2007.06.04. 13:48
Madeira - halak (x)
Természetesen a környező tenger a legnagyobb élelmiszer-forrás. Helyi különlegesség az espada, vagyis a fekete kardhal (mások szerint fekete abroncshal, de ennek a szóösszetételnek olyan ipari íze van). Ez a fura teremtmény külsőre leginkább az angolnához hasonlít, és a bőrtől való megfosztása (konkrétan egy drótos kesztyűvel ledörzsölik róla a fekete felhámot) külön látványosság a halpiacon; az 1500-2000 méter mélyben élő halak eredeti élőhelyükön a szivárvány minden színében pompáznak, (ezt csak az utóbbi időkben fedezték fel, amióta mi, emberek le tudtunk menni megnézni, hogy mi a helyzet náluk)de amint kifogják őket, egyrészt azonnal megöli őket a jótékony légnyomás-különbség (a halászoknak nem kell hóhérost játszaniuk), másrészt bőrük megfeketedik.
A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod!
norka 2007.06.13. 16:04:24
Urtz Otto 2008.07.11. 20:44:10
Otto 2008.07.11. 20:46:54
tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.07.11. 22:02:22
köszönjük a kiegészítéseket; amint azt tudjuk, a tévedések mozdítják előre az emberiség fejlődését. Speciel az öreg halászról egy hangot sem mondtunk, miként azt is elismertük a posztban, hogy máshol is lehet fogni.
A "karhüvelyhal" szó nagyon érdekes amúgy, használni fogjuk, ha meg akarjuk kacagtatni biológus ismerőseinket.
Szép napot neked!
sammy 2008.07.12. 08:05:03