Folytatódik Hami nagy alapossággal megírt sorozata a dalmát viszonyokról. Ebből a második részből megtudjuk, hogy miben hasonlít a horvátok fővárosa a kálvinista Rómára, milyen származású volt Janus Pannonius, továbbá bepillanthatunk a plitvicei tavak intimitásába is.

Csak azt a szerb-horvát kezdeti háborús momentumot, na meg a haditechnikai eszközöket szerintem kifejthette volna egy kicsit bővebben...

Mit érdemes megnézni?


Aki nem szereti a spoilereket, az most állítsa be a böngészőjében, hogy a képeket ne töltse le, és nyomjon f5-öt (Firefox alatt. Internet explorerben asszem f7, de olyat már nagyon régen használtam, nem vágyom az effajta férfias veszélyekre).

Horvátország főbb turistacélpontjai tulajdonképpen három jelentősebb területen vannak: az egyik Isztria (zászlaja itt balra), amely Fiumétől (Rijeka) nyugatra (felfelé) van. Közelsége és történelme miatt ez főleg az olaszok körében népszerű, de sok magyar is jár ide. Itt konkrétan nem jártam, de aki pihenni, napozni és fürdeni akar, annak valószínűleg ez a legrizikósabb választás, mert itt nyáron sem ritka, hogy esik az eső.
A másik a Zára (Zadar) és Split közötti észak- és közép-dalmát rész. Ez autópályán viszonylag könnyen megközelíthető, mert ez Splitig már meg van építve, éppen ezért a közép-
európai turisták körében ez a legnépszerűbb. A történelmi dalmát címer a három leopárdefejjel itt balra.

A harmadik dél-Dalmácia: Dubrovnik és környéke. Ide eljutni még autóval is kínszenvedés lehet, mivel:

a)    nincs autópálya (még, de pár éven belül lesz);
b)   van azonban határátlépés, mivel ez a terület egy exklávé, át kell menni a pár km széles bosnyák tengerparton útlevélellenőrzésestül és mindenestül;
c)   nem elég, hogy az ide vezető főút csak 2x1 sávos, de zsúfolt és kanyargós is. Az alternatív útvonal Bosznián keresztül vezet, amiről csak sejtésem van, de lehet, hogy az még lassabb. Dubrovniknak van repülőtere, ezért könnyen elérhető a pénzes nyugati turisták számára. Ezért - nem mellesleg - elég drága.
Célpontom a másodikként említett régió volt, ahol elsősorban a nevezetességek megtekintését terveztem. Nos, ezt nyáron egyébként nem érdemes, ugyanis a hőmérséklet általában 30 és 40 fok között van, a nap meg nagyon erősen süt. Aki Dalmácia nevezetességeit szeretné megnézni, annak ajánlanám májust, vagy szeptembert (ez utóbbi már kockázatos lehet, mert ekkor már eshet). Nem csak az éghajlat elviselhetőbb, de kevesebb a turista is, és nem rontja a tömeg az élvezetet. Észak-
és közép-Dalmácia egyébként azért nagyon jó, mert ha az ember a megfelelő pontot választja a nyaraláshoz, akkor 100 km-en belül rengeteg érdekes helyre eljuthat. Az előbb említett Jadrija (illetve általában Sibenik közvetlen környéke) pl. ilyen.

Ha kocsival megyünk, akkor az odavezető út mellett is van mit megnézni. Az első maga Zágráb (Zagreb). Itt most egy kicsit ellent fogok mondani magamnak, mert Zágráb annyira egyébként nem érdekes, ugyanis abszolút úgy néz ki, mint bármelyik magyar nagyváros, a 19. század végén kiépült belvárosával. Ez mondjuk nem véletlen, mivel akkor Zágráb pont Magyarországhoz tartozott (egyébként a közhiedelemmel ellentétben ez kivételes időszak volt, mert Horvátország a kiegyezés utáni időszakot leszámítva sosem volt Magyarország része), de ettől függetlenül is Zágráb és Szlavónia még ugyanúgy Közép-Európa, mint Magyarország, úgyhogy a térségre jellemző építészeti stílusok jelenléte egyáltalán nem meglepő.

Zágráb egyébként engem Debrecenre emlékeztetett. A főfő utca ugyanúgy a vasútállomástól vezet a – mondjuk, hogy - főtérhez, ami Debrecenben a Nagytemplom előtti placc, itt meg a Jellasics tér. A különbség annyi, hogy itt a tér mögött is van még pár dolog, a székesegyház picit felfele a domboldalon, illetve attól kicsit kelet fele a Szábor. Szóval, ha valaki szereti a magyar nagyvárosokat, akkor annak Zágráb is tetszeni fog, de ezen kívül nincs ott semmi különös.
Amit még érdemes lehet megnézni a környéken, az a Medvedgrad (Medvevár), ami közvetlenül a város határában, egy hegytetőn van (és arról nevezetes, hogy itt halt meg Janus Pannonius, neves horvát, vagy magyar, vagy horvát-magyar költő (aszerint, hogy a wikipedia horvát, magyar, vagy angol verzióját nézzük), miközben Mátyás horvát és magyar király haragja elől menekült. Egyébként a várból szép kilátás nyílik a városra, csak Zágráb felett általában szmog van.
A másik látnivaló, amit érdemes lehet megnézni, az Samobor, egy kisváros Zágrábtól északra. A centruma itt látható fent.

