeli szerény kis parasztnénik által kínált szárított gomba füzérekig szinte nincs olyan, amit ne lehetne ott megkapni. Színes keleti bazárba csöppen az ember. Természetesen nem hiányoznak a pénzváltók, az illegális dohány és szeszesital árusok sem. Persze jó kis bátorság kell ahhoz, hogy valaki magányosan kószáljon ezen a tájon.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.11.28. 00:12:46

@doncarlos:

A Privoznak vannak meglepően európai hangulatú részei is - de ezekről (is) majd a folytatásokban...

Titus Pullo Urbino 2010.11.28. 00:35:31

@csurtus: azt tudtad, hogy a Hős Város kitüntetést az alagútrendszerben kitartó partyizány alakulatok miatt kapta meg Ogyessza? Bizony, így díjazták a kitartást.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.11.28. 00:58:57

@Titus Pullo Urbino:

Hm, ezt nem tudtam... A "Hős város" kitüntetés mellesleg még a főpályaudvar épületén is szerepel...

samba pa ti 2010.11.28. 01:30:34

ott minden város "gorod geroj",
ahol volt legalább egy partzán.

redseadiver 2010.11.28. 07:22:40

a cikkírónak: ukránul Odesza (Одеса), oroszul Ogyessza (Одесса).
Mivel Ukrajnában az ukrán az egyetlen hivatalos állami nyelv, így az előbbi átírás a helyes.

Titus Pullo Urbino 2010.11.28. 07:57:49

@samba pa ti: hát nem! Ez volt az első Hős Város, még 1945-ben kapta a címet, hamarabb, mint Moszkva, vagy Leningrád. Ezt a címet birtokolni annyit jelentett, hogy minden nap volt kenyér a boltokban és hús is, ami nagy szó volt a háború után. Azt rebesgetik, hogy Malinovszkij marsal és Visinszkij legfőbb ügyész lobbija döntött az ügyben Sztálin előtt, mindketten e város szülöttei. Az antiszemita verzió szerint az 50.000 zsidó áldozatra tekintettel kapta meg a címet, ennyit pusztítottak el a németek a város lakóiból. Iszak Babel író is itt született, biztos olvastátok a Bugyonnij hadseregről írt könyvét, a lengyel hadjáratról 1920-ban játszódik, ekkor kenték el a lengyelek sokadszor az ősi riválist. Lovashadsereg (?) asszem a címe.

Iustizmord 2010.11.28. 09:02:24

látom a T Szerző perverz gyönyört érez a piacokon, bazárkban. mondjuk érthető. portobello road /notting hill fel van már dolgozva?

Iustizmord 2010.11.28. 09:04:13

@csurtus: ICBM-től lefelé? a CVN ide tartozik vagy se?

Jacopo Belbo 2010.11.28. 09:19:39

Nem semmi az angol nyelvű honlap:))) Ilyen ez az angol nyelv: a nemzetközi kommunikáció szajhája - mindenkivel, mindenütt, mindenkor. A nyelvhelyesség nem számít: aki akarja, megérti. Csodálatos. Mondom ezt angol tanárként:)))

szamarhegy 2010.11.28. 09:20:05

@doncarlos: Az 'egzotikus' káosz nem biztos, hogy növeli a személyes kockázatot :) A nyolcvanas évek miskolci (zsanai) és nyíregyházi piacán edződött szemnek mondhatni otthonos emlékeket ébresztenek ezek a képek. Eszembe jutnak a határokon, több ezer nm-es raktárakat megszégyenítő mennyiséget a kispolákból kibányászó lengyelek, (lengyel vagy KGST piac) akik állandóan úton levő kereskedőként használták ki (jobb híján, Jaruzelski, jegyrendszer) a KGST országok eltérő struktúrájú hiánygazdaságát, kiegészítve egy kis török kitérővel. A 'legszebb' hazai időszak a szovjet csapatok kivonulásához köthető, amikor a nyíregyházi piacon rendszeresen előfordultak a szovjet katonák. Számomra a KGST piacok közül a legérdekesebb élményt Nowy Targ meglátogatása jelentette, egy zakopanei pihenőnap keretében került rá sor és elképesztő élmény volt a több száz lovat, tehenet, háziállatot felvonultató (nálunk már akkor is csak nyomokban létezett), középkori hangulatú állatpiacot, a gorál népművészetet , és a kazettás magnós, kvarcórás, walkman-es, üvegszálas színváltós lámpás KGST piacot magába foglaló egyveleg.

