Kedves olvasóközönség,
te
kit mindeddig elárasztottunk a márványpadlókkal, selyemtapétákkal, romokkal és diktátorokkal...
Ezen poszt címét olvasva bizonyára azt gondolod, hogy na, végre, megmutatom  ennek a gyönyörű és antik városnak a monumentális, márvánnyal és selyemtapétákkal kidíszített metróállomásait, amelyek mellett a moszkvai csak pironkodhat, legfeljebb.

Hát NEM!

Azaz mégis igen, vagyis megmutatom, csak...
Na jó, nem próbálom megfogalmazni, előbb lássuk teljes pompájában:


 



























Elnézést, ha kicsit sötét: a vaku ennyit bírt kihasítani a mélységes mély éjszakából...
Hogy a komplett fílinget átérezzétek: már ahogy megyen lefele az ember (sokszor lépcsőn, mert a mozgólépcső nem kötelező kellék) kezd nőni a hőmérséklet, sőt, a páratartalom.
Lent az állomáson (ahol Pesten pl. mindig huzat szok lenni) közel 40 fok van és penészesek a falak a kicsapódott nedvességtől.

Ezen a helyzeten egy kicsit segít, hogy helyenként befolyik a víz is:





























Ez a hívogató átjáró kapu bonyolítja a megálló teljes oda-vissza gyalogos forgalmát - csúcsidőben alig pár perc átkelni rajta.

A szerelvények többsége, tapasztalatunk szerint, modern és légkondis (amit a szaunában való várakozás után nagyon bír az ember értékelni) teljesen egybenyitott, kemény műanyag székes vonat, de Té utazott olyannal is, amelynek belsejében a peron hívogató otthonossága tovább folytatódott...

Két metróvonal van, amelyek a Termininél találkoznak; igaz, hogy ez a két vonal hosszabb, mint a pestiek. Azért a valódi belvárosi/turista-területek innen kb. még félórányi sétára vannak, de beljebb nem megy a metró. Ez utóbbira lehet magyarázat, hogy a műemlékek alatt talán nem kell rezegtetni a földet - de a Colosseumnál azért van megálló, úgyhogy nem tudom.

Helyenként elvétve van mozgólépcső is, és az előzőkhöz képest egészen szívderítő. Pláne felfele, amikor kezd szivárogni a zoxigén.





























Másik bosszantó dolog, hogy sok helyen (pl. a Spanyol lépcsőnél) rögtön a térről nyílik az aluljáró, gyanútlan (térdig elkopott lábú) turista azt hiszi, hogy né má'! rögtön itt a metró. Hát nem, mert föld alatt, különböző szinteken még többszáz métert kell gyalogolni, lépcsőzni, stb.

Csuri nem szerette a római metrót. Hisztizett is a tömegben (állítólag!!!) mert melege volt, Té meg veszekedett vele.

_ajkát biggyeszti_

Úgyhogy nem is ment sokat a nyavalyás undorító metróval.

Vannak még villamosok, ilyennel csak az apukám utazott - de bár ne tette volna: lenyúlták a pénztárcáját - illetve vannak buszok is. Utóbbiakat úgy tudjuk megkülönböztetni az egyéb (pl. turista) buszoktól, hogy van elektronikus kijelzőjük, de ha nem lenne, bajban is lennénk, mert ahány busz, annyi fajta, szín és típus.

A buszmegállókban viszont érthető és informatív táblák vannak, buszok pedig mindenfele mászkálnak (meg álldogálnak is persze a dugókban).
De hogy melyik merre...? Ezt csak kísérleti - tapasztalati úton sikerült megtudnunk, mert bár vettünk Roma Pass-t, benne 3 napos bérlettel, nem adtak semmi segédletet, ami a buszok szeszélyes útvonalát mutatta volna...

Na, most már tömegközlekedésileg is ki vagytok okítva - az egyéb közlekedésről pedig Té ír nektek, hogy sokat kacagjatok. Csináltam neki még fotókat is ehhez. Coming soon...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.10.04. 10:47:28

Én úgy hallottam, hogy római tömegközlekedés igazgatója Botond Aba. Ez sokmindent megmagyarázna

ErrorFlynn 2007.10.04. 15:31:01

hű, de guszta. itt aztán lehetett volna kontrollt forgatni.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.10.04. 17:18:15

Aran-ka,

nem, nem ültünk taxiba.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2007.10.04. 17:20:25

Error,

most sajnáltam igazából, hogy nem tudok szagmintát mellékelni a poszthoz. Ti meg ne sajnáljátok, hanem adjatok hálát a Zúrnak...

ErrorFlynn 2007.10.04. 17:47:42

ha olyan a szaga, amilyen a látványa, akkor sajnos kábé el tom képzelni...

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2007.10.04. 20:20:48

Itt van az alapvető probléma, hogy el tudjuk képzelni. Mert ha meg kellene eröltetni a fantáziának, hogy vajon milyen lehet egy büdös metro...

Mondjuk, ez is igazolja a 2évenkénti, nyaranta rámtörő sztereotípiát: büdös olaszok...

vénólánzsahleF 2007.10.14. 12:11:03

a metro valóban tragikus. nyári 50 fokban sincs lent egy szál oxigén sem. a szag viszont szvsz nem "annyira" rémes - prágában anno a metro felújítás előtt konkrétan mindig szar/pisa szag volt - itt csak az emberi kipárolgást szippanthatod... nem mindenki használ golyós rexonat. a buszok viszont szvsz jók ha egyszer felfogja az ember h mi, merre. sok járat van A és B pont között ami más útvonalon megy, így kikerülhető akár a dugó is. persze csak a falon belül, kívül pl katakombákhoz, via appia-ra rémes a közlekedés. szent megyőződésem h az atac-hoz képest a bkv világszínvonalon szolgáltat.

vénólánzsahleF 2007.10.14. 12:24:28

Bányapeat
szvsz itt szó nincs az olaszok szagáról (bár ők is büdösek azért :-)) és igénytelenségükről. rómában lassan több a bevándorló és a turista mint az olasz. konkrétan nagy feszkókat okoznak mostanában a román bevándorlók. sem az afrikai sem az albán bevándorlás nem jelentett akkora problémát mint most a román eu tagság. a kitelepülő embereknek nincs szállásuk, csak alkalmi melójuk. kint laknak a város melletti favellákban egész családok "jobb" esetben. rengeteg a gyanús alak és ezek valamiért ott sem tisztelik a köz vagyonát, főleg mert ők egyátalán nem is tartoznak ebbe bele. pár hónapja történt csak hogy 2 román nő egy esernyővel szemenszúrt egy olasz csajt mert az nem akarta odaadni a táskáját. a csaj a helyszínen elvérzett. mindez történt a terminin. persze ebből nem vezethető le kapásból, hogy undi a metró, de azért el tudod képzelni hogy szarnak bele ők is és az egész nap ráérő iskolába soha nem járó/t gyerekeik is.
süti beállítások módosítása