Az alapismeretek átadását követően lássuk, mi a tennivalónk, ha amszterdami látogatásunk során tényleg szét akarunk nézni egy coffeeshopban (továbbra is CS). Most hangsúlyozottan nem azokhoz a magyar tízezrekhez szólunk, akik kifejezetten azért vesznek 9.999 forintért egy oda-vissza fapados jegyet, hogy a kint töltött három-négy napot félzsibbadtan, az egycsillagos turistaszálló és a legközelebbi CS között ingázva töltsék, majd a cipőjükbe rejtett 20 kendermag miatt félőrülten a rettegéstől, reszkető kézzel és dadogva mondják az unott ferihegyi vámosnak, hogy nincs elvámolnivalójuk. És csodálkoznak, hogy néha lebuknak, pedig csak a legszűkebb baráti körük (maximum 300 ember, plusz a teljes főiskolai évfolyam és Anna néni a földszinti büféből) tudta, hogy mire készülnek.

 

 

A teljes Amszterdam-posztot ide kattintva olvashatod!

Katus 2007.09.10. 11:35:37

Hasam fogom a nevetéstől, annyira élvezetes az írásod. Nem szólva az érdekfeszítő tartalomról ;)

professional 2007.09.10. 11:44:58

Hja.
Évezredekkel vannak előrébb mint mi.
Itthon gond nélkül szúrhatjuk a féldekásokat,aztán hőbölöghetünk azuccán.
Az legális.
Mer az a jó.
Vagy a hollandok a hülyék?
Nemértem...

Retexis 2007.09.10. 12:56:14

Naja. Külön postot megérne az Amsterdami közlekedési kultúra is.

ZEn 2007.09.10. 13:50:10

Jó volt az írás respect, várom a folytatást.

peace_n_love 2007.09.10. 13:57:31

:))) nem mer senki hozzászólni...

Til 2007.09.10. 14:22:43

Én nem paráztam amikor bementünk, igaz, velünk volt egy ott élő ismerősünk is. Felkészített rá, hogy itt ebből nem csinálnak nagy ügyet, de azért meglepő volt amikor a nyugdíjas néni a kutyasétáltatást megszakítva betért és a szokásosat kérte, majd rágyújtott és kiült a teraszra. Vicces volt az asztalba beépített bong és a használati utasítás, meg a bongot reklámozó szórólap, miszerint bonggal vidámabb az élet.

A legjobban az maradt meg, hogy mennyire nem csinálnak ebből nagy ügyet. Bemész, elszívod, veszel otthonra, vehetsz How-To-Grow kitet csomagolt földdel, magokkal, leírással és ez a világ legtermészetesebb dolga.

És a rendőröknek nem az a dolga, hogy az embert basztassák. A kutyákat szinte mindenhova be lehet vinni. A biciklisek az istenek, ha a biciklis hibázik, akkor is az autóst büntetik meg, egy 20 házból álló faluban is van bicikliút, buszmegállókban biciklitároló. Simán tudnék ott élni.

ErrorFlynn 2007.09.10. 14:25:51

szólnék én hozzá, de összes tapasztalatom a fűvel az, hogy eccer régen egy ismerősöm (nek a... nek a... nek a...) elszívott egy adagot szülinapjára, és órákon keresztül megállás nélkül kacagott mindenen. de szó szerint mindenen.
és ez se amszetradmabn volt.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.09.10. 14:44:06

Én most értettem csak meg. Ezért ilyen magas a fűvel élők száma ebben az országban, mert az egyén az sosem, de az ismerőse, annak az ismerőse, és annak az ismerősének az ismerőse:)

Csurtus- azt hiszem a két Amszterdamos cikk is mutatja az indexen történő szelektáló mechanizmust;) eladhatóság,hírérték:)

ErrorFlynn 2007.09.10. 14:56:24

gimnázium, összegyűlnek a diákönkormányzat-tagok kerekasztal-beszélgetésre a drogokról valami azzal foglalkozó hivatali emberekkel. valamelyik diák elmondja, hogy a gimisták még csak nem is füveznek, mert a fű drága. erre válaszol egy másik, hogy ez nem igaz, mert ő tud olyan helyet, ahol csak ** forint. mire a diákönkormányzat, egy emberként: HOL?!?!

pokerpolo.hu 2007.09.10. 15:44:17

A "kávézókat" 90%-ban lecsúszott emberek, bevándorlók és túristák látogatják Amszterdamban.

