Egyszer minden véget ér. Nagy megkönnyebbüléssel tudatom (s hogy én megkönnyebbültem az egy dolog, de hát még ti!!) hogy ez a Madeira vége, már csak néhány pillantást vetünk a fővárosra fölülről, meg a vízről, és kész.

Nem mintha nem lenne még vagy 150 kiváló kép, amit megmutathatnék, de ami sok az sok :))


Eleinte azt terveztem, hogy külön posztot szentelek a funchali funicularoknak (merthogy kettő is van belőle), de erre Tuskó egy-egy képpel rólunk a kabinban lelőtte ezt a jól előkészített bemutatót is. (És ha tudnátok, hogy még hány ilyen volt! Na de ne bolygassuk a múltat, akinek több ideje van az megírja saját szájaíze szerint, akinek meg nincs az utólag pampog...)

Csak annyit, hogy ha odamentek, akkor érdemes a libegővel felmenni Montéba, és onnan át lehet menni egy másik libegőhöz, ami a botanikus kertbe visz.

Gyönyörű a panoráma a városra és az öbölre felülről, a szép kis modern kabinok pedig annyira hangtalanul suhannak, hogy effektíve zavaró a csend. Ha egy gépben ülök, ami visz valahová (autó, vonat, pláne repülő), akkor megszoktam hogy zajongjon az anyja istenit, hogy tudjam: műxik.

Na ez nem, ez csendben van, mégis mozog, nem is lassan.

A városban van két jellegzetes épület, ami eddig nem került még elő, hát most, búcsúpillantás ürügyén íme a városháza:

Hátul a hegyek, a tér burkolata a már emlegetett fekete-fehér kockakő minta, és még egy narancsszínű tulipánfa is ott a sarokban.

Lent a parti sétányon pedig van egy giccses kis "erőd", amelyben most a kormányzó lakik. Na jó lehet hogy nem úgy híják mostanság, de a fene nagy függetlenségben azért csak van egy Portugália által delegált főember, aki nem tudom mennyire prüntyöghet bele a helyi dolgokba, de hogy lestipistopizta az egyik legjobb helyet a parton, az biztos:
És most már távolodunk a várostól, megnézzük mi látható a vízről szemlélve...

A külvárosnak számító egyik kis szomszéd városka a szőlőteraszaival, fekete szikláival és egymás hegyére-hátára épült házaival tipikus látvány...

Ugyanez messzebbről:

A hotelnegyedben pedig ilyen épületekben is szenvednek helyi, valamint idegen erők:

Figyelem! Paliszander fa a háttérben!

Azért itt nem sétálnék este a kertben...

És eljött a búcsú nehéz perce...

Még egy pillantás a városra, utána már csak a hajó csíkját látjuk a kék vízen....


Héééé! Ébresztő!

Beugrottatok, mi?? Hagytátok magatokat elandalítani!

Aki figyelt tudja: repülőn mentünk-jöttünk, mondom REPÜLŐ, az pedig - hálistennek - nem hagy semmilyen nyomot a vízen :)

Na de költői kép ide vagy oda, a tényeken semmi nem változtat. Madeirának ennyi volt!

Tuskó keresetlen megfogalmazásában: jó hely, csak ajánlani tudjuk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ErrorFlynn 2007.08.10. 14:28:42

Az a henger alakú holmi ott a parton azért elég rusnyácska. Nem mondom, hogy felháborodottan visítoznék, ha valaki oda akarna beutalni egy-két hétre, de azért böszme.

Stefi · http://www.wininvestor.hu 2007.09.04. 16:26:44

Az erődben nem a korményzó lakik, hanem a helyőrség, a kormányzó a santa Catarina park felső végében lakik egy csimos kis palotában. Igazán nem is kormányzónak hanem elnöknek hívják, mert Madeira autonóm terület Portugálián belül, de a portugál parlamentben ott ülnek a képviselői, de saját kormányzósága van és elnöke is. Az erődben összesen százas nagyságrendő katona szolgál, rendőrt is alig látni a szigeten, az angol honlapok azt írják madeiráról, hogy Madeira offers not only a pleasant year round climate and wonderful fauna and flora - Madeira is also virtually crime free and one of the safest holiday destinations in the world!

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.09.04. 17:19:21

Szia Stefi,

kösz a kiegészítést; mondjuk nekünk az egyik rendőr (!) mondta el, kicsit döcögő angolsággal, hogy ott a Gubernátor lakik, de innen is lehet látni, hogy a szinte nemlétező bűnözés miatt a helyi bűnüldözők kicsit eltunyultak :-)
süti beállítások módosítása