Mentula múlt heti horvát halhatározója olyan siker volt, hogy most már örülünk, amiért nem a főszezon elejére készült el; akkor ugyanis a látogatottság biztos kiakasztotta volna az Index blogmotorját.

Következik a második rész, amelyben érdemi gasztronómiai tanácsok is olvashatók, t
ovábbá megismerkedhetünk Milica bácsi meztelen felsőtestével, ami önmagában is nyitóoldal-gyanússá teszi a posztot, hogy a világ legerkölcstelenebb tintahal-fotójáról ne is beszéljünk...

 


(Mikor belekezdtem ebbe az írásba, rádöbbentem, hogy évek óta nem voltam halpiacon, pedig ez egy magamfajta halbuzinak kötelező elfoglaltság. A fő oka ennek nem más, mint a lustaság; nyaraláskor keljen a [moderálva] hatkor. Nem ugyanaz a fíling, de a nagyáruházakban még késő délelőtt is van 4-5 féle halacska.) 

És vajo
n az ottani séf bácsik mihez kezdenek e tengeri gyümölcsökkel? A dalmát konyha nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik, ami a friss herkentyűk esetében jogos is. Ne keressünk tehát kifinomult és rafinált recepteket. Persze sokféle módot ismernek a halak elkészítésére, mégis két alapvető módszer uralkodik a kisvendéglőkben éppúgy, mint az otthoni konyhákban. Ráadásul mindkettő nagyon könnyen elsajátítható, ezért ha apartmanban nyaralunk, ne legyünk restek kipróbálni.

Az egyik, amikor a halat na leso készítik. Ez úgy néz ki, hogy vizet forralnak borssal, babérlevéllel, petrezselyemmel, hagymával, fokhagymával, répával és borecettel,
majd ebbe a forrásban lévő főzőlébe teszik a bármilyen fajtájú halat, úgy húsz percre, amit aztán tálra raknak, olivaolajjal megöntöznek, ééés kész. Itt fent a már ismerős zubatac, miután átesett a vázolt műveleteken.

A másik verzió a szinte népmozgalomként űzött grillezés. A konobák (helyi étkezdék) is leginkább így készítik a friss halakat, de én még nem nem láttam olyan helybélit sem, aki hetente többször ne sütött volna valamilyen halat roston, azaz na žaru. Fontos, hogy nem faszenet, hanem friss parazsat kell
használni, ezért minden valamire való apartmanban oda van készítve a megfelelő fa (igaz, arra nem jöttem rá, hogy milyen fajtájú, esetleg ha valaki tudja...), és van jellegzetes grill-kemence is, a rostilj.

Abban már persze közel sem értenek egyet, hogy
a halat miként kell fűszerezni. Velko úr szerint vétek bármilyen friss tengeri étek ízét, zamatát erős fűszerekkel elnyomni, így ő csak olivaolajjal megkeni és kicsit megsózza a halat, oszt’ jónapot.

Egy faluval odébb Milica bácsi ( a képen itt jobbra fent) a halak hasába egy-egy rozmaringágat is tett, és sütés közben egy másik rozmaringággal kente rájuk az olajat.


Drago barátunk ezzel szemben fokhagymás - petrezselymes - citromos pácolást követően teszi a halakat a grillre.





Ja és persze a pucolás és a kibelezés után ne vágjuk le a hal fejét, hiszen itt is igaz az a szabály, hogy a szem kifehéredése jelzi, mikor sült át. De 5-10 perc oldalanként biztosan elegendő. A képen jobbra Velko mesterműve látható, lubin és lignje.

Egyebek: kagylók, rákok, tintahalak



Kagylót (školjke) nagyobb települések környékén nem merek enni, szegény májamnak másra sincs szüksége, mint egy jó kis hepatitisre. (Ugye arrafelé a szennyvízkezeléssel nemigen bíbelődnek, és akár kinyílik egy kagyló, akár nem, az a pár per
c főzés nem vág haza minden vírust.) Na de az eldugottabb részeken annál inkább. A konobákban alapvetően két fajtával találkozhatunk. Az egyik a dagnje, ami a közönséges fekete kagyló (balra tessék tekinteni), a másik a vongole, erről meg itt egy kép jobbra fent.





