Azt szokták mondani, hogy egy megfelelő helyen található szeplő egy szép arcot még szebbé tud tenni (lásd még szépségflastrom). Hogy sorozatunkban eddig nem volt olyan figura, akit kifejezetten szégyellnünk kellett volna, önmagában szerencse, de belátjuk: az objektivitás jegyében ez az ideális állapot nem tartható fenn.

Az, hogy Kolozsvár egykori polgármestere bánsági születésű, letagadhatatlan és – sajnos – visszamenőleg már megmásíthatatlan tény, miként az is faktum, hogy élete első húsz évét ott élte le. Úgy látszik, genetikailag eleve alkalmatlan volt arra, hogy az ottani levegő két évtizeden keresztül történő belélegzésével magába szippantson akár csak egy minimális mennyiségű toleranciát és multikulturális hangulatot. Van ilyen. Bár ne lenne.

Kedves olvasó! Szorítsuk össze fogsorainkat (mindenki a sajátját, ha kérhetem…) és jöjjön, aminek jönnie kell: a Bánság egyik fekete báránya, az európai hírhedtségre szert tett Gheorghe Funar!

A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod!

 

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.04.21. 10:23:24

Csurtus, ez egy teccetős poszt. Élveztem végigolvasni.

bdj 2008.04.21. 10:31:57

Csatlakozom Zig Zaghoz, de nem merek kommentet írni... ;)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.04.21. 10:48:55

Hehehehe, a jó öreg románzászló-fétisű Funar:D Állítólag a nagyapja sírkövére Funar György van írva, nem tudom, mi igaz belőle, nem láttam. Viszont, nemrég volt egy gyönyörű nyilatkozata, március 15 előtt, mely szerint március 15-én kikiálltják a Független Székely Köztársasot, saját kormánnyal, hadsereggel, és ráadásul a hivatalos nyelv is magyar lesz. Mindezt pedig a terrorista szervezetek, mint az RMDSZ, SZNT stb fogják megszervezni. Most őszintn, magyar humoristától hallottatok már ilyen jó viccet? :)

Mentula 2008.04.21. 18:00:29

Ennek a blognak az olvasói annyira jólneveltek, hogy nem is születnek kommentek.

Ez a funar, ez mennyire van kiközösítve, megbélyegezve, jelképesen leköpdösve stb. a mértékadó demokratikus erők részéről ?

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.04.21. 18:35:52

Mentula,

Funar egy közel 14 százalékos párt szenátora; a sajtó - na meg az RMDSZ - gyakran köszörüli rajta a nyelvét, de kiközösítésről és megbélyegzésről nem tudok.

Talán Laci tudna erről részleteket...

Az olvasók hallgatásáról: úgy látszik, a kemény mag más blogokat olvas; ezt mondjuk olyan nagyon nem is bánom, hiszen ez nem politikai fórum (a mai poszt csak kivétel volt; nem szeretnénk rendszert csinálni az aktuális dolgokból, de Funarnak nem tudtunk ellenállni...)

tim007 2008.04.21. 19:03:43

mertekado demokratikus erok...

Bárányi Sanya 2008.04.21. 23:31:38

Azért van humora a Funár Gyurinak: Egy kolozsvári Tanácsűlés előtt személyesen ellenőrizte a gyűlésterem előkészítését. A szotyogtatva befutó tanácstagokat az ájulás környékezte, hiszen asztalaikon a kötelező személyes mikrofon és a megtárgyalandó akták mellett piros sárga kékre festett óriási marha csontok várták! Mindenkinek egy, testvériesen. A Funar válasza a miért kérdédre: "Hogy végre jól lakassam őket, mert a gyűléseken mást se tesznek, csak marakodnak a koncon..." Ezt írta az újság Jenő. Ha ő hazudik, akkor én is.

Professor Pizka 2008.04.22. 00:32:00

Ez a Funar ugy latszik nem ismeri elegge a magyarokat... meghogy egyseges politikai vagy egyeb elhatarozassal vissza Erdelyt... ugyanmar. Mar Pazmany Peter is azon sirankozott, hogy haromszaz eve nincs rendes osszetartas. Azota nem is volt, szoval Gyurkanak nincs mitol felnie, megelhetesi rettego, mint a masik jmadar Szlota Janko.
Vicces amugy ebben a nyamvadt kozep- es balkan Europaban nemzetisegi kerdesrol beszelgetni. Ott van peldaul a nagy fo-fo roman Iorga, aki teljesen bulgar volt szegeny... De az is nagy mekkmester aki genetikai kulonbseget mutat ki a szerbek meg a horvatok, vagy a szarvasi, nyiregyhazi tirpakok meg a szlovakok kozott. Az egesz gyulolkodes mondvacsinalt okokon alapul es kevesek megelheteset adja. A franciak nagyon jol kitalaltak ezt, hogy megegyszer ne allhasson ossze eros allam errefele. Miutan megvalosult a schengeni rendszer es elobb-utobb a gazdasagi aramlatok kikenyszeritik amit ki kell (lasd autok Szlovakiaban regisztralasa) marad a gyulolet, ami a termeszetes partner allamokat ellenseges viszonyban tartja...

