2008.05.06. 07:00
Híres temesváriak - Kiss Ernő (x)
Nem, kéretik nem összerezzenni: sorozatunk mai szereplője NEM a baloldalon látható Kiss Ernő tábornok, hanem az azonos nevű, szintén a generálisok közé tartozó, itt a jobboldalon szereplő személy.
Mai főszereplőnk a tizenhárom aradi vértanú egyike, aki kétszeresen is bánsági, hiszen Temesváron született, majd – meglehetősen kacskaringós és ellentmondásos katonai karrier után – Aradon fejezi be földi pályafutását.
Következzék tehát eleméri és ittabei Kiss Ernő altábornagy.
A posztot - teljes terjedelmében - ide kattintva olvashatod!
Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.05.06. 12:46:14
bdj 2008.05.06. 15:28:03
... milyen jó lenne szétnézni az örményeknél ha már így szóba került... Egyébként szimpatikus ez a csóka, kár, hogy ezekkel a tulajdonságokkal manapság tényleg csak meleg pasi rendelkezhet...
cromwell 2008.05.06. 15:30:06
spájdernecc 2008.05.06. 16:27:05
az örmény a 13 / itt is a meseszám :)/ elismert hazai kisebbségalkotó...
Zömében kereskedőként kerültek a Kárpát-medencébe. Aaztán jól érezték magukat, és itt maradtak, sőt sikeresen asszimilálódtak. Sikeresen, de nem nyomtalanul. Lehetne róluk példát venni :))
spájdernecc 2008.05.06. 16:28:02
az első mondat kicsit befejezetlen...
tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.05.06. 17:08:04
spájdernecc 2008.05.06. 17:15:11
jó a boruk
jó az Ararát néven futó szeszesitaluk
nem nyámnyilák
mi kell még?
tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.05.06. 17:27:31
világos; ráadásul őket is csupa nemtúljóindulatú szomszéd veszi körül...
A gasztronómiájukat - szégyenszemre - nem nagyon ismerem, de egy-két örmény specialitást Csuri és Ildikó néni már régen megígértek a kajablogra...
Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.05.06. 17:30:34
spájdernecc 2008.05.06. 17:34:34
Padlizsán citrommal
Hozzávalók:
60dkg padlizsánhoz 1-1.5dl olaj, 1 citrom, 12dkg paradicsom, 10dkg paprika, 8dkg vöröshagyma, 4dkg olajbogyó, só, fűszernövények ízlés szerint.
A közepes nagyságú padlizsánt faszénen vagy sütőben héjastól megsütjük, majd meghámozzuk, megsózzuk, citromlével meglocsoljuk és felmelegített olajban folytatjuk a sütést. Addig sütjük, amíg meg nem barnul, azután még egyszer meglocsoljuk citrommal. A kész padlizsánokat tálba rakjuk, ráöntjük a megmaradt levet. Karikára vágott zöldpaprikával, paradicsommal, vöröshagymával, valamint olajbogyóval díszítjük, fűszernövényekkel ( kapor, petrezselyem, koriander ) ízesítjük.
tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.05.06. 17:37:08
Csuri el fogja harapni a torkod: a hurut az egyik kiemelt poszt lesz (lenne, lett volna) a kajablogon!!!
spájder,
ez igen! Köszi! Megcsináljuk!
spájdernecc 2008.05.06. 17:41:58
Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.05.06. 17:41:59
_bűnbocsánatot gyakorol_
spájdernecc 2008.05.06. 17:43:46
hogy ne kelljen sokat keresgélni
spájdernecc 2008.05.06. 17:48:21
Saslik pácolt bélszínből
Hozzávalók:
40dkg húshoz 20dkg vöröshagyma, 1/2dl borecet, 20dkg póréhagyma, 20dkg paradicsom, 15dkg zöldpaprika, só, bors, fűszernövények ízlés szerint.