A rákok terén is lehet válogatni, de itt rögzítsünk pár alapvető dolgot, mert ez nehéz ügy. Legfőbb ínyencségnek ott van ugye a méregdrága homár és a languszta. A homárnak van a bazi nagy ollója, a langusztának meg két hosszú csápja. A languszta elvileg a jastog, míg a homár a hlap, de a jastogot sokszor mindkettőre használják.  Aztán ott van a szintén nemes húsú és jólárasított škampi, ami a homár kisebb rokona (nevezik norvég homárnak is, itt balra), ezért a magyar verziójú étlapok ha lefordítják, gyakran homárként tüntetik fel, ami azért nem ugyanaz. És nem is garnéla. A boltokban a škampinál olcsóbb rákot is vehetünk, ami kozice fedőnéven fut, de ezt még nem tudtam azonosítani...

Akár kagyló, akár rák, azt vagy grillezik (na žaru), vagy raguként készítik el (na buzaru). Utóbbi olíva, fokhagyma és petrezselyem, esetleg fehérbor elegyéből készült szaftban párolódik. Itten egy link arról, hogyan is csinálják a nagyok a škampi na buzarut

Végezetül nézzük a tintahalakat. Alapesetben ott a lignje, másként kalamari, vagy kalmár, ahogy mi mondanánk, és én a magam részéről minden nap meg tudnám enni. Egyben a legbarátságosabb árú herkentyű is, egy porció (általában 5-6 kisebb példány) úgy 40-50 kuna.  És hogyan készítik el? Természetesen ezt is úgy, ahogy van, egyben meggrillezik, pont olyan variációkkal, mint a halakat; főtt krumpli és mangold jár hozzá. Vagy felszeletelik és panírozva olívaolajban kisütik (pržene lignje), és mivel friss lignjét használnak ehhez is, véletlenül sem hasonlít kicsit sem az itthon kapható mirelit tintahalkarikákra. Végül van a punjene lignje, a töltött tintahal, amelynek bendőjébe dalmát sonkát, sajtot tüfködnek, majd úgy grillezik meg.

Van még a sipa (itt oldalt), ami nem más, mint a szépia; jóval nagyobb, tömzsibb, mint a kalmár, és ez az, amit én csak boltban láttam, a mirelit részlegen, ráadásul ausztrál importból származott.

A lábasfejűeknél időzve nem hagyhatjuk említés nélkül a polipot (hobotnica). Éjszakánként gyakran látni kis motoros ladikokat, elől erős reflektorral, ahogy szigonnyal a kézben polipok után kutatva pásztázzák az öblök sziklahasadékait. Sajnos az éttermi kínálatban csak salátába pakolva, hidegen lehet összefutni vele, pontosabban a  karikákra szelt lábaival. A fene se tudja miért.

A végén elmondom, miként kerüljük el (netán miként ne kerüljük el, vagy hát ki tudja, kinek mi a jó), hogy a lignje hogyismondjam... női nemi szerv-alakúra süljön. Ha rendes tintahal formájút akarunk, és zamatosabb végeredményt, akkor ne vágjuk fel a hasát, és ne belezzük ki, csak a feje mögött a „tarkóján” metsszünk bele. Megmossuk, beolajozzuk, a fentebb említett módokból választva fűszerezzük, és mehet a rácsra. Majd aki elfogyasztja, az kikarmolja a belsőségeit, és egyebeit. (A helyiek vidáman megeszik szőröstül-bőröstül is.) Ha nem így teszünk, akkor a rugalmas hús addig söndörödik, pöndörödik, míg a képen látható külsőt fel nem veszi.

A szerkesztő kiegészítése: a női nemi szerv alakúra sült lignjet ábrázoló fotó megsérült; lehet, az Erkölcsrendészet keze van a dolgoban. Ettől függetlenül megígérjük, hogy amint lehet, ismét beszerezzük és feltesszük! Térjetek vissza az élményért még ma!

Ápdét: megvan a fotó, élvezzétek!

Izé, örüljetek neki. Vagy hogy is mondjam: jó szórakozást a poszt olvasásához - igen, ez jó lesz...