Az utóbbi 2 évben a hollan coffeeshopok 50%-a bezárt.

Kurvára nem divat, ha meg a hülyegyerek szívni akar, otthon fog.

A középkorú hollandok röhögnek az egészen és szánalmasnak tartják. Egyáltalán nem része a hétköznapoknak a füvezés, a fiatalok körében sem.
Egyszerűen nem téma.

Csak ezekkel a "bárki betér és elszív egy cigit, mintha kávézna" mesékkel hülyítik itthon a népet.

Lesi 2007.09.10. 15:47:12

Ha valaki több időt is eltölt Hollandiában és igazán feelinges helyet keres (nomeg van autója) az mindenképp látogasson el az Amszterdamtól nyugat-délnyugatra lévő Nordwijk nevű település közelében található Langevelderslag nevű tengerparti strndszakaszra. Naplementében a homokban ülve egy jó cigi a tenger morajlását hallgatva. Szóval fokozottan ajánlott. A másik jó hely Amszterdamtól északra Volendam nevú halászfalu kikötője :D

dish 2007.09.10. 16:23:46

pokerpolo,

100% igazad van.

1-2 kivetelevel a Coffeshopok szanalmas helyek.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.09.10. 16:38:16

Error- és maradnak az összekacsintások. Hiába, ez az összekacsintások országa:) Izé, ;)

Pokerpolo- ez van, amikor két ellentétes vélemény beszél egy dologról. Valaki nem tudja jól. Mindannyiunkat ez foglalkoztat most a legjobban: ez esetben ki?

pokerpolo.hu 2007.09.10. 17:30:46

És Noordwijk(erhout) is tényleg nagyon ott van!
Sötétben kicsit látszanak Amszterdam fényei...

pokerpolo.hu 2007.09.10. 17:34:38

Én csak azt tudom mondai, ami láttam...az utóbbi 1 évben kb. 10-12-szer voltam Amszterdamban.
Benéztem a vörös lámpás negyedben pár "kellékboltba" (csak turista található benne), coffeeshopot is láttam jópárat (azért írtam 90%-ot mert tényleg van néhány helyi fiatal bennük, de nem jellemző). Tele van amerikai fiatallal, taxis mondta, hogy a felük a reptérről egyből coffeeshopba kéri magát, utána pakolnak csak le a szállóban :-)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.09.10. 17:39:34

Sziasztok,

nagyon zsúfolt a programunk manapság, ezért alig-alig tudunk érdemben hozászólni; a posztokat is a hétvégén készítettük, már negvan a holnapi és a holnaputáni is :-)

Szóval az ízlések és pofonok klasszikus esete. Nem vagyok profi CS-látogató, eddig vagy hat-hétben jártam összesen, úgyhogy aki százban, az biztosan érdemibb infókat tud megosztani a nagyérdeművel.

Rajta.

Én egyszerűen a saját benyomásaimat rögzítettem, amivel persze lehet egyetérteni avagy sem. Van, akinek az újpesti piac melletti kiskocsma hangulata jön be, s van, akinek egy világbajnok söröző sem. Attól vagyunk egyéniségek (lásd még Brian élete), hogy nem vagyunk egyformák.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.09.10. 17:41:01

pokerpol.hu,

lesz harmadik CS-poszt, amiben szó lesz a kellékboltokról is. Látod, ebben tökéletesen egyetértünk.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.09.10. 17:42:50

pokerpolo.hu,

igen, pont ebből ered az ellentétes látásmód, amit csurtus is megfogalmazott előttem, hogy mindenki másként tapasztal mindent:)

csurtus,

hmm,ne izgass fel minket nagyon, mik lesznek a következőkben?:P

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.09.10. 17:54:49

Peat,

sajnos nem beszélhetek a jövőbeni posztokról; ez ellentétes lenne a szerződésünkkel :-)))

Mindenesetre még egy Amszterdam/CS biztos lesz, ezt már elárultam. De van még a tarsolyban Kréta (a mókamester Evans-szel), ha lesz időnk, akkor egy pici Stockholm, esetleg visszatérünk kicsinykét Belgiumba, a Vaterland is megér majd még további szösszeneteket...

