Sokat gondolkodtam azon, hogy ma kihagyjam-e a témák közül a francia forradalom nyitó napját.

Végül úgy döntöttem, hogy pár mondattal megemlékezem róla, már csak azért is, mert ma (hosszú évekre visszanyúló szokásomhoz híven) a TV5-ön ismét végignéztem a párizsi katonai parádét, egyúttal nagybócsai Sárközy Miklós Pál István debütálását, mint a francia hadsereg főparancsnoka.



Azon törpe kisebbség kedvéért, akik (eléggé el nem ítélhető módon) mással töltötték a mai délelőttöt, jelentem: Miki egészen jól abszolválta a feladatot. A szükséges mértékig ünnepélyes volt, ugyanakkor nem nélkülözte azt a kamaszos dinamizmust, ami rajta kívül még Tony Blair egyik ismérve - legalábbis a nyugat-európai demokráciák első emberei közül. Jó, tudom, hogy Blair ilyen szempontból már múlt idő, de akkor is.

Szóval a Bastille ostromának 218. évfordulóján ne a csürhére emlékezzünk, ne a terrorra, ne a lemészárolt tíz- és százezrekre, ne az utólag tucatszor meghamisított tényekre (a forradalom és a Bastille ostromának története legalább ötféle verzióban olvasható a könyvtárakban, a tankönyvekben és a neten).

Ugye emlékszünk a Brian élete című film általam is beidézett jelenetére, a "mit kaptunk mi a rómaiaktól?" kezdetűre. Akkor felteszem a kérdést itt is: mit kaptunk mi (mármint a világ) a francia forradalomtól? És persze meg is válaszolom:

Ha semmi más hozadéka nem lenne, csak az az ominózus 17 pont, amely Az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozata címen futott be egészen szép karriert (például a mai napig minden francia őrszobán kötelező kifüggeszteni), én azt mondom: megérte.

(Klikk a képre, ha nagyobban szeretnéd látni)

Ünnepélyes hangulatban vagyok (ez még a katonai díszszemle és Sarko hatása), ezért csak az első pontot idézem; a többinek tessék utánakeresni a neten. Különböző fordítások keringenek, én Mika Sándorét javasolom.

Minden ember szabadnak és jogokban egyenlőnek születik és marad; a társadalmi különbségek csakis a közösség szempontjából való hasznosságon alapulnak.

De szép is lenne.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

norka 2008.01.26. 23:34:56

Újra- és elolvasásban most itt tartok, s ez szép volt, pedig neke ma maximum némi baktériumok csaltak könnyet a szememben, de ez akkor is szép volt, no. :)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.07.14. 15:45:46

Ma van a Francia Köztársaság nemzeti ünnepe. Remélem, sokan néztétek a katonai parádét!!!

Ha valaki elmulasztotta volna, estére biztosan lesznek látványos összefoglalók a híradókban!
süti beállítások módosítása