Tudom, tudom, elég volt a föstött falakból, és az Angyalvárról már ez ugrik be nektek...
Ennek kizárólagos oka, hogy még nem tértünk rá a sokat emlegetett, és (posztokilag) egyre jobban közeledő Vatikáni Múzeumokra - mert azután a festett falakról majd az jut eszetekbe.

De most utoljára, Angyalvár. Ahová azok is menjenek el feltétlenül, akik egyetlen freskóra sem kíváncsiak, mert a kilátás a tetőről, illetve a felsőbb szinteken körbe-körbe futó folyosókról megéri a beléptidíjat.


Lábunk alatt csordogál a Tiberis, a másik oldalon pedig a tipikus római panoráma: kupolákok és a Vittorio Emanuele emlékmű (köznépi nevei: írógép, esküvői torta... lesz még róla szó).






























A Tiberis alsó rakpartja nem éppen egy korzó, de hát ez csak egy kis, algás, és sokhelyütt bizony koszos folyó...





























A folyóval átellenes oldalon egy kis park van, az egész városra jellemző, gyönyörű formájú árnyékfenyőkkel és egy (nem éppen szakadt) lakónegyeddel...





























Ha oldalvájszt kikukucskálunk a körfolyosó oszlopai között, akkor látszik, hogy tényleg vannak ám dombok Rómában... Ez a zsúfolt híd a Vatikán felé vezet, azaz a Conciliazione sugárútra, amely a Szent Péter térbe torkollik.

























Ide ni. Sehonnan nincs ilyen isteni rálátás a bazilikára! Lentről, az utca szintjéről egészen másképp néz ki, ha hiszitek, ha nem...









































Jobbra fordulva pedig a bazilika melletti-mögötti épületegyüttes igazából maga a Vatikán, azon belül is tetemes részt foglalnak el a Vatikáni Múzeumok épületei:























A fenti képen hátul, jobb oldalt látható kapu-szerű boltívet majd belülről is megnézzük...

A Vatikán és az Angyalvár kapcsolódása nem csak történelmi és elvi, hanem fizikailag is össze vannak kötve.

Állítólag van/volt alagút, amelyen keresztül a pápákat az Angyalvárba lehetett menekíteni, lévén, hogy az jól védhető erődítmény volt, és ezzel kapcsolatban legendák, regények, krimik és kémsztorik tömkelege született, de van a föld felett is egy összekötő fal vagy mi, amely az előző és a következő képeken jól követhető:






Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoprimitiv 2007.11.05. 14:18:36

Ez a maszek közlekedőfolyosó úgy látszik a középkori olasz uralkodók (királyok, hercegek, grófok, naplopók és burzsoák) fixa ideája volt. Firenzében az Uffizit köti össze a Ponte Vecchio felső szintjén át - ha jól emlékszem - a Pitti palotával. A praktikusságát szerintem mindkét oldal elismerte: itt kevésbé volt kitéve őméltósága egy amatőr kósza tőrének, egy profinak pedig nem kellett keresgélnie az áldozatot. Éljen az esélyegyenlőség!

Süsüné 2008.05.14. 16:28:55

Segítség,segítség!
Nem régi netezőként kigondoltam,hogy az 5 éves lányunknak,és magunknak egyedül fogok utat szervezni Rómába.Ó,én balgabutafehérnép! Keresgettem még a keresgélőben,és ráakadtam a blogotokra,és gondoltam pont ez kell nekem! Igen ők tudják,ők már látták,ők már átélték Rómát! És 2 napja időnként vissza-visszatérek ide...és már annyira beparáztam...Már csak arra gondolok,hogy elrabolják a r..n vendégmunkások az egyetlen lányomat(ha ki nem szúrják előtte a szemét esernyővel),pénzestül,és már nem tudom miként fogunk közlekedni.Behányok a metróba(tőlem kitelik a képeket látva!),eltévedünk 100x(falusiként nekem ez naggggyon megy még Pesten is).Ráadásul Rómától 30 km-re lesz a szállásunk,így be sem találunk a városba,na mindez még júniusban 50 fokban....Jajjjjajjj!
Még van idő visszamondani...Túl lehet azért élni??Mi nem vagyunk túl profik ilyesmiben,és tényleg most kezdjük a világlátást...
Segítenétek? A közbiztonság tényleg nagyon gáz?

Mentula 2008.05.14. 19:15:02

Kedves Süsüné, no para. Pesten rosszabb a helyzet. Mi állandóan éjszakáztunk, kocsmákat látogattunk, kevéssé forgalmas helyeket is bejártunk. Seemi probléma nem volt. Egy aranyszabály : (ha jól értem két felnőtt egy gyerek felállás) A turista célponotokat messzire elkerülni lehet necces, ha csak ennyien vagytok, inkább nappal a belvárosban érdemes csatangolni. Győzzétek ezt is bejárni. Ezek tele vannak turisták tízereivel, rendőrökkel és csendőrökkel - ez utóbbiak kemény legények - és még ott a guarda di finanza, akik a bevándorlókat zaklatják :) Az ismerőseim közt rengetegen voltak ott, és csak egy srácot ütöttek le, aki a tiberis parton elkódorgott, és egy hajláktalan csapat híd alatti intim szférájába gázolt. Nos hát őt leütték, de ez a kivétel :)

Eltévedni meg nem lehet. Csak erre a távoli szállásra nem tudok mit mindani, de feltételezem a Terminibe tudtok bejutni. Onnan meg metro minden fontos helyre. Ja, az A vonal az jobb karban van, mint bármelyik pesti, Csurtusék a B vonalat mutogatták, de az sem vészes.

Süsüné 2008.05.15. 17:41:06

Semmiképpen nem megyünk mi olyan helyre,ahova nem "muszáj".Igen,én is úgy sejtem,hogy elég lesz bejárni a főbb nevezetességeket,mert a lányomnak folyton "elmúlik" a lába-és a leírásokból gyanítom,hogy az enyém is el fog.
Köszönöm a megnyugtató szavakat!
süti beállítások módosítása