ErrorFlynn 2008.04.22. 13:30:44

gimibe jártam, és erdélybe mentünk pár napos oszt.kirándulni. az ofőnk rém jó ötletnek találta, hogy ő megpróbál kiverekedni egy hivatalos találkozót Funarral, mondván, hogy egy osztálynyi gyerk csak azért jött Romániába, hogy vele találkozzon. tök besértődött, mikor megvétóztuk az ötletét, pedig szerinte állati jó móka lett volna. ez kb. 94-95-ben volt.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.04.22. 21:52:02

Error,

egy életen át fogod sajnálni...

A.Laci 2008.04.23. 11:06:40

Mentula,
Valóban tudnék róla ezt-azt mesélni, de nem érdemes. A Kis-Antant népeinek Magyarországhoz és szerteszét a Kárpát-medencében élő magyarokhoz való viszonya határozott és egységes volt, marad és lesz. Ez a gőzfejű csóka nem csinál mást mint azt, hogy ő kimondja a mások számára kellemetlent, azaz elvégzi a mocskos munkát.

tistedur 2008.04.23. 20:10:29

jó poszt :)
de nem linkelek inkább semmit :)

sznobrász 2008.04.25. 10:02:39

Petőfi inkább szlovák származású lehetett:

( hu.wikipedia.org/wiki/Pet%C5%91fi_S%C3%A1ndor
index.hu/tudomany/tortenelem/kospet36373/)

www.grunwald.hu/kiskoros/Tortenet/Frame.htm

"Kiskőrös történetére vonatkozó megbízható adatok jórészt csak az 1718-as újjátelepítéstől állnak rendelkezésre. [...] Wattay János és István népesítették be Kiskőröst az északi vármegyék (Turóc, Nyitra, hont, Pest) szlovák nyelvű lakóival"

"Az itt élő lakosok a XIX. század közepe táján zömmel szlovák nemzetiségűek voltak, és nemcsak nyelvükben, hanem kultúrájukban is még hosszú időn keresztül őrizték a maguk zártságát."

Egyesek szerint Kiskőrös még a XX sz. elején is tiszta szlovák falu volt, azonkívűl evangélikus - ez utóbbi nem jellemző a szerbekre.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.04.25. 10:15:13

sznobrász,

igazad van; sok szerbet ismerek, de köztük egy evangélikust sem...

Úgyhogy Petrovics akkor szlovák származású volt, bocs.

tribonianus 2008.05.04. 19:09:12

Petrovics nevű szlovák? Ugyan . Petőfi családja apai ágon szerb eredetű, amely elszlovákosodott. Pont Petőfi ez, aki már magyarnak tartja magát. Édesapja még nem tudta eldönteni szlovák vagy magyar. Kossuth esetében is ez volt. Ő magyar, de nagybátyja szlovák saját meghatározása szerint.

A betelepítés adott esetben sem zárja ki azt, hogy később más nemzetiségű emberek vándoroljanak be a területre.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.05.04. 23:41:14

Oké, akkor szerb eredetű, elszlovákosodott magyar.

Ez így jó lesz?

DJS 2008.08.06. 17:17:41

Nem mindegy egyébként? Bem apó meg teljesen lengyel volt, aztán mégis a magyarok oldalán harcolt. Joszif Visszarionovics is grúz származású volt szegény a vérvonala alapján, de ez nem akadályozta meg abban, hogy ellehetetlenítse az összes nemorosz nemzetiséget a Szovjetunióban. Nagy ügy. Rákosi meg zsidó volt, na és? Ő nem érezte magát zsidónak. Liszt bezzeg magyarnak érezte magát, pedig magyarul se tudott. Széchenyi se, Károly Róbert se, mégis többet tettek ezért az országért, mint sokan. Származás szerint minden hatalomnak a négerek kezében kellene összpontosulnia, mert Afrikából jöttünk. De csak most 2008-ban jutottunk el oda, hogy legalább az amcsi elnök néger lesz :D

Aki meg Funár Gyurka létére azt állítja, hogy ő echte román, az úgyse fogja elismerni, hogy nem az, szóval teljesen felesleges kimutatni róluk az igazat.
süti beállítások módosítása