Na meg aztán készülünk Rómára - úgy értem, az utazásra, a róla szóló posztok értelemszerűen majd szeptember utolsó hetére készülnek el.

Máris többet mondtam, mint amennyit akartam... Ilyen az, ha az ember egész nap nélkülözni kénytelen a netet...

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.09.10. 18:03:05

Amúgy meg mostanában csak fél napra dob ki bennünket a Zindex a nyitóoldalra...

Megájj, Zindex, meglesz ennek a böjtje!!!

_duzzog_

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.09.10. 18:53:56

Fránya Index,a macska rúgja meg. Napokban volt egy hír, hogy a bloggerek szakszervezetet akarnak létrehozni. Szövetkezzünk olyan célkitűzéssel, hogy a blogot egész napra a címlapra?:D

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.09.10. 18:55:47

Sztrájk,sztrájk,sztrájk!!! :D:D:D

csurtus 2007.09.10. 21:50:25

Peat,

szólíthatlak harcostársnak?

Lesi 2007.09.10. 23:00:14

Visszatérve a coffeeshopokra, azért lehet nagyon nyugis, kellemes, mi több turistamentes helyeket találni, csak nem például a piroslámpás negyed közepén, teszem azt a Bulldoggal kell próbálkozni.
Ami például nincs is messze a Centraltól az a Kadinsky coffeshop www.coffeeshop.freeuk.com/Database/ShopsA/Kadinsky2.html
Ez például elég eldugott hely. Egyébiránt az egyik legkellemesebb élményem a Rick's Coffeshophoz fűződik. Idén júliusban üldögélek kint a teraszon, erre megjelenik 6-7 nagyon durva arc és az utca közepén nagggyon komolyan elkezdtek capoierazni, nyomták vagy negyed órát. Ha jók lesztek felrakom a videót róla a videobombra. :-)
Hja és épp aznap volt nagy razzia a "bal szélső" Bulldogban, pakolták ki a cuccokat rendesen, de a zsaruk olyan jófejek voltak, hogy megendgedték, hogy lefotózkodjam két zsaru között, kezemben egy 1.5 kilós "kis zacsival" :D VIVA AMSTERDAM!

Lesi 2007.09.10. 23:09:22

opsz, kicsit visszaolvastam és pöttyet meglepődtem. Pokerpolo, sok dologban szerintem nincs igazad. Hollandiában nem kiröhögik a középkorúak azt aki füvezik, hanem elfogadják, hogy ilyen is létezik. Más minőségben van jelen a hétköznapokban, nem számít annyira tényezőnek mint itthon, pontosan az eltűrtsége miatt. Ha egy holland fiatal este meló után otthon elszív egy jointot, az kb. olyan mint amikor én egy fárasztó munkanap után iszok egy pohár 18 éves Glennfiddichet. Persze a túristákon lehet kacagni, de akinek egy kicsit vadabbra sikerültek teszem azt a fősikolás évei, persze, hogy az elős pár napban a sokktól átmegy lelkes óvodásba. De nincs is ezzel baj. Egyébként hasonlóképp nem látom problémának azt sem, hogy pölö a piroslámpás negyed egy az egyben a turistákra épít. Egy halom teljesen normális emberkével megismerkedtem már coffeshopokban a világ minden tájáról, egyszerűen csak szűrni kell a nyomoroncokat. A vidéki Hollandia meg egészen más, nagyon emberközeli, egy könyvet megírhatnék a pozitív élményeimről. Ha ebben a kis szaros országban végképp elviselhetetlen lesz az élet....nos, ez esetben már kinéztem egy nagyon kis helyes vityillót Delftben :D

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.09.10. 23:15:58

Csurtus,

bár csak oldalról látom a kérdést( blogmoto monnyon le), de úgy érzem, lúi, ály ting, disz isz dö begining of á bjútiful frendsíp.

Most azonban épp ízorgazmusom van, most ittam egy pohárka Lagavulin whiskeyt, és,és, nem tudom szavakba önteni. Most még egy white widow sem esne jól. Természetesen barátok barátai... Apropó, ezt akartam is kérdezni, a ww nem izergsav-dietilamidal van átütve?