A húst az inaktól megtisztítjuk, és 5-6dkg-os darabokra vágjuk. Porcelán- vagy agyagedénybe rakjuk, sózzuk, borecettel meglocsoljuk, és hozzátesszük a karikákra vágott vöröshagymát, s jól összedolgozzuk. Az edényt lefedjük, és 14-16óráig hideg helyen állni hagyjuk. Ezután a pácolt húst nyársra húzzuk, és izzó parázson megsütjük. A saslikot tálba rakjuk, körberakva hagymával, amellyel együtt pácoltuk, a zöldhagymával, paradicsommal, a parázson megsült, és utána meghámozott zöldpaprikával, fűszernövénnyel.
Bárájnyi Sanya 2008.05.06. 18:43:13
A kiss Ernő dédapját Arias Akons Fark-nak hívták és ő jött Erdélyig Örményországból.Ahhoz, hogy a Monarchiában rangot és címet is lehessen vásárolni , előbb NEVET vásárolt a három fiának. Az egyik kis növetelű volt, ez lett a Kiss ág, a második kövér testalkatú, ez lett a Kövér, a harmadiknak nem volt semmi különleges ismertető jele, de Szeben városában telepedett le, ez lett a Szebeny.
Az én apai nagyapám ezen a Szebeny ágon született és valahányszoros unokatestvéri rokonságban állt Kiss Ernő tábornokkal. Kiss és Kövér a Bánságban és Torontál vármegyében telepedtek le és híres gazdag emberek lettek. A hegyvidéki Szebenyek sem nélkülöztek a második világháborúig. Örménység tudatát megőrizte a nagyapám, bár egy szót sem tudott már örménmyül. De étkezési szokásaikból is sokat megtartottak.tehát az igért receptek autentikus forrásból származnak.
Mentula 2008.05.06. 20:23:57
"Vámszabályok :
Vámmentesen viheto be az országba 400 cigaretta és két liter vagy egy üveg (ŰRTARTALMÁTÓL FÜGGETLENÜL) alkohol"
Örmény-magyar két jóbarát.
tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.05.06. 20:43:43
lelki szemeimmel látom is a találékony beutazókat egy-egy, külön rendelésre készített speckó üveggel.
A.Laci 2008.05.07. 08:12:13
Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.05.07. 10:39:17
De mégsem. Most csalódott vagyok.
_nagyon csalódott, kissé vigyorog_
Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.05.07. 10:52:21
tistedur 2008.05.07. 19:48:58
csakhogy visszatérjünk a történelemhez a gasztronómiai kalandozás után :)
cromwell 2008.05.07. 22:33:18
dr. Wilbur Swain 2008.05.10. 08:25:35
az lenne a nagyondurva, ha ezeket összegyűjtenétek és kiadnátok könyv formájában - én tuti vennék
csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.05.17. 21:56:00
köszönjük az elismerést; a kötet gondolata csábító, s ha egyszer összejön, neked is lesz egy tiszteletpéldányod!
lécci 2008.05.23. 09:09:11
Nem írnál Czetz Jánosról is hasonlót?
Más: Látom itten örmény konyhailag is folyik diskurzus. Ezért spájdernecc-hez (vagy aki tud segíteni)egy kérdés: Anno ettem én Jerevánban, olyat, hogy 1. cukros darált dióval töltött öszibarack, meg olyat, hogy 2. vagy szőlőből, vagy gránátalmából(vagy mindkettő külön-külön) készült, a birsalmasajthoz (vagy a szeletelhető gyümölcsízhez, aki még emlékszik)hasonló anyag gyertyaformában hosszan, mintha meg is lett volna csavarva, s a piacon felfüggesztve árulták, s kvázi 'méterre' lehetett venni. Volt benne dió, egyenletesen eloszlatva (s lehet, hogy az fel volt fűzve, s készítéskor úgy lógatták bele ezzel a gyümölcsízes formába?) Rég volt. (adtam kapaszkodót?)