szamarhegy 2010.11.28. 09:26:45

Érdekes lehet ez az alagútrendszer és végre sikerült megértenem, hogy egy (amúgy baromi jó II.Vh-s, mesterlövészes) Odessa-ban játszódó filmet miért forgattak 90%-ban alagutakban és lebombázott ipari csarnokokban.

masterroofs 2010.11.28. 09:39:38

Bocsánat. de a csapos közbeszól: 1. "Mivel Ukrajnában az ukrán az egyetlen hivatalos állami nyelv, így az előbbi átírás a helyes." Mivel pedig nem ukránul írunk, hanem magyarul, így Munkácsot sem Mukacsevónak írjuk. Ogyessza neve görög eredetű (vö. Mariupol, Simferopol stb a környéken), népességét tekintve többségében voltak az oroszok és a zsidók, a kiejtése pedig az orosz eredetinek vagy közelítőleg megfelel a magyar Ogyesszának vagy szintén gy-vel ejtik, csak picit keményebben (de soha nem d-vel: még az ukránok sem). 2. Nemcsak Babel született itt (a novellasorozat címe valóban Lovashadsereg), hanem Ilf és Petrov, Katajev, továbbá Szvjatoszláv Richter és az Ojsztrah-fivérek. Valamint Ogyesszában alkotott hosszabb ideig Bulgakov és Pausztovszkij is. 3. A Hős város kitüntetést természetesen nem a partizánok, hanem a háború alatt tanúsított kitartás miatt kapta meg egy város. Az persze marhaság, hogy emiatt volt kenyér (kenyér és vodka mindenütt volt), ez a fejlesztési források elosztásánál játszott szerepet.

masterroofs 2010.11.28. 09:41:22

bocs, kihagytam egy betűt, természetesen Szimferopol.

Messzi Vetek 2010.11.28. 10:49:37

@masterroofs: szerintem meg tökmindegy, hogy hogy írják és ejtik az oroszok vagy az ukránok, nekünk a neve Odessza, 'szt kész (vö: Odesszai történetek, ha már Babel-t említettétek.). Bécs is csak Bécs és nem Vín, meg Pozsony nem Bratyiszlava, illetve Brno is Brünn és Szanktpetyerszburg is Szentpétervár - nekünk.

najmanna 2010.11.28. 10:55:39

na és a bosnyák utcai (nem Bosnyák-TÉR!)szombati piacon jártatok már?

szobatars 2010.11.28. 12:02:38

A 80-as évek elején volt szerencsém Ogyesszában járnom (ha már a helyiek kb, így ejtik). Egy teljes napot szántunk a piacra, amit úgy kell érteni, hogy kb.8 órát töltöttünk el ott. Természetesen akkoriban még nem állt a modern,pláza szerű épület, viszont -lévén a Szovjetunió még létezett- rengeteg árus volt a déli köztársaságokból.Grúzok, azeriek, oszétok, csecsenek...elképesztően színes volt a piac, mindenféle értelemben.

Akkoriban a Preobrazsenszkaja bulvárt, még Szovjetszkaja Armijának hívták, a műszaki cikkeket (főleg a kikötőben elkobzott tárgyakat) egy spéci boltban árulták, a piactól a városközpont felé.