Na, moji priatelji, hajdemo jesti! Dobar tek!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cromwell2.0 2008.09.08. 14:53:37

Nagyon-nagyon tetszett! Ez az, amiért időnként vissza kell térni Horvátországba! Sajnálom, hogy a nyár elején csődbe ment a Horvát Utazási Iroda a Nagymező utcában, mert alagsorában egy ilyen nosztalgiázásra való horvát étterem működött. Nem néztem, az megvan-e még. Ha valakinek infoja van róla, kérem ossza meg velem.
" Megmossuk, beolajozzuk" ez most az eredetire vonatkozik, vagy amire hasonlít?:)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.08. 15:13:34

Attól tartok, ki kellett volna tenni egy minimum 14-es karikát a poszt elejére...

Mindenesetre biztos vagyok abban, hogy olvasóink kommentjei megmaradnak a még szalonképes határokon belül; elvégre a tintahalak senkinek sem ártottak.

És hogy Mentulának miért jut eszébe mindenről a tintahal, ezen majd még elcsámcsogunk egy veresbor és sült tarja mellett.

ekkerjoz 2008.09.08. 15:22:05

Kellemes post volt. Külföldön első dolgom a piacot felderíteni, főleg, ha tengerparton vagyunk, aztán csak tátom a számat, ha nem ismerek föl valamilyen növényt, vagy halat. Dél felé aztán érdemes kideríteni, hol ebédelnek a rakodók, sofőrök, halászok, és beállni a sorba.

A polip jól fest a rácson, és egy ideje (33 éve) nekem is mindenről ugyanaz jut eszembe.

cromwell2.0 2008.09.08. 15:38:49

Hát, nem ártottak és minden alkalmat megragadok, hogy megkóstoljam...

Mentula 2008.09.08. 15:56:01

Hogy miről mi jut eszembe, azt ne részletezzük:) De egy példa az ilyen fixáció súlyos megnyilvánulására: az egyik kedves barátom egy jó lubin vacsi után másnap minden mondata végére valahogy belekomponálta, hogy együnk ilyet még, szóval, kb. mint Cato és Karthago. Majd meglátott egy LB (Leibnitz?)rendszámú osztrák kocsit, és felsóhajtott, hogy: lubin! szóval készen volt...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.08. 15:57:49

Csak az a finom distinkció a faszénparázs és a faparázs között, csak az nem hagy nyugodni...

Van valakinek valami racionális magyarázata? A fa illata lehet a ludas, amivel értelemszerűen a faszén már nem rendelkezik?

Nem másért, de a hétvégén grillezés következik...

Mentula 2008.09.08. 16:14:50

Ja igen, pont erre akartam rákérdezni. Az illata ugye egész más, ezt nyilván a vájt-nyelvűek érzik a kaján is. De milyen fa az? Ott szinte csak fenyőfélék vannak, vagy nem. Cromwell? Ekkerjoz?

ekkerjoz 2008.09.08. 16:34:07

Lehet, hogy nem tudnak (akarnak) faszenet égetni, amit ugye elsősorban bükkből, gyertyánból lehet. Biztosan drága lenne, pláne ha meg sem terem.
De az is lehet, hogy lenne faszén, de sokkal könnyebb meggyújtani a fát, és alacsonyabb hőmérsékleten ég, rövidebbebb ideig. A távozó fagáz pedig valami füstös zamatot is ad. A faszén hosszan izzik, a halhoz meg kevés idő kell. Hinta komám is alig húsz percig füstöli a pisztrángot, hidegen, és jó lesz.
Mindezt leszámítva sajnos f....m nincsen, és ezt jelentősen szégyellem.

TRIBE 2008.09.08. 16:55:27

saluti, reggel fogtam két dentice-t, arrafelé zubatac? , padellába teszem, faszén helyett... oliva + citromlé+fehérbor a pohárba :)

Mentula 2008.09.08. 17:23:25

Te TRIBE,

oszt hol fogtad azokat a denticéket?

A zubatacról magamat kell citálnom: "dentex dentex, zahnbrasse, ami lényegében tengeri fogasként, vagy fogasdurbincsként magyarítható."

