Engedve a tömegek nyomásának mutatok pár azulejo-t, legnagyobb sajnálatomra azonban a folyosókon lévők csak úgy vannak meg, hogy mint egy kergebirka körbekerengtem a kerengőkön és nyomtam a 'felvétel' gombot...

Vagyis állókép belőle nincs.

Érjétek be a következőkkel.


A klasszikus (és régi) azulejo kékkel van a fehér csempére festve (kézzel, naná, me' matrica) és életképeket ábrázol. Ilyennel volt kidekorálva a Porto-i vasútállomás, a Funchal-i piac, és gyakorlatilag minden középület kívül-belül. Lisszabonban van olyan templom, amelynek egy négyzetcentiméternyi külső fala sem lóg ki a festett csempék alól...

Ez egy madeirai templom, de illusztrációként gondolom elfogadható:
Ezt pedig csak a papagájvirág kedvéért...

És vannak klasszikus azulejok kertekben, parkokban, köztereken, szökőkutakon, szóval minden elképzelhető és elképzelhetetlen sík felületen van egy kicsi:

Az csak természetes, hogy a kis városi miradouro (vagyis kilátó) mellvédje is ezzel van borítva:
Amit én ennél is jobban szeretek, sőt, ezt a fajtát szeretem igazán, az a csak mintás csempe, amin nincsenek történelmi alakok, szentek és mezőgazdasági munkások aratás közben vagy hasonlók: csak a gyönyörű tekergőző dekoráció. Ez gyakran kék-sárga, vagy szintén tiszta kék.
Ez pl. a funchali bíróság folyosója, tehát hogy jól értsük: itt csoszognak összebilincselt lábbal, az őrök kíséretében a bűnözők, és ennek dőlnek neki a válástól meghajszolt madeirai polgárok...

Közelebbről:

És hogy értsd a lényeget, no meg hogy visszakanyarodjunk megint a sokat emlegetett részletekhez, MÉG közelebbről:

Se álló-, se mozgóképünk nincs róla (az elveszett, és az Interpol körözési listáján már szereplő filmen több percet rögzítettünk...), ezért csak szerény szókincsemhez fodulhatok segítségért: a portói központi vasútállomás teljes belső falát olyan azulejoval borították, amely a portugál történelem zivataros évszázadainak véresebb jeleneteit ábrázolja megkapó részletességgel: keresztény királyok, mór hercegek, csatajelenet, várostrom, diadalmas lovasroham, lobogó zászlók (vagy zászló lobogók?), teltkeblű delnők, satöbbi.

Száz szónak is egy a vége: valódi képregény, haladóknak.

Ide kattintva egy olyan honlapra juttok, ahol számtalan, szebbnél szebb azulejót vehettek szemügyre, ráadásul az angolul beszélők további érdekességekről olvashatnak a csempével kapcsolatban.  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marcsi 2007.08.06. 16:12:52

Gyönyörüek!Ilyet otthonra is elfogadnék!

B.F.Éva 2008.02.14. 21:28:19

Lisszabonban járva mi is készítettünk azulejos képeket. Majd a közelében található - a Világörökség részét képező - Sintra vasútállomásának falán is csempéket fotóztunk. Akit érdekel, nézze meg a www.utazona.hu lap KLUB részében a "Lisszabon és vonzásterülete" beszámoló képei között. Valóban szépek, és érdekesek!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.02.15. 07:29:13

B.F.Éva,

köszönjük, megnézzük!
süti beállítások módosítása