Ha végre el tudunk szakadni az óvárosi főtértől, akkor nagy valószínűséggel a régi zsidónegyed (Josefov = Józsefváros) felé indulunk, útbaejtve a szecessziónál már erősen bemutatott városházát, mellette az alul lyukas lőportoronnyal:



Más szemszögekből is szép és fényképezni való:
Az utcasarkokon ilyen házakba is botolhatunk:

A régi-új zsinagóga felé tartva (itt alul a képen a baloldali épület) pedig a tornyocska kavalkád kényszerített a megörökítésre (jobbra az egyik előző posztban megénekelt vagy inkább megképesített szürke ház bukkan elő):

A régi-új zsinagóga, még egy rakás további zsinagóga és a régi zsidó temető egy kis területen van, mindezek meglátogatására érdemes "körjegyet" venni, amely mindenhová érvényes.

És igen, annak ellenére, hogy ez aztán A turistás hely Prágában (na jó, csak a Károly híd után...), mégis érdemes körbejárni...

Nem is vállalkozom a bemutatásra, csak a legrégebbi zsinagóga (ez a régi-új)
bejárata fölötti kőfaragást és Lőw rabbi székét mutatom meg (ő volt a Gólemes pasi. Té majd jól megírja nektek ezt a sztorit is, á lá Tell Vilmos, élvezetesen :)
A temető tényleg közismert és híres, méltán az. Fényképező hajlamúaknak kincsesbánya, hangulata még a turistacsoportok átmasírozása mellett is megérinti a nézelődőt...
Ez a "faldísz" a temető egyik bejáratánál lévő zsinagógában van, és mint oly sok helyen ahol ezt a módszert alkalmazták, hogy megpróbáljanak emléket állítani a nagyszámú áldozatnak, itt is nagyon hatásos. A belső tér falai teljesen be vannak borítva a nevekkel.
Most már közeledünk a folyóhoz, nemsokára át is megyünk rajta...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dani Csaba 2007.09.13. 02:19:24

Elnézem, hogy milyen pofátlanul meleg égöviek, de legalábbis mediterrán füvezők lettünk. Pedig a monarchia (Ach, diese unalom!)melynek minden csücskéből az otthon érzése támad... Még mindig hiszem, hogy a medence élhető hely, amelyben sokan otthon vagyunk.
süti beállítások módosítása