/Padella=serpenyő. (?)/

cromwell2.0 2008.09.08. 17:48:46

Mentula!
Igen, serpenyő: www.youtube.com/watch?v=WFj1z9HPk0Q
Ekkerjoz, igazad lehet a feltételezéssel, ezt nekem egy öreg szerb mesélte (ti. a faparázs preferenciát). Ha ő hazudott... Én más forrásra nem emlékszem csak arra, hogy amíg a benzinkutaknál nem tudtam faszenet venni, mindig is faparazsat használtam Évtizedekig (Sokszor most is.)

Mentula 2008.09.08. 18:12:32

Akkor ez hagyományőrzés lehet, mert jelenleg pont annyi helyen és annyiért lehet Holzkohlét venni ott, mint nálunk.

És még annyit, itt is, hogy a horvát házi borok, főként a vörösek fogyasztását (domace crno vino) senkinek nem tudom jó szívvel ajánlani.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.08. 18:19:32

Mentula,

ez utóbbi mondat arról biztosít bennünket, hogy a jelszavad senki sem orozta el; valóban te kommentelsz Mentula néven :-)

ElChe · http://bigblue.reblog.hu/ 2008.09.08. 19:23:44

A tintahal vicces és jópofa jószág, és a víz alatt egészen más jut róla az ember eszébe.:)
www.divecenter.hu/Keptar/kep/2045

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.09.08. 19:57:34


Csurtusék: Horvát halhatározó 2.0
A világ legpuncibbnak kinéző tintahal-fotójával.

Így van kint az Indexen!!!

TRIBE 2008.09.08. 20:03:10

Te Mentula... Ashkelon elött

Benikuty 2008.09.08. 20:25:36

Pulában, hiába vittem faszenet, Momo azt modta: nejo.
Aztán előszedte a fát. Magyarul meg Ibolytól, magyar asszonyától tudott ily fergetegesen:)
Nos, ha az ott punci, bizton az én memóriám romlik!
De tegnap óta?:D

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.08. 20:29:42

Mentula,

na mit mondtam?!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.08. 20:33:20

125 on-line olvasó...

Bezzeg a kultúrtörténeti posztok...

:-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.08. 20:34:25

Ha már ennyien vagyunk, hadd kérjek grillezési tippeket és ötleteket!

Nem halat fogunk sütni, hanem tarját, csirkét és zöldségeket.

Köszi!

Mentula 2008.09.08. 20:40:19

Vagy legalább valaki a grillezéshez használt fa titkáról lebbentsen fátylat...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.08. 20:46:47

Vagy bármilyen fátylat lebbentsen - a kiskorúak lassan úgyis aludni térnek :-)

Mentula 2008.09.08. 20:48:12

Beni, gondolom nem kell idéznem vonatkozó viccet a rorschach-teszttel. De akkor legyen pillangó :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.08. 20:50:44

Pillangós posztunk még úgysem volt.

Mentula 2008.09.08. 20:53:43

Tiboru, az a fájó gyanúm, hogy a címlap ajánlója által megtévesztett tömegek nem öntenek ránk kommentáradatot...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.08. 20:56:42

Francba...

Hé, emberek! IGÉNYLEM a grillezési tanácsokat!!!

Mentula 2008.09.08. 20:57:48

Pedig még mindig nem tudjuk, mi a rosseb az a kozice,

és milyen fa parazsával grilleznek.

Sőt, további arrafelé népszerű recepteket vagy személyes élményeket is szívesen látunk.

Aki meg iható horvát vörösborról számol be, az egy meglepetés ajándékcsomagban részesül. (a peljsesac, a vranac, és a plavac nem játszik)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.08. 21:02:07

Kedves olvasók!

Ne hagyjátok ki ezt a lehetőséget! Mentula csak az olimpiai években szokott ajándékcsomagot kisorsolni!

(A plavac nem is olyan rossz...)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.08. 21:36:15

Nem, nincs remény...

Letettem arról, hogy az olvasók frankó grillezési ötleteket szállítanak.

tibi 2008.09.08. 21:40:34

köszi, klassz

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.08. 21:59:35

Mentula

a kozice az valami hegyikecske vagy mi a franc... Grillen biztos király, már ha nem túl öreg és rágós.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.08. 22:10:53

Hm, lehet, hogy az nem kozice, hanem kozica.