A piacon szinte szó szerint végigettük néhány kiflivel végig kóstoltuk a tejföl és túró árusokat, benyomtunk néhány káposztás lepényt (vareniki), 30 kopejkáért lajtos kocsiból csapolt Odesszkaja sört ittunk. (A történeti hűség kedvéért, ez akkoriban, hivatalos árfolyamon kb. 5,-Ft/korsó). "Rutinos" helybeli alkeszektől megtanultunk "helyesen" vodkát inni és mellé nem bebas..ni. Rengeteg kajálda üzemelt, mi elsősorban a sült csirkéket preferáltuk, s óvatosságból gyorsan le is öblítettük némi vodkával és sörrel...egy csomó fűszert vásároltunk, mert elkezdtünk magunk főzni (hat hetet töltöttünk a városban és környékén). Néhány napja a Fény utcai piacon járva felfedeztem egy kis orosz boltot, ahol nosztalgiázva idéztem fel és örömmel fedeztem fel egy jó pár dolgot, immár "civilizáltabb" csomagolt formában...de az ízek messze nem olyanok, mint ott a piacon egy "folpack-hurkába" töltött fűszeres reszelt-sárgarépa ízesítőjé...mondjuk nem is vártam mást...:-) A piac persze ilyen tömény mennyiségben fárasztó, így időnként meglátogatunk a közeli Antilopa-gnu Bárt, mesés "szto gramm" örmény konyakok kedvéért...

Az alagútrendszert mi egy kb. 20 kilométerre lévő kis faluban, Biljajevkában néztük meg. Kihagyhatatlan élmény, de klausztrofóbiásoknak nagyon nem ajánlom. Maga az alagút-rendszer úgy alakult ki, hogy az onnan kibányászott kövekből épült maga a város. Az, hogy az egész város alatt ilyen,helyenként többszintes rendszer lenne, természetesen túlzás, de ennek a rendszernek az ágai benyúlnak a város egyes részei alá.

Jó poszt, különösen, hogy az említett bolt kapcsán épp nosztalgiáztam egy picit...ki is nyírom az ott vett keserű csoki utolsó két kockáját..

Utóirat: egyes társaink merészen bevállalták anno, hogy vonattal Ogyesszából elutaznak Tbiliszibe, a kísérlet sikeres volt..de többé nem fogadtak magyar diákokat..:_))) de ez már egy másik történet

najmanna 2010.11.28. 17:35:07

@szobatars: arbat-bolt van egyébként az istván úton és újabban a körút-podmaniczky sarkon is. a füstölt tokhaluk valami mennyei.

samba pa ti 2010.11.28. 18:43:11

@Titus Pullo Urbino:
meghajtom a fejem a lenyűgöző tudás előtt.
/ jó pap holtig tanul... /
mentségemre legyen mondva,én valamikor régen,Baku-ban járva hallottam először a "gorod geroj"-ról,de ott a 26 kivégzett komisszár okán.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.11.28. 19:13:44

@Iustizmord:

A Portobello Roadon már voltunk, de akkoriban még nem volt fényképezőgépünk, no meg az emlékek is fakultak már...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.11.28. 19:14:26

@najmanna:

Nem, ott nem. Elég messze lakunk ugyanis tőle :-)

Kullancs1983 2010.11.28. 22:57:17

3. kép. Jó látni mivel járnak egyesek a piacra... Már csak az a kérdés, hogy vevő volt vagy eladó? :)
Amúgy az ilyen piacoknak nagyon jó hangulatuk tud lenni, de ez leginkább a piacozóktól függ.

vén betyár 2010.11.29. 11:08:11

@Titus Pullo Urbino: Az általad említett könyv /Európa l974/utolsó fejezete az Odesszai történetek 5 csodálatos mesében emlékezik meg az 1917 előtti világról és elpusztításáról.
Jó látni, hogy feltámadt, újra él.

eMM2 2010.12.13. 07:18:41

@najmanna:
Azért a józsefvárosi piac se kutya.............
süti beállítások módosítása