No mindegy is. Ha már elszóltad magad a későbbi tervekkel kapcsolatban, és gondolok itt a korábban is említett római vakációra, feltételezem Error is gondolhatja azt, mint Jómagam, utána egy személyes élménybeszámoló valami jófajta sörök társaságában, ami természetesen nem Stella?:)Hogy analógiával éljek, olyan ez, mint antiszemitizmus falun:)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.09.10. 23:25:19

Hollandia egy nagyon különleges ország, nem is lehet tagadni. Mondjatok még egy országot, ahol egy olyan párt ( és itt minden politikai tartalom nélkül mondom), ami erős bevándorlás-ellenességéről vált hirhedté, viszonylag erős szélsőjobbos attitűddel bírt, és vezetője mégis vállaltan homoszexuális volt. Pim Fortuynra gondolok itt, és pártjára. A tolerancia, bár ez paradoxnak tűnik az előbbiek miatt, annyira másként hangzik, mint nálunk. Legyen itt szó csábítószerfogyasztásról, szexuális preferenciáról,akármiről, ég és föld a két ország. Lehet szidni, hogy rohadt kaptailista, imperialista, individualista, trapista, nyugati fertő, a pozitív dolgokat nem ártana átvenni nekünk is.

h734790 2007.09.11. 09:21:19

Pokerpolo,

nyilván mindenki máshogy látja a dolgokat, de a "középkorúak kiröhögik a füvezőket" témáról hadd meséljem el én is egy élményemet. Történt, hogy ülök a megszokott báromban (nem CS), alig vannak, szól a megszokott reggae, és nekiállok szerencsétlenkedni egy sör mellett a pipámmal. Soha életemben nem dohányoztam, szóval kissé nehézkesen kezelem a gyufát, öngyújtót, a nehezen gyulladó anyaggal és a miniatűr pipával. A szomszéd asztalnál egy 40-es arc ül egy üveg borral, pontosabban annak maradékával. Elgondolkodva néz maga elé, és zsinórban szívja a rendes cigiket. Na, ekkor pont azt gondoltam, mint te: ez az ürge holtbiztos itt röhög rajtam. Talán még idegesítem is, mindjárt rámförmed, hogy húzzak el innen a füvemmel. No mindegy, azért csak próbálkoztam tovább, de egyre reménytelenebbnek tűnt a dolog, ugyanis az öngyújtó felmondta a szolgálatot. Az alak egyszercsak feláll, odjön hozzám és átnyújta mosolyogva az öngyújtóját. Aszondja (angolul): hello, használd ezt, ez működik. Azzal visszament a borához. Alig akarta elfogadni, mikor utána visszaadtam.

ErrorFlynn 2007.09.11. 12:03:13

Bányapeat · banyapeat.blog.hu 2007.09.10. 23:15:58
hopphopp
finom próbálkozás mintegy ízorgazmusok és rossz sörök közé rejtve :-))

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.09.11. 12:46:17

ErrorFlynn 2007.09.11. 12:03:13
A találékony ember című rovatunkat olvashatták:)

ErrorFlynn 2007.09.11. 13:00:15

viszont szóval te is nagy viszkibarát vagy.
remekremek

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.09.11. 13:23:30

Error, én mindent megiszok, ami A-val kezdődik, de nincs benne spicc rum. De ez egy nagyon hosszú történet.
Egyébként févörit valóban a viszki, sör, szigorúan rituális alapon, amit Para-Kovács tökéletesen papírra vetett:)

pokerpolo.hu 2007.09.11. 14:47:56

Lesi - nem azt mondtam, hogy ne legyen ott CS, meg azt sem, hogy a külföldi látogatók rossz arcok. Csak a "holland munka után lemegy pihozni" szeteotípiára reagáltam :-)

h734790 - a röhög rajtá-t pedig úgy értettem, hogy nem foglakozik vele, nem része a hétköznapoknak, általában csak a külföldiekkel beszél róla.

Ennyi asszem.

Aran-ka · http://aran-ka.blog.hu 2007.09.11. 16:10:01

Alig várom már Rómát!

süti beállítások módosítása