Ennyit számítana egyetlen rohadt magánhangzó..?

Mentula 2008.09.08. 22:12:06

Ó nem, igazából az egyes szám a kozica, (mint ahogy a skampi vagy a lignje is pl.) de tuti rák.

www.crochef.com/index.php?page=recepti&id=118

pl. itt főzik, skarpinával. Ez is amúgy egy szép nevű hal. Hasonlóan szép nevű, mint a kedvenc vulkánom, a Pinatubo. :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.08. 22:14:09

Hajrá,

újabb Index-címlapgyanús posztok néznek ki a vulkanológusok brancsából.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.08. 22:18:40

Én Münchenben az Alte Pinakotheket szerettem mondogatni. Ez egy művészeti tároló vagy mi a franc, de én a Neue-t jobban csíptem. Már csak a hangzása miatt is.

Hiába; generációs problémák.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2008.09.08. 22:29:34

mentula
orebicből szoktam hozatni házi palackozású fekete bort. tény, hogy nem vörös, de jó lesz?

punjene lignje na zaru s krumpirom - a lexebb horvát kifejezés.

tiboru,
múlt héten voltam először müchenben és jót derültem a pinakothékán. bemenni nem mertem...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.08. 22:34:40

triumphator 2008.09.08. 22:29:34

Pedig bemehettél volna; nekem akkor lett gyanús, amikor a nejem nem emelt kifogást a látogatás ellen :-)

Fekete (nagyonnagyonvörös) borból nagyon rosszat még nem ittam.

Mentula 2008.09.08. 22:42:12

orebic az a peljesacon van:)

Mellesleg újabb kínzó kérdés: miért hívják a vörösbort ezek a jóemberek feketebornak?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.08. 22:44:15

Hát mert teljesen sötétre festi az ember fogát és nyelvét.

sóskatáska 2008.09.08. 22:59:48

minden fa ami terem a hegyoldalon ,játszik
én nagyon sok füge és pinea fajtát láttam .
akiknél laktunk , nagyon sok száradt fát hordtak le a hegyoldalból , és azzal főztek és befőztek .
volt nap amikor 100 kg padlizsánt sütöttek további felhasználásra

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.08. 23:02:54

100 kiló padlizsán egy nap...

_beleborzong_

sóskatáska 2008.09.08. 23:05:53

egész de és egész du még az volt a szerencse hogy a nyitott konyha nem gyulladt ki

sóskatáska 2008.09.08. 23:07:18

lemaradt két pont . pótolom: . .

sóskatáska 2008.09.08. 23:09:42

a tintás elkészitésénél le szoktátok dörzsölni a bőrét?

sóskatáska 2008.09.08. 23:12:15

off

Tiboru kösz ez uj posztot

Mentula 2008.09.08. 23:14:00

Nem. Csapvízben mosás, oszt annyi.

És grillen főztek be télire?

JoeP · http://mivanvelem.hu 2008.09.09. 00:13:02

"Aki meg iható horvát vörösborról számol be, az egy meglepetés ajándékcsomagban részesül. (a peljsesac, a vranac, és a plavac nem játszik)"

Csapd még hozzá a Dingacsot és az Ivan Dolacsot (mindkettő Plavac, de a helyi klíma - első esetben a Peljesac, második esetben esetben Hvar) annyit módosított az ízen, hogy önálló fajtáknak tekintik. Nagyon finom még a Sibenik környéki Babics is. És akkor nem beszéltem még az egyik kedvencemről, a Postupról. Határeset a Dubrovnik környék Konavosko borvidék is, de ár/érték arányban az itteni borok sem rosszak. (De ezek már főleg literes asztali borok.)

peter 2008.09.09. 01:08:04

Figyu kedves Szerző! A lignje azaz tintahal beszerzési forrását tekintve ne legyen illuziód. Nem létezik az Adriában ennyi tintahal. Bármelyik tengerparti kisboltba bemész megtalálod a tintahal 1kg-os mélyhűtött kiszerelését, made in Japan (!!!) felirattal, ugyanazt amit itthon a Metroban is. De ettöl még ugyanolyan finom, én is imádom, csak ez igy igaz, igy kerek.

