A negyedik napon Porto Monizban laktunk, a sziget bal felső csücskében (na jó, legyen észak-nyugati) ahol nagyon nem bántam volna, ha nem csak egy napot maradunk. Ennek oka pedig a strand volt, amelyet az útikönyvek is beharangoznak - joggal. Ez egy természetes óceánvizes strand, amely ötvözi az óceánpart és a fekete sziklák természetességét és vadságát, de megszelidítve.






Mert a fekete sziklák és a csapkodó hullámok, meg a mozgásban a türkiztől a mélykék azúrig (azul!) váltakozó víztömeg látványnak olyan gyönyörű és változatos, hogy órákig nem unnám meg - na de ki mer itt belemenni fürödni, hogy felcsapódjon az egyik szép tarajos sziklára?





Ezért volt hatalmas ötlet a zóceánparton megépíteni a hibrid strandot, amely szállodánk ablakából így néz ki:



A fehér sátortető egy kellemes kis étterem terasza, ahol kiváló kagylókat öblögettünk helyiérdekű vinelho-val, de most nem ez a téma. Hanem a strand!
A sziklák karéjában látszik az elkerítés, azon belül van a megszelidített óceán. De úgy van kialakítva, hogy ha nagyobbak a hullámok, akkor simán átcsapnak, így a medencehálózat vize állandóan frissül.




A fehér félkör a víz alatt azt jelzi, hogy oda bátran rá lehet lépni, mert leér a lábad, másrészt "csinált" rész, nem szikla. Minden bemenetnél így van kialakítva, és van egy nagy sekély rész a gyerekeknek, amely teljesen le van betonozva.
Máshol a lépcsők körül víz alatti fekvőhelyek és padok vannak, ahol lehet dagonyázni.

Itt a szállodánk a strandról nézve (a baloldali pár emeletes épület):

































A víz pedig kristálytiszta, de nagyon. Bizonyságul:



A fehér lépcsőn még leér a lábad, de a kövek majdnem 4 méter mélyen vannak...
Az állandó frissülés következménye az is, hogy a hőmérséklete mondhatni friss... Mondjuk melegebb mint a nyílt óceán, de 20 foknál nem több. Én persze imádom a tiszta hideg vizet, de képzeljétek el, hogy Té nem ment bele!
El nem tudom képzelni hogy tud ellenállni ennek a -szerintem - hatalmas gyönyörűségnek!



Egy csomó helyen (kivéve Funchal) minden free: nincs parkolási díj, nincs belépő a szépen kialakított plázsra, stb. Már-már azt hinné az ember, a madeiraiak nem jó üzletemberek. Na Porto Monizban a szálloda recepciósa mondta is aggódva, hogy a strandon sajnos fizetni kell - de nem hátráltam!
Na mit gondoltok, mi volt az a hatalmas összeg amit elkértek? 1,5 euró. Felnőtteknek, mert diákoknak és gyerekeknek kevesebb...


















És körbe-körbe ezt látod a védett medencében lubickolva:







Na ugye hogy érdemes pár napot ott maradni?
Azoknak akik már elhatározták, élménybeszámolónk ellenére, hogy odamennek.... :)









Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tibi 2007.06.23. 16:39:49

Ugyes kis kepekkel nagyon jol bemutattad ezt a szep strandot, de en egyetertek Tuskoval es megvarom amig a viz kisse melegebb lesz. Azt igerik a feketelatok hogy ez hamarosan be is fog kovetkezni, sot meg egy par meterrel magasabb is lesz a viz szintje.

Bárányi Sanya 2007.06.23. 20:40:22

Ha eddig el nem határoztam volna magamat, akkor most biztos elmegyek, ha élek erre a strandra.
süti beállítások módosítása