csurtus 2007.07.04. 14:36

Skócia - tartán





Elöljáróban (és megnyugtatásul) közlöm, hogy ez lesz az utolsó, skót témájú poszt. Már ez sem volt betervezve, de - a feljegyzéseimet és a fotókat fellapozva - visszaemlékeztem, hogy a Britanniának van saját tartánja, és rádöbbentem, hogy ez olyan téma, amelyet nem hagyhatok ki.





Csak hogy összefoglaljuk: a tartán az a színes, négyzethálós mintájú gyapjúszövet, amelyből a skótok a szoknyájukat (bocs: a kiltjüket) és más ruhadarabjaikat készítik. Minden klánnak (azaz skót nagycsaládnak) megvan a maga hagyományos mintázatú tartánja, s elméletileg még retorziókat is vonhat maga után, ha valaki jogosulatlanul, engedély nélkül ilyenből készít magának öltözéket vagy bármi mást. Van egy régi és jópofa alapszabály: ha valaki egy XY klán tartánját viseli pont akkor, amikor kitör egy háború, akkor megszívta, mert akárhová is tartozik, köteles az XY klán oldalán harcolni.

Működik egy Skót Tartán Hatóság, amelynek feladata, hogy nyilvántartsa a világszerte létező mintákat. Jelenleg mintegy 3500 fajta tartán szerepel a regiszterben. Természetesen léteznek hagyományos színkódok, amelyeket figyelembe kell venni, ha valaki napjainkban tartánt szeretne tervezni (ennek máskülönben semmi akadálya).





Tehát ez a Britannia yacht tartánja; mindenki eldöntheti, hogy tetszik-e neki avagy sem. Nekem bejön.




És mivel tényleg ez az utolsó skót bejegyzés, álljon itt végezetül a skót királyi család jelmondata az edinburghi várkapu fölötti falrészletről:



 




Nemo me impune lacessit, ami azt jelenti:

Engem senki sem bánthat büntetlenül.






És tényleg egy utolsó-utolsó érdekesség: állítólag a skótoknak vannak Európában a második legrégebbi koronaékszereik. Tudjátok, kié a legrégebbi?

A miénk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ize 2008.02.14. 20:03:59

Sziasztok!
Tudom, hogy ez eleg regi poszt, de csak mostanaban kezdtem olvasgatni a blogjaitokat (lemil) es gondoltam szamotokra erdekes lehet, amit hallottam egy skot ismerosomtol a tartanrol:
Csataba menet a zoknijukra/harisnyajukra (nem tudom hogy hivjak) is erositettek egy csikot a klnajuknak megfelelo tartanbol. Azert mert csata kozben gyakran elvesztettek a kiltjuket (ami alatt mint tudjuk, nem viselnek semmit, ezert szeretnek az angol /nem skot!/ venkisasszonyok skot eskuvokre es mas unnepsegekre jarni, ahol nepviseletben lathatnak skotokat) es az utkozet utan a harcteren maradt sebesultekrol, a labukat felemelve a rajta levo tartan csikbol tudtak megallapitani, hogy akkor most a torkat vagjak el vagy apoljak oket.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.02.15. 07:10:35

Szuper történet, köszönjük a kiegészítést!
süti beállítások módosítása