Shaq Baqoor 2008.09.09. 01:58:38

nna, ahogy nézem, a brodet kimaradt

i ako smo već postali takvi majstori hrvatskoga, eto i recepta

www.gastronaut.hr/recept.asp?id=39

uživajte

cromwell2.0 2008.09.09. 03:33:32

tiboru,
milyen grillezési tanácsokat vársz? A múltkorhoz képest egyszerre fele szén! A többi rendben. És mennyi horvát van erre!... A tengerparttól beljebb levő falvak mindegyikében forgó nyárson sülő marha-birka-malacról is írjunk akkor! És a sajtokról.

andras 2008.09.09. 03:59:56

Maradjunk még egy pillanatra a témánál. Én is halbuzi vagyok, de furcsamod ritkán jutok hozzá, pedig tenger (mi több, oceán) partján élek.

A legtöbb vendéglö és szakácskönyv (eléggé el nem itélhetö modon-:) egy kalap alá veszi a halételeket és a tengeri herkenyüket. De aki halat kiván enni, annak a vágyát nem csillapitja se homár, se rák, se kagylo. Persze egy szépen formázott tintahalnak is megvan a saját varázsa, de az valami egészen más.

Nem vagyok szakember, de pusztán a gyomromra hallgatva állitom, hogy gasztronomialag a hal teljesen más kategoriát képvisel, mint a tengeri herkenyük. Éljenek a halkedvelök !

ekkerjoz 2008.09.09. 06:47:29

Én mindent szeretek, ami vízben van és nem hajó, vagy turista. Még az algákat, tengeri füveket is, lásd szusi. Ezért ezt a tengergyümölcsei, halak, cetek vonalat jó lenne végigkóstolni, postban legalábbis.
Cromwell2.0:
Legutóbbi montenegrói utunkról Dubrovnik-Mostar-Sarajevo felé jöttünk haza, minden vendéglő mellett ott forgott az állat nyárson. De mindenütt sokan voltak nem fértünk hozzá. Aztán egy rendőri ellenőrzés megszabadított az összes készpénzemtől (nem volt sok, de a forgatott állatra tettem félre), így aztán elmaradt a nyárson sült birka. Pedig onnantól kezdve bárhol ehettünk volna, még olyat is láttam, hogy egy kis patak hajtotta lapátkerékkel a nyársakat.
Az összes Jugoszlávia és utódállamai területén megtett húszéves bolyongásom alatt nem volt ilyen pechem, beleértve, mikor földrengésben és után jöttünk haza...
Tehát, ha valaki kóstolta a nyársalt, keményfa parázson sütött jószágokat, ne titkolja el.

Kazimír 2008.09.09. 08:05:33

tiboru

Olivaolaj, fokhagyma, bors, rozmaring, némi mustár. Összekevered és pácolod benne a húst (a tarja szeletekre gondolok) tetszés szerinti ideig a hűtőben (1óra - 3nap). Sütés előtt megsózod. Egyszerű, nem?

Egyébként a horvát tengerparton hatalmas rozmaring bokrok nőnek, Milica bácsi nem véletlenül tett a halba is. Szerintem. :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.09. 08:16:07

sóskatáska 2008.09.08. 23:12:15

Mentulának köszönjük valamennyien; én csak a szerkesztés és a tördelés favágását végeztem, persze ingyér. Soha nem lennék képes egy üveg veresbort kérni cserébe. Soha!

Mentula 2008.09.09. 08:16:26

Igen, igazad van Beqoor, a brodet kimaradt, mert sajnos még nem ettem, csak hallottam róla.

Ha jól tudom, ehhez több féle halat felaprítanak, olajon hagymán megpirítják, aztán felöntik fehérborral, és sok zöldfűszerrel 1 órát párolják.

JoeP, köszi, ezeket leteszteljük. Amit Dubrovnik környékéről eddig beszereztem, az nálam hosszúlépésként végezte, a többit meg asszem nem próbáltam.

Mentula 2008.09.09. 08:17:05

Értem.

