Ha még lenne olyan család a Kárpát-medencében, ahol a hétvégi kikapcsolódáshoz még nem szereztek be egy számszeríjat, nos, rajtunk nem fog múlni.

Félre a léhaságot: csak azért térünk vissza pár mondat és kép erejéig a leghíresebb helvéthez, hogy bizonyítást nyerjen, nem csak az ördög bibliájából beszkennelt kártyalapokból táplálkoztunk, hanem mi is jártunk a Tetthelyen.



Ez itt kérem Uri és Schwyz kantonok határa. Állítólag így nézett ki hétszáz évvel ezelőtt is.

Ezzel a kijelentéssel szemben picit szkeptikus vagyok, hacsak a villanypóznák nem tartoztak szervesen már annak idején is a svájci látképhez.












Az altdorfi főtér közismert szobra, némi romantikus színezettel.














Egy kicsivel közelebbi kép; tisztán látszik Vilmos arcán az elszántság. Walter meg pont úgy néz az apjára, mint az egy olyan gyerektől elvárható, aki büszke arra, hogy a fater percekkel azelőtt, előre kitervelten elkövetett egy emberölést.

A különös kegyetlenség, mint súlyosító körülmény nem áll meg, mert a nyílvessző viszonylag gyorsan a másvilágra segítette Gesslert.










Van ám játékosabb és giccsesebb szobor is. Ezen a Tell család férfitagjai leginkább egy szellemileg visszamaradott kisiparos által műanyagból fröccsöntött kerti törpékre hasonlítanak.

Ezen nem kell csodálkozni: a svájciak nem a szépérzéket találták fel, hanem a visszleszámítolt banki váltót.
















Altdorf felett az ég.










Már csak egy kultúrtörténeti kuriózum:

A párizsi forradalom hullámai átcsaptak az Alpokon, és 1798-ban (erős szomszédos nyomásra) létrejön a francia államberendezkedést lemásoló, Helvét Köztársaság nevet viselő bábállam. Túl sokáig nem állt fenn (1803-ban Napóleonnak jobb ötlete támad), és nem is ér ennél a három mondatnál többet.





Mi is csak azért tesszük szóvá, mert ez volt a kérészéletű állam legszűkebb politikai döntéshozó testületének, a Kis Államtanácsnak a hivatalos pecsétje.





És akkor most ünnepélyesen megfogadjuk, hogy több Tell Vilmosos poszt nem lesz!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eMM2 2010.12.13. 08:48:44

Najó de hol van a pecsétről az alma?
süti beállítások módosítása