Még mielőtt megköveztek, sietek közölni hogy igenis sok templomot láttam, ezeknek bizonyítékát is fogom adni képpel és szöveggel.

DE, a Szent Péter bazilikát, a világ legnagyobb templomát csak kívülről...

_behúzott nyakkal várja a pfújolást és a füttyöket_

Igen ám, de olyan-de-olyan okom van, amit muszáj lesz elfogadnotok: a PÁPA tehet róla!


Látjátok? Odaült a kapuba, sőt még két ilyen csíkosruhást is odaállított...

Gyanús volt a tér felé közeledve a nagy tömeg, de addigra már hozzászoktunk, hogy a Trevi kúthoz vagy a spanyol lépcsőkhöz nem is lehet odamenni a lelkes turistáktól. Gondoltuk: a Vatikán önmagában akkora durranás, hogy még ezt a megateret is majdnem egyharmadig megtöltik.

Ide már csak reptéri röntgenkapukon át lehetett bejutni, de volt belőlük tucatjával a kétoldali oszlopsor mögött, úgyhogy gyorsan ment. A képernyőkre nézve pedig lassan leesett a kétforint: azért van a cécó, mert a pápa beszél - különböző nyelveken.

Té később a Corriere della Sera c. lapban olvasta, hogy a pápa szokásos szerdai beszédében már megint mondott (vagy nem mondott) valamit... Hát, sajnos előre nem voltunk annyira műveltek, hogy tudtuk volna: minden szerdán zárva a világ legnagyobb temploma, mert osszák előtte a zigét.

Hogy ne legyünk igazságtalanok a Szentatyához/val (ez még irtó ciki lehet, ha a vallásosoknak van igazuk a túlvilággal kapcsolatos elmélettel), el kell mondani: nem egész napra zárják be a bazilikát szerdánként, csak egy félre. Az igét meg nem osztják, hanem hirdetik, te kis pogány!


De ez a tér önmagában is megér egy misét (ezt nem bírtam kihagyni!).

Jobbra a Vatikáni múzeumok egyik épülete bukkan elő,














És mindkét oldalon ott van az az oszlopsor, amit mindenki látott már képen/filmen, én is, mégsem így képzeltem el.

A teret magát Bernini, a barokk atyja alakította ki ilyenre, vagyis ő találta ki az oszlopsort és a formát (az obeliszk már régóta ott volt, azt csak belekombinálta a látványba). Bernini mester egyébként nagy varázsló volt, ugyanolyan sokoldalú mint mondjuk Michelangelo: festett, épített, szobort.

Oszlopokban Róma nagyon erős, erről külön poszt is lesz, de lássuk most a vatikáni főtér két oldalán félköríveket formáló darabokat:
A méretek gondolom érzékelhetőek. És innen talán az is látszik, hogy nem két, hanem 4 sorról van szó! Na, ez tetszett, nagyon.

Hogy az oszlopoknál és soroknál maradjunk, a kör alakú térre vezető út is impozáns, és a tulipán-szerű lámpák nagyon dekoratívak, még ha nem is egyidősök a Bernini-féle oszlopokkal (1598-1680 között nyomult a pasi).
Igaz hogy ő (mm. Bernini) úgy tervezte meg, hogy erről az oldalról csak egy szűk kis utcán lehetett bemenni a térre, ahonnan egyáltalán nem látszott hogy hová jutsz, így amikor a keskeny sikátorból beértél a térre, ami egyszerre kitárult... volt fantáziája, na.

Azt hiszem ezt is (mint annyi mindent) Mussolini változtatta meg és vágott nagyobb 'bejáratot'.

A fenti kép kicsit szépítő, mert a teljes valóság így néz ki:
Vagyis egy forgalmas sugárút vezet neki a Szent Péter térnek.

Na, ahhoz képest, hogy be se mentem a bazilikába, mit össze bírtam szövegelni róla, nem? Sajnos másik időpont már nem volt, amikor visszamehettünk volna vatikánozni, de legalább van amiért feltétlenül elmenjünk újra Rómába!

És nem is csak ennyi.

Az előzőekben már említett ok miatt nem fogom megkockáztatni esetleges túlvilági szivatóra kerülésem, tehát nem mondom, hogy engem speciel a Szent Péter bazilika annyira nem hoz lázba. Rajtam más jellegű sebet ejtett a Vatikán, de erről talán majd később...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.09.25. 11:55:55

És holmi német megakadályoz Titeket, hogy bemenjetek a Bazilikába?;)

ErrorFlynn 2007.09.25. 12:37:19

tök jók ezek a képek a térre vezető nagyútról; egy rakat fotográfiát láttam már a szent péterről, de ebből a szögből még sosem.
(az oszlopsorban meg milyen jól lehetne üldözős-bújkálós thrillert forgatni, nagy, visszhangos lépészajokkal...)

Aran-ka · http://aran-ka.blog.hu 2007.09.25. 13:34:27

ErrorFlynn
Megvolt:)
Jo sok film volt a 60-as evekben ilyen

ErrorFlynn 2007.09.25. 13:47:41

akkor lehet, hogy nem kitaláltam, hanem emlékszem rá? :-)
lódenkabát, biztos, hogy valakin lódenkabát volt.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.09.25. 17:52:22

Peat,

remélem, nem leskelődtél! A németekről (pontosabban: a német turistacsoportokról, még pontosabban: a fiatalkorú németekből álló turistacsoportokról) lesz egy külön posztom mondjuk egy hét múlva... Index-címlap-esélyes, már érzem, pedig még el sem kezdtem...

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.09.25. 17:58:53

Error,

Via della Conciliazione-nak (Megbékélés útjának) híjják. Ha nem lenne olyan forgalom rajta, meg ha gyakrabban elszállítanák róla a robogók által elgázolt turisták földi maradványait, egészen békés is lenne.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.09.25. 18:01:33

Error,

a lódenkabát csakis az államügyészen lehetett. Tudod, akit a végén agyonlőnek (közben szól Nino Rota zenéje), mert majdnem kinyomozza, hogy a prefektus (prefetto) nyakig benne van az ingatlanbizniszben és különben is a kisfiúkat szereti.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.09.25. 19:12:28

Csurtus,

lebuktam. Ne haragudj. Ígérem, többet nem török be a gépetekre;)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.09.25. 19:18:30

Index esélyes, ez jó:) Én arra jöttem rá, hogy nem szeretek kikerülni oda. Jó, eddig háromszor volt rá példa, de akkor sem:)Van jó pár olyan poszt, amit vázlatba hagytam, és csak a szerzőtársak olvashatják, hogy kimegadaályozza a kikerülést:)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.09.25. 21:18:24

Hinnye Peat,

akkor a te szervezetedben az egészséges feltűnési viszketegség bélférge még nem fejlődött ki teljes egészében.

Nekünk jólesik, még akkor is, ha nem a legjobbakra kapják fel a fejüket. Titkon ugyanis abban reménykedünk, hogy egyszer csak egy olyan mél vár a postaládánkban, amelyet egy igen tehetős vállalkozó személyi titkára ír, s melyben - gyönyörű, barokkos körmondatokba csomagolva - az a lényeg, hogy ezentúl fizeti az összes utunkat, ahová csak akarjuk, s cserébe nem kér mást, csak az élményeink kizárólagos kiadási jogát.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.09.25. 22:41:33

Oh, azzal nincs gond, kifejlődött:) De egyrészt, amit Te is mondtál, hogy nem a legjobb írásokat emelik ki, ha igen, másrészt pedig a blogom designja szimbolikus,ráadásul egy blog, aztán az örökös fikázós, csak valamibe belekötös kommenteket nem szeretem. Jó, persze, egy vélemény, de nem a lényeget nézik benne. A blogon szereplő dolgok pedig totál spontán dolgok, mégis úgy nézik, mintha professzinonális írások lennének.

Persze ha fizetnének érte, nem bánnám:)Amíg meg nem, addig csak cimboráim és önmagam szórakoztatására megy az egész. Ezt is mutatja, hogy kb 10en szerkesztjük:)

Apropó, ha van kedvetek esetleg más témában is posztolni, szívesen küldök nektek is meghívót:)Ez vonatkozik Error kisasszonyra is, munkaidő elütés címszóval akár:)

Csuri / Bariildi 2007.09.25. 23:43:21

Peat!
A fáradt férfiember mán alszik, de én mindkettőnk nevében köszönöm és kérem is a lehetőséget!
Majd kérünk eliogazítást is, hogy mi számít a te blogodon komilfónak, meg ilyenek.
Jójcakát
csur

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.09.25. 23:49:47

Csuri,
a blog mottója és neve "oszt gyün ami gyün", avagy tényleg az kerül rá, amit az ember épp gondol. Hol komolyabb, hol viccesebb, hol teljesen szubjektív írás születik. A lényege a közösségi érzés és a szórakozás:)
Egy üzenetben küldjétek el az e-mail címet, amire menjen a meghívó, és onnantól szabad a pálya:)Onnantól minden rajtatok múlik, semmi instrukció:) Nem titkolt célkitűzés, lenyomni indexet és bloghut a közösség terén:D:D:D

Bárányi Sanya 2007.09.26. 16:10:50

Miért nem szóltál idejében drága kislányom? Tőlünk csak az apukád pénztárcáját lopták el a személyes irataival a Római 8-as villamoson, de a pápai szerdai szabadtéri áldásra való - névre szóló meghívónk megmaradt. Kölcsön adtam volna szívesen,(amint te is a szálláspénzt)annál is inkább, mert a név is egyezett...Szép sárga negyedív papírra van nyomtatva. Eltettem öröklendő emlékeim közé, igy legalább hamar megtalálod a szortírozásnál.
Egyébként ugy hírlik, hogy a Pápa súlyos szívbeteg, azért minden nyilvános szereplése óramű pontossággal van beütemezve és a minimálisra méretezve.Teljesen kitérni előle nem tud szegény, mert a sok h. túrista azt képzeli, hogy nélküle nem teljes a Római útja és követeli, hogy mutogassák. Ez megmagyarázza azt is, hogy államfőknek és politikusoknak rendezett exkluziv fogadáson is csak űlt a trónusában kicsinyt, mondott pár bíztató szót és áldást, aztán gyorsan eltüntették a hátsó ajtón.Én meg nem álltam meg össze nem hasonlítani egy 8 év elótti Pápai fogadással, amikor 360 tolószékes (vagy hordágyon gekvö!) mozgássérülttel gondozóként vártuk az áldást a Szentpéter bazilikában.II. János Pál két köszöntő mondat után elindult a közelében levő mozgássérültekhez, megsímogatta, megkérdezte honnan jöttek, majd fejükre téve a kezét anyanyelvükön megáldotta, legalább 50-et személyesen is ! De remélem a jó Isten megbocsájtja nekem ezt a bűnös összehasonlítást, amennyiben Őszentsége betegebb, mint amilyennek hittem.
Egyébként a Bazilikában a Piétát, még akkor is érdemes megnézni, ha golyóálló üveg mögé dugták, mióta egy eszement alak megrongálta...

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.09.26. 17:35:30

Peat,

a

csurtus(kukacz)frímél(pont)hura (Tének), illetve ugyanerre(csak citromél végződéssel (Csurinak) várjuk a meghívókat.

Merthogy mi is olyanok vagyunk, mint a történetben a grizzlymedve: a kisujjadat nyújtod, de mi ketten vagyunk.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.09.26. 18:59:44

Elküldtem őket. Akkor majd vigyázok mind a 10 kis ujjamra:)De úgy rémlik, mindkettőkre vonatkozott a dolog, már pedig jól rémlik, szóval nincs itt semmi ijedtség;)

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.09.26. 19:26:39

Áttekintettem a poszt-nyersanyagot és arra a következtetésre jutottam, hogy az általam a tegnapi napon belengetett németturistafiatalos poszt még jócskán ráér. Ha egyáltalán.

Viszont péntekre már készen vagy egy - nekem nagyon tetsző - igényes, tudományos mű.

El ne szalasszátok!

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.09.26. 19:36:24

Peat,

köszi, Csuri megkapta a citromra, én még nem a fríre. De még várok; nem először fordulna elő, hogy pár órás csúszással érkeznek a cuccok.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.09.26. 19:48:35

A freemail már csak ilyen kapitalista, szokott ilyet csinálni. Apropó, érdekelne titeket ilyen:
banyapeat.blog.hu/2007/09/26/kulturalis_ajanlo_1
?

csurtus 2007.09.26. 19:55:07

Ó, Peat, ó, ó, ó...

Mi péntekenként (is) a bányában vagyunk még délután egykor...

Mindenesetre kösz.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.09.26. 19:57:42

Most meg adatbázishiba van a frín. Istenem, ha a Subbán lennék, milyen szaftosakat tudnék most mondani...

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.09.26. 20:06:01

Csurtus, igen, ezt gondoltam, de mondom, egy próbát megér, hátha. Nekem ez előadás keretében történik, csak mondták, hogy reklámozzuk ismerősök közt is, mert milyen blama már, hogy kevsen vannak:)
Bánya viccért pedig szóbeli megrovásban részesítelek:D:D:D

Hmm, igen, a szaftos dolgokat el tudom képzelni:D

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.09.26. 20:14:42

No, látom közben sikerült mindkettőtknek:)Semmi instrukciót nem adnék, mert az elvünk, hogy a változatosság gyönyörködtet, szóval innentől minden rajtatok múlik:)Isten hozott a csapatban:)
*pezsgőt bont*

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.09.26. 20:25:10

Hja, siker siker hátán...

Igyekszünk majd méltó csapattagok lenni.

_koccint_

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.09.26. 20:28:26

A bányás poén meg zsigeri volt, csak most kapcsolok :-)

ErrorFlynn 2007.09.27. 12:55:19

éniskérekkérekkérekmeghívótvagymit
az e-mail-címemet tudod. csurt a megmondhatója, hogy fénysebességgel gyártom a jobbnál jobb posztokat (jaj, rám leszek szólva!!)

ErrorFlynn 2007.09.27. 12:59:38

csurtus · csurtus.blog.hu 2007.09.25. 18:01:33
ó, igen. agyonlövik az oszlopsor közepén, köd van, és hajnal/alkonyat.agyonlövés után ködös oszlopokra svenkel a kamera, zene, Fini.

csurtus 2007.09.27. 17:33:26

ErrorFlynn 2007.09.27. 12:55:19

Apropósz: rád van szólva.Sziggorúan.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.09.27. 20:17:04

Error, ismerjük a fajtádat:P Legalábbis hallottam híredet:D:D:D Egyébként elküldtem;)

Csurtus, na jó, rendben, el van nézve::)
süti beállítások módosítása