Shaq Baqoor 2008.09.09. 08:24:03

Mentula
elég sokféleképpen csinálják, a linkelt recept istrai, de lefogadom, hogy splittől dubrovnikig több tucat receptet lehetne találni
alapvetően hallé, de hogy fehérborral és babérral, paradicsommal és babérral, krumplival és babérral, krumplival és paradicsommal, rozmaringgal és paprikával, zöldfűszerrel és fokhagymával... na az már ízlés és hangulat kérdése. a visszafogott, húsleves-szerű hallétől a majdnem-halpaprikásig bármibe beleszaladhat az ember.
mi, északi határmellékiek, inkább a húsleves-jellegű, sárgás tónusú, citromos-zöldfűszeres-krumplis verziót szoktuk elkészíteni, skuša vagy škarpina megy bele. ja, és hidegen.

Shaq Baqoor 2008.09.09. 08:27:50

mármint hidegen tálalva, na... :)

Mentula 2008.09.09. 08:29:41

2009 július 5. napján ott fogok ülni valahol Trogír környékén, és megkérem az ottani barátunkat, hogy ugyan csináljunk már brodetet...

cromwell2.0 2008.09.09. 08:59:25

Ha már dalmát borok, vörösben nem tűnt rossznak a Marjan Dalmatinac. A kimértek, hát... anno Kastel Stari-ban kipróbáltam azt a tézist, hogy a mennyiségi változások minőségibe csapnak át. Ezt tanították nekem, de ez is csak becsapás volt. Jól emlékszem, hogy a rogyasztott spenót vagy mángold némi krumplipürével a blitva?

ErrorFlynn 2008.09.09. 13:58:29

töltött kalmárt ide nekem.
a felvágott és valamire hasonlító változatról most nem nyilatkozom.

ErrorFlynn 2008.09.09. 14:56:54

"a mennyiségi változások minőségibe csapnak át", én ezt igazolom. voltam múltkor a grinzingiben, a bor első kortyra nem tűnt túl jónak, aztán minden kortynál egyre rosszabb lett, és a tizedik-tizenötödiknél átlépte az elviselhetetlenség minőségi határát.

ekkerjoz 2008.09.09. 16:20:45

...és muszáj volt tizenötöt kortyolni...?

ErrorFlynn 2008.09.09. 16:28:16

amíg nem léped át a határt, addig nem tudod, hogy ott van, ez nem Rubicon :-)) sajnos.

off: cs&t, írtam e-mailt, kukkoljatok rá.

ekkerjoz 2008.09.09. 16:55:35

Ja, értem. Nekem is volt olyan barátnőm, akit többször is, mire rájöttem, van jobb. Vagy ez nem jó analógia...?

ErrorFlynn 2008.09.09. 17:33:02

addig ittál fehér édest, míg rá nem jöttél, hogy van száraz vörös. erre ez a jó analógia...

Mentula 2008.09.09. 22:31:09

Error, ezt csodaszépen mondtad.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.09. 22:57:56

Az analógia az nem valami obszcén szó?

ErrorFlynn 2008.09.09. 23:04:12

kevered az anatómiával, tib.

Mentula 2008.09.09. 23:07:25

És az az orátor, aki gyakran él analógiával?

ErrorFlynn 2008.09.09. 23:17:35

erre most nem válaszolhatok, mert tiboru majd a fejemre olvassa azt is, hogy olyan szavakat használok.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.09. 23:24:59

Mentula 2008.09.09. 23:07:25

Na, ha bíró lennék, az ilyet lecsukatnám minimum 4 évre.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.09. 23:26:48

ErrorFlynn 2008.09.09. 23:04:12

Az nem a lobotómia? Vagy valami ilyesmi, de amióta a műtétem volt, egyre gyakrabban felejtek, viszont egyre szelídebb vagyok.

ErrorFlynn 2008.09.09. 23:31:42

nem bánom, lehet ezentúl szenília a nickneved. az majdnem olyan, mint a vanília, szelíd és krémes, csomómentes.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.10. 08:59:12

Error,

maximum szeníliusz; elvégre hímnemű lennék, vagy mi a szösz!

gargoyle 2008.09.10. 10:27:21

lobotomia utan ugy velem mar feles ez a distinkció (csak besuritettem en is egy kulhoni szot .)
süti beállítások módosítása