Ha valaki úgy dönt, hogy Karlovacnál letér az autópályáról (maga a város nem túl érdekes, bár a határában van egy háborús emlékmű, ahol néhány haditechnikai eszköz van kiállítva. A város határában volt ugyanis a frontvonal ’91-’95 között, lehet látni házakat, amelyeken még megvannak a lövésnyomok), és Plitvice, illetve Knin felé megy, akkor útközben akad még egy-két dolog Dalmáciáig.
Az egyik maga a plitvicei tavak, amik tulajdonképpen több folyó természetes víztározói, és a tavak közötti szintkülönbséget a folyók (és a beléjük folyó patakok) vízesésekkel hidalták át. Tényleg nagyon szép az egész egy nemzeti park, viszont lehetőleg ne kora tavasszal, vagy késő ősszel látogassuk meg, mert akkor nincs levél a fákon, és úgy nem az igazi. (Én elkövettem ezt a hibát, amikor ott jártam). A nemzeti parkon belül kiépített utak vannak, a belépőjegy nem olcsó, de megéri. Egyébként a tavak mellett, a hegyoldalban futó út volt az a pont, ahol a szerb-horvát háború kirobbant.
Plitvice előtt viszont van még egy dolog, amit érdemes megnézni, az pedig Slunj (itt fent). Pontosabban, Zágráb felől jövet még a város előtt a vízesések (Horvátországban van egy pár), amelyeket a helyiek „kis Plitvicének” hívnak. Ez nincs lezárva, nincs belépőjegy, ráadásul a vízesések és a folyók házak mellett, illetve alatt futnak.
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ErrorFlynn 2008.09.25. 12:56:49

hogy lehet ilyen helyen egyáltalán háborúzni, basszus. ahelyett, hogy örülnének, milyen csodaszép helyen élnek.

A.Laci 2008.09.25. 13:53:32

Pont azért mert ilyen csodaszép a hely, egyformán akartak örülni neki a szerbek is meg a horvátok is. Mivel egyszerre kettőé a túrósodás miatt nem lehetett, mindkét törzsfőnök (Stipe Mesic és Slobodan Milosevic) a puskaropogást választotta.

ErrorFlynn 2008.09.25. 15:37:01

pedig még a hős winnetou is járt arra.

A.Laci 2008.09.25. 16:21:25

Bocsi: Stipe Mesic helyett Franjo Tudjmant akartam mondani.

TRIBU 2008.09.25. 16:42:33

azert haboruztak, mert az a kis usztasa veruk nem nyugodott...

Mentula 2008.09.25. 23:51:29

Amíg nem volt autocesta, 5-6 (?) évvel ez előttig, mindig Slunj és Plitvice felé mentünk. Slunj természeti adottságai csodásak, de ezen az úton Gracac felé a hideg rázott ki, anyira tele volt-van a táj a háború nyomaival.

hami · http://toriblog.blog.hu 2008.09.26. 13:49:37

" Csak azt a szerb-horvát kezdeti háborús momentumot, na meg a haditechnikai eszközöket szerintem kifejthette volna egy kicsit bővebben..."

Hát túl sok mindent nem tudok kifejteni, cimbora mondta, hogy Plitvicénél kezdtek el először lövöldözni egymásra a szerbek és a horvátok. Ez a rész eleve vegyes lakosságú, illetve szerb többségű volt.

A Karlovac szélén levő parkban meg barkácsolt jellegű eszközök vannak, meg néhány ősrégi tank (asszem sherman vagy T-34-es).

hami · http://toriblog.blog.hu 2008.09.26. 13:51:00

Ja a háború nyomairól: Knin környékén, ha az ember vizelni áll meg egy szántóföld mellett, érdemes nézelődni, mert vannak még aknamezők. És nem érdemes túl messzire gyalogolni az úttól. :)

crispy 2008.09.27. 14:25:35

Kicsit hosszùra sikeredett.

Írországi Utazók · http://www.reserva.blog.hu 2008.09.27. 16:58:32

Szerintem nem hosszú, pont jó. Érdekes volt és jók a képek is.

hami · http://toriblog.blog.hu 2008.09.28. 10:34:36

Ha ez hosszú, akkor azokról a postokról mit mondjak, amelyeket a saját blogon írok? :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.29. 01:36:29

ErrorFlynn 2008.09.25. 15:37:01

Te nem is emlékezhetsz a Gojkós filmekre, Error! Te akkoriban még pendelyben szaladgáltál (noha személy szerint még abban sem vagyok biztos, hogy a szüleid egyáltalán ismerték egymást akkoriban...)

ErrorFlynn 2008.09.29. 11:00:14

most elárulok egy titkot, tiboru, de őrizned kell, és nem adhatod tovább.
egyes filmeket nem csak egyszer adnak le a tévében, hanem sokszor is.
nagyon sokszor.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.09.29. 19:08:51

Error,

rólad nem is feltételeztem, hogy szoktál tévét nézni.

_kinyújtja a nyelvét_

ErrorFlynn 2008.09.30. 09:59:04

viccelsz velem?! a tévé a bibliám, az alfa és omega, a kisbarátom.
süti beállítások módosítása