Ez a poszt legyen az építészeté.

Normandiában sétálva néha az az ember érzése, hogy valami zavar támadt az erőben; mintha egy óvatlan pillanatban otthagytuk volna Franciaországot és pár száz kilométerrel északabbra, illetve ugyancsak pár száz évvel korábbra repített volna egy idő-tér örvény.


Erről beszélek.

Aki járt már Hollandiában, Németországban, esetleg Flandriában (vagy az ősi francia földön, Elzászban), az látott már ilyeneket (talán csak annyi különbséggel, hogy az ottaniak jobb állapotban vannak).

Ez az úgynevezett colombage (kolombázs) építkezési mód, ami abból áll, hogy a ház vázát fagerendákból összeállítják, majd a fakeretekbe élükre állított téglákat falaznak.

Rouenban sok ilyen (a 16.-17. századból fennmaradt) épület van, és ami meglepő: laknak is bennük. Ennek a földszintjén a tulaj palacsintázót nyitott; hangulata az tényleg van.

Amikor ezeket a házakat nézem, mindig az az érzésem, hogy olyanok, mintha egy ember a csontvázát kívül hordaná.






















Normandiában nagyon szeretik a fát, mint építészeti alapanyagot.

A tengerparton, Honfleurben látható ez az ikerhajós templom, mely 100%-ban fából készült. A fotók tehát nem ugyanazt ábrázolják, hanem az egyik a bal, a másik a jobboldali hajót.

Ebben az esetben a "hajó" kifejezés különösen találó, mert egyrészt hajóácsok készítették, másrészt ha megnézzük a mennyezetet, tényleg olyan, mint egy megfordított hajótest.

A templom jó régi: a százéves háború végén, az angol csapatok kivonulásakor (a 15. század második felében) hálaadásként emelték az itteniek, akiknek már nagyon tele volt a zsákjuk az itt évtizedekig állomásozó britekkel. Tényleg nem értem, hogyan maradhatott fenn közel 500 évig egy fatemplom; hát senki nem dohányzott arrafelé fél évezredig?!

Picike történelem:

Ha már Normandiáról van szó: ne feledjük, hogy az angolok és a franciák közmondásos barátságának, illetve az egymással vívott számtalan háborúnak ez a vidék a legfőbb magyarázata: a normandok (akkor még normannok) itt alapították meg a hercegségüket, majd Hódító Vilmos vezetésével innen kelnek át a Csatornán, hogy 1066-ban Hastingsnél végérvényesen elkalapálják az (angol)szász csapatokat. Mivel Vilmosnak köszönhetően az angol arisztokrácia és az intellektuális/egyházi elit évszázadokig normand gyökerű volt, ezek sosem adták fel a reményt, hogy Normandia "ismét" az övék lehet.

Vilmos nagyon stramm uralkodó volt. Többek között ő rendelte meg 1085-ben az európai történelem első hivatalos népszámlálását és vagyonfelmérését, amit az adó igazságos kivetésére szánt. Ezt - igen szellemesen - Doomsday Book-nak, vagyis Az Utolsó ĺtélet Könyvének nevezték el. Innen is ajánlom a címet az APEH marketingeseinek figyelmébe.

(Egyszer még a vikingekről /normannokról külön is fogok írni; nagyon